Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 57/2006. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a parkoló építési kötelezettségnek nem a beruházás keretein belül történő teljesítése esetén fizetendő megváltásról, a parkoló alap képzéséről és felhasználásáról

Hatályos: 2022. 10. 01

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 57/2006. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a parkoló építési kötelezettségnek nem a beruházás keretein belül történő teljesítése esetén fizetendő megváltásról, a parkoló alap képzéséről és felhasználásáról1

2022.10.01.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 42. § (10) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a parkoló építési kötelezettségnek nem a beruházás keretein belül történő teljesítése esetén fizetendő megváltásról, a parkoló alap képzéséről és felhasználásáról a következő rendeletet (a továbbiakban: Rendelet) alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy az építési engedélyezési eljárások során lehetővé tegye a személygépjármű várakozóhely (továbbiakban: gépjármű várakozóhely) megváltását és ezzel elősegítse az építési igények teljesítését azon településrészeken, ahol az épületek megközelítéséhez és használatához szükséges gépjármű várakozóhely kialakítása telken belül nem biztosítható.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén a beépítésre szánt területen belül kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli társaságra, aki (amely):

a) rendeltetésmód változást kérelmez (6. § 6. pontja szerint), mely során az előírt gépjármű várakozóhely szám növekedik,

b) építési vagy fennmaradási engedélykérelmet nyújt be bármely funkciójú, engedélyköteles építmény építésére, bővítésére.

3. § (1)2

(2) A meglévő építmények átalakítása, bővítése, rendeltetésmódosítása esetén az OTÉK 4. számú mellékletében meghatározott gépjárműparkoló építés alól legfeljebb 50 %-os mérséklés adható a HÉSZ-ben szereplő területeken.

(3) Amennyiben az előírt számú parkolóhely kialakítása a telken jogszabályi rendelkezések miatt nem biztosítható, úgy az önkormányzat a hiányként mutatkozó gépjármű várakozóhelyek kialakítását legfeljebb 500 m-en belüli parkolóházban, vagy a közterületek közlekedésre szánt területe egy részének, illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával az út kezelőjének hozzájárulásával megengedheti.

(4)3 Amennyiben az építeni kívánt építményhez biztosítandó számú gépjármű-várakozóhely az építményhez tartozó építési telken nem, vagy csak részben valósítható meg, és a (3) bekezdésben meghatározott körülmények sem biztosítottak, az engedélyezni kívánt tervezett építkezésre a 2. §-ban meghatározott esetekben az engedély akkor is megadható, ha az építtető a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatával megkötött megállapodás alapján azt pénzben megváltja.

(5) Önkormányzat az ingatlanhoz tartozó kialakított vagy megváltott gépjármű várakozó helyek számáról a 2002. március 15. előtti állapotot teljesítettnek tekintve nyilvántartást vezet.

(6) A gépjármű várakozóhely megváltás csak abban az esetben lehetséges, ha önkormányzati tulajdonú közterületen a gépjármű várakozóhely megépíthető 1 éven belül, vagy rendelkezésre áll.

(7)4 A várakozóhely megváltási alapdíj egységenként és területi kategóriánként a következő: Extra kategória: 850.000,-Ft/parkoló, I. kategória: 750.000,-Ft/parkoló, II. kategória: 650.000,-Ft/parkoló, III.-IV. kategória: 550.000,-Ft/parkoló. A közterület közlekedésre szánt területe 5 területi kategóriába tagozódik, amelynek leírását az 1. számú melléklet tartalmazza.

(8) A megállapított várakozóhely megváltási alapdíját a képviselőtestület évente felülvizsgálhatja és módosíthatja.

(9) Amennyiben az építeni kívánt építményhez biztosítandó számú gépjármű-várakozóhely az építményhez tartozó építési telken nem, vagy csak részben valósítható meg és a fennmaradó parkoló közterületen történő kiépítéséhez a terület nem biztosítható, vagy az építmény 500 méteres körzetén belül a meglévő parkolók kihasználtsága az új parkoló építését nem indokolja, Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármestere a parkoló építés kötelezettséget maximum 50%-os mértékben mérsékelheti a HÉSZ 24. §-ában foglaltak figyelembevételével.

A megváltás módja

4. § (1) A gépjármű várakozóhely megváltására vonatkozó kérelmet a polgármesterhez címezve a Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani.

(2)5 Az önkormányzat nevében a polgármester a várakozóhelyek megváltásáról az építtetővel szerződést köt.

(3) A várakozóhely megváltási összeget a szerződés szerinti ütemezésben, minimum 50 %-át a szerződéskötést követően 15 napon belül, további részét a használatbavételi engedély kérelem benyújtásakor, de legkésőbb a parkolóhely megváltási szerződéskötést követő 1 éven belül kell befizetni.

(4) A várakozóhelyek megváltásáról szóló szerződés egy példányát és a szerződés szerinti befizetés tényének igazolását az építtetőnek az építési engedélyezési dokumentációhoz csatolni kell.

(5) Amennyiben az építési engedély köteles beruházás, illetve meglévő építmény rendeltetésének módosítása az ingatlanon lévő várakozóhelyek megszüntetését eredményezi, úgy az építtetőnek ezek helyett - az OTÉK szerinti várakozóhely szükségleten túlmenően - az építési telken a megszűntekkel azonos számú várakozóhelyet újra kell létesítenie, vagy azokat meg kell váltania.

(6) A polgármester a 3. § (9) bekezdésében szabályázott kedvezmény gyakorlásáról évente egy alkalommal a közgyűlésnek beszámol.

A megváltási összegek felhasználása

5. § (1) A gépjármű várakozóhely megváltási befizetéseket az önkormányzat elkülönített parkoló alapként kezeli.

(2) Az elkülönített pénzalapot Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának közigazgatási területén belül megvalósítandó gépjármű-várakozóhelyek, illetve gépjárművek tárolására szolgáló létesítmények építésére lehet felhasználni.

(3) Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során oly módon változik, hogy annak az OTÉK szerinti várakozóhely szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.

(4) Ha az építési engedély hatályát veszti, nem emelkedik jogerőre, vagy az építkezés meghiúsul, úgy az építtető kérelmére a szerződés érvényét veszti, és a befizetett parkolás megváltási díjat az Önkormányzat az építtető részére visszafizeti.

Értelmező rendelkezések

6. § E rendelet alkalmazása szempontjából

1. Megváltandó várakozóhelyek száma: az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, de legalább az előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű saját telken belüli elhelyezéséhez szükséges, műszaki okból nem biztosítható várakozóhelyek mennyisége.

2. A várakozóhelyek megváltási alapdíja: e rendeletben egy gépjármű elhelyezésének kiváltásához szükséges, az önkormányzat által meghatározott pénzösszeg.

3. A gépjármű várakozóhely megváltási összeg: a megváltási alapdíj és a szükséges várakozóhely számának szorzataként képzett pénzösszeg.

4. A gépjármű parkoló alap: a befizetett várakozóhely megváltási díjakból kizárólag várakozóhelyek kiépítésére fordítható, az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt pénzösszeg.

5. Országos hatályú rendelet: az adott területre érvényes rendezési terv alapjául szolgáló országos rendelet (OTÉK).

6. Rendeltetésmód változás: az építmény használati céljának, üzemelés technológiájának olyan megváltoztatása, amely az állékonyság, a tűzbiztonság, az egészségvédelem, a környezetre gyakorolt hatás, a használati biztonság, az energiafelhasználás, a zaj- és rezgéskibocsátás tekintetében változást eredményez a megelőző használathoz képest.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2007. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését követően indult építési engedélyezési eljárás során kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 16/2003.(IV.24.), a 17/1999.(VII.8.) és a 26/1994.(VI.2.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Területi kategóriák leírása
Kiemelt (extra) kategória
- Árpád fejedelem tér
- Széchenyi liget
- Aradi vértanúk ligete
- Szeberényi tér
- Kossuth tér
- Szent István tér
- Korzó tér
- Andrássy út mindkét oldala a Szent István tértől a Trefort utcáig
- a Lencsési úti Jééé ABC előtti közterület
- a Gyulai út Sportcsarnok előtti szakasza és a Rendezvénytér rendezvény idején
- Kórház utca rendezvények idején
- Kórház utcához csatlakozó utcák 50 m-ig: Ligeti Károly sor, Gőzmalom tér, Peter J.utca, Puskin utca, Telep utca, Tünde utca, Vandháti út, Körgát sor rendezvények idején
- MÁV - és autóbusz-pályaudvar előtti terület
- az Andrássy út Trefort, Illésházi és Jókai utcák által határolt földrészlet (piac környéke)
- Széchenyi utca
I. kategória
- Szabadság tér
- Bartók Béla út mindkét oldala
- Munkácsy tér
- Luther utca
- Derkovits sor
- Bánszky utca
- József Attila utca
- Csaba utca
- Justh Gyula utca
- Hunyadi tér
- Irányi utca
- Munkácsy utca
- Kinizsi utca
- Haán L.utca
- Mednyánszky utca
- Lepény Pál utca
- Knézich Károly utca
- Gyóni Géza utca
- Wlassics sétány
- Petőfi liget
- Gábor Áron utca
- Nagy Imre tér
- Petőfi utca
- 1919-esek tere
- Gábor köz
- Gőzmalom tér az extra területi kategórián kívüli esetekben
- Luther utca - Lázár utca sarok a Lázár utca 15. számig
II. kategória
- Áchim ltp.
- Penza ltp.
- Bánszki ltp.
- Kazinczy ltp.
- Millennium ltp.
- József A.ltp.
- Berényi út
- Baross u.
- Békési út
- Kórház utca az extra övezeti besoroláson kívüli esetekben
- Gyulai út az extra övezeti besoroláson kívüli esetekben
- Bajza utca
- Árpád sor Bajza u. - Degré u.közötti szakasza
- Dózsa Gy. út
- Corvin utca
- Lencsési út
- Bánát utca
- Vozárik utca
- Kétegyházi út
- Orosházi út
- Orbán Balázs tér
- Madách u. - Kolozsvári u. - Sziklai Sándor utca
- Nyugati kertváros
- Jókai u. mindkét oldala
- Szarvasi út és Illésházi utca közötti szakasz
- Kossuth utca
- Hadnagy u. - Szécsi u. - Fő u. - Október 23. tér által határolt földrészlet
- Szarvasi út
- Temető sor
- Andrássy út - Gábor Áron utca - Bartók Béla út - Temető sor által határolt terület
III. kategória
A felsorolt területeken kívül eső egyéb, Békéscsaba Megyei Jogú Város belterületi földrészletei.
IV. kategória
Békéscsaba Megyei Jogú Város külterületi földrészletei.

2. melléklet6

1

A rendeletet a közgyűlés 2006. december 14-i ülésén alkotta meg

2

Hatályon kívül helyezte a 14/2008. (III.31.) önk. rendelet 1. §-a Hatálytalan: 2008. április 1.

3

Módosította a 14/2008. (III.31.) önk. rendelet 1. §-a Hatályos: 2008. április 1.

4

A 3. § (7) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

6

A 2. mellékletet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte.