Balatonszepezd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2006. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2013. 08. 18- 2017. 04. 10

Balatonszepezd Község Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a közterületek használatának szabályozására a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A § (2) bekezdésében, valamint a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX törvény 1§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


I. FEJEZET


A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Balatonszepezd község közigazgatási területének valamennyi közterületére.

(2)E rendelet alkalmazása szempontjából közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzat tulajdonában lévő földrészlet, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Közterület rendeltetése különösen a közlekedés biztosítása, a pihenő és emlékhelyek kialakítása, a közművek elhelyezése.

(3)A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magán- és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, aki (amely) e rendeletben foglaltak szerint közterületet használ.


II. FEJEZET


A közterület használata


2. §  (1)A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.

(2)Rendeltetéstől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben meghatározott módon akadályozza.

(3)A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) közterület-használati engedély, továbbá használati díj fizetése szükséges az e rendeletben meghatározott kivételekkel.


Engedélyhez kötött közterület-használat


3. §  Közterület-használati engedélyhez kötött:

a)a közterületbe nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet, átfeszítő kötél, cég- és címtábla elhelyezése;

b)hirdető-berendezés és reklámhordozó elhelyezése;

c)árusító és az árusítással kapcsolatos, valamint szolgáltató fülke, pavilon, mozgó árusítóhely létesítése;

d)közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, fülke;

e)köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezése, amennyiben azok nem a közút tartozékai;

f)a közút területén kívül gépjármű-várakozóhelyek létesítése;

g)szobor, emlékmű, díszkút és köztárgyak (pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, közvilágítási lámpák, stb.) elhelyezése;

h)távbeszélő fülke, utcai árusító automaták (pénz, ital, telefonkártya, stb.) felállítása;

i)építési munkával kapcsolatos – építési engedélyhez nem kötött – létesítmények, valamint építmények és törmelékek elhelyezése, tárolása;

j)alkalmi és mozgóárusítás, szolgáltató tevékenység végzése, portrérajzolás;

k)film-, televízió-, videó-, és hangfelvétel készítése akkor, ha az a közterület rendeltetésszerű használatát 30 percnél hosszabb ideig akadályozza;

l)kiállítás, vásár, sport- és kulturális rendezvények, valamint mutatványos tevékenység folytatása;

m)üzemképtelen, illetve közlekedésben részt nem vevő, reklámhordozó céllal elhelyezett járművek tárolása,

n)a közterület egyéb turisztikai, kereskedelmi, vendéglátó-ipari hasznosítása (pl. vendéglátó-ipari terasz, előkert)

o)[1]


Engedélyhez nem kötött közterület-használat


4. §  (1) Közterület-használati engedélyhez nem kötött:

a)kizárólag kézi hordozású eszközökkel végzett, illetve 30 percet meg nem haladó időtartamú film-, televízió-, videó- és hangfelvétel készítése;

b)üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet, cím- és cégtábla elhelyezése abban az esetben, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be, vagy ha azok közterülettel érintkező felülete üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet esetében a 2 négyzetmétert, cím- és cégtábla esetében pedig az 1 négyzetmétert nem haladja meg;

c)az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzése.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt közterület-használati engedély nélkül végezhető közterület-igénybevételt – lehetőleg az igénybevétel megkezdése előtt egy nappal, legkésőbb a használat megkezdésekor - a Polgármesteri Hivatalhoz írásban be kell jelenteni.


A közterületek bontására vonatkozó szabályok


5. § (1) Zöldterületek és egyéb közterületek területén, az alatt vagy felett létesítményt elhelyezni, áthelyezni vagy megszüntetni, illetőleg a közterületet felbontani csak a közterület tulajdonosának (kezelőjének) hozzájárulása alapján lehet, aki a munkák elvégzésére feltételeket állapíthat meg.

a)Közterület-bontási engedély csak a beruházó kérelmére és számára adható ki. Beruházó köteles a helyreállításért felelős személyt megjelölni

b)Üdülési szezonban bontási engedély csak rendkívül indokolt esetben adható ki.

c)Üdülési szezonon kívül közterület-bontási engedély legfeljebb 30 napra adható, mely indokolt esetben egy alkalommal 15 nappal meghosszabbítható.

