Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 20- 2021. 12. 21

Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.20.

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 6. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 20. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § Az önkormányzat a távhőszolgáltatás üzemeltetését a Budaörshő Kft.-én (továbbiakban: távhőszolgáltató) keresztül valósítja meg.”

2. § A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Távhőszolgáltató köteles a felhasználókat érintő kérdésekben együttműködni a Fogyasztóvédelmi Hatósággal, valamint azokkal a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezetekkel, amelyek kizárólag a távhőszolgáltatás lakossági felhasználóinak, vagy az energiafelhasználók érdekképviseletére jöttek létre és megfelelnek a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 2. § e) pontjában meghatározott feltételeknek.””

3. § A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § A Szabadság út – Komáromi utca – Baross utca – Szivárvány utca által határolt terület, valamint a Napsugár sétány és a Nádasdülő sétány két oldalán lévő épületek tekintetében településfejlesztési, környezetvédelmi és levegő-tisztaságvédelmi szempontok alapján célszerű a távhőszolgáltatás fejlesztése.”

4. § A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § A távhőszolgáltató köteles:

a) a szolgáltatói és az általa üzemeltetett felhasználói berendezések állandó üzemképes állapotáról gondoskodni,

b) az új vagy növekvő hőigények kielégítésére a szükséges fejlesztéseket elvégezni,

c) a felhasználói berendezés létesítéséhez díjmentesen segítséget nyújtani (adatszolgáltatás, terv-felülvizsgálat, üzembehelyezési eljáráson való részvétel)

d) megtagadni a Közüzemi Szerződés megkötését, ha a felhasználó által létesíteni kívánt felhasználói berendezés az életet, az egészséget vagy a vagyoni biztonságot veszélyezteti,

e) a mérőhelyek kialakítását a hőközpontokban saját költségén elvégezni,

f) a szolgáltatott távhő mennyiségét a hőközpontokban mérni és a szerint elszámolni,

g) a fogyasztásmérők állását a Közszolgáltatási Szerződés szerinti időpontban leolvasni és rögzíteni,

h) a fogyasztásmérők adatait adategyeztetés végett a felhasználónak megküldeni,

i) a hőközponti hőmennyiségmérőt a felhasználó kérésére megvizsgáltatni,

j) a távhőszolgáltatást a Közszolgáltatási Szerződésben meghatározott időpontban megkezdeni

k) a távhőszolgáltatás felfüggesztési okának megszüntetésére vonatkozó írásbeli értesítés kézhezvételét követő napon a távhőszolgáltatást megkezdeni, ha a távhőszolgáltató meggyőződött a felfüggesztés okának megszüntetéséről,

l) a felhasználó kérésére a pótfűtési időszakban a felhasználó igényei szerinti fűtési célú hőenergiát biztosítani.”

5. § A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A felhasználói vételezés, a felhasználói berendezés állapotának ellenőrzése, illetve a szabálytalan vételezésre utaló körülmények vizsgálata céljából a távhőszolgáltató jogosult a felhasználási helyre bejutni.”

6. § A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 8. és 9. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„8. § A felhasználó jogosult:

a) a folyamatos, biztonságos és meghatározott mértékű szolgáltatásra,

b) a szolgáltatást mérés szerint igénybe venni,

c) a felhasználói berendezéseire szabályozó szelepeket, költségosztó készülékeket felszerelni,

d) a díj épületrészenként (lakásonként) történő kiegyenlítésére,

e) a távhőszolgáltatótól az alkalmazott mérőeszköz mérésügyi felülvizsgálatát kérni, ha a mérőeszköz felülvizsgálata indokolt volt annak költsége a távhőszolgáltatót terheli, ellenkező esetben a költséget a felhasználó köteles viselni,

f) igényei szerinti fűtési célú hőenergiát kérni a pótfűtési időszakban,

g) a távhőszolgáltató előzetes hozzájárulásával új felhasználói berendezést létesíteni, meglévőt áthelyezni vagy megszüntetni.

9. § A felhasználó köteles:

a) a távhőszolgáltatás ellenértékének rendszeres megfizetésére,

b) a tulajdonos változását a távhőszolgáltatónak 15 napon belül bejelenteni,

c) a fogyasztásmérő leolvasásának lehetőségét megteremteni,

d) megtéríteni a szolgáltatás felfüggesztésének költségeit (pl. a melegvíz szolgáltatás kizárásának és visszaállításának költségeit).”

7. § A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet „Közüzemi szerződés megkötése” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Közszolgáltatási szerződés megkötése”

8. § (1) A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha a felhasználó távhőszolgáltató kétszeri felszólítása ellenére sem köti meg a köszolgáltatási szerződést a távhőszolgáltatásra és a díjfizetésre, de a szolgáltatást folyamatosan igénybe veszi, akkor távhőszolgáltató elfogadottnak tekinti a szerződést.”

(2) A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 10. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A (3) bekezdésben foglaltak esetén, ha a díjfizető nem fizeti a távhőszolgáltatás ellenértékét, akkor a felhasználási hely tulajdonosa köteles a távhőszolgáltatási díjakat kiegyenlíteni feltéve, ha a szolgáltatás igénybevevője 90 napos távhőszolgáltatási díjhátralékkal rendelkezik és várhatóan a vele szembeni bírósági eljárás sem vezet eredményre.

(5) A díjfizetőkre vonatkozó adatok változását a szerződött fél (a tulajdonos vagy a felhasználói közösség törvényes képviselője) köteles 15 napon belül a távhőszolgáltatónak bejelenteni.”

9. § A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Távhőszolgáltató a hőközpont létesítését és annak a költségét abban az esetben vállalhatja át, ha:)

„b) az ingatlantulajdonos vállalja, hogy az üzembehelyezéstől számított legalább nyolc évig nem mondja fel a közszolgáltatási szerződést, illetve annak bekövetkezése esetén, 15 napon belül megfizeti a hőközpont szerződésbontáskor nyilvántartott értékét.”

10. § A távhőszolgáltatásról szóló 2/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

11. § Hatályát veszti a távhővel ellátott lakóépületek lakásonkénti hőfogyasztásának szabályozására és mérésére alkalmas eszközök beszerelése (öko-program) támogatásának pályázati feltételeiről című 18/2008. (III. 27.) önkormányzati rendelet.

12. § Ez a rendelet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak a tevékenység engedélyezése tárgyában Távhőszolgáltatónak kiadott engedélye véglegessé válásával lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet
Korlátozási és szüneteltetési sorrend
A gázszolgáltatás korlátozása két okból következhet be:
- Országos tüzelőanyag hiány vagy műszaki okok miatt a földgáz szállítási rendszerirányító korlátozhatja felhasználóinak gázfelhasználását. A távhőszolgáltató a földgáz szállítási rendszerirányító korlátozási besorolásában a "nem kolátozható" kategóriába tartozik. Ennek alapján fogyasztása nem korlátozható, csak teljes kikapcsolásra kerülhet sor.
- Környezetvédelmi katasztrófa elkerülése érdekében Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozata alapján.
A felhasználók korlátozási sorrendjét öt kategóriába soroljuk:
I. kategória – közület
II. kategória – közintézmény (kivéve a TKSZ 18. § (3) bekezdés szerinti felhasználókat)
III. kategória – használati melegvíz szolgáltatás beszüntetése
IV. kategória – lakásfűtés csökkentése
V. kategória – szolgáltatás teljes beszüntetése
A hőszolgáltató kétlépcsős korlátozást valósít meg.
Első lépcsőben a fagyveszély elhárításának mértékéig az I.-IV. kategóriákban.
Második lépcsőben a V. kategóriában teljes korlátozásra kerül sor, leáll a szolgáltatás.
Korlátozás jelölése a táblázatban.
Első lépcső: X
Második lépcső: O
- A korlátozás végrehajtásáról távhőszolgáltató gondoskodik.
- Távhőszolgáltató a korlátozás elrendelésének okáról, mértékéről és várható időtartamáról köteles tájékoztatni felhasználóit.”