Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2011. (II.3.) önkormányzati rendelete

2/2011. (II. 3.) rendelete az egyes építési tevékenységekkel kapcsolatos parkolási igényekről és azok biztosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2011. (II.3.) önkormányzati rendelete

2/2011. (II. 3.) rendelete az egyes építési tevékenységekkel kapcsolatos parkolási igényekről és azok biztosításáról

2024.05.01.

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. és 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § A rendelet területi hatálya kiterjed a Budapest, VI. kerület Terézváros közigazgatási területére.

2. § A rendelet személyi hatálya kiterjed Terézváros közigazgatási területén belül mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, állami szervekre, akik/amelyek

a) új épületet, építményt építenek, létesítenek, vagy

b) meglévő épületet, építményt bővítenek, vagy

c)2 meglévő építmények rendeltetésének megváltoztatását – így az önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosítását vagy az építmény rendeltetési egységei számának megváltoztatását – hajtják végre, vagy

d) meglévő rendeltetési egység(ek)ben a parkolási mérleget is érintő alapterület

módosítást hajtanak végre.

3. §3 (1) Az új építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához szükséges parkolók számát a kerület építési szabályzatában előírtak alapján kell meghatározni.

(2) Meglévő építmények bővítése, átalakítása, rendeltetésük módosítása esetén a parkolómérleg számításnál a meglévő állapothoz tartozó parkolók száma biztosítottnak tekintendő. A biztosítottnak tekintett meglévő parkolók számát az engedélyes hatósági iratok, azok hiányában az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet alapján kell meghatározni. A bővítésből, az átalakításból, vagy az új rendeltetésből eredő, keletkező parkolók számát a kerület építési szabályzatában előírtak alapján kell meghatározni.

(3) Ha új lakás létesítéséhez a szükséges parkolót parkoló-megváltással biztosították és a használatbavételét követő öt éven belül a lakás rendeltetését megváltoztatják, akkor a megváltoztatott rendeltetés és a lakás parkoló-megváltási díja különbözetét akkor is meg kell fizetni, ha a parkolómérleg alapján nem keletkezik többlet parkoló igény.

(4) Építési engedély nélkül végezhető építési munkák esetében az ingatlan-nyilvántartási átvezetéshez szükséges hatósági bizonyítvány csak a parkoló-megváltási díj befizetésének igazolását követően adható ki.

4. §4

5. § (1)5 Jelen rendelet 3. § alapján számított parkoló-igény telken belül biztosítandó.

(2) Új épület, építmény építése, létesítése esetén, amennyiben

a) a beépítendő telekre a gépjárművel történő ki- és behajtás forgalomtechnikai okokból nem engedélyezhető, vagy

b) a telek geometriai méretei a telken belül a parkolók egy része vagy egésze létesítését nem teszik lehetővé, a 6. §-ban foglaltak szerint kell parkolót biztosítani.

(3) Meglévő épület bővítése, önálló rendeltetési egységeit vagy az épület egészét érintő rendeltetésmód-váltása, valamint meglévő rendeltetési egység(ek)nek a parkolási mérleget is érintő alapterület módosulása esetén, amennyiben a parkolók egy része vagy egésze biztosítása a telken belül műszaki okokból nem megoldható, a 6. §-ban foglaltak szerint kell parkolót biztosítani.

6. §6 (1) Az 5. § (2) - (3) bekezdései szerinti esetekben a tervezett építési tevékenység akkor engedélyezhető, a rendeltetés-váltás, parkolási mérleget is érintő módosulása akkor is tudomásul vehető, és ezekre vonatkozó hatósági bizonyítvány kiadható, ha:

a) az építtető/kérelmező a tervezett építési tevékenység helyszínétől – közterületi telekhatártól - légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül a szükséges számú parkolót az építménnyel egyidejűleg végleges jelleggel megépíti. Az építtető e kötelezettség teljesíthetőségét az építési engedély megadása előtt nyilatkozatában (1. számú függelék) hitelt érdemlően bizonyítja és vállalja, majd az építmény használatba-vételi, vagy fennmaradási eljárása illetve rendeltetésmód-változása során a szükséges parkolók megépítését jogerős használatba-vételi engedéllyel, a telekkönyvi nyilvántartásba bejegyzését hiteles tulajdoni lap másolattal igazolja. Amennyiben fenti kötelezettségének építtető/kérelmező a használatbavételi engedély megkéréséig, rendeltetésmód-változás megtörténtének igazolásáig nem tud eleget tenni, parkoló létesítési kötelezettségét a rendelet 6. §b) pontjában foglaltaknak megfelelően kell teljesítenie.

b) az építtető/kérelmező Budapest Főváros Terézváros Önkormányzatával (továbbiakban: Önkormányzat) - a hatósági eljárással egyidejűleg - megkötött, (2. számú függelék szerinti) parkoló-megváltási megállapodás alapján az előírt számú parkolóhely létesítését pénzben megváltva, a parkolóhelyek létesítési kötelezettségét átruházza az Önkormányzatra. Az építtetőnek/kérelmezőnek a megváltási összeget a használatbavételi, fennmaradási engedélyezési, vagy rendeltetésmód-változással kapcsolatos eljárás során egy összegben kell befizetnie az Önkormányzat elkülönített parkoló-alap számlájára.

7. §7 (1) a) A 6. § b) pontja alapján teljesítendő parkoló-megváltás parkoló-helyenkénti összegét a 2. számú melléklet szerinti táblázat tartalmazza. b) A Képviselő-testület a 6. § b) pont szerinti parkoló-megváltási megállapodás megkötését - összeghatár nélkül - a polgármesterre ruházza át.

(2) A parkolóhelyek létesítésére vonatkozó kötelezettséget jelen rendelet előírásai

szerint a jegyző állapítja meg.

(3) A parkoló megváltását képező befizetéseket az Önkormányzat elkülönített

számlán, elkülönített parkoló-alapként kezeli.

(4) A parkoló-alap tőkeösszege és kamatai felhasználása érdekében hozandó döntés az Önkormányzat Képviselő-testületének kizárólagos hatáskörébe tartozik azzal, hogy az elkülönített pénzalapot Terézváros közigazgatási területén belül gépjármű tárolóhelyek fenntartására, korszerűsítésére és kialakítására kell felhasználni.

Kedvezmények8

7/A. § (1)9 Nem kell parkoló-megváltást fizetni, amennyiben meglévő épületben olyan funkció létesül, amely rendeltetésénél fogva elsősorban mozgáskorlátozottakat szolgál ki.

(2)10 Ha az épületben lakásmegosztás történik és a kérelmező magánszemély a lakás ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosa, valamint a megosztani kívánt lakásra vonatkozó tulajdonjoga a megosztási kérelem benyújtását megelőzően legalább 15 éve folyamatosan fennáll, a lakásokhoz előírt parkoló-megváltási díjat a 3. melléklet szerinti sávos rendszerben kell megfizetni.

(3) Társasházban építtető/beruházó által végzett tetőtér-beépítés, emeletráépítés esetében az építés munkákat tartalmazó építési engedély kedvezményezettjének jogutódjai (továbbiakban: jogutód) az engedélyezési eljárás során, az eredeti építtető/beruházó és az önkormányzat között létrejött megállapodásban szereplő parkoló-megváltási díj egy részének az önkormányzat által történő átvállalására pályázatot terjeszthetnek be.

(4)11 Egyéb szálláshely esetében egy vendégszobának tekintendő a tisztálkodó helyiség és a hozzá tartozó helyiség vagy helyiségcsoport.

(5)12 Településrendezési szerződés alapján - meglévő, védett épület, olyan részleges vagy teljes megtartásával járó hasznosítása, bővítése esetén, ahol a többlet gépjármű elhelyezés lehetősége nem biztosítható, - a 20 szobát meghaladó szálláshely rendeltetésszerű használatához szükséges, elhelyezendő személygépkocsi számának megállapítása során a többlet parkolóhelyekre legfeljebb 50% kedvezmény adható.

Pályázat parkoló megváltási díj átvállalására13

9. § (1)14 A Képviselő-testület Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottsága (továbbiakban: Bizottság) a parkoló díj megváltás átvállalására minden évben az első rendes ülésén pályázatot ír ki az adott évre vonatkozóan úgy, hogy a pályázók számára a benyújtási határidő a pályázat alatt folyamatos.15

(2) A pályázat benyújtásának feltételei:

a) a tervezett lakások és járulékos épületrészek jogerős építési engedély alapján, az engedélyezési tervben foglaltak szerint elkészültek, és a lakások, vagy az épületrész további építési munkavégzés nélkül használatbavételi engedély kiadására alkalmas,

b) az építési engedélyben rögzítetten, az erre vonatkozó önkormányzati rendelet alapján, az építési előírások szerint megállapított darabszámú parkolóhely pénzbeli megváltására beruházó/építtető és az önkormányzat megállapodást kötött,

c) a fennmaradási eljárás során az erre vonatkozó önkormányzati rendelet alapján, az építési előírások szerint megállapított darabszámú parkolóhely pénzbeli megváltására a fennmaradási engedély kérelmezője és az önkormányzat megállapodást kötött,

d) a használatbavételi vagy a fennmaradási engedély kiadásának egyetlen – hiányzó – feltétele a megállapodás szerinti parkoló-megváltási összeg önkormányzatnak történő befizetése,

e) az építési engedély jogosultja építtető/beruházó felszámolás alatt áll, vagy felszámolták,

f) pályázók a lakásingatlanokat birtokló magánszemélyek, kiknek jogutódlásáról az építési hatóság jogerősen döntött,

g) valamennyi jogutód együttesen pályázik, és pályázatának benyújtásakor igazolja a valamennyi jogutódra eső teljes parkoló-megváltási díj 50 %-ának az önkormányzat elkülönített parkoló-alap számlájára történő egyösszegű megfizetését.

(3) A pályázatra vonatkozó szabályok:

a) Megpályázható a parkoló megváltási díj 50%-a, melyet az önkormányzat a parkoló alap számlájára a pályázatot elnyerő helyett teljesít. Ezen összeg 25%-ának visszafizetését önkormányzat elengedi, 25%-ának visszafizetésére a pályázat nyertesével kötelezettség átvállalási megállapodást köt, mely szerint a megállapodás aláírását követő 3 éven belül a megállapodásban foglalt ütemezés szerint kell pályázónak a parkolás megváltási díj 25%-át visszafizetnie.

b)16 A pályázatot a Bizottság bírálja el a beadását követő 45 napon belül. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

c)17 A beérkezett pályázatok elbírálásának előkészítését a Polgármesteri Hivatal Településképi Osztálya végzi

d) A Bizottság döntéséről a pályázót írásban a döntést követő 8 napon belül kell értesíteni.

e) A nyertes pályázóval az önkormányzat a döntésről szóló kiértesítést követő 30 napon belül kötelezettség átvállalási megállapodást köt, melynek aláírására a polgármester jogosult.

10. § (1) Jelen rendelet 2011. február 3. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépés után indult hatósági eljárásokban kell alkalmazni. Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes építési tevékenységekkel kapcsolatos parkolási igényekről és azok biztosításáról szóló 47/2006. (XII. 22.) rendelet.

1. számú melléklet18

2. számú melléklet19

A parkoló megváltás összege:

1. lakás esetén az érintett területre vonatkozó mindenkori várakozási díj egy évnyi összegének két és félszerese;

2. szálláshely (egyéb szálláshely, közösségi szálláshely, panzió, szálloda) esetében az érintett területre vonatkozó mindenkori várakozási díj egy évnyi összegének ötszöröse;

3. minden egyéb esetben az érintett területre vonatkozó mindenkori várakozási díj egy évnyi összegének ötszöröse. A várakozási díj egy évnyi összege az adott területre érvényes egyórai várakozási díj és a napi üzemidő szorzatának kettőszázötvenszerese. A parkoló-megváltás ügylet áfa körön kívül esik.

3. számú melléklet20

lakásméret/m2 a kedvezmény mértéke a 2. sz. melléklet szerinti parkoló-megváltás teljes összegének %-a
120 m2 alatt 100% 120 - 150 m2 75% 151 - 180 m2 50% 180 m2 fölött 0% (kedvezmény nem adható)
1

A bevezető a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § c) pontja a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2024. (IV. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. §-t a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

módosította a 12/2016. (IV. 21.) ör., hatályos 2016. május 1. napjától

7

módosította a 12/2016. (IV. 21.) ör., hatályos 2016. május 1. napjától

8

beiktatta a 12/2016. (IV. 21.) ör., hatályos 2016. május 1. napjától

9

A 7/A. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 7/A. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 7/A. § (4) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

12

A 7/A. § (5) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

13

beiktatta a 12/2016. (IV. 21.) ör., hatályos 2016. május 1. napjától

14

módosította a 25/2018. (XI. 15.) ör., hatályos 2018. december 1. napjától

15

a szövegrészt módosította a 19/2019. (XI. 5.) ör, hatályos 2019. november 5. napjától

16

módosította a 25/2018. (XI. 15.) ör., hatályos 2018. december 1. napjától

17

A 9. § (3) bekezdés c) pontja a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

18

módosította a 24/2019. (XII.12.) ör., hatályos 2020. január 1. napjától Az 1. számú. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

19

módosította a 24/2019. (XII.12.) ör., hatályos 2020. január 1. napjától A 2. számú. melléklet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

beiktatta a 12/2016. (IV. 21.) ör., hatályos 2016. május 1. napjától A 3. számú. melléklet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.