(2) Üzemzavar miatt végzett bontást a közterület kezelőjének 24 órán belül be kell jelenteni, nyilvántartásba vétel céljából. A bejelentésben pontosan meg kell határozni az üzemzavar helyét, közölni kell a helyreállítás várható időpontját.

6. § (1) A kivitelezési és helyreállítási munkát olyan ütemben kell végezni, hogy azt az előírt határidőre befejezzék. A munkát csak akkor szabad megkezdeni, ha annak folyamatos végzéséhez biztosított az anyag, a munkaerő, munka- és szállítási eszköz, valamint a munka befejezése után haladéktalanul biztosítható a közterület helyreállítása.

(2)Ha a teljes helyreállítás a közterület-bontási hozzájárulásban meghatározott határidőre nem készül el, a határidő a 7. § (2) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével módosítható.

7. § (1) Az eredeti hozzájárulásban meghatározott határidőn túl a sikeres műszaki átadás időpontjáig a hozzájárulás jogosultja köteles az igénybe vett teljes építési területre kiterjedően az 1. sz. mellékletben meghatározott díjat megfizetni.

(2)Amennyiben az igénybe vevő a határidő módosításához hozzájárulást nem kér, úgy a polgármester jogosult az igénybe vevőt a közterület használatának megszüntetésére, az eredeti állapot helyreállítására és a felmerült közterület-használati díj kétszeresének megfizetésére kötelezni, vagy a közterületre elhelyezett tárgyat, anyagot, eszközt, létesítményt felszólítás nélkül a tulajdonos költségére és veszélyére – annak díjfizetési kötelezettsége fenntartásával – azonnal elszállíttatni.

8. §   Ha a közhasználatú zöldterületnek engedélyezett más célú használata folytán a zöldterületen lévő növényzet, építmények, berendezések vagy felszerelések megsemmisülése várható, az engedélyes köteles a helyreállítás költségén túl a megsemmisült növényzet eszmei értékének megfizetésére a 2. sz. mellékletben foglaltak szerint.


A közterület-bontási kérelem tartalma


9. §  (1) A közterület felbontása iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

                a) a kivitelező megnevezését,

                b) a munkakezdés időpontját, helyét

                c) a munkavégzés időtartamát,

d) a kivitelező építésvezetőjének és a felbontott terület helyreállításáért felelős személynek a nevét, elérhetőségét.

(2) A kérelemhez csatolni kell a létesítmény helyszínrajzát. közműépítés esetén csatolni kell a közmű üzemeltetők által elfogadott műszaki terveket is.


Reklám- és hirdető-berendezések elhelyezésének szabályai



10. § (1)   Tilos útkereszteződésben, vasúti átjáróban és azok közvetlen közelében olyan hirdetőtáblák elhelyezése, amelyek

a)összetéveszthetők a közúti jelzésekkel, vagy a forgalom szabályozására szolgáló berendezésekkel,

b)csökkentik azok láthatóságát vagy hatásosságát,

c)vakítják az út használóit vagy oly módon (pl. a KRESZ-ben alkalmazott kék, zöld, sárga és fehér alapszín, vagy szabványosított betűtípus és jelrendszer alkalmazásával) terelik el a figyelmet, hogy az veszélyezteti a közlekedés biztonságát.

(2) Tilos feltüntetni hirdetést, reklámot közúti jelzésen, annak tartóelemén.

(3) Az úttest szélétől számított 3 méteren belül elhelyezett hirdetőtáblákon villogó vagy káprázást okozó fény nem alkalmazható, felületük fényvisszaverő anyagból nem készíthető.

(4) Tilos minden olyan hirdetőtábla alkalmazása, amely alkohol vagy dohányterméket reklámoz.

(5) Az országos közutak belterületi és külterületi szakasza mellett hirdetőtáblák kihelyezési engedélyének megadásához a Veszprém Megyei Állami Közútkezelő Kht. kezelői hozzájárulása szükséges.

(6) Zöldterületen, parkban elhelyezésre tervezett tábla engedélyezéséhez be kell szerezni a terület kezelőjének hozzájárulását is.

(7) Műemlékileg védett területeken reklámtábla kihelyezéséhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulása is szüksége.

11. § Hirdetmények és plakátok kizárólag az építésügyi hatóság által engedélyezett hirdetőtáblákon, falfelületeken helyezhetők el. Ez utóbbi kötelezettség vonatkozik a magántulajdonban álló ingatlanok közterületről látható falfelületeire is, de közterület-használati díj azok használatáért nem szedhető.

12. §  Az önkormányzat által a község területén elhelyezett hirdetőtáblákat bárki használhatja díjmentesen, de kizárólag közérdekű hirdetések, felhívások kihelyezésére.

13. §  (1) A 71-es főútvonallal határos ingatlanokon 1 db, legfeljebb 1 négyzetméter felületű reklámtábla, hirdető berendezés helyezhető el.

(2) A 71-es főútvonallal határos ingatlanok előtt a járdán, a zöldfelületen, illetve ezek űrszelvényeiben csak 1 db 1 négyzetméter felületű mobil reklám-, hirdető berendezés helyezhető el abban az esetben, ha az a közúti forgalom biztonságát nem korlátozza


Reklámtábla elhelyezési kérelem tartalma


14. § A reklámtábla elhelyezés iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a)a hirdetőtábla rajzát, vagy fotóját, vagy leírását, a színek, mértek és a tábla anyagának megjelölésével;

b)elhelyezési vázlatot a közterület és a házszám megjelölésével;

c)1 négyzetméternél nagyobb reklámtábla esetén építési engedély szükséges;

d)a tábla méretétől függően egyéb műszaki adatokat (pl. statikai számítás, kihorgonyzási terv, alapozás, stb.)

e)a 11. § (5), (6) és (7) bekezdésében előírt írásbeli hozzájárulásokat.


Járművek közterületen történő tárolásának szabályai


15. § (1) Kamion, autóbusz, vontató, traktor, munkagép, 3,5 tonna összsúlyt meghaladó tehergépkocsi, valamint pótkocsi és lakókocsi közterületen nem tárolható. Tárolásnak minősül, ha a jármű 22-06 óra között folyamatosan közterületen áll. Pótkocsi, kamion munkagép 06-22 óra között sem tartható közterülten.

(2)Az (1) bekezdésben meghatározott járművek tárolása történhet

a)saját vagy bérelt telephelyen,

b)méretei alapján alkalmas építési telken, ha azt egyéb szabályozás nem tiltja

(3)Saját tulajdonú vagy bérlet ingatlanon is tilos sérült, üzemképtelen jármű tárolása, ha a jármű közterületről látható és rontja a településképet.

(4)Üzemképtelen, a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan járművet főútvonalon, járdán, erdőben, zöldterületen tilos tárolni. A tiltott helyen tárolt jármű elszállításáról saját költségén a tulajdonos köteles gondoskodni.

16. § (1) Üzemképtelen járművet közterületen – maximum 30 napig – közterület-használati engedéllyel az 1. sz. mellékletben meghatározott díj megfizetése ellenében lehet tárolni. A határidő leteltéig a tulajdonos az üzemképtelen járművet a közterületről saját költségén köteles eltávolítani.

(2) Ha a tulajdonos nem tesz eleget elszállítási kötelezettségének, vagy ismeretlen, a polgármester jogosult a jármű kijelölt helyre történő elszállítását elrendelni. Ezt megelőzően az elszállítást elrendelő és a megbízott elszállító képviselői a helyszínen kötelesek a jármű helyzetét, leírását, felszereltségét és a járműben található tárgyakat jegyzőkönyvben rögzíteni, azokról fényképfelvételt készíteni.

(3) A kijelölt helyen a jármű tárolásáról és őrzéséről a beszállítástól számított 90 napig kell gondoskodni.

(4) Az elszállítás és a tárolás költségei az üzemben tartót, hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező jármű esetén a tulajdonost terhelik.


Védett közterület


17. §  Nem adható közterület-használati engedély

a)tömegközlekedési járművek megállóiba;

b)olyan járdaszakaszra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná;

c)lakó- vagy középület homlokzatától 3 méteren belül pavilon a hozzá tartozó szerkezeti elemek elhelyezésére;

d)zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálásának, pusztításának elkerülését, megelőzését nem biztosítja, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez nélkülözhetetlen munkálatokat;

e)műemléki jellegű épületeken;

f)olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, közbiztonságot, vagy az egészséget veszélyeztetné.

18. §  Megtagadható a közterület-használati engedély kiadása, ha a kért közterület-használat:

a)a lakosság nyugalmának túlzott mértékű zavarásával járna;

b)veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot;

c)a közterület rendeltetésszerű használatának indokolatlan mértékű zavarásával járna;

d)indokolatlanul korlátozná a település közlekedését;

e)a kereskedelempolitikai és turisztikai érdekek indokolatlan mértékű sérelmével járna.


A közterület-használat engedélyezésének szabályai

19. § (1) Közterület-használati engedély csak ideiglenes jelleggel – meghatározott feltétel bekövetkezéséig legfeljebb 5 éves időtartamra – adható.

(2) Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységekre – állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése - közterület-használati engedély csak az építési munka végzésének időtartamárra adható.

(3) A közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb engedélyek (pl. építésügyi, egészségügyi, rendészeti szakhatóságok engedélyei) beszerzését.

(4) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. Építési engedélyhez kötött építmény esetében az építtetőnek, az építési munkálatokkal összefüggő ideiglenes közterület-használat esetén pedig az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell a közterület-használati hozzájárulást beszereznie.


A közterület filmforgatási célú használata


19/A[2] § (1) A közterület filmforgatási célú használata a következő feltételek esetén engedélyezhető:

a) a használandó közterület nagyságának – több közterület ingatlan egyidejű igénybevétele esetén – legalább 50 m2 nagyságot el kell érnie;

b) a forgatás időpontját követően a közterület eredeti állapotának megfelelő rendet, helyreállítást kérelmező saját költségén köteles biztosítani,

c) zöldfelületre vonatkozó engedély kizárólag a 480 hrsz-ú területre adható ki,

d) a filmforgatási célú közterület-használat díját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható, valamint rendkívüli természeti események idejére a filmforgatási célú közterület-használatot legfeljebb 15 napra fel kell függeszteni. Forgatást akadályozó, valamint rendkívüli természeti körülmény különösen a közterületet érintő közművek meghibásodása, az időjárás változásából adódó hirtelen, nagy mennyiségű csapadékvíz, vagy szélvihar, természeti kár, közlekedési baleset, haláleset, a közterületet és annak használatát érintő bűncselekmény elkövetése.

(3)Az akadályozó körülmény elhárítását követően a közterület-használatát az engedélyezett, de fel nem használt további időtartamra biztosítani kell.

(4) A közterület-használati díjból 25 %-os mentességet kell biztosítani a tudományos, ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatás keretében készülő filmalkotás forgatásához szükséges közterület-használat díjával összefüggésben.

20. § A közterület-használat iránti kérelemnek tartalmaznia kell, különösen:

a)a kérelmező nevét, lakhelyét, székhelyét, illetve telephelyét;

b)a közterület-használat célját és időtartamát;

c)a használandó közterület helyének, pontos területnagyságának és módjának meghatározást.

d)Csatolni kell a közterületen folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát, a folytatni kívánt tevékenységben részt vevő tagok, családtagok, alkalmazottak, megbízottak nevét és lakcímét.


III. FEJEZET

A közterület-használati díj


21. § (1) A közterület használatáért díjat kell fizetni. A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(2) A közterület-használati díjat a Képviselő-testület állapítja meg az 1. sz. mellékletben foglaltak szerint.

(3) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterekben számított alapterületét vagy területét, továbbá a hozzá tartozó – az alapterületen túlnyúló – szerkezet (ponyva, tető) területének vetületét együttesen kell figyelembe venni. Többcélú igénybevétel esetén a magasabb díjtételt kell alkalmazni.

(4) Hirdetőtábla és hirdető berendezés esetén annak hirdetőfelületét kell alapul venni..

(5)A számítás szempontjából minden töredék négyzetméter egésznek számítandó.

(6)A kézből történő utcai árusítás során a közterület-használat szempontjából 1 négyzetméternyi terület után fizetendő a díj.

(7)Az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítésének meghosszabbítása esetén az egyébként irányadó összeg kétszerese állapítható meg..


Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

22. §


Nem kell közterület-használati díjat fizetni építő-, tüzelőanyag tárolásáért az első 5 napban. Ezt meghaladó időtartamú használat esetén a teljes időszakra kell használati díjat fizetni.


IV. FEJEZET

A közterület-használati engedély megadása

23. §


(1)A közterület-használati engedély megadása során figyelembe kell venni Balatonszepezd Község Szabályozási Tervét, helyi építési szabályzatát, az adott közterületre vonatkozó részletes rendezési tervet, kereskedelmi és turisztikai szempontokat.

(2)A kérelem elbírálása során elsőbbséget kell biztosítani az építmények építésével, javításával és karbantartásával kapcsolatos közterület-használatnak.


24. §


(1)[3] A közterület-használati engedélyt – a 19/A §-ban foglaltak kivételével - a polgármester adja meg e rendelet keretei között a közigazgatási eljárás szabályai szerint. A fellebbezés elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell

a.a jogosult nevét, lakóhelyét, székhelyét, telephelyét;

b.a közterület-használat célját és időtartamát, illetve azt a feltételt, amelynek bekövetkeztéig a hozzájárulás érvényes;

c.a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételeinek pontos meghatározását;

d.utalást arra, hogy a hozzájárulás csak a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírások megvalósítása esetén érvényes;

e.a hozzájárulás érvényének megszűnése vagy annak visszavonása esetére az eredeti állapot – kártalanítás nélküli – helyreállításának kötelezettségét;

f.közterület-használati díjfizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját;

  1. további figyelmeztetést és tájékoztatást a közterület-használat jellegétől függően (pl. településképi követelmények, munkavédelmi és balesetvédelmi előírások, stb). A díjfizetési kötelezettség a határozat jogerőre emelkedését követően esedékes.

(3)A közterület-használati engedély eredeti példányát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és ellenőrzésre jogosult személyek szervezetek részére felmutatni.

25. §


(1)Ha a közterület-használati engedély érvényét veszti, a jogosult kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát – különösen annak tisztaságát – haladéktalanul helyreállítani.

(2)A közterület-használattal járó kötelezettségek, a közterület-használati díj megfizetése szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

26. §


  1. Ez a rendelet 2007. január 1-jén lép hatályba.


  1. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterületek használatáról szóló 21/2005. (X. 28.) KT rendelet.


Balatonszepezd, 2006. december 7.


            Márton József sk.                                                                  Lukács Ágnes sk.

                 polgármester                                                                                 jegyző


Kihirdetve:

Balatonszepezd, 2006. december 15.

                                                                                                             Lukács  Ágnes sk.

                                                                                                                     jegyző


Egységes szerkezetbe foglalva:

Balatonszepezd, 2013. augusztus 15.

                                                                                                     Lukács Ágnes

                                                                                                           jegyző

[1]

Módosította a 12/2013. (VIII. 15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. augusztus 18-tól.

[2]

Beiktatta a 12/2013. (VIII. 15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. augusztus 18-tól.

[3]

Módosította a 12/2013. (VIII. 15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. augusztus 18-tól.