Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002. (X. 17.) önkormányzati rendelete

a Helyi Építési Szabályzatról

Hatályos: 2019. 01. 08- 2022. 01. 27

Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002. (X. 17.) önkormányzati rendelete

a Helyi Építési Szabályzatról

2019.01.08.

Sóly Község Önkormányzatának Képviselő testülete az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló, többször módosított 1997.évi LXXVIIl. tv. 7 §. (3) bekezdés c) pontjának felhatalmazása alapján megalkotja a Község Helyi Építési Szabályzat rendeletét és jóváhagyja a Községi belterület vasúttól nyugatra fekvő részére valamint a külterület belterülettől nyugatra és délre, a 7216. út és a Séd patak között fekvő részeire vonatkozó Szabályozási Terv I - II. - öt.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

1. § [A rendelet hatálya]

(1) Jelen rendelet hatálya, ameddig az összes Beépítésre szánt területre vonatkozó Szabályozási Terv jóváhagyásra nem kerül, Sóly község közigazgatási területén belül csak a mellékelt Szabályozási Terv I. - II. -ön jelölt területre terjed ki.

(2) Jelen Helyi Építési Szabályzat a mellékletét képező a Belterületekre és a Külterületen lévő Beépítésre szánt területekre vonatkozó Szabályozási Terv I. - II. -vei együtt érvényes.

2. § [Az előírások alkalmazása]

(1) A Község közigazgatási területén területet felhasználni, építési telket alakítani, épületet vagy építményt elhelyezni, bővíteni, átalakítani, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, bontani, rendeltetését megváltoztatni illetve ilyen célra hatósági
engedélyt adni csak az OTÉK, az általános érvényű egyéb jogszabályi előírások betartása mellett, a jelen rendeletben meghatározott előírásoknak és a Szabályozási Tervekben foglaltaknak megfelelően szabad.

(2)1 A Szabályozási Tervekben (továbbiakban SZT) kötelezőnek kell tekinteni:

- Közigazgatási terület határa
- Belterület határa
- Beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területek határa
- Műemléki környezet határa
- Régészeti terület határa
- Régészeti érdekeltségű terület határa
- Régészeti lelőhely határa
- Helyi értékvédelmi terület határa
- Természeti terület határa
- Helyi jelentőségű természetvédelmi terület határa
- Felszín alatti hidrogeológiai vízvédelmi terület határa
- Bányászattal érintett rekultiválandó terület határa
- Védőterület határa
- Kilátásvédelem: magaslati pontok
- Műemlék és telke
- Védett helyi művi érték
- Megszüntető jel
- Területfelhasználási egység határa
- Építési övezet jele, határa és az övezeti jellemzők
- Szabályozási vonal, építési vonal és az építési hely
(3)A kötelező érvényű elemek csak a HÉSZ és az SZT-k egyidejű módosításával változtathatók meg.
(4)A 2. § (2) bekezdésében nem említett elemek irányadó jelleggel szabályozott elemek és az SZT-k módosítása nélkül is megváltoztathatók.

3. § [Megvalósítást elősegítő sajátos jogintézmények]

(1) A település közigazgatási területén az alábbi sajátos jogintézményeket lehet alkalmazni:

- Építésjogi követelmények
- Tilalmak
- Telekalakítás
- Elővásárlási jog
- Kisajátítás
- Helyi közút számára történő lejegyzés
- Útépítési és közművesítési hozzájárulás
- Településrendezési kötelezések
- 2Településrendezési szerződés
- Kártalanítás
(2)3 Az (1) bekezdésben felsorolt, a megvalósítást segítő jogintézmények az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény alapján, az ott rögzített szabályoknak megfelelően alkalmazhatók.
(3)4 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza.

4. § [Telekalakítás]

(1) A település közigazgatási területén telket csak úgy szabad alakítani, hogy az a terület rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas legyen, továbbá annak alakja, terjedelme, beépítettsége és megközelíthetősége a jogszabályoknak, a HÉSZ - nek és a SZT - knek megfeleljen.

(2)5 A szabályozási vonallal érintett telkeken történő új épület, épületrész építési engedélyezésével egyidejűleg a telekalakítást is el kell végezni.

(3) A telekalakítást úgy kell elvégezni, hogy az vegye figyelembe az Építési övezeti határokat, azaz a telek csak egy Építési övezetbe tartozzon.

(4) Az építési övezetekben új nyeles telek nem alakítható ki.

(5)6 Falusias lakó terület övezetében saroktelek esetén a minimális telekméret értéke az övezeti előírásokban szereplő érték 80%-a.

5. § [Közterületek]

(1)7

(2)8 A közterületek rendeltetésszerű vagy ettől eltérő használatáról a hatályos jogszabályok és külön Közterület használatra vonatkozó önkormányzati rendelet intézkedik.

(3)9 A közterületeken vagy közterületekről látható reklámok, hirdető berendezések engedélyezése és kialakítása csak a külön Közterület használatra vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott módon történhet. A reklámok és hirdető berendezések nem zavarhatják a köz- és közlekedésbiztonságot.

6. § [Közlekedés]

(1) Az észak-dél irányú, a vasút mellett tervezett, a falut elkerülő útszakaszt az Őrhegy felé vezető útszakasszal és vasúti átjáróval együtt kell megépíteni. A később készülő és jóváhagyandó, Őrhegyi területre vonatkozó Szabályozási Terv alapján az Őrhegyi Kertvárosias lakóterületen és az Idegenforgalmi témapark területen építés csak a fentiekben rögzített utak használatba vétele után engedélyezhető.

(2)10 Az új közutak létesítésénél az alábbi szabályozási szélességeket kell biztosítani:

a) A 8. számú, Székesfehérvár-Rábafüzes út: I. rendű főút Sólyi szakasza: 40,00 - 50,00 m besorolása: K.lll.A

b) A 7216.számú, a 8. számú főút - 72. számú főút összekötő út: II. rendű főút -új külterületi elkerülő szakasza: 22,00 m besorolása: K.V.B. a Séd patak és a Malomárok leágazása és a vasútállomás közötti új belterületi elkerülő szakasza:22,00 m besorolása: B.V.c.B.

c) Az őrhegyi és Szőlőhegyi feltáró gyűjtő út: 22,00 m besorolása: B.V.d.B.

d) A falu új gyűjtő- és lakóútja: 22,00 m besorolása: B.V.d.B.

e) Kossuth L. u. gyűjtőút: 12,00- 40,00 m besorolása: B.V.d.D.

f) Petőfi u. gyűjtőút: 12,00 - 42,00 m besorolása: B.V.d.C.

g) Egyéb lakóutcák: 12,00 m besorolása: B.VI.d.B.

h) Külterületi utak: 12,00 m besorolása: K.VL

i) Szőlőhegyi belső utak: 10,00 m besorolása: K.VI.

j) Szennyvíz műtárgy kiszolgáló út: 8,00 m besorolása: B. Vl.d.B.

(3) Az egyes építmény funkciókhoz az OTÉK által meghatározott parkolók elhelyezéséről saját telken belül kell gondoskodni. Ha ez nem lehetséges a parkolóhelyeket az Önkormányzat parkolási rendeletében meghatározott módon kell biztosítani az építtető költségére.

(4) A közterületi parkolókat fásítva kell kialakítani, a közutak mindkét oldalán fasort kell telepíteni a 9. § (8) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

(5)11 A kerékpáros közlekedés számára az alábbi útvonalak mentén az út szabályozási szélességen belül külön kerékpárutat kell építeni:

a) 7216.számú Litér-Sóly összekötő út jelenlegi és új elkerülő szakasza

b) őrhegyi és Szőlőhegyi feltáró gyűjtőút

(6)12 Önálló kerékpárút szélessége: 3,00 m

(7)13 A körforgalmú csomópontok szélétől mért 50 m-en belül út csatlakozás és behajtó nem alakítható ki.

7. § [Közművek]

(1)14

(2) A meglévő és a tervezett közművezetékek helyét és az egymástól való távolságát az előírásoknak megfelelően biztosítani kell.

(3)15 A felszín alatti vízbázisokra, vízmű kútra megállapított hidrogeológiai védőterületet, illetve védőidomot az ágazati előírásoknak megfelelően biztosítani kell. A védőterületre, illetve védőidomra vonatkozó korlátozásokat a KDT Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozza meg.

(4) A település kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőség védelmi területhez tartozik, ezért a közüzemi szennyvízelvezetést a település TSZT - ben és a HÉSZ Részletes övezeti előírásaiban teljes közüzemi közművesítettség követelményével meghatározott területfelhasználási egységeinek területén meg kell oldani. Ezeken a területeken az építés csak a közüzemi szennyvízcsatorna hálózat érintett szakaszának elkészülte és használatba vétele után engedélyezhető.

(5) A TSZT - ben és a HÉSZ Részletes övezeti előírásaiban részleges közüzemi közművesítettség követelményével meghatározott terület-felhasználási egységeinek területén, ha a közüzemi szennyvízcsatorna hálózathoz 200 méteren belül csatlakozni nem lehet az alábbi műszaki megoldások engedhetők meg:

a)a keletkező szennyvíz napi mennyisége 5 m3 alatt van, a szennyvíz zárt szennyvíz tárolóba gyűjthető és szippantó kocsival a kijelölt ürítő helyre szállítandó. Az ürítő helyet a település közigazgatási területén kívül, a szennyvíz tisztító telepen kell kijelölni.
b)a keletkező szennyvíz napi mennyisége 5 m3 fölött van, a szennyvíz helyben tisztító kis berendezéssel megtisztítható, ha van megfelelő befogadó és a tisztító kis berendezés alkalmazásához az illetékes szakhatóságok hozzájárulnak.
Ezeken a területeken az építés csak a fenti műszaki megoldások alkalmazásával engedélyezhető.
(6)A szennyvizek és trágyáié szikkasztása vagy tisztítatlanul árokba, patakba vízmosásba, kútba vezetése a település közigazgatási területén tilos.
(7)A gazdasági célú létesítményekből közcsatornába kibocsájtott szennyvíz szennyezettsége nem haladhatja meg a szakhatóságok által előírt mértéket ezért, ha szükséges előtisztítást kell végezni.
(8)Közvetlenül élővízbe vizet bevezetni csak a hatóságok által a vízjogi engedélyben előírt feltételeknek megfelelően szabad.
(9)A település csapadékvíz elvezetését a meglévő nyílt árokrendszerrel összhangban kell az újonnan beépítendő területeken kiépíteni. A csapadékvíz elvezető hálózat rekonstrukciója és továbbépítése során zárt csapadék csatornát kell kiépíteni az útépítéssel egyidejűleg a Kossuth L utca Főtértől délre eső szakaszán és a Főtéren. A meglévő és az újonnan létesített csapadékvíz elvezető hálózatot a befogadó Séd patakig ki kell építeni. A Séd patakba a csapadékvíz csak homokfogó műtárgyon keresztül vezethető be.
(10)A 20 férőhelyes vagy nagyobb kapacitású parkolókat kiemelt szegéllyel, vízzáró burkolattal, hordalék és olajfogó műtárgyon keresztül vezetett zárt csapadékvíz elvezető rendszerrel szabad létesíteni.
(11)16 A település belterületén a villamos energia ellátó és távközlési műsorszóró hálózat kiépítése, bővítése vagy rekonstrukciója csak felszín alatti vezetéssel történhet. Külterületen a villamos energia ellátó és távközlési műsorszóró hálózat kiépítése, bővítése vagy rekonstrukciója esetén törekedni kell a felszín alatti vezetés kialakítására.
(12)A település közigazgatási területén a beépítésre nem szánt területen lévő föld feletti nagy- és középfeszültségű szabad vezeték hálózatok biztonsági övezete 120 kV-os távvezeték szélső vezetékszálától számított 20-20 m, 20 kV-os szabadvezeték szélső vezetékszálától számított 5-5 m.
(13)A mikrohullámú összeköttetés biztosítása céljából előírt magassági korlátozást be kell tartani. További hírközlési antenna tornyok a település közigazgatási területén nem létesíthetők.
(14)17 A gázvezetékek biztonsági övezete az érvényes ágazati szabványok szerint: nagy középnyomású csővezeték tengelyvonalától számított 9 - 9 m, növelt kisnyomású csővezeték tengelyvonalától számított 3 - 3 m.
(15)18
(16)19 Ahol az előírt teljes közüzemi közművesítettség a közüzemi gáz hálózat hiányában nem teljesíthető, átmenetileg, a megfelelő kapacitású gáz hálózat kiépítéséig más, alkalmazási engedéllyel rendelkező, környezetbarát technológiákkal lehet az energia ellátást biztosítani.
(17)20

8. § [Művi értékvédelem]

(1) Az országos és helyi védelem alatt álló építmények és a településkép védelmét műemléki környezet, helyi értékvédelmi terület kijelölésével és a Részletes övezeti előírásokban rögzített kötelezésekkel kell biztosítani.

(2)21

(3) A helyi védelemre javasolt építmények és a helyi értékvédelmi területen a településkép védelmét a Helyi értékvédelmi rendeletben foglaltaknak megfelelően kell biztosítani.

(4) A településkép megőrzése és javítása érdekében fokozott figyelmet kell fordítani az új elkerülő útra, a Kossuth L. utcára, a Petőfi S. utcára, a Vasút utcára és az új észak - déli irányú lakóutcára. Az utcaképet befolyásoló utcabútorok, lámpák, reklámtáblák, burkolatok, zöldfelületek, kerítések, homlokzat színezés stb. kiválasztásánál alkalmi szakmai zsűri vagy Községi Főépítész közreműködése szükséges.

(5)22

(6)23 A település közigazgatási területén a helyi védelemre javasolt építményeket és egyéb létesítményeket az V. függelék tartalmazza. Ezekre a Helyi értékvédelmi rendeletben foglalt kötelezettségek vonatkoznak.

(7)24 A település közigazgatási területén az alábbi nyilvántartott régészeti lelőhelyek találhatók:

a) hrsz. 236-243, 245-250

b) hrsz. 244

c) hrsz. 011/8 középső része

d) hrsz. 011/11 északnyugati része

e) hrsz. 036/9 délkeleti része

f) 9151 hrsz.028, 031, 032, 036/6, 036/7, 036/8

g) hrsz. 027/13 keleti része

h) 9153 hrsz. 03/8 középső része

i) hrsz. 027/4 keleti része

(8)25 A település közigazgatási területén a régészeti érdekű terület: A Séd két ága közötti terület és mindkét ág külső oldala melletti 400-500 m széles sáv.

(9)26 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza

9. § [Természeti értékvédelem Táj - és kilátásvédelem]

(1) A megvédendő természeti értékek a zöld-, erdő-, természeti-, szőlő- és mezőgazdasági területek valamint a magaslati pontok, amelyek lehatárolását a TSZT és a SZT-k tartalmazzák.

(2) A helyi jelentőségű természetvédelmi terület lehatárolását a TSZT és a SZT -k tartalmazzák. A terület védettségét külön rendelettel kell elrendelni, amelyben meg kell határozni a kezelési módokat, korlátozásokat és tilalmakat.

(3) A helyi jelentőségű természetvédelmi területen a karsztbokor erdő természetes állapotát fenn kell tartani, látogathatóságát biztosítani kell.

(4) Az erdőterületeken a jelenlegi állapot fenntartandó, tarvágásos fakitermelés nem megengedett. Az erdők felújítását a folyamatos borítottság fenntartásával kell végezni.

(5) A zöld-, erdő-, természeti-, szőlő-, gyümölcsös- és mezőgazdasági területek használata és fejlesztése során csak természetkímélő hasznosítási módok engedhetők meg, amelyek biztosítják a táj jellegének, természeti értékeinek megóvását.

(6)27 A szőlőkataszter szerinti I. osztályú szőlőterület nem csökkenthető. A TSZT-ben és az SZT-kben kijelölt üdülőterületeken, ahol jelenleg nincs szőlőültetvény új szőlőültetvények telepítendők a részletes övezeti előírásokban meghatározott mértékben

(7)28

(8)29 A település területén a SZT-n jelölt utak mellett kötelező kétoldali fásítás fenntartandó illetve telepítendő őshonos fafajokkal, 8 m tőtávolsággal. A Malom árok és az új észak - déli irányú elkerülő út közötti közterületen takarófásítás alakítandó ki, őshonos fafajokkal, 8 m tőtávolsággal.

(9) A lakó övezetek telkein az előírt minimális zöldfelületre 150 m2 - ként 1 db lombos fa fenntartása illetve ültetése kötelező. A fa ültetésnél a telkek területén belül előírt kötelező fásítás egyedei is beszámíthatók.

(10) A kilátásvédelemre jelölt alábbi magaslati pontok védelmét biztosítani kell:

1.Kálváriadomb Hrsz.048 kilátóhely 196m
2.Történelmi emlékpark Hrsz.036/9 Szent Kard emlékoszlop, kilátóhely 190 m
3.Séd melletti északi magaslat Hrsz.03/8 kilátóhely 198 m
4.Kálváriától északra fekvő magaslat Hrsz.047/5 kilátóhely 200 m
5.Őrhegy völgyperem Hrsz.011/13 kilátóhely 200 m
6.Őrhegy déli magaslat Hrsz.011/8 kilátóhely 190 m
7.Őrhegy északi magaslat Hrsz.011/13 kilátóhely 192 m
30A magaslati pontokra csak a kilátás célját szolgáló (kilátó) vagy különleges (emlékmű) létesítmények kerülhetnek.
(11)31
(12)32 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza
(13)33 Gyalogos turista út alakítandó ki Hajmáskér és Királyszentistván közigazgatási területe között a Séd patak mentén annak kezelőútján és a Séd - Malomárok mentén a kiszabályozott, 3,0 m szélességen belül.

10. § [Általános környezetvédelem]

(1) Minden új területfelhasználás, beavatkozás, tevékenység tervezése és megvalósítása során érvényre kell juttatni a Környezetvédelmi előírásokat.

(2) A településen a környezetet úgy kell használni, hogy az a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt okozza, megelőzze a környezetszennyezést, kizárja a környezetkárosítást, megszüntesse vagy enyhítse a meglévő ártalmakat és szennyeződéseket.

(3)34

(4)35

(5)36 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza

11. § [Földvédelem]

(1) Az erózió és a defláció elleni védelem érdekében az erdő-, természeti- és mezőgazdasági területeken környezetkímélő-talajvédő gazdálkodást kell folytatni, amely biztosítja a földfelszín minél nagyobb arányú és állandó jellegű zöldfelületi fedettségét és a legkedvezőbb talajnedvességi állapotot.

(2) A földterületeket a termőföld minőségének és termőképességének megőrzése érdekében a rendeltetésének megfelelően kell használni.

(3)37 Az építési vagy tereprendezési munkák során kitermelt termőföldet az altalajtól elkülönítetten kell tárolni, majd újrahasznosítani. 400 m2 -nél nagyobb terület igénybevétele esetén előzetesen talajtani szakvélemény (talajvédelmi terv) készítése szükséges.

(4) A földterületeket a szennyeződéstől védeni keli, a szennyezett területek rekultivációja szükséges. A rekultiválandó területek: Hrsz.011/3 északi része, Hrsz.047/5, 047/6, 047/7, 047/8. A rekultiváció csak jóváhagyott rekultivációs-tájrendezési tervdokumentáció alapján végezhető el, a távlati területhasznosítás figyelembevételével.

(5) Új bányaterület a település közigazgatási területén belül nem nyitható.

(6)38 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza

12. § [Vízvédelem]

(1) A település közigazgatási területének szennyezés érzékenységi besorolása: Kiemelten érzékeny, a Séd patak közelsége és a fedetlen felszíni karszt miatt.

(2) A szennyvízhálózat kiépítése után azokban az övezetekben ahol teljes közüzemi ellátottsági kötelezettség van előírva a meglévő vagy építendő épületeket a szennyvízhálózatra kötelezően rá kell kötni.

(3)39 A Séd patak vízminőség védelme érdekében a felszíni vizek elvezetéséről, megfelelő tisztításáról és az elvezető árkok rendszeres karbantartásáról gondoskodni kell. El kell készíteni a település felszíni vízelvezetési tervét. A hidrogeológiai védőterületen belül a csapadékvíz elvezetés csak zártan vagy vízzáróan burkolt árokkal történhet.

(4) A Séd - Malom árok rekultivációja, vízzel való feltöltése és a település csapadékvíz elvezető rendszerébe való beillesztése szükséges. A rekultiválandó és újra vízfolyásként használt árkok hasznosítása érdekében vízrendezési terv készítése és vízjogi engedély beszerzése szükséges.

(5)40 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza

13. § [Levegőtisztaság védelem]

(1)41 A település területén az előírt Levegőtisztaság védelmi határértékek túllépését okozó létesítmény nem telepíthető és ilyen tevékenység nem folytatható.

(2)42 A meglévő helyhez kötött légszennyező források határérték feletti terhelését technológiai váltással vagy a szennyező források felszámolásával meg kell szüntetni. Ha szükséges védőtávolságot kell meghatározni.

(3) A közlekedési eredetű légszennyezés terhelés csökkentése érdekében forgalomszabályozási eszközöket és védő erdősávokat kell alkalmazni.

(4)43 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza

14. § [Zaj és rezgés elleni védelem]

(1)44 A település területén az előírt Zajvédelmi határértékeket meghaladó terhelést okozó zajforrás nem telepíthető.

(2) A meglévő helyhez kötött zajforrások határérték feletti zajterhelését technológiai váltással vagy kitelepítéssel meg kell szüntetni.

(3) A közlekedés eredetű zajterhelés csökkentése érdekében forgalomszabályozási eszközöket és zajvédő erdősávokat kell alkalmazni.

(4) A 8. út tengelyétől mért 250 m-en belül a lakóterületre előírt zajszintek határértékeit a ténylegesen mért értékek meghaladják, ezért az ebbe a sávba eső tartalék lakóterület csak akkor építhető be, ha a terület rekultivációja során alkalmazott műszaki eszközökkel a lakóterületekre vonatkozó határértékek számításokkal és mérésekkel igazolhatóan betarthatóak.

(5)45 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza

15. § [Élővilág védelme]

(1) A Séd patak és a Séd - Malom árok partjain kialakult fás - bokros sáv, mint ökológiai folyosó megőrzendő és -ahol a növényállomány hiányos az őshonos, az ökológiai viszonyokhoz alkalmazkodó fafajok telepítésével továbbfejlesztendő.

(2) Az erdő- és a természeti területeken az Ex - lege védett növényállomány és állatvilág megőrzendő, irtása, zavarása tilos. A természeti területeken csak az őshonos állatok legeltetése megengedett.

(3) A mezőgazdasági tájfásítás meglévő elemeit meg kell védeni és új fasorokkal kell kiegészíteni az utak és a birtokhatárok mentén.

(4) Az alacsonyabb ökológiai értékű alacsony termőképességű szántó területeken távlatilag törekedni kell a magasabb ökológiai értékű erdő telepítésére.

(5)46 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza.

16. § [Hulladékgazdálkodás]

(1) A településen keletkező hulladék elhelyezése csak a község közigazgatási területén kívül, engedélyezett hulladéklerakó helyen történhet.

(2) A települési kommunális hulladékot ellenőrzött és előírt módon szervezett gyűjtéssel és szállítással kell a település beépített területeiről a kijelölt hulladéklerakóhoz eljuttatni,

(3) A település közigazgatási területén belül veszélyes hulladék lerakása, kezelése és átmeneti tárolása tilos. Elszállítása a kijelölt veszélyes hulladék tárolóhoz az illetékes Hatóságok által előírt módon történhet.

(4) A település közigazgatási területén belül állati hullák elhelyezése és dögkút létesítése tilos. A tetemek elszállítását és megsemmisítését csak az erre szakosodott és engedéllyel rendelkező vállalkozás végezheti.

(5) A felhagyott vagy engedély nélküli hulladéklerakókat rekultiválni kell.

(6)47 Az érvényes ide vonatkozó jogszabályokat a HÉSZ -hez csatolt I. Függelék tartalmazza.

17. § [Területfelhasználás]

(1) A település közigazgatási területe a TSZT alapján a Beépítésre szánt területen belül építési övezetekre és a Beépítésre nem szánt területen belül övezetekre tagozódik.

(2)48 A Beépítésre szánt területek az alábbi építési övezetekre tagozódnak:

a) Lakóterület, Falusias lakóterület, jele: Lf, Lft

b) Lakóterület, Kertvárosias lakóterület, jele: Lke, Lket

c) Vegyes terület, Település központi vegyes terület, jele: Vt

d) Üdülőterület, Hétvégi házas üdülő terület, jele: Oh, Üht

e) Gazdasági terület, Kereskedelmi-szolgáltató terület, jele: Gksz

f) Különleges terület, Sport terület, jele: Ksp

g) Különleges terület, Idegenforgalmi témapark terület, jele: Ktp

h)49 Különleges bemutató központ területe, jele: Kbk

(3)50 A Beépítésre nem szánt területek az alábbi övezetekre tagozódnak;

a) Közlekedési terület, Vasút terület, jele: Kök

b) Közlekedési terület, Közút-parkoló terület, jele: Köu

c) Zöldterület, Közpark terület, jele: Zkp

d)51 Különleges beépítésre nem szánt terület – Temető területe. Jele: Kte

e) Erdő terület, Védőerdő terület, jele: Ev

f) Természetközeli terület, jele: Tk

g) Mezőgazdasági terület Általános mezőgazdasági terület, jele: Má

h) Vízgazdálkodási terület, jele: V

18. § [Területfelhasználási egységek hasznosítási feltételei]

(1) A település közigazgatási területén az ágazati szabványokban előírt közegészségügyi, környezet- és természetvédelmi, közlekedési és közmű védőterületeken belül, amelyeket az SZT -k lehatárolnak az alábbi építési és használati korlátozásokat keli figyelembe venni:

a) 8.számú autóút védősávja: úttengelytől mért 100-100 m

b) 7216.számú út védősávja: úttengelytől mért 15-15 m

c) vasút védősávja: vasúti vágánytengelytől mért 50- 50 m

d) vasúti vágánytengely és a 7216.számú út széle közötti védősáv: 20 m

e) Séd - patak védősávja: mederszéltől mért 6 - 6 m

f) Séd - patak és a Malom árok ökológiai védősávja: mederszéltől mért 15-15 m

g)52 temető védőterülete: kerítéstől befelé mért 30 m

h)53 kis létszámú állattartó telep védőterülete: kerítéstől kifelé mért 50 m

i)54 Vízmű kút külső védőterülete: a KDKTVF által kijelölt terület

j) 8. számú autóút zajszennyezett sávja: úttengelytői mért 250 - 250 m

k) közmű védősávok, ágazati előírások szerint.

(2) Az (1) bekezdés a),b),c),d),e),f),g),k) pontjaiban foglalt védőterületeken belül építményt elhelyezni csak kivételes esetben az ágazati előírásoknak megfelelően, az illetékes hatóság külön engedélye alapján lehet.

(3) Az (1) bekezdés h) pontjában foglalt védőterületen belül építményt elhelyezni csak az állattartó telep védőterületet igénylő tevékenységének megszűnése után lehet.

(4)55 Az (1) bekezdés i) pontjában foglalt védőterületen belül folytatható építés és használat feltételeit az I. melléklet tartalmazza.

(5) Az (1) bekezdés j) pontjában foglalt zajszennyezett sávban lakóépület csak akkor építhető, ha előzetesen rekultivációs eszközökkel biztosítható a szükséges zajvédelem és bizonyított a határérték teljesítése.

(6)56 Az építési telkek kialakításának és beépítésének alábbi feltételeit a Részletes övezeti előírásoknak megfelelően, az érintett tulajdonosok kizárólagos tehervállalásával kell biztosítani:

a)jóváhagyott művelési ágból való kivonás
b)jóváhagyott telekrendezés, telekalakítás
c)talaj vizsgálat, talajmechanikai szakvélemény készítése az alábbi építési övezetekben: Lf-1, Lf-2, Lf-3, Lf-4,Lft-4, Lke, Lket, Vt-1, Vt-2, Vt-3,Vt-4,Gksz-2, Ktp
d)előírt közművesítettség megléte vagy megvalósítása a telekalakítással egyidejűleg
e)Útépítés megléte vagy megvalósítása a jóváhagyott útépítési terv alapján a telekalakítással egyidejűleg.
f)57
Építési engedély csak a fenti előfeltételek teljesítése után adható ki.

RÉSZLETES ÖVEZETI ELŐÍRÁSOK

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

LAKÓTERÜLETEK

19. § [Falusias lakóterület 58Lf -1]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja

(2) Az építési övezet előírásai:

- 59Telekterület: minimum 700 m2
- Telekszélesség: minimum 14,00 m
- Beépítési mód: oldalhatáron álló
- 60A beépítettség legnagyobb mértéke: 20%, de nem lehet nagyobb bruttó 500 m2-nél.
- Szintterületi mutató, maximum 0,35 (0,20+0,15 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 4,50 m
- Gerincmagasság: maximum 9,00 m
- Zöldfelület: minimum 60 %
- 61Elhelyezhető építmény rendeltetése: lakóépület, mező- és erdőgazdasági (üzemi) építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely szolgáltató épület, kézműipari építmény, helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sport építmény. Az övezetben elhelyezhető építmény több rendeltetést is tartalmazhat. Lakó funkciójú épület legfeljebb két lakásos formában helyezhető el.
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó.
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)62 Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A gerincvonal jellemzően az utcára merőleges legyen. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek. Az utcai homlokzaton erkély nem alakítható ki.
(4)A földdel fedett pincéket csak indokolt esetben lehet elbontani, és a beépítettség számításánál nem kell figyelembe venni.
(5)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(6)63
(7)Az építési övezet területén a hagyományoknak megfelelő utcai tömör terméskő vagy vakolt tégla kerítés, valamint áttört fa kerítés építhető a kialakult állapotnak megfelelő magassággal.
(8)Az építési övezet a Helyi értékvédelmi terület része, ezért a területen a Helyi értékvédelmi rendelet előírásait is alkalmazni kell.
(9)Az építési övezetben az állattartás a település Állattartási rendeletének előírásai szerint lehetséges.
(10)64 Az építési övezetben telkenként maximum 1 db fő rendeltetésű épületet és melléképítményeket lehet építeni.
(11)65 A főépület utcai homlokzatán gáz fogadószekrény, nyomásszabályozó, klímaszekrény, parabola antenna, fém kémény, szellőző berendezés vagy más gépi berendezés és szerelt vezeték kizárólag abban az esetben helyezhető el, amennyiben igazolható, hogy a szakmai előírásoknak megfelelően máshol nem helyezhető el.
(12)66 Az épület az oldalhatáron, a telekhatártól 0,40 - 1,00 méter távolságra állhat.
(13)67 Új épület kialakítása esetén az előkert nagysága 0,0 m, az oldalkert nagysága 6,0 m lehet.

20. § [Falusias lakóterület 68Lf -2, Lft-2]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2)69 Az építési övezet előírásai:

- Telekterület: minimum 700 m2
- Telekszélesség minimum 16,00 m
- Beépítési mód: oldalhatáron álló
- A beépítettség legnagyobb mértéke: 20%, de nem lehet nagyobb bruttó 400 m2-nél.
- Szintterületi mutató: maximum 0,35 (0,20+0,15 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 4,50 m
- Gerincmagasság: maximum 9,00 m
- Zöldfelület: minimum 60 %
- Elhelyezhető építmény rendeltetése: lakóépület, mező- és erdőgazdasági (üzemi) építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely szolgáltató épület, kézműipari építmény, helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sport építmény. Az övezetben elhelyezhető építmény több rendeltetést is tartalmazhat. Lakó funkciójú épület legfeljebb kétlakásos formában helyezhető el.
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)Az építési övezet területén külső tömör kerítés nem építhető, az áttört szakaszok felülete minimum 50 % legyen. A tömör szakaszok terméskő, az áttört szakaszok fa anyagúak lehetnek. A kerítés maximális magassága 1,70 m lehet.
(4)70
(5)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(6)71 Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35-45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A gerincvonal jellemzően az utcára merőleges legyen. A tetőfelületen szabványpala és hullámpala fedés nem alkalmazható, A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek. Az utcai homlokzaton erkély nem alakítható ki.
(7)Az építési övezetben állattartás a település Állattartási rendeletének előírásai szerint lehetséges.
(8)72 Az építési övezetben telkenként maximum 1 db fő rendeltetésű épületet és melléképítményeket lehet építeni.
(9)73 A főépület utcai homlokzatán gáz fogadószekrény, nyomásszabályozó, klímaszekrény, parabola antenna, fém kémény, szellőző berendezés vagy más gépi berendezés és szerelt vezeték kizárólag abban az esetben helyezhető el, amennyiben igazolható, hogy a szakmai előírásoknak megfelelően máshol nem helyezhető el.
(10)74 Az épület az oldalhatáron, a telekhatártól 0,40 - 1,00 méter távolságra állhat.
(11)75 Új épület kialakítása esetén az előkert nagysága 5,0 m, az oldalkert nagysága 6,0 m lehet.

21. § [Falusias lakóterület 76Lf- 3]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2)77 Az építési övezet előírásai:

- Telekméret: minimum 600 m
- Telekszélesség: minimum 12,00 m
- Beépítési mód: oldalhatáron álló
- A beépítettség legnagyobb mértéke: 30%, de nem lehet nagyobb bruttó 270 m2-nél.
- Szintterületi mutató: maximum 0,50 (0,30+0,20 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 4.50 m
- Gerincmagasság: maximum 9,00 m
- Zöldfelület: minimum 40 %
- Elhelyezhető épület rendeltetése: lakóépület, mező- és erdőgazdasági (üzemi) építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely szolgáltató épület, kézműipari építmény, helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sport építmény. Az övezetben elhelyezhető építmény több rendeltetést is tartalmazhat. Lakó funkciójú épület legfeljebb kétlakásos formában helyezhető el.
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó.
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)78 Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A gerincvonal jellemzően az utcára merőleges legyen. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek. Az utcai homlokzaton erkély nem alakítható ki.
(4)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(5)79
(6)Az építési övezet területén a hagyományoknak megfelelő utcai tömör terméskő vagy vakolt tégla kerítés, valamint áttört fa kerítés építhető a kialakult állapotnak megfelelő magassággal.
(7)Az építési övezetben állattartás a település Állattartási rendeletének előírásai szerint lehetséges.
(8)80 Az építési övezetben telkenként maximum 1 db fő rendeltetésű épületet és melléképítményeket lehet építeni.
(9)81 A főépület utcai homlokzatán gáz fogadószekrény, nyomásszabályozó, klímaszekrény, parabola antenna, fém kémény, szellőző berendezés vagy más gépi berendezés és szerelt vezeték kizárólag abban az esetben helyezhető el, amennyiben igazolható, hogy a szakmai előírásoknak megfelelően máshol nem helyezhető el.
(10)82 Az épület az oldalhatáron, a telekhatártól 0,40 - 1,00 méter távolságra állhat.
(11)83 Új épület kialakítása esetén az előkert nagysága 0,0 m lehet

22. § [Falusias lakóterület 84Lf- 4, Lft-4]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az építési övezet előírásai:

- Telekterület: minimum 900 m2 maximum 50000 m2
- Telekszélesség: minimum 20,00 m
- Beépítési mód: oldalhatáron álló, szabadon álló
- Beépítés: maximum 20 %
- Szintterületi mutató, maximum 0,35 (0,20+0,15 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 4,50 m
- Gerincmagasság. maximum 9,00 m
- Zöldfelület: minimum 60 %
- 85Elhelyezhető épület rendeltetése: maximum 2 lakásos lakóépület, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely szolgáltató épület, sportépítmény
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)86 Az építési övezet területén önálló gk. tároló, műhely, állattartó vagy más rendeltetésű melléképítmény nem helyezhető el.
(4)87 Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A gerincvonal jellemzően az utcára merőleges legyen. A tetőfelületen fémlemez, pala vagy bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzat felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek. Az utcai homlokzaton erkély nem alakítható ki.
(5)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(6)Az építési övezet területén külső tömör kerítés nem építhető, az áttört szakaszok felülete minimum 50 % legyen. A tömör szakaszok terméskő, az áttört szakaszok fa anyagúak lehetnek. A kerítés maximális magassága 1,70 m lehet.
(7)88 .
(8)89
(9)90
(10)91 A főépület utcai homlokzatán gáz fogadószekrény, nyomásszabályozó, klímaszekrény, parabola antenna, fém kémény, szellőző berendezés vagy más gépi berendezés és szerelt vezeték kizárólag abban az esetben helyezhető el, amennyiben igazolható, hogy a szakmai előírásoknak megfelelően máshol nem helyezhető el.
(11)92

VEGYES TERÜLET

23. § [Településközpont vegyes terület 93Vt-1]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2)94 Az építési övezet előírásai:

- Telekterület: minimum 500 m2 Kialakult állapot fenntartható, amennyiben nem éri el az előírt minimális értéket telekhatár rendezés során az eredeti telekméret, illetve attól ±10%-al eltérő telekméret is kialakítható.
- Telekszélesség: minimum 16,00 m kivéve ahol a szabályozási terv a szabályozási vonallal máshogy jelöli, illetve kialakult állapot fenntartható.
- Beépítési mód: oldalhatáron álló. szabadon álló
- Beépítés: maximum 50 %
- Szintterületi mutató: maximum 1,30 (1,00 + 0,30 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 6,00 m
- Gerincmagasság: maximum 12.00 m
- Zöldfelület: minimum 30 %
- 95Elhelyezhető épület rendeltetése: maximum 2 lakásos lakóépület, igazgatási épület, kereskedelmi-szolgáltató-vendéglátó-szálláshely szolgáltató épület, egyházi-oktatási-egészségügyi-szociális épület, közösségi-szórakoztató épület.
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)96 Az építési övezet területén önálló gk. tároló, műhely, állattartó vagy más rendeltetésű melléképítmény nem helyezhető el.
(4)97 Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek. Az utcai homlokzaton erkély nem alakítható ki.
(5)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(6)Az építési övezet területén a hagyományoknak megfelelő utcai tömör terméskő vagy vakolt tégla kerítés, valamint áttört fa kerítés építhető a kialakult állapotnak megfelelő magassággal.
(7)98
(8)99 Az építési övezet területén gazdasági célú üzemi tevékenység nem megengedett.
(9)100 Az építési övezet területén az önellátást meghaladó állattartás és a gazdasági célú üzemi tevékenység nem megengedett.
(10)101
(11)102 Az épület homlokzati vakolata a hagyományoknak megfelelő, halvány árnyalatú, pasztell színezetű lehet.
(12)103 Új épület kialakítása esetén az előkert nagysága 0,0 m, az oldalkert nagysága 6,0 m lehet

24. § [Településközpont vegyes terület 104Vt- 2]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja

(2)105 Az építési övezet előírásai:

- Telekterület minimum 1200 m2. Kialakult állapot fenntartható, amennyiben nem éri el az előírt minimális értéket telekhatár rendezés során az eredeti telekméret, illetve attól ±10%-al eltérő telekméret is kialakítható.
- Telekszélesség: 19,0 m, kialakult állapot fenntartható
- Beépítési mód: oldalhatáron álló, szabadon álló
- Beépítés: maximum 50 %
- Szintterületi mutató: maximum 1.30 (1,00 + 0,30 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 6,00 m
- - Gerincmagasság: maximum 12,00 m
- - Zöldfelület: minimum 30%
- 106Elhelyezhető épület rendeltetése: maximum 2 lakásos lakóépület, igazgatási épület, kereskedelmi-szolgáltató-vendéglátó-szálláshely szolgáltató épület, egyházi-oktatási-egészségügyi-szociális épület
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül vagy a csatlakozó közterületen az adottságok figyelembevételével
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)107 Az építési övezet területén önálló gk. tároló, műhely, állattartó vagy más rendeltetésű melléképítmény nem helyezhető el.
(4)108 Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek. Az utcai homlokzaton erkély nem alakítható ki.
(5)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(6)Az építést övezet területén a hagyományoknak megfelelő utcai tömör terméskő vagy vakolt tégla kerítés, valamint áttört fa kerítés építhető a kialakult állapotnak megfelelő magassággal. A belső kerítések az utcai kerítéssel azonos anyagúak lehetnek.
(7)109
(8)110 Az építési övezet területén gazdasági célú üzemi tevékenység nem megengedett.
(9)111 Az építési övezet területén található országosan védett műemlék templom és környezete szakszerű műemléki helyreállítás után megőrzendő.
(10)112 A helyi védettségre javasolt építmények és környezetük védelmét a Helyi értékvédelmi rendeletnek megfelelően kell biztosítani.
(11)113 A főépület utcai homlokzatán gáz fogadószekrény, nyomásszabályozó, klímaszekrény, parabola antenna, fém kémény, szellőző berendezés vagy más gépi berendezés és szerelt vezeték kizárólag abban az esetben helyezhető el, amennyiben igazolható, hogy a szakmai előírásoknak megfelelően máshol nem helyezhető el.
(12)114
(13)115 Az épület homlokzati vakolata a hagyományoknak megfelelő, halvány árnyalatú, pasztell színezetű lehet.

25. § [Településközpont vegyes terület 116Vt 3]

(1) Az építési övezet területét az SZT ábrázolja.

(2) Az építési övezet előírásai:

- Telekterület: minimum 300 m2 maximum 1000 m2
-Telekszélesség: minimum 12.00 m
- Beépítési mód: oldalhatáron álló
- Beépítés: maximum 50 %
- Szintterületi mutató: maximum 0.80 (0.50 + 0.30 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 3,00 m
- Gerincmagasság maximum 6.00 m
- Zöldfelület" minimum 30 %
- 117Elhelyezhető épület rendeltetése: maximum 2 lakásos lakóépület, kereskedelmi-szolgáltató-vendéglátó-szálláshely szolgáltató épület
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó.
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)Az építési övezet területén eredeti vagy helyreállított állapotában kell megőrizni az országosan védett műemlék épületeket, kerítéseket valamint a műemlékek telkén található egyéb építményeket és növénykultúrákat. Az eredeti telekosztás, beépítés, terepszint nem módosítható. A műemlék épületekkel kapcsolatos bármilyen építési tevékenység csak a KÖH engedélye alapján végezhető.
(4)118
(5)Az építési tevékenység során az országosan védett műemlékek közelsége miatt csak az azokhoz alkalmazkodó tömegforma, tetőforma, anyaghasználat, színezés és kertkialakítás engedhető meg.
(6)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla a műemlék épületek jellegéhez illeszkedő legyen.
(7)119 Az építési övezet területén gazdasági célú üzemi tevékenység nem megengedett.
(8)120 Az építési övezet területén gépkocsi tároló, műhely, állattartó vagy más rendeltetésű önálló melléképítmény nem helyezhető el.
(9)121 Az övezet területén a nem műemlék főépület utcai homlokzatán gáz fogadószekrény, nyomásszabályozó, klímaszekrény, parabola antenna, fém kémény, szellőző berendezés vagy más gépi berendezés és szerelt vezeték kizárólag abban az esetben helyezhető el, amennyiben igazolható, hogy a szakmai előírásoknak megfelelően máshol nem helyezhető el.
(10)122
(11)Az épület homlokzati vakolata a hagyományoknak megfelelő, halvány árnyalatú, fehér vagy tört-fehér színezetű lehet.

26. §123 [Településközpont vegyes terület Vt-4]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az építési övezet előírásai:

- Telekterület: minimum 300 m2
- Beépítési mód: oldalhatáron átló, szabadon álló
- Beépítés: maximum 70 %
- Szintterületi mutató: maximum 1,90 (1,40 + 0,50 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 6,00 m
- Gerincmagasság: maximum 12,00 m
- Zöldfelület: minimum 20 %
- Elhelyezhető épület rendeltetése: maximum 2 lakásos lakóépület, igazgatási épület, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül vagy a csatlakozó közterületen az adottságok figyelembevételével
-Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)124 Az építési övezet területén önálló gk. tároló, műhely, állattartó vagy más rendeltetésű önálló melléképítmény nem helyezhető el.
(4)Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek. Az utcai homlokzaton erkély nem alakítható ki.
(5)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(6)Az építési övezet területén a hagyományoknak megfelelő utcai tömör terméskő vagy vakolt tégla kerítés, valamint áttört fa kerítés építhető a kialakult állapotnak megfelelő magassággal. A belső kerítések az utcai kerítéssel azonos anyagúak lehetnek
(7)125
(8)126 Az építési övezet területén gazdasági célú üzemi tevékenység nem megengedett.
(9)A helyi védettségre javasolt építmények és környezetük védelmét a Helyi értékvédelmi rendeletnek megfelelően kell biztosítani.
(10)127 A főépület utcai homlokzatén gáz fogadószekrény, nyomásszabályozó, klímaszekrény, parabola antenna, fém kémény, szellőző berendezés vagy más gépi berendezés és szerelt vezeték kizárólag abban az esetben helyezhető el, amennyiben igazolható, hogy a szakmai előírásoknak megfelelően máshol nem helyezhető el.
(11)128 Az épület homlokzati vakolata a hagyományoknak megfelelő, halvány árnyalatú, pasztell színezetű lehet.

ÜDÜLŐTERÜLET

27. § [Hétvégi házas üdülőterület 129Űh -1, Üht-1]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2)130 Az építési övezet előírásai:

-Telekterület: minimum 1200 m2
- Telekszélesség: minimum 16,00 m
- Beépítési mód: szabadon álló
- A beépítettség legnagyobb mértéke: 10%, de nem lehet nagyobb bruttó 250 m2-nél
- Szintterületi mutató: maximum 0,17 (0,10+0,07 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 4,50 m
- Gerincmagasság: maximum 7,50 m
- Épületszélesség: maximum 6,00 m
- Zöldfelület: minimum 80 % (70 % szőlő vagy gyümölcsös + 10 % egyéb)
- Elhelyezhető épület rendeltetése: maximum két egységes üdülőépület, szőlő- és gyümölcs tároló-feldolgozó gazdasági épület
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó
- Közüzemi közművesítettség mértéke: részleges
(3)Az előírt minimális telekmérete, el nem érő, de minimum 720 m2 területű telkeken csak szőlő és gyümölcs tároló-feldolgozó gazdasági épület építhető:
Beépítés: maximum 3 %
Szintterületi mutató: maximum 0,05(0,03+0,02 tetőtérben)
Építménymagasság: maximum 3,00 m
Gerincmagasság: maximum 6,00 m
Épületszélesség: maximum 6,00 m
(4)Csak szőlő és gyümölcs tároló-feldolgozó gazdasági épület létesítése esetén, a vezetékes ivóvíz hálózat kiépítéséig, átmenetileg a technológiai víz igény ellenőrzött minőségű vizet adó fúrt vagy ásott kúttal is biztosítható.
(5)Az építési övezet területén fenn kell tartani a szőlő és gyümölcsös művelési ágnak megfelelő tevékenységet. A jelenleg gyep és szántó művelési ágba sorolt területeken szőlőt vagy gyümölcsöst kell telepíteni.
(6)A meglévő földdel fedett pincéket csak indokolt esetben lehet elbontani és a beépítettség számításánál nem kell figyelembe venni.
(7)131 Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 40 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A gerincvonal jellemzően a lejtőre merőleges legyen. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzat felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek. Az oromzatokon erkély nem alakítható ki.
(8)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám, reklámtábla, cégtábla nem helyezhető el.
(9)132 Az építési övezet területén tömör kerítés nem építhető, az áttört szakaszok felülete minimum 50 % legyen. Az övezet területén drótháló alkalmazható. A tömör szakaszok terméskő, az áttört szakaszok fa anyagúak lehetnek. A kerítés maximális magassága 1,70 m lehet. A kerítés helyett élő sövény is létesíthető, táj honos, lombhullató cserjefajok alkalmazásával: közönséges fagyai, húsos som, veresgyűrüs som, kerti orgona
(10)133
(11)Az építési övezet területén az állattartás csak az üdülő funkcióval összhangban, a település Állattartási rendeletének előírása szerint lehetséges.
(12)Az építési Övezet területén a gazdasági célú üzemi tevékenység nem megengedett.
(13)134 Az építési övezetben telkenként maximum 1 db fő rendeltetésű épületet és 1 db melléképítmény lehet építeni.
(14)135 Az épület lejtő és utca felőli homlokzatain gáz fogadószekrény, nyomásszabályozó, klímaszekrény, parabola antenna, fém kémény, szellőző berendezés vagy más gépi berendezés és szerelt vezeték kizárólag abban az esetben helyezhető el, amennyiben igazolható, hogy a szakmai előírásoknak megfelelően máshol nem helyezhető el.
(15)136
(16)137 Lábon álló kerti tető az elő- és az oldalkertben nem helyezhető el.

GAZDASÁGI TERÜLET

28. § [Kereskedelmi szolgáltató terület 138Gksz - 1]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az építési övezet előírásai:

-Telekterület: minimum 1393500 m2 1 db tömbtelek
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: maximum 15%
- Szintterületi mutató: maximum 0,4 (0,30+0,1 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 6,00 m
- Gerincmagasság: maximum 12,00 m
- Zöldfelület: minimum 60 %
- 140Elhelyezhető épület rendeltetése: vendéglátó, szolgáltató épület, üzemeltetéshez szükséges melléképítmény, maximum 2 db szolgálati lakás
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó
- 141Közüzemi közművesítettség mértéke: részleges
(3)Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35-45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek.
(4)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(5)142 Az építési övezet területén tereprendezés csak a HÉSZ 9. §. (11) bekezdésben foglaltaknak megfelelően végezhető.
(6)Az építési övezet területén a hagyományoknak megfelelő utcai tömör terméskő vagy vakolt tégla kerítés valamint áttört fa kerítés építhető. A kerítés magassága maximum 1,70 m lehet.
(7)143 Az építési övezet területén az állattartás csak a vendéglátó-szolgáltató tevékenységgel összhangban, a település Állattartási rendeletének előírásai szerint lehetséges.
(8)Az építési övezet területén gazdasági célú üzemi tevékenység nem megengedett.
(9)144
(10)145 Az építési övezet területén maximum 1 db épületet lehet építeni.

29. § [Kereskedelmi - szolgáltató terület 146Gksz – 2]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az építési övezet előírásai:

- Telekterület: minimum 10000 m2 maximum 60000 m2
- Beépítési mód: szabadon álló
- - Beépítés: maximum 15%
- Szintterületi mutató: maximum 0,40 (0,30 + 0,10 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 6,00 m
- - Gerincmagasság: maximum 12,00 m
- - Zöldfelület: minimum 60%
- 147Elhelyezhető épület rendeltetése: vendéglátó-szolgáltató épület, üzemeltetéshez szükséges melléképítmény, maximum 2 db szolgálati lakás
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó.
- Közüzemi közművesítettség mértéke: részleges
(3)Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek.
(4)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(5)148 Az építési övezet területén tereprendezés csak a HÉSZ 9. §. (11) bekezdésben foglaltaknak megfelelően végezhető.
(6)149 Az építési övezet területén tömör kerítés nem építhető, az áttört szakaszok felülete minimum 50 % legyen. Az övezet területén drótháló alkalmazható. A tömör szakaszok terméskő, az áttört szakaszok fa anyagúak lehetnek. A kerítés maximális magassága 1,70 m lehet.
(7)150 Az építési övezet területén az állattartás csak a vendéglátó-szolgáltató tevékenységgel összhangban, a település Állattartási rendeletének előírásai szerint lehetséges.
(8)Az építési övezet területén gazdasági célú üzemi tevékenység nem megengedett.
(9)151

30. § [Kereskedelmi - szolgáltató terület 152Gksz 3]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az építési övezet előírásai:

- Telekterület: minimum 1500 m2 1 db tömbtelek
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: maximum 20 %
- Szintterületi mutató: maximum 0,55 (0,40 + 0,15 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 6,00 m
- Gerincmagasság: maximum 12,00 m
- Zöldfelület: minimum 60 %
- 153Elhelyezhető épület rendeltetése: kereskedelmi raktár
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó
- 154Közüzemi közművesítettség mértéke: részleges
(3)Az építési övezet területén csak magas tetős épület építhető 35 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek.
(4)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el. A cégtábla, reklámtábla az épület jellegéhez illeszkedő legyen.
(5)155 Az építési övezet területén tereprendezés csak a HÉSZ 9. §. (11) bekezdésben foglaltaknak megfelelően végezhető.
(6)Az építési övezet területén tömör kerítés nem építhető, az áttört szakaszok felülete minimum 50 % legyen. A tömör szakaszok terméskő, az áttört szakaszok fa anyagúak lehetnek. A kerítés maximális magassága 1,70 m lehet.
(7)Az építési övezet területén az állattartás csak a kereskedelmi-szolgáltató tevékenységgel összhangban, a település Állattartási rendeletének előírásai szerint lehetséges.
(8)Az építési övezet területén gazdasági célú üzemi tevékenység nem megengedett.
(9)156
(10)157 Az építési övezet területén maximum 1 db épületet lehet építeni.

KÜLÖNLEGES TERÜLET

31. § [Sportterület158 Ksp 1]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az építési övezet előírásai:

- 159Telekterület: maximum 18000 m2 1 db tömbtelek
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: maximum 10%
- Szintterületi mutató: maximum 0,17(0,10+0.07 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 9,00 m
- Zöldfelület: minimum 70 %
- 160Elhelyezhető épület rendeltetése: sport létesítmények, és az üzemeltetéshez szükséges melléképítmény, szolgálati lakás
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó.
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el.
(4)Az építési övezet területén a Séd patak és a Séd - Malomárok mentén kerítés nem építhető. A telek közterülettel érintkező szakaszán csak áttört kerítés létesíthető. Az áttört szakaszok felülete minimum 50 % legyen. A tömör szakaszok terméskő, az áttört szakaszok fa anyagúak lehetnek. A kerítés maximális magassága: 1,70 m lehet. A belső kerítések csak áttörtek lehetnek.
(5)161
(6)162

32. § [163Sportterület Ksp 2]

(1) Az építési övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az építési övezet előírásai:

- Telekterület: minimum 40000 m2 1 db tömbtelek
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: maximum 10 %
- Szintterületi mutató: maximum 0,17 (0,10+0.07 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 4.50 m
- Zöldfelület: minimum 70 %
- Elhelyezhető épület rendeltetése: sport-szabadidő létesítmények és az üzemeltetéshez szükséges kiszolgáló épületek, maximum 2 db szolgálati lakás.
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó.
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes.
(3)Az építési övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el.
(4)Az építési övezet területén a Séd patak és a Séd - Malomárok mentén kerítés nem építhető. A telek közterülettel érintkező szakaszán csak áttört kerítés létesíthető. Az áttört szakaszok felülete minimum 50 % legyen. A tömör szakaszok terméskő, az áttört szakaszok fa anyagúak lehetnek. A kerítés maximális magassága: 1,70 m lehet. A belső kerítések csak áttörtek lehetnek.
(5)Az építési övezet területén tereprendezés csak a HÉSZ 9. §. új (11) bekezdésének megfelelően végezhető.
(6)164

32/A. §165 [Különleges bemutató központ területe Kbk]

(1) Az építési övezet területén az Árpád-kori építkezési forma és életmód bemutatását szolgáló építmények, valamint kereskedelmi, szolgáltató és az előbbieket kiszolgáló funkciójú építmények helyezhetők el.

(2) Az építési övezet területén önállóan elhelyezhető építmények száma nincs korlátozva.

(3) Az építési övezet előírásai:

a) a kialakítható telek minimális területe: 5000 m2

b) beépítés módja szabadon álló

c) a megengedett legnagyobb beépítettség terepszint alatt 10 %

d) a megengedett legnagyobb beépítettség terepszint felet 10 %

e) a megengedett legnagyobb építmény magasság 4,5 m

f) a kialakítandó zöldfelület minimális nagysága 70 %

g) A beépítés feltétele az OTÉK által meghatározott részleges közművesítettség kialakítása

(4) Az építési övezet területén elhelyezett, a korabeli technikákat és anyaghasználatot alkalmazó építmények esetén is biztosítani kell az épített környezet alakítására vonatkozó biztonsági követelményeket.

(5) A meglévő értékesebb fás szárú növényállomány megtartására törekedni kell, fás szárú növény kivágás esetén a kivágottaknak megfelelő számban pótolni kell azokat őshonos fás szárú egyedekkel.

(6) A 70 %-nál nagyobb áttörtségű kerítés létesítése esetén a kerítést a területen belül növényzettel befuttatni vagy határolni kell.

Beépítésre nem szánt területek

KÖZLEKEDÉSI TERÜLET

33. § [Vasút terület 166Kök]

(1) Az övezet területét a SZT ábrázolja

(2) Az övezet előírásai:

- Terület: nincs meghatározva
- Területszélesség: nincs meghatározva
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: nincs meghatározva
- Szintterületi mutató: nincs meghatározva
- Építménymagasság: nincs meghatározva
- Zöldfelület: nincs meghatározva
- 167Elhelyezhető épület rendeltetése: vasút üzemi épületek
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó.
- 168Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes.
(3)169

34. § [Közút-Parkoló terület övezete Köu170]

(1) Az övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az övezet előírásai:

- 171Terület: nincs meghatározva
- - Területszélesség: minimum 13,00 m
- Közüzemi közműellátottság mértéke: részleges
(3)Az övezet területén állandó építmény nem helyezhető el.
(4)A parkoló területen 4 gépkocsi állásonként 1 db őshonos lombos fa telepítendő
(5)Az övezet területét nem lehet bekeríteni, azt közterületként keli kezelni.

ZÖLDTERÜLET

35. § [Közpark terület 172 Zkp 1]

(1) Az övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az övezet előírásai:

- Terület: nincs meghatározva 1 db tömbtelek
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: maximum 2 %
- Szintterületi mutató: maximum 0,03 (0,02+0,01 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 6,00 m
- Zöldfelület: minimum 80 %
- Elhelyezhető épület rendeltetése: pihenést szolgáló építmény, kulturális létesítmény, vendéglátó épület, parkfenntartó épület.
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, közterületi parkoló területen.
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)Az övezet területét nem lehet bekeríteni, azt közterületként kell kezelni.
(4)173 Az övezet területének ökológiai adottságai miatt (köves altalaj, vékony termőréteg), valamint a kilátás és rálátás védelem érdekében a közparkban az eredetihez közeli természeti állapot és az eredeti terepszint tartandó fenn. A közpark kialakítása jóváhagyott tereprendezési - kertépítési terv alapján történhet.
(5)Az övezet területén óriásplakát, fényreklám, cégtábla és reklámtábla nem helyezhető el.
(6)174

36. §175 [Közpark terület Zkp 2]

(1) Az övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az övezet előírásai:

- Terület: nincs meghatározva 1 db tömbtelek
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: maximum 2 %
- Szintterületi mutató: maximum 0,03 (0,02+0,01 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 3.00 m
- Zöldfelület: minimum 80 %
- Elhelyezhető épület rendeltetése: pihenést szolgáló építmény, kulturális létesítmény, vendéglátó épület, parkfenntartó épület
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, közterületi parkoló területen
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)Az övezet területét nem lehet bekeríteni, azt közterületként kell kezelni.
(4)Az övezet területének ökológiai adottságai miatt (köves altalaj, vékony termőréteg, Séd - Malom árok közelsége), a közparkban az eredetihez közeli természeti állapot és az eredeti terepszint tartandó fenn. A közpark kialakítása jóváhagyott tereprendezési - kertépítési terv alapján történhet.
(5)Az övezet területén óriásplakát, fényreklám, cégtábla és reklámtábla nem helyezhető el.
(6)176

37. §177

ERDŐ TERÜLET

38. § [Védőerdő terület 178Ev]

(1) Az övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az övezet területén állandó épület nem helyezhető el.

(3) A település belterületén a temető mellett kijelölt védőerdő területet őshonos fa és cserjefajok alkalmazásával erdészeti telepítési és üzemterv alapján kell fásítani.

(4) A település belterületén a Kálvária dombi fenyves erdő területén a dombtető 25 m sugarú körzetében a kilátás és a rálátás biztosítása érdekében a fekete fenyves kiritkítandó erdészeti terv alapján. A tájidegen fekete fenyő faállomány fokozatos cserével tájba illeszkedő, őshonos fafaj összetételű vegyes - lombos erdővé alakítandó, erdészeti telepítési terv alapján. A talajeróziót cserje telepítéssel kell megakadályozni,

(5) Az övezet területén belterületen kerítés nem, külterületen pedig csak vadvédelmi kerítés építhető.

TERMÉSZETKÖZELI TERÜLET

39. §179 [Természetközeli terület Tt]

(1) Az övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az övezet területén állandó épület nem helyezhető el.

(3) Az övezet területének eredeti állapotát fenn kell tartani, az ott élő védett állatok és növényfajok életkörülményeinek biztosítása érdekében.

(4) Az övezet területén a kisüzemi, hagyományos legeltető állattartás megengedett, de állattartó épületek nem építhetők.

(5) Az övezet területén belterületen kerítés nem, külterületen pedig csak vadvédelmi kerítés építhető.

MEZŐGAZDASÁGI TERÜLET

40. § [Általános mezőgazdasági terület 180]

(1) Az övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az övezet előírásai:

- Telekterület: minimum 6000 m2
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: maximum 3 %
- Szintterületi mutató: maximum 0.05 (0,03+0,02 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 6,00 m
- Elhelyezhető épület rendeltetése: gazdasági épület
- Gépkocsi elhelyezés; OTÉK szerint, telken belül biztosítandó
- Közüzemi közműellátottság mértéke: részleges
(3)Az övezet területén fenn kell tartani a művelési ágnak megfelelő tevékenységeket.
(4)181 Az övezet területén a belterületi telkek körül kerítés nem építhető. Az övezet területén a külterületi telkek körül vadvédelmi célból vadháló és villanypásztor létesíthető. A telken belül a gazdasági épületek köré csak áttört fa kerítés építhető. A kerítés magassága maximum 1,70 m lehet.
(5)Az övezet területén csak magas tetős épület építhető 35 - 45 fok közötti hajlásszögű tetővel. A tetőfelületen fémlemez, pala és bitumenzsindely fedés nem alkalmazható. A homlokzati felületek döntően falazott, vakolt megjelenésűek legyenek.
(6)Az övezet területén óriásplakát, fényreklám nem helyezhető el.
(7)182 Az építési övezet területén tereprendezés csak a HÉSZ 9. §. (11) bekezdésben foglaltaknak megfelelően végezhető.
(8)183

EGYÉB TERÜLET

41. § [Vízgazdálkodási terület V]

(1) Az övezet területét a SZT ábrázolja.

(2) Az övezet előírásai:

- Terület: nincs meghatározva
- Terület szélesség:184 minimum 20,0 m vagy a szabályozási terven jelölt
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: nincs meghatározva
- Szintterületi mutató: nincs meghatározva
- Építménymagasság: nincs meghatározva
- Zöldfelület: nincs meghatározva
- Elhelyezhető épület rendeltetése: külön jogszabályok szerint
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, telken belül biztosítandó.
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(3)185

41/A. §186 [Különleges beépítésre nem szánt rekreációs terület Kkr]

(1) Az övezet területén elhelyezhetőek a pihenést, testedzést szolgáló építmények (sétaút, pihenőhely), kulturális létesítmények, vendéglátó- illetve parkfenntartó épület. Épület kizárólag az építési helyen helyezhető el.

(2) Az övezet területén kialakítható telek nagysága 10000 m2.

(3) A beépítés módja szabadon álló, a beépítés mértéke legfeljebb 2% lehet.

(4) A kialakítható építménymagasság legfeljebb 6,0 m.

(5) A kialakítható zöldfelület legalább 80%.

(6) Az övezet területének ökológiai adottságai miatt (köves altalaj, vékony termőréteg), valamint a kilátás és rálátás védelem érdekében az eredetihez közeli természeti állapot és az eredeti terepszint fenntartandó.

41/B. §187 [Különleges beépítésre nem szánt terület temető Kte]

(1) Az övezet előírásai:

- Terület: nincs meghatározva 1 db tömbtelek
- Beépítési mód: szabadon álló
- Beépítés: maximum 2 %
- Szintterületi mutató: maximum 0,03 (0,02+0,01 tetőtérben)
- Építménymagasság: maximum 6.00 m
- Zöldfelület: minimum 80 %
- Elhelyezhető épület rendeltetése: kegyeleti-egyházi és parkfenntartó épület
- Gépkocsi elhelyezés: OTÉK szerint, közterületi parkoló területen
- Közüzemi közművesítettség mértéke: teljes
(2)Az övezet területe bekeríthető tömör terméskő vagy áttört fa kerítéssel. A kerítés magassága maximum 1,70 m lehet.
(3)Az övezet területén előírt minimális zöldfelület legalább 25 % -át fásítottan kell kialakítani. A fásítást elsősorban a gyalogutak mellett meglévő és telepítendő őshonos lombos fasorokkal kell biztosítani.
(4)Az övezet területén óriásplakát, fényreklám, reklámtábla és cégtábla nem helyezhető el.

42. § [ 188Fogalommeghatározások]

Tömbtelek: több azonos rendeltetésű vagy egymást kiegészítő rendeltetésű épület, együttes elhelyezésére szolgáló telek

43. § [Mellékletek]

I. melléklet:189 Sóly területére jellemző őshonos fafajok

II. melléklet:190 Szabályozási Terv I tervlap
III. melléklet:191 Szabályozási Terv II/B tervlap
IV melléklet:192 KSZA tervlap
V. melléklet: Állattartási rendelet

44. § [193Függelékek]

I. függelék:194 Műemlékjegyzék

II. függelék: Közutak kialakítása és a körforgalmú csomópontok
III. függelék: Örökségvédelmi hatástanulmány
IV. függelék: Szőlőhegyi szőlő és gyümölcsös területek katasztere
V. függelék: Helyi értékvédelemre javasolt építmények és egyéb létesítmények

45. § [Hatályba léptetés]

Jelen Helyi Építési Szabályzat rendelet a jóváhagyás napján, 2002. Október 18 – án lép hatályba és az azután induló eljárásoknál kell alkalmazni.

1. melléklet

Sóly területére jellemző őshonos fafajok
Magas kőris - Fraxinus excelsior
Korai juhar - Acer platanoides
Ezüsthárs - Tilia argentea
Kislevelű hárs - Tilia cordata
Gyertyán - Carpinus betulus

1. függelék

Műemlékjegyzék
A település közigazgatási területén Magyarország műemlékjegyzéke szerint az alábbi országos védelem alatt álló műemlékek találhatók:

1.

5557

50041/1958

Árpád köz

Hrsz.244

Ref. templom, román stílusú, 13.századi átépítve és toronnyal bővítve barokk stílusban a 18.században

2.

9902

14473/1985

Petőfi u.9.

Hrsz.64

Lakóház, népi

3.

10189

13193/1988

Petőfi u.1.

Hrsz.66

Lakóház, népi

4.

10190

13193/1988

Petőfi u. 3.

Hrsz.61

Lakóház, népi

5.

10701

1075/1992

Sólyom köz 2.

Hrsz.65

Lakóház, népi

2. függelék

5. függelék

Helyi értékvédelemre javasolt építmények és egyéb létesítmények
A település közigazgatási területén az alábbi építményeket és egyéb létesítményeket javasoljuk helyi védelem alá helyezni:

1. Kossuth L. u. Hrsz.272 Rk. templom

2. Kálváriadomb Hrsz. 04 7/3 Rk. kálvária, stációk és feszületek

3. Árpád köz Hrsz.247 Lakóház, népi

4. Vasút u. Hrsz.249, 250, 251 Malom együttes

5. Vasút u. Hrsz.252 Kőhíd a Malomárok fölött

6. Vasút u. Hrsz.253 Molnárház

7. Vasút u. Hrsz. 190 Kőhíd a Séd patak fölött

8. Kossuth L. u. Hrsz.94 Malom

9. Külterület Hrsz.04 Papírmalom romjai

10. Külterület Hrsz.012 Avar kori temető

1

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

2

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

3

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

4

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

5

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

6

Hatályba helyezte a 8/2014. (X:01.) sz. ök. rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. október 31-től.

7

Hatályon kívül helyezte a 8/2014. (X:01.) sz. ök. rendelet 2. §-a. Hatályos: 2014. október 31-től.

8

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

9

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

10

Módosította a 10/2010. (XII.30.) rendelet 2.§

11

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

12

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

13

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

14

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 1.§

15

Módosította a 10/2010.(XII.30.) rendelet 3.§

16

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 3. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

17

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

18

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 1.§

19

Beiktatta a 2/2009. (1.30.) Ök. sz. rendelet

20

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 1.§

21

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 2.§

22

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 4. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

23

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

24

Módosította a 14/2018. (XII.07.) 3.§.

25

Módosította a 14/2018. (XII.07.) 4.§.

26

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

27

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

28

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 5.§

29

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 6. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

30

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

31

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 7. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

32

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

33

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

34

Törölte a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

35

Törölte a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

36

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

37

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

38

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

39

Beiktatta a 10/2010. (XII. 30.) rendelet 4.§

40

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

41

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

42

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

43

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

44

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

45

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

46

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

47

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

48

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

49

Módosította a 14/2013. (XII.20.) 1.§

50

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

51

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 8. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

52

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

53

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

54

Módosította a 10/2010. (XII.30.) rendelet 5.§

55

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

56

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

57

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 6.§

58

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

59

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 9. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

60

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 11. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

61

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 12. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

62

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

63

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 14. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

64

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 15. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

65

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 16. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

66

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 13. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

67

Hatályba helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 17. §-a. Hatályos 2014. október 31-től.

68

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

69

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 18.-22. §-a. Hatályos 2014. október 31-től

70

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 23. §-a. Hatályos 2014. október 31-től

71

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

72

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 24. §-a. Hatályos 2014. október 31-től

73

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 25. §-a. Hatályos 2014. október 31-től

74

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 26. §-a. Hatályos 2014. október 31-től

75

Hatályba helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 27. §-a. Hatályos 2014. október 31-től

76

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

77

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 29.-30. §

78

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

79

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 31.§

80

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 32.§

81

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 33.§

82

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 34.§

83

Beiktatta a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 35.§

84

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

85

Módosította a 2/2009. (I.30.) Ök. sz. rendelet

86

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 36.§

87

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

88

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 37.§

89

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 7.§

90

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 7.§

91

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 38.§

92

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 7.§

93

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

94

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 39.-40. §

95

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

96

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 41.§

97

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

98

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 42.§

99

Módosította a 14/2018. (XII.07.) 8.§

100

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

101

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 9.§

102

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 44.§

103

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 45.§

104

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

105

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 46.-47. §

106

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

107

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 48.§

108

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

109

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 49.§

110

Módosította a 14/2018. (XII.07.) 10.§

111

Módosította a 14/2018. (XII.07.) 11.§

112

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

113

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

114

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 12.§

115

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 51.§

116

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

117

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

118

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 13.§

119

Módosította a 14/2018.(XII.07.) 14.§

120

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 52.§

121

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 53.§

122

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 13.§

123

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

124

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 55.§

125

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 56.§

126

Módosította a 14/2018.(XII.07.) 15.§

127

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 57.§

128

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 58.§

129

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

130

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 59.-60. §

131

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

132

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 61.§

133

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 62.§

134

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 63.§

135

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 64.§

136

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 65.§

137

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

138

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

139

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

140

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 66.§

141

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

142

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

143

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

144

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 67.§

145

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

146

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

147

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 68.§

148

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

149

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 69.§

150

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

151

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 16.§

152

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

153

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

154

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

155

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

156

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 70.§

157

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

158

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

159

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

160

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 71.§

161

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 72.§

162

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 73.§

163

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

164

Hatályon kívül helyezte a 14/2018. (XII.07.) 17.§

165

Beiktatta a 14/2013. (XII.20.) 2.§

166

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

167

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

168

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

169

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 74.§

170

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 75.§

171

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

172

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

173

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

174

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 76.§

175

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

176

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 77.§

177

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 78.§

178

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

179

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

180

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

181

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 80.§

182

Módosította a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

183

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 79.§

184

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 81.§

185

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 82.§

186

Beiktatta a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 83.§

187

Beiktatta a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 83.§

188

Módosította a 8/2014.(X.01.) ök. sz. rendelet 84.§

189

Módosította a 8/2014. (X.01.) rendelet 85. §

190

Módosította a 8/2014. (X.01.) rendelet 87. §

191

Módosította a 8/2014. (X.01.) rendelet 88. §

192

Módosította a 1/2012. (I.11.) rendelet

193

Beiktatta a 2/2009. (I.30.) ök. sz. rendelet

194

Módosította a 8/2014. (X.01.) rendelet 86. §