Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról szóló 21/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelete

Hatályos: 2013. 06. 28- 2022. 11. 30

Pilisjászfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról szóló 21/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelete

2013.06.28.

Pilisjászfalu község Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 1. §. és 6. §-ában biztosított felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. §

Területi hatály

Pilisjászfalu község Önkormányzatának Képviselő-testülete által megalkotott helyi adóról szóló rendeletének hatálya Pilisjászfalu község illetékességi területére terjed ki.

2. §

A helyi adók alanya

(1) A helyi adó alkalmazásában adóalany:
a.) magánszemély
b.) jogi személyiségű szervezet és vállalkozás, valamint a jogi személyiség
nélküli gazdasági társaság,
c.) a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülése.
(2) Az (1) bekezdés b.) és c.) pontjában felsorolt adóalanyok közül adómentes:
- társadalmi szervezet,
- egyház,
- alapítvány,
- közszolgáltató szervezet
- köztestület,
- közhasznú társaság,
- önkéntes kölcsönös biztosító pénztár,
- magánnyugdíjpénztár,
- költségvetési szerv
- költségvetési szervnek nem minősülő nevelési-oktatási intézmény
abban az adóévben, amelyet megelőző adóévben folytatott vállalkozási
tevékenységéből származó jövedelme (nyeresége) után társasági adófizetési
kötelezettsége, illetve - költségvetési szerv esetében – eredménye után a
központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége nem keletkezett. A feltételek
meglétéről az adóalany, írásban köteles nyilatkozni az adóhatóságnak.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározottak szerint adóalany a külföldi magánszemély és szervezet is, feltéve, hogy adómentességét nemzetközi szerződés vagy viszonosság nem biztosítja. A viszonosság kérdésében a Pénzügyminisztérium állásfoglalása az irányadó.
II. Fejezet

AZ EGYES HELYI ADÓKRA VONATKOZÓ KÜLÖN RENDELKEZÉSEK

3. §

ÉPÍTMÉNYADÓ

Az adókötelezettség

(1) Az építményadó kötelezettség az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló épületre (továbbiakban együtt: építmény) terjed ki.
(2) Az építményadót az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete után kell megfizetni.

4. §

Az adó alanya

(1) Az adó alanya a rendelet 2. §-ban felsoroltak közül az, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa. Ha az építményt az ingatlan nyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű jog (haszonélvezeti jog, használati jog, özvegyi jog) terheli, az adó alanya a felek adóhatóság által jóváhagyott megállapodása szerinti személy.
(2) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodás esetén az adó alanya a megállapodás szerinti személy.

5. §

Adómentesség

Mentes az építményadó alól:
a.) szükséglakás,
b.) [1]
c.) [2]
d.) ingatlan-nyilvántartási állapot szerint állattartásra, vagy növénytermesztésre
szolgáló épület vagy az állattartáshoz, növény-termesztéshez kapcsolódó tároló épület (pl. istálló, üvegház, terménytároló, magtár, műtrágyatároló), feltéve, hogy az épületet az adóalany rendeltetésszerűen állattartási, növénytermesztési tevékenységhez kapcsolódóan használja.

6. §

Adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

(1) Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.
(2) Az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a hasznos alapterület módosulását, az építmény átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni.
(3) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.
(4) Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

7. §

Az adó alapja, mértéke

(1) Az adó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete
(2) Az adó mértéke:
- lakás céljára szolgáló építmény esetében: 1580,-Ft/m2/év
- nem lakás céljára szolgáló építmény: raktár, műterem, műhely, garázs, iroda céljára
szolgáló építmény, gazdasági épületek, vendéglátóipari és kereskedelmi üzletek és
egyéb építmények esetében: 1580,-Ft/m2/év
- nem lakás céljára szolgáló építmény: hétvégi pihenésre szolgáló építmény esetén:
1580,- Ft/m2/év.
-lakóházaknál és üdülőknél lévő garázsok esetében 100, -Ft/m2/év

8. §

Adókedvezmény

(1) Az ingatlan-nyilvántartásban lakóház, vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott építmény esetén azt az adózót, aki Pilisjászfalu Községben 2012. január 1. napján állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik az adó tárgyát képező ingatlanban 90%-os adókedvezmény illeti meg, mely kedvezmény kizárólag tulajdoni hányada alapján illeti meg.
(2) A nem lakás céljára szolgáló építmény: raktár, műterem, műhely, garázs, iroda céljára szolgáló építmény, gazdasági épületek, vendéglátóipari és kereskedelmi üzletek és egyéb építmények esetében az adózót 87% kedvezmény illeti meg amennyiben az adóhatóság által előírt adó összegét határidőre pontosan megfizeti március 15. valamint szeptember 15-éig. Ezen feltétel meglétét az adóhatóság vizsgálja. Amennyiben a befizetés késedelemmel történik az adóhatóság új határozatot hoz a teljes adó (kedvezmény nélküli) összegéről.
(3