Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2005. (X.17.) önkormányzati rendelete

a közterület használat engedélyezéséről

Hatályos: 2005. 11. 01- 2014. 01. 31

Tiszagyulaháza Község Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§-ában kapott felhatalmazás alapján Tiszagyulaháza községben lévő közterületek használatának engedélyezéséről az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1.§.


A rendelet hatálya az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre (közút, járda, tér, közpark, stb.) terjed ki.


2.§.


(1)A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.

(2)Közterület használati engedélyt kell beszerezni:

a.)árusító és egyéb pavilon elhelyezésére,

b.)alkalmi és mozgó árusításra,

c.)mutatványos tevékenységre,

d.)vendéglátó-ipari előkert létesítésére,

e.)üzleti előtető, előlépcső létesítésére, ha az legalább 50 cm-en túl benyúlik a közterületbe,

f.)építőanyag és törmelék elhelyezésére,

g.)hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek közterületen 30 napot meghaladó időtartamú tárolására,


(3)Nem kell közterület használati engedély:

a.)tüzelő vagy egyéb tárgy (pl.: költözködés során bútorok, háztartási felszerelések, konténerek, stb.) rakodásához és tárolásához, feltéve, ha az igénybe vétel a 24 órát nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza,

b.)építéshez szükséges anyagok, segédeszközök 72 óránál rövidebb időtartamú lerakása, illetve elhelyezésére, amely a közlekedést nem akadályozza.

(4)Nem adható közterület használati engedély olyan tevékenységre, amelyet jogszabályi rendelkezés tilt.

(5)A közterület használat ideiglenes jelleggel:

a.)meghatározott feltétel bekövetkeztéig, az engedélyben meghatározott időtartamra, vagy

b.)meghatározott időre, de legfeljebb 5 évre engedélyezhető.



Az engedélyező hatóság


3.§.


A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos ügyek a polgármester hatáskörébe tartoznak. A polgármester határozata ellen a képviselő-testülethez nyújtható be fellebbezés. Ellenérdekű ügyfél hiányában a kérelemnek helyt adó döntés egyszerűsített határozat formájában is hozható.



Az engedély iránti kérelem


4.§.


(1)A közterület használati engedélyt annak kell kérnie, akit a közterületet használni kívánja.

(2)Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka elvégzésével kapcsolatos építőanyag, törmelék, állvány, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a felelős kivitelezőnek, építtetőnek kell kérnie.

(3)Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell – 1. sz. melléklet szerint –

a.)az engedélyt kérő nevét és állandó lakóhelyének (telephelyének) címét,

b.)a közterület használat célját, időtartamát,

c.)a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását.


Az engedély tartalma


5.§.


(1)Az engedélynek tartalmaznia kell:

a.)az engedélyes nevét és állandó lakóhelyének (telephelyének) címét,

b.)a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltételek bekövetkeztéig érvényes,

c.)a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d.)az engedély megszűntetése esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírásait,

e.)közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját,

f.)az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi szabályokban előírt módon történhet,

g.)elő kell írni a járda, útburkolat, növényzet kímélését, továbbá a közterület használat során bekövetkezett rongálások helyreállítását (az engedményes költségén), a használt közterület folyamatos tisztántartását, rendjének fenntartását és a visszaadás előtti feltakarítását.

h.)az utcai árusítás céljára szolgáló közterület használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetve meghatározott helyen kézből vagy járműből történhet-e,


i.)az engedély tartalmazza a közterület használat megszüntetésére és az engedély megadására vonatkozó jogszabályi előírásokat.


(2)A közterület használati engedély másra nem ruházható át.



Az engedély érvényessége


6.§.


(1)Az engedély meghatározott idő elteltéig, meghatározott feltétel bekövetkeztéig, illetőleg visszavonásig érvényes.

(2)A meghatározott időre szóló engedély érvényessége az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt beadott kérelmére meghosszabbítható.



A közterület használati díj


7.§.


(1)Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díjtételeket e rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

(2)A közterület használati díj szempontjából minden megkezdett év, hónap, nap m2 egésznek számít.

(3)A közterület használati díjat az engedményes

a.)éves használat esetén a tárgyév első hó 15. napjáig, évközi kezdés esetén az engedélyező határozat kézhezvételét követő 8 napon belül egy összegben,

b.)havi vagy napi használat esetén az engedélyező határozat kézhezvételét követően azonnal egy összegben köteles megfizetni.

(4)Az engedélyes a közterület használati díjat a közterület tényleges használatára tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen szüneteltetni.

(5)A közterület használati díj beszedését, valamint behajtását a Polgármesteri Hivatal végzi.


Mentesség a közterületi használati díj fizetése alól


8.§.

Nem kell közterület használati díjat fizetni:

a.)a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére,

b.)a köztisztasági szervnek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezésére,

c.)a köztárgyak elhelyezésére, valamint

d.)a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után.


A közterület használat megszüntetése és az engedély megvonása


9.§.


(1)Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 8 napon belül nem tesz eleget.

(2)Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(3)Amennyiben az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

(4)Ha a közterület használat az (1) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.



A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei


10.§.


(1)A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használat esetén a használó a hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani.

(2)Aki közterületet engedély nélkül a rendeltetésétől eltérő célra vesz igénybe, vagy az engedélytől eltérően használ, szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(3)Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület használati díj megfizetésére kell kötelezni.

(4)Ha a közterület engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel- kérelmére – a hatóság a közterület használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (3) bekezdésben említett következmények alól.

(5)Ha a használó az (1) bekezdésben előírt kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az engedélyező hatóság a használó terhére gondoskodik a közterület használat megszüntetéséről.


10/A. §

 (1) A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

                        a) az eredeti állapot helyreállítását,

                        b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

                        c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

              d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a   filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

               e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót megjelentetését a helyi médiában,

              f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is, és

              g.) a filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítésének biztosítását.


(2) A filmforgatási célú közterület-használat legfeljebb 8000 m2 területre és egy hét időtartamra adható, amely időtartam egy alkalommal legfeljebb egy héttel meghosszabbítható.


(3) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó filmforgatási célú közterület-használat nem engedélyezhető. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.  Éjszakai forgatás csak akkor engedélyezhető, ha a forgatandó film éjszakai jelenetet tartalmaz. Az éjszakai forgatást a közterület –használati kérelem alkalmával jelezni kell.


(4) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg az 1000 m2 területet.

 E rendelet szempontjából turisztikailag kiemelt közterület: Kossuth utca páros      oldalán a 20-40 házszám, a páratlan oldalon a 21-47 házszám közötti  szakasz, valamint a Gólya-tér.


10./B §.

 (1) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra az önkormányzat a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


(2). A filmforgatás céljából történő közterület-használat csak a díjnak egy összegben az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdhető meg.


(3) Mentes a közterület-használati díj alól:


a)az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

b)az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,

c)filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása,

d)a városi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása, tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása,

e)100 m2 közterület használatot el nem érő forgatás,vagy a

f)1 óra időtartamot el nem érő forgatás.


(4) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használata a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használata a közterületet.

(5) A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, törvényben meghatározott és jelen rendeletben foglalt döntési jogköröket a polgármester gyakorolja.



Záró rendelkezések


11.§.


(1)A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásban a közigazgatási eljárásra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályokat az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.

(2)Ez a rendelet 2005. november 1. napján lép hatályba.




Tiszagyulaháza, 2005. október 6.



Mikó Zoltán                                                                                     Kapitány Sándor

polgármester                                                                                         körjegyző