Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatásról

Hatályos: 2021. 12. 20

Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatásról

2021.12.20.

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (továbbiakban: Tszt.) 60. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:1

Fogalom meghatározások

1. § A Tszt-vel összhangban e rendelet alkalmazásában:

a)2

b)3

c) felhasználói korlátozás: olyan intézkedéssorozat, amelyet országos tüzelőanyag hiány vagy környezetvédelmi érdekből szükségessé váló távhőellátási csökkentés elhárítása érdekében a távhőszolgáltató önkormányzati rendeletben szabályozott módon végrehajtani köteles;

d) fejlesztési díj: az új vagy növekvő távhőellátási igények kielégítéséhez szükséges szolgáltatói berendezés létesítésének és elbontásának az összesített költsége;

A szolgáltató

2. §4 Az önkormányzat a távhőszolgáltatás üzemeltetését a Budaörshő Kft.-én (továbbiakban: távhőszolgáltató) keresztül valósítja meg.

Fogyasztóvédelem

3. § (1)5 Távhőszolgáltató köteles a felhasználókat érintő kérdésekben együttműködni a Fogyasztóvédelmi Hatósággal, valamint azokkal a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezetekkel, amelyek kizárólag a távhőszolgáltatás lakossági felhasználóinak, vagy az energiafelhasználók érdekképviseletére jöttek létre és megfelelnek a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 2. § e) pontjában meghatározott feltételeknek.”

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt szervezeteket a véleménynyilvánításba is be kell vonni.

(3) A polgármester a fogyasztóvédelem erősítése érdekében a véleményezési eljárásba az (1) bekezdésben megjelölt szervezeteken kívül másokat is bevonhat.

Fejlesztésre kijelölt területek6

4. §7 A Szabadság út – Komáromi utca – Baross utca – Szivárvány utca által határolt terület, valamint a Napsugár sétány és a Nádasdülő sétány két oldalán lévő épületek tekintetében településfejlesztési, környezetvédelmi és levegő-tisztaságvédelmi szempontok alapján célszerű a távhőszolgáltatás fejlesztése.

A távhőszolgáltatás szüneteltetése, korlátozása

5. § (1) Távhőszolgáltató jogosult az élet-, egészség- vagy a vagyonbiztonság veszélyeztetése, a szolgáltatói berendezés üzemzavara esetén, valamint más módon el nem végezhető munkák elvégzéséhez a távhőszolgáltatást a szükséges legkisebb felhasználói körben és időtartamban szüneteltetni.8

(2) Távhőszolgáltató köteles az előre tervezhető karbantartási, felújítási munkák miatti szüneteltetés időpontjáról és várható időtartamáról legalább 8 nappal korábban írásban értesíteni az érintett felhasználókat.9

(3) A váratlan meghibásodásról, a hiba kijavításának kezdetéről és várható befejezéséről távhőszolgáltató az érintett felhasználókat 8 órán belül köteles tájékoztatni, valamint a műszakilag lehetséges legrövidebb időn belül a szolgáltatást helyreállítani.

(4) A távhőszolgáltatás korlátozásáról szóló kormánydöntést követően a távhőszolgáltatás korlátozását a melléklet szerint kell elrendelni. A felhasználói korlátozásban érintettek körét és a korlátozás mértékét meghatározó rendelet tervezetet távhőszolgáltató köteles elkészíteni a testületi ülések előterjesztésére vonatkozó szabályok szerint.

(5) A távhőszolgáltatás korlátozásának fokozatait és az egyes fokozatokba tartozó felhasználói csoportok megnevezését a melléklet tartalmazza.

(6)10

A távhőszolgáltató jogai és kötelezettségei

6. §11 A távhőszolgáltató köteles:

a) a szolgáltatói és az általa üzemeltetett felhasználói berendezések állandó üzemképes állapotáról gondoskodni,

b) az új vagy növekvő hőigények kielégítésére a szükséges fejlesztéseket elvégezni,

c) a felhasználói berendezés létesítéséhez díjmentesen segítséget nyújtani (adatszolgáltatás, terv-felülvizsgálat, üzembehelyezési eljáráson való részvétel)

d) megtagadni a Közüzemi Szerződés megkötését, ha a felhasználó által létesíteni kívánt felhasználói berendezés az életet, az egészséget vagy a vagyoni biztonságot veszélyezteti,

e) a mérőhelyek kialakítását a hőközpontokban saját költségén elvégezni,

f) a szolgáltatott távhő mennyiségét a hőközpontokban mérni és a szerint elszámolni,

g) a fogyasztásmérők állását a Közszolgáltatási Szerződés szerinti időpontban leolvasni és rögzíteni,

h) a fogyasztásmérők adatait adategyeztetés végett a felhasználónak megküldeni,

i) a hőközponti hőmennyiségmérőt a felhasználó kérésére megvizsgáltatni,

j) a távhőszolgáltatást a Közszolgáltatási Szerződésben meghatározott időpontban megkezdeni

k) a távhőszolgáltatás felfüggesztési okának megszüntetésére vonatkozó írásbeli értesítés kézhezvételét követő napon a távhőszolgáltatást megkezdeni, ha a távhőszolgáltató meggyőződött a felfüggesztés okának megszüntetéséről,

l) a felhasználó kérésére a pótfűtési időszakban a felhasználó igényei szerinti fűtési célú hőenergiát biztosítani.

7. § (1) A távhőszolgáltatató jogosult a felhasználó vételezését a felhasználói berendezés állapotát a fogyasztási helyen ellenőrizni.

(2)12 A felhasználói vételezés, a felhasználói berendezés állapotának ellenőrzése, illetve a szabálytalan vételezésre utaló körülmények vizsgálata céljából a távhőszolgáltató jogosult a felhasználási helyre bejutni.

A felhasználó jogai és kötelezettségei

8. §13 A felhasználó jogosult:

a) a folyamatos, biztonságos és meghatározott mértékű szolgáltatásra,

b) a szolgáltatást mérés szerint igénybe venni,

c) a felhasználói berendezéseire szabályozó szelepeket, költségosztó készülékeket felszerelni,

d) a díj épületrészenként (lakásonként) történő kiegyenlítésére,

e) a távhőszolgáltatótól az alkalmazott mérőeszköz mérésügyi felülvizsgálatát kérni, ha a mérőeszköz felülvizsgálata indokolt volt annak költsége a távhőszolgáltatót terheli, ellenkező esetben a költséget a felhasználó köteles viselni,

f) igényei szerinti fűtési célú hőenergiát kérni a pótfűtési időszakban,

g) a távhőszolgáltató előzetes hozzájárulásával új felhasználói berendezést létesíteni, meglévőt áthelyezni vagy megszüntetni.

9. §14 A felhasználó köteles:

a) a távhőszolgáltatás ellenértékének rendszeres megfizetésére,

b) a tulajdonos változását a távhőszolgáltatónak 15 napon belül bejelenteni,

c) a fogyasztásmérő leolvasásának lehetőségét megteremteni,

d) megtéríteni a szolgáltatás felfüggesztésének költségeit (pl. a melegvíz szolgáltatás kizárásának és visszaállításának költségeit).

Közszolgáltatási szerződés megkötése15

10. § (1) A szolgáltatás díjának megfizetése a távhőszolgáltatóval szerződéses jogviszonyban álló felhasználó kötelessége, lakossági felhasználók esetében a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági díjáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló rendeletben, valamint az alábbiakban foglaltak figyelembevételével.

(2)16 Ha a felhasználó távhőszolgáltató kétszeri felszólítása ellenére sem köti meg a köszolgáltatási szerződést a távhőszolgáltatásra és a díjfizetésre, de a szolgáltatást folyamatosan igénybe veszi, akkor távhőszolgáltató elfogadottnak tekinti a szerződést.

(3) Amennyiben a tulajdonos személye nem egyezik meg a díjfizetővel, abban az esetben a távhőszolgáltatóval a tulajdonos köt szerződést a szolgáltatásra. A díjfizetőt a tulajdonos nevezi meg.

(4)17 A (3) bekezdésben foglaltak esetén, ha a díjfizető nem fizeti a távhőszolgáltatás ellenértékét, akkor a felhasználási hely tulajdonosa köteles a távhőszolgáltatási díjakat kiegyenlíteni feltéve, ha a szolgáltatás igénybevevője 90 napos távhőszolgáltatási díjhátralékkal rendelkezik és várhatóan a vele szembeni bírósági eljárás sem vezet eredményre.

(5)18 A díjfizetőkre vonatkozó adatok változását a szerződött fél (a tulajdonos vagy a felhasználói közösség törvényes képviselője) köteles 15 napon belül a távhőszolgáltatónak bejelenteni.

Szerződésszegés és következményei

11. § (1) Távhőszolgáltató hozzájárulása nélkül a felhasználói berendezéseken végzett átalakítás esetén a felhasználó köteles a felszólítástól számított 15 napon belül az eredeti állapotot visszaállítani. Az átalakítás időtartamára de legfeljebb 6 hónapra a felhasználó felemelt díjat köteles fizetni.

(2) Távhőszolgáltató által nem engedélyezett, a felhasználói rendszeren végzett átalakításból adódó hiányosságokat távhőszolgáltató megszünteti, amennyiben a felhasználó ezt felszólítás ellenére nem végzi el. A helyreállítás költsége a felhasználót terheli. A helyreállítást felhasználó tűrni köteles.

A felhasználói berendezés létesítése és működtetése

12. § (1) Távhőszolgáltató a hőközpont létesítését és annak a költségét abban az esetben vállalhatja át, ha:

a) a hőközpont elhelyezéséhez szükséges helyiséget, annak díj- és korlátozásmenetes használatát az ingatlantulajdonos biztosítja,

b)19 az ingatlantulajdonos vállalja, hogy az üzembehelyezéstől számított legalább nyolc évig nem mondja fel a közszolgáltatási szerződést, illetve annak bekövetkezése esetén, 15 napon belül megfizeti a hőközpont szerződésbontáskor nyilvántartott értékét.

(2) A múltból eredő rendezetlen tulajdonviszonyok következtében, e rendelet hatálybalépését megelőzően a közterületen elhelyezett felhasználói vezetékhálózat karbantartásáról, felújításáról távhőszolgáltató köteles gondoskodni.

(3) A felhasználói közösségen belül bármely tulajdonosnak jogában áll saját fűtési célú hőenergia felhasználását regisztráló a távhőszolgáltató által plombált hiteles mérőt beépíteni. Ebben az esetben a felhasználói közösség többi tagjára jutó hőenergia mennyiség egyenlő: a teljesítési helyen beépített (primer kör) az épület egészének hőenergia felhasználását regisztráló hőmennyiségmérő adott időszakra vonatkozó fogyasztási mennyiségének és a felhasználói vezetékben (szekunder kör) mért hőmennyiség 8%-kal megnövelt értékének különbözetével.

Szabálysértési rendelkezések

13. §20

Vegyes rendelkezések

14. § (1) Távhőszolgáltató köteles a felhasználók részére betekinthetővé tenni ügyfélszolgálatán a távhőszolgáltatásra vonatkozó joganyagokat (Tszt., TKSZ, Kt.) és Üzletszabályzatát.

(2) A Képviselő-testület rendszeresen felülvizsgálja a távhőszolgáltatás működési feltételeit, az ellátási biztonság és a fogyasztóvédelem aktuális feladatait a jegyző előterjesztése alapján.

Hatálybalépés

15. § (1) Ez a rendelet 2005. február 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a távhőszolgáltatásról szóló 5/2000. (III.17.) ÖKT sz. rendelet és az azt módosító 17/2000. (V.12.) ÖKT sz. rendelet.

(2)21 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet22

Korlátozási és szüneteltetési sorrend
A gázszolgáltatás korlátozása két okból következhet be:
- Országos tüzelőanyag hiány vagy műszaki okok miatt a földgáz szállítási rendszerirányító korlátozhatja felhasználóinak gázfelhasználását. A távhőszolgáltató a földgáz szállítási rendszerirányító korlátozási besorolásában a "nem kolátozható" kategóriába tartozik. Ennek alapján fogyasztása nem korlátozható, csak teljes kikapcsolásra kerülhet sor.
- Környezetvédelmi katasztrófa elkerülése érdekében Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozata alapján.
A felhasználók korlátozási sorrendjét öt kategóriába soroljuk:
I. kategória – közület
II. kategória – közintézmény (kivéve a TKSZ 18. § (3) bekezdés szerinti felhasználókat)
III. kategória – használati melegvíz szolgáltatás beszüntetése
IV. kategória – lakásfűtés csökkentése
V. kategória – szolgáltatás teljes beszüntetése
A hőszolgáltató kétlépcsős korlátozást valósít meg.
Első lépcsőben a fagyveszély elhárításának mértékéig az I.-IV. kategóriákban.
Második lépcsőben a V. kategóriában teljes korlátozásra kerül sor, leáll a szolgáltatás.
Korlátozás jelölése a táblázatban.
Első lépcső: X
Második lépcső: O
- A korlátozás végrehajtásáról távhőszolgáltató gondoskodik.
- Távhőszolgáltató a korlátozás elrendelésének okáról, mértékéről és várható időtartamáról köteles tájékoztatni felhasználóit.
1

A 8/2010. (III.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a által módosítva. Hatályos 2010. április 2-től.

2

A 8/2010. (III.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a által hatályon kívül helyezve. Nem hatályos 2010. április 2-től.

3

A 8/2010. (III.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a által hatályon kívül helyezve. Nem hatályos 2010. április 2-től.

4

A 2. § a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 8/2010. (III.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a által módosítva. Hatályos 2010. április 2-től. A 3. § (1) bekezdése a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 56/2005. (X.27.) rendelet 4. §-a által módosítva. Hatályos 2005. november elsejétől.

7

A 4. § a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 56/2005. (X.27.) rendelet 3. §-a által módosítva. Hatályos 2005. november elsejétől.

9

Az 56/2005. (X.27.) rendelet 3. §-a által módosítva. Hatályos 2005. november elsejétől.

10

A 8/2010. (III.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a által hatályon kívül helyezve. Nem hatályos 2010. április 2-től.

11

A 6. § a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

A 7. § (2) bekezdése a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

13

A 8. § a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

14

A 9. § a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

15

A „Közszolgáltatási szerződés megkötése” alcím címe a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

16

A 10. § (2) bekezdése a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 10. § (4) bekezdése a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 10. § (5) bekezdése a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 12. § (1) bekezdés b) pontja a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

20

A 8/2010. (III.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a által hatályon kívül helyezve. Nem hatályos 2010. április 2-től.

21

Az 54/2008. (XII. 22.) rendelet 3. §-a által kiegészítve. Hatályos 2008. december 22-től.

22

Az 1. melléklet a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.