Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2009. 06. 01- 2022. 04. 29

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról1

2009.06.01.

Fertőszéplak Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. Évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterület-használat rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed Fertőszéplak község közterületeinek [2. §.a.) pont] rendeltetésétől eltérő használatára illetve használóira.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából

a.) Közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletek, illetve az önkormányzati tulajdonában lévő belterületi földrészletek és építmények közhasználatra átadott része, különösen a járda, játszótér, közpark.
b.) A 7. § (3). bekezdése alkalmazásában telephelyezés az ott meghatározott járműnek és tartozékainak munkavégzésen túli rendszeres közterületi tárolása.

3. § (1) Közterületeket, közterületi építményeket, felszereléseket rendeltetésüknek megfelelően - és állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok megtartásával - mindenki ingyenesen és külön engedély nélkül használhatja.

(2) A közterületek megóvása minden természetes és jogi személy joga és kötelezettsége.

A közterület-használati engedély

4. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához [ 4. §.(3) bekezdése] előzetes engedély szükséges, amelyet a képviselő-testület által átruházott hatáskörben első fokon a polgármester ad ki.

(2) Árusítás céljára kizárólag az üzletek működéséről szóló magasabb szintű jogszabályokban foglaltak szerint adható ki közterület-használati engedély.

(3) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni különösen:

a) 10 cm-t meghaladóan a közterületbe túl benyúló üzlethomlokzat ( portál ), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám), továbbá cég és címtábla elhelyezésére;

b) hirdetőtábla közterületi elhelyezéséhez;

c) árusításra szolgáló fülke, pavilon közterületi elhelyezésére;

d) távbeszélőfülke, fülke nélküli távbeszélőkészülék, postai levélszekrény közterületi elhelyezésére;

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, és törmelék közterületi elhelyezésére;

f) salak közterületi elhelyezésére;

g) ideiglenes építmény közterületi elhelyezésére,

h) alkalmi- és mozgóárusításra, javító-szolgáltató tevékenységre;

i) 30 percet meghaladó filmforgatásra;

j) vendéglátó-ipari előkert céljára, üzleti szállítás, vagy rakodás alkalmával göngyölegek közterületi elhelyezésére;

k) a közterület használatával járó kiállításokra, sport és kulturális rendezvényekre;

l) tüzelőanyag 72 órát meghaladó időtartamú közterületi tárolásához;

m) 3,5 tonna megengedett összsúly alatti üzemképtelen gépjárművek 7 napot meg nem haladó közterületi tárolásához,

n) közúti közlekedési vállalatoknak a forgalom biztosításához szükséges anyagok, eszközök közterületi tárolására,

o) hirdetőszalag közterület feletti kifeszítésére.

(4) Nem kell közterület-használati engedély

a) a közút (járda) építésével, javításával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) a közút tartozékainak és a közúti közlekedés irányítását szolgáló állandó, vagy ideiglenes berendezések elhelyezésére,

c) a közterület alatt, vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

d) a közterületbe 10 cm-t meghaladó mértékben be nem nyúló üzlethomlokzat ( portál ), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám), továbbá cég és címtábla elhelyezésére,

e) tüzelőanyag, illetve költözködés esetén a lakásberendezési tárgyak 72 órát meg nem haladó időtartamú közterületi tárolására,

(5) Nem adható ki közterület-használati engedély

a) 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb összsúlyú gépjárművek és vontatmányaik, valamint mezőgazdasági erőgépek és a hozzá kapcsolható mezőgazdasági munkához szükséges munkaeszközök (eke, borona, tárcsa, fűkasza, stb.) közterületi telephelyezésére.

b) 3,5 tonna megengedett összsúly alatti üzemképtelen gépjárművek 7 napot meghaladó közterületi tárolásához,

c) 3,5 tonna megengedett összsúly alatti, forgalomból kivont gépjárművek közterületi tárolásához,

(6) Árusítás céljára közterület-használati engedély kizárólag az üzletek működéséről szóló magasabb szintű jogszabályban meghatározottak figyelembevételével adható ki.

(7) A rendelet 4. §. (3) bekezdésének b.) pontja szerinti hirdetőtábla közterületen történő elhelyezése kizárólag abban az esetben engedélyezhető, ha a hirdetőtábla jobb alsó szegletében, a hirdetőtábla legalább 5 %-át elfoglalva megjelenítésre kerül Fertőszéplak község 1. mellékletben szereplő idegenforgalmi logója.

Az engedélyezési eljárás szabályai

5. § (1) A közterület-használati engedély engedélyese a közterület használója.

(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési ( létesítési ) engedélyhez kötött létesítmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek kell kérnie.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(4) A közterület-használati engedély másra át nem ruházható.

(5) Az engedély alapján a közterületet csak az használhatja, aki az engedélyt kapta, kivéve a vállalkozó segítő családtagját, illetve a vállalkozó, cég alkalmazottját.

6. § Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell

a) az engedélyt kérő nevét, magánszemély esetén természetes személyazonosító adatait, egyéni vállalkozó, és gazdálkodó szervezet esetén az adószámot, a lakó, illetve a székhelyet.

b) A közterület-használat célját és időtartamát,

c) A közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) Amennyiben szükséges, a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl. működési engedély, vállalkozói igazolvány ) másolatát.

7. § (1) A közút, illetve járda területét érintő közterület-használati engedély megadásához a közút-kezelő valamint a rendőrhatóság hozzájárulása szükséges.

(2) A szakhatósági hozzájárulásokat az engedélyező hatóság szerzi be.

8. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell :

a) az engedélyes 6. §. a.) pontjában foglalt adatait,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok előírásait,

e) az engedély érvényének megszűnése, illetve visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettséget,

f) az anyagok, szerkezetek, tárolásával kapcsolatos engedélyben ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka, a baleset és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet,

(2) Az engedélyezési eljárásban hozott döntést közölni kell az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal.

(3) A közterület engedéllyel történő használata díjmentes.

7) A közterület-használati engedély kiadható
a) állandó jelleggel - határozatlan időre
b) meghatározott időre, illetve meghatározott feltétel bekövetkeztéig.
(8) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.
(9) Ha az engedélyes felhagy a közterület-használattal, akkor köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

11. § (1) A közterület használati jogosultság megszűnik:

· az engedélyben foglalt határidő elteltével,
· ha az engedély érvényét veszti,
· az engedély visszavonásával.
(2) Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet az engedélyben foglaltaktól eltérően - nem az engedélyezett célra és/vagy módon - használja.
(3) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényét veszti.

12. § A jegyző a közterület-használati engedélyekről naprakész nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a 8. §.(1) bekezdésének a-c.) pontja szerinti adatokat.

13. § (1) Az engedélyhez kötött közterület-használat engedély nélküli folytatása esetén a közterület-használó köteles a közterület használatával felhagyni, és a közterület eredeti állapotát a saját költségén – bármiféle kártalanítási igényjogosultsága nélkül - helyreállítani.

(2) Az engedélyes köteles a közterület-használati engedélyben biztosított közterület-használati jogosultság megszűnésével a közterület általa használt részét saját költségén - bármiféle kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

14. §

Szabálysértési rendelkezések

Szabálysértést követ el, és - amennyiben magasabb szintű jogszabály máshogy nem rendelkezik, 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki közterületet hatósági engedély nélkül a rendeltetésétől eltérő módon vesz igénybe, illetve az engedélyben foglaltaktól eltérően használ.

15. §

Vegyes és hatályba léptető rendelkezések

(1) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásra az e rendeletben foglaltak figyelembevételével a közigazgatási hatósági eljárások és szolgáltatások általános szabályairól szóló 2004. Évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
(2) A rendelet szabályait nem kell alkalmazni a hagyományos búcsú-vásár és a falunap közterület-használati ügyeire.
(3) E rendelet 2009. június 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit azonban a folyamatban lévő közterület-használati ügyekben is alkalmazni kell.
(4) A meglévő hirdetőtáblák tulajdonosainak 2009. december 31-ig kell ellátni hirdetőtábláikat a fertőszéplaki idegenforgalmi logóval.
1

Az önkormányzati rendeletet a Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 14. §-a hatályon kívül helyezte 2022. április 30. napjával.