Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2003. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 09

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2003. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2022.12.09.

Magyarpolány Önkormányzatának képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (továbbiakban: Ttv.), valamint az annak végrehajtására kiadott

145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm. rend.), az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra, a tisztességes és méltó temetés, a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga feltételeinek biztosítása, a temetés lebonyolításában résztvevők együttműködése feltételeinek megteremtése érdekében az alábbi rendeletet (továbbiakban: R. vagy rendelet) alkotja.
I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazása szempontjából:
a) 1
b) 2
c) fenntartott sírhely: megváltott, de a megváltási időtartam alatt be nem temetett sírhely.
d) sírjel: a temetési hely megjelölésére használt különféle eszközök, építmények, tárgyak.
e) 3
f) 4
g) temető fenntartói kötelezettség alanya: a Ttv. előírásai szerint a települési önkormányzat, Magyarpolányi Önkormányzat képviselőtestülete..
h) temetőfenntartás: a temető és temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint zöldfelületek karbantartása, felújítása és gondozása.
i) temető üzemeltetése: az eltemetésre, a temető és létesítményei igénybevételére, működésének és rendjének biztosítására irányuló összehangolt tevékenységek összessége, melyet a temető üzemeltetője - a rendeletben foglalt szabályozás keretei között – az üzemeltetési szerződésnek megfelelően köteles ellátni és harmadik személyek felé meghatározni.
j) temetési hely feletti rendelkezési jog: a temetési hely megváltási (újraváltási) díja ellenében szerzett, a temetési hely használatára irányuló jogosultság, mely felöleli továbbá a jogosultnak a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására (ide értve a rátemetést is), sírjel állítására és mindezek gondozására irányuló jogosítványait, valamint ezzel összefüggésben a rendeletben meghatározott körű kötelezettségek teljesítését, s amely jog a vonatkozó jogszabályi előírások által meghatározott körben ruházható át, illetve szállhat át más személyre.
k) díszsírhely: az olyan, a temető központi temetőrészében elhelyezkedő - akár a koporsós, akár a hamvasztásos eltemetést biztosító - temetkezési hely, melyben Magyarpolány Önkormányzata díszpolgárai, továbbá az állami-, politikai és művészeti élet kiemelkedő személyiségei a polgármester egyetértésével helyezhetők el.

2. § A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya kiterjed Magyarpolány Önkormányzata tulajdonában lévő temetőre.

(2) A halál időpontjában Magyarpolányi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező elhunytak esetében a temető fenntartási feladatok ellátására kötelezett szerv abban az esetben is köteles temetési hely biztosítására, ha a halál nem a közigazgatási területén következett be.

(3) A rendelet szabályait kell alkalmazni a megváltott, de a megváltás időtartama alatt be nem temetett - fenntartott - temetési helyekre is.

II. Fejezet

A temetőre és a temetési helyekre vonatkozó szabályok

A temető létesítése, bővítése, lezárása, infrastruktúrája

3. § (1) Magyarpolány közigazgatási területén temető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, ismételt használatbavételéről, illetve kegyeleti park céljára szolgáló átalakításáról a képviselőtestület dönt.

(2) Temető létesítése során a temetőben

a) utat,

b) ravatalozót,

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt (későbbi időpontban),

d) a temető bekerítését, és élő sövénnyel való lehatárolását,

e) vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

f) a temető területének - rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő - parkosítását, az utak sorfásítását,

g) hulladéktárolót

biztosítani.

4. § (1) A temetőhöz vezető útnak gépjárművel is járhatóknak kell lenniük, és biztosítaniuk kell az akadálymentes közlekedést. A gépjárműforgalmat a temető rendje, a temetési szertartások zavartalan bonyolítása és a temetőlátogatók nyugalma érdekében biztosítani kell.

(2) Az utak rendszeres karbantartása, takarítása, sár- és síkosság-mentesítése az önkormányzat feladata.

(3) A temető környezetében személygépkocsik részére várakozó helyet az építésügyi jogszabályokban foglaltak szerint kell biztosítani.

5. § (1) A temetőben az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására szolgáló ravatalozónak mind külső, mind belső ravatalozásra is alkalmasnak kell lennie.

(2) A ravatalozó üzemi helyiségeinek és a búcsúztatásra szolgáló helyiségének elkülönítése érdekében a leválasztást úgy kell megoldani, hogy a gyászszertartás zavartalansága biztosított legyen.

(3) A ravatalozó rendszeres takarításáról és szükség szerinti fertőtlenítéséről a temető üzemeltetője, - a közegészségügyi és higiéniai előírásoknak megfelelő módon - köteles gondoskodni.

6. § (1) A temetőbe kiszállított holttest hűtéséről - halotthűtő berendezésben - a ravatalozásig, elhamvasztásig, illetve eltemetésig folyamatosan gondoskodni kell.

(2) A temető halotthűtőibe az elhunytak csak azonosítás, szabályszerű átadás-átvételt követően kerülhetnek. A hűtés során gondoskodni kell arról, hogy a ravatalozásig, hamvasztásig, illetve az eltemetésig az elhunyt megfelelő azonosítása minden kétséget kizáróan biztosítható legyen.

7. § (1) A temetőben a folyékony és szilárd hulladék gyűjtéséről, elszállításáról és elhelyezésérő a mindenkor hatályos önkormányzati rendeleteiben foglaltak szerint, gondoskodik.

(2) A temetőben az üzemeltető köteles legalább egy illemhelyet létesíteni.

Temetési helyek és szabályok

8. § (1) A temető - nagyságától függően - sírhelytáblákra (parcellák), a sírhelytáblák pedig sorokra oszthatók. A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell, a sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.

(2) Az egyes sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője, a jelöli ki.

(3) Minden sírhelytábla számát jelzőoszlopon, könnyen észrevehető helyen kell feltüntetni.

(4) A temető üzemeltetőjeként a temetőről köteles térképet (vázrajzot) készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva. A temető részletes térképét a temető minden nagyobb – gépkocsi számára is nyitva álló - bejáratánál, illetve a temető központi helyén ki kell függeszteni és a változásokkal legalább évenként ki kell egészíteni. A térkép mellett a temető bejáratánál kell kifüggeszteni a temető nyitvatartási idejére és rendjére vonatkozó rendelkezéseket.

(5) A temetkezésre használt helyek a temetőben a következők lehetnek:

koporsós temetésnél:
a) egyes sírhely;
b) kettős sírhely;
c) sírbolt (kripta);
d) ún. alacsony hantos parkszerű sírhely;
e) díszsírhely;
hamvasztásos temetésnél
f) urnafülke (kolumbárium);
g) urnasírhely;
h) urnasírbolt (urnakripta);
i) díszsírhely (fülke).
(6) Külön sírhelytáblát kell létesíteni a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat eltemetésére.
(7) Jogi személy a rendelet hatálya alá tartozó temetőben temetési helyet csak abból a célból válthat meg, hogy oda a saját halottjának tekintett elhunyt személyt, vagy a jogi személlyel munkaviszonyban, vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyban állt természetes személy elhunyt holttestét vagy hamvait helyezze el. A temetkezésre használt helyek magán-és/vagy jogi személyek között csere, adás-vétel, ajándék tárgyai nem lehetnek.

9. § (1) Koporsós temetésnél a sírhelyek lehetnek felnőtt sírhelyek és gyermeksírhelyek.

(2) A felnőtt sírhelyekbe 10 évnél idősebb korban elhunytak, gyermeksírhelybe 10 éves vagy ennél fiatalabb korban elhunytak betemetése lehetséges. Meglévő gyermeksírhelybe legfeljebb négy urna is betemethető. A sírhelyekbe korra való tekintet nélkül elhelyezhető elhunyt hozzátartozó urnája is.5

(3) A sírboltok, gyermeksírhelyek, a kettős sírhelyek és az urnasírhelyek részére az üzemeltető külön táblát vagy sort jelöl ki. A gyermeksírhelyeket külön e célra nyitott táblában (parcellában) lehet elhelyezni.

(4) Az egyes sírhelybe főszabályként egy koporsó temethető kivéve, ha az anya halála és az újszülött perinatális halála miatt az eltemetés egy időben történik és az eltemettető így rendelkezett.

(5) Hamvasztásos temetésnél a hamvakat tartalmazó urnát lehet urnaférőhelyekbe elhelyezni vagy sírhelybe, sírboltba rátemetni. Az urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni.

(6) Egy felnőtt sírhelyre (egyes sírhely) mélyített sír esetén még egy nagy koporsó, továbbá négy urna temethető. Kettes sírhelyre mélyített sír esetén még két nagy koporsó, továbbá nyolc urna temethető.6

(7) Díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhunyt özvegye, közvetlen felmenő és lemenő ági hozzátartozói (szülők, gyermekek), továbbá a házastárs, élettárs is elhelyezhetők.

(8) A díszsírhelyekre egyebekben - temetés jellegétől függően - a koporsós sírhelyre, illetve az urnasírhelyre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy a díszsírhelyen létesített síremlék fenntartásáról, továbbá a temető átrendezése vagy megszüntetése esetén áthelyezéséről a létesítő (adományozó) köteles gondoskodni.

10. § (1) A temetőben levő sírhelyek méretei:

a)7 egyes felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 0,95 m széles;

b)8 kettős sírhely: 2,10 m hosszú, 1,9 m széles;

c)9 gyermeksírhely: 1,3 m hosszú, 0,65 m széles;

d) alacsony hantos parkszerű sírhely legkisebb mérete az egyes felnőtt sírhely méretének felel

meg;
e) az építhető sírbolthelyek legkisebb mérete a kettős sírhely méretével azonos.
(2) A síremlék és tartozékai, továbbá az emlékoszlop tervét (vázrajzát) az elhelyezés előtt a temető üzemeltetőjének, be kell mutatni.
(3) 10
(4) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjel
nem helyezhető el.
(5) A műemléki védelem alatt álló temetőkben, temetőrészekben, illetve egyedi védelem alatt álló temetési helyek esetén a 230/1997. (XII. 12.) Korm. rendelet előírásai szerint a műemlékvédelmi jogszabályokban erre feljogosított szerv a betemetés feltételeként előírhatja a sírjel formai jellegét, illetve anyagát.
(6) A halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni. Ha a halva született magzat eltemetéséről - kérésre - közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető, és azon az utónevet is fel lehet tüntetni.
(7) Egyes és kettős sírhelyen sírboltot kiépíteni nem lehet.
(8) A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 60 cm, a gyermeksíroknál pedig 30 cm kell legyen. A sorok között 0,60 m-1 m távolságot kell hagyni, kivéve az új kiképzésű (fej-fej mögötti) sírhelytáblák sorait, ahol a sírok fejrészei között a távolságnak 30 cm-nek, a sorok között pedig 1,50 m-nek kell lennie.
(9) A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet, a sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem
kötelező.

11. § (1) A sírboltokat legalább kettő koporsó befogadására alkalmas al- és felépítményként lehet megépíteni, az üzemeltető hozzájárulása és építési engedély alapján.

(2) A sírboltokban 2-12 nagy koporsó helyezhető el, illetve egy nagy koporsó helyén két kis koporsó is elhelyezhető.

(3) A sírboltokba történő temetés rendjét a sírboltkönyv határozza meg.

(4) A sírboltokat építési engedély alapján, az építésügyi jogszabályokban foglalt feltételek szerint és időben lehet megépíteni.

(5) Sírboltban halottat csak kettős koporsóban szabad elhelyezni, mely közül az egyiket légmentesen kell lezárni.

12. § (1) Az urnasírhely és az urnasírbolt az urna földbe történő elhelyezését szolgálja.

(2)11

(3) Az urnafülkében az elhamvasztottak urnái helyezhetők el. A kötelezően biztosítandó urnafülke elölnézeti mérete 30-30 cm.

(4) Az urnasírhely mérete 60x80 cm, mélysége 100 cm.

(5) Urnasírba, urnasírboltba - a rendelkezésre jogosult döntése szerint - legfeljebb 4 urna helyezhető el és az ikresíthető.

A temetési helyek, sírjelek fenntartására vonatkozó szabályok

13. § (1) A sírok fölé épített szegélykő, síremlék, sírbolt és sírjel nem terjedhet túl a rendelkezési jog jogosultja által megváltott temetési hely területén. A megváltott temetési helyen csak az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulásával ültethetők ki 1 méternél magasabbra növő fák, cserjék, bokrok. Az engedély nélkül ültetett 1 méternél magasabbra növő fákat, cserjéket, bokrokat az üzemeltető eltávolíttathatja.

(2) A sírok fölé emelt síremlékek, sírjelek karbantartása, helyreállítása, felújítása a temetési hely felett rendelkezni jogosultat terhelő kötelezettség, melyre az üzemeltető - megfelelő határidő tűzésével - felszólíthatja, illetve az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (továbbiakban: közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni a temetési hely felett rendelkezni jogosultat. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető kapuján (hirdetőtábláján) 90 napra ki kell függeszteni. A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyen további temetkezés nem történhet.

(3) Közvetlen veszély esetén az építési engedélyhez kötött sírjel helyreállítását az üzemeltető kérelmére az építésügyi hatóság rendeli el, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a közvetlen veszélyt - az üzemeltető közreműködésével, a rendelkezési jog jogosultjának költségére - hatósági úton szünteti meg.

(4) A közvetlen veszély elhárításának érdekében az azonnali beavatkozást igénylő szükséges és elégséges mértékű intézkedéseket a rendelkezési jog jogosultjának költségére elvégeztetheti.

(5) A temető tisztasága és rendje érdekében sír áthelyezések, új síremlék állítása miatt - vagy más módon - feleslegessé vált sírjelek, sírkőmaradványok elszállításáról a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja, főszabály szerint 1 hónapon belül köteles intézkedni.

(6) A sírbontás megkezdése előtt a rendelkezési jog jogosultja vagy a megbízásából eljáró

sírköves vállalkozó köteles az önkormányzati irodán bejelentést tenni. Amennyiben a síremlék elbontása mellett új síremléket kívánnak állítani, ezt is be kell jelenteni, s az új síremlék felállításakor, de legfeljebb az (5) bekezdésben foglalt időtartamon belül kell intézkedni a sírkőmaradvány, törmelék elszállításáról. Amennyiben új síremlék állítására nem kerül sor, úgy az áthelyezést, elszállítást, illetve bontást követő legfeljebb 1 hónapon belül kell a bontási törmelék, sírkőmaradvány elszállításáról gondoskodni.
(7) A rátemetéskor lebontott síremlék - hacsak jogszabály vagy az építésügyi hatóság határozata eltérően nem rendelkezik - egy éven belül visszaállítandó. A lebontott síremléknek a temető területén történő tárolása az üzemeltetőnek nem kötelezettsége, azért nem terheli felelősség.
(8) Lejárt és újra nem váltott síron lévő síremlék a lejárattól számított 6 hónap után lebontható a korábbi rendelkezésre jogosult költségére, ha írásbeli értesítésre sem tett eleget ezen kötelezettségének.
(9) Exhumáláskor lebontott és feleslegessé vált síremléket a rendelkezésre jogosult haladéktalanul köteles elszállítani, ennek hiányában az üzemeltető gondoskodik a szállítási költség megfizetése ellenében - a rendelkezésre jogosult terhére - az elszállításról.
Sírhelygazdálkodás

14. § (1) Az sírhelygazdálkodás az üzemeltető feladata, melynek keretében a jóváhagyott temetőfejlesztési koncepció szerint kijelöli a temetésre előkészített és használható temetési helyeket.

(2) Az üzemeltető a sírhelygazdálkodás körében köteles naprakész nyilvántartást vezetni a szabad temetési helyekről.

15. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. A rendelkezési jog kiterjed a temetési hely használata mellett a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év;

b) kettős (sövényes kettős) sírhely esetén mindkét sírhely vonatkozásában együtt az utolsó

koporsós betemetés napjától számított 25 év;
c) sírbolt esetén 100 év;
d) az urnafülke és az urnasírhely esetén 10 év;
e) urnasírbolt (urnakripta) esetén 20 év.
(3) Ha a sírhely megváltásától számított 25 év alatt nem történik második betemetés, a sírhely további használati jogát csak újraváltással lehet biztosítani.
III. Fejezet

A temető üzemeltetése

16. § (1) A temető üzemeltetésével kapcsolatosan biztosítani kell a látogatók számára a temető használatát, illetve emellett a különféle temetői tevékenységek rendezett működését.

(2) Az üzemeltetés körébe tartozó feladatokat a Magyarpolány Önkormányzata végzi, a vonatkozó jogszabályok és a jelen rendelet keretei között.

a) köteles a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási

tevékenységek végzését hátrányos megkülönböztetés alkalmazása nélkül biztosítani;
b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés, hamvak szórása, hamvak bemosása) feltételeit;
c) biztosítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;
d) biztosítja a ravatalozó és ezek technikai berendezései, a tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását és működteti azokat;
e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről és biztosítja a temető nyitását, zárását;
f) vezeti és a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint megőrzi a nyilvántartásokat;
g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;
h) kijelöli a temetési helyeket;
i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosságmentesítését
és a hóeltakarítást;
j) gondoskodik a hulladék összegyűjtéséről és elszállíttatásáról;
k) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;
l) összehangolja a temetéseket;

Nyilvántartások

17. § (1)12

(2)13

(3) A sírboltkönyvet a sírbolt számának feltüntetésével kell vezetni. A sírboltkönyvbe be kell jegyezni a sírbolt felett rendelkezni jogosult személynek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.

(4) Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.

(5) A nyilvántartó könyv és a sírboltkönyv adataiba az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyerhet - személyazonosságának regisztrálása mellett - betekintést. A nyilvántartások adatai alapján az üzemeltető köteles ezen személyeknek felvilágosítást nyújtani az ügyfélszolgálati iroda nyitvatartási rendje alatt.

(6) A nyilvántartásokba történő bejegyzést időrendi sorrendben kell teljesíteni.

(7) A holttestmaradványok közös sírba történő helyezése esetén a temetőben vezetett nyilvántartó könyv rovatába a közös sírba történő helyezést, időpontjának és a közös sír megjelölésével kell bejegyezni.

(8) A temetkezéssel kapcsolatos feladatok során felfektetett nyilvántartásokat a temető lezárásáig a temető üzemeltetője köteles megőrizni, míg lezárás után a Veszprém Megyei Levéltár részére kell átadni megőrzés végett.

18. § (1) A temető nyitvatartási idejét, és a kegyeletgyakorlás feltételeit e rendelet 2. melléklete tartalmazza.14

(2) A kegyeleti jog gyakorlásának elősegítése érdekében az üzemeltető megfelelő tájékoztatást köteles nyújtani a látogatók részére akár egyedi, akár közérdekű ügyben. A temetőben történő eligazodás érdekében az üzemeltető megfelelő tájékoztató és információs táblákat helyez ki.

19. § (1) A ravatalozó és technikai berendezései, a tárolók és a hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei karbantartása és biztonságos működtetése az üzemeltető feladata.

(2) Ravatalozót oly módon kell megépíteni és karbantartani, hogy alkalmas legyen az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására és az elhunyt elbúcsúztatására. Az épületen belüli üzemi technikai és a búcsúztató helyiségeket el kell választani egymástól.

(3) A ravatalozók esztétikai megjelenésének, berendezési tárgyainak kifogástalan minőségűnek kell lennie, biztosítva egyben a méltó kegyeletgyakorlást.

20. § (1) A hűtőknek biztosítania kell az elhunytak eltemetésig való folyamatos hűtését.

(2) A halotthűtők üzemi hőmérsékletét az üzemeltető technológiai utasítása szabályozza.

(3) A hűtőket hetente egyszer meg kell tisztítani és el kell végezni jogszabályi előírásoknak megfelelően a kötelező fertőtlenítésüket.

(4) A hűtőkről üzemeltetési és fertőtlenítési naplót kell vezetni, melyben az ezekkel kapcsolatosan elvégzett feladatokat időrendben fel kell jegyezni.

21. § A létesítmények karbantartásával, felújításával és gondozásával kapcsolatos feladatokat a közegészségügyi és műszaki feltételekre vonatkozó jogszabályi előírások mellett az üzemeltetési szerződésben rögzített feltételeknek megfelelően kell biztosítani.

A temetési szolgáltatás, illetve a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának
rendje, összhangja

22. § (1) Az üzemeltető feladata annak vizsgálata, hogy a temetkezési szolgáltatók, illetve vállalkozók a szolgáltatás végzése során rendelkeznek-e a jogszabályokban előírt követelményekkel.

(2) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(3) A temetőben temetkezési szolgáltatás rendszeres végzése, a temetkezési szolgáltatók és egyéb vállalkozók temetőben történő munkavégzése az üzemeltetővel kötött szerződés alapján történhet. Rendszeres tevékenység végzésnek minősül, ha egy vállalkozó havonként legalább 3 alkalommal végez szolgáltatást a rendelet hatálya alá tartozó temetőben. Egyéb esetben a temetkezési szolgáltatót és egyéb vállalkozót előzetes bejelentési kötelezettség terheli.

23. § (1) A temetkezési szolgáltatók munkavégzésének összhangját az üzemeltetőnek biztosítania kell oly módon, hogy

a) a temetkezési szolgáltatók - az általuk végzett egyes temetési szolgáltatások jellegéhez is igazodóan - azonos feltételekkel, lehetőség szerint az erre irányuló igénybejelentés sorrendjének megfelelően vehessék igénybe a temetői létesítményeket, az azt szolgáló infrastruktúrát;

b) olyan nyilvántartásokat kell vezetnie, illetve ügyfélszolgálatának működtetését úgy kell megszerveznie, melyből az a) pont alatti szolgáltatói igények nyomon követhetők;

(2) Az egyéb vállalkozói tevékenységek (kőfaragó, sírgondozó, emlékkészítő stb.) végzése feltételeinek biztosítására az (1) bekezdésben foglaltak megfelelően irányadók az alábbi eltéréssel:

a) a vállalkozók a munkavégzés megkezdése előtt legalább egy munkanappal előbb kötelesek bejelenteni a polgármesteri hivatalban azt, hogy melyik temetőben, annak melyik temetési helyén, milyen jellegű munkát végeznek, mely személy megbízása alapján;

IV. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések

Ellenőrzés

24. § (1) A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a jegyző ellenőrzi.

(2) A jegyző az ellenőrzés keretében meghatározott jogkörében

a) felhívhat a jogszabályokban és jelen rendeletben foglalt rendelkezések betartására;

b) szabálysértési eljárást folytathat le;

c) üzemeltetési szerződés esetén ellenőrzi a szerződésben foglaltak maradéktalan teljesítését.

(3) A jegyző az ellenőrzés során a temetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet, továbbá

vizsgálhatja a temetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.
Ez a rendelet 2004. január 1. napján lép hatályba.
A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerinti helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.
1

Az 1. § a) pontját a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az 1. § b) pontját a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. § e) pontját a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 1. § f) pontját a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 9. § (2) bekezdését módosította Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (IX. 18.) önkormányzati rendeletének 1. §-a. Hatályos 2013. 09. 19-től.

6

A 9. § (2) bekezdését módosította Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (IX. 18.) önkormányzati rendeletének 2. §-a. Hatályos 2013. 09. 19-től.

7

A 10. § (1) bekezdés a) pontja a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 10. § (1) bekezdés b) pontja a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 10. § (1) bekezdés c) pontja a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 10. § (3) bekezdését a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 12. § (2) bekezdését a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 17. § (1) bekezdését a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 17. § (2) bekezdését a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 18. § (1) bekezdését módosította Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. (X. 18.) önkormányzati rendeletének 1. § (1) bekezdése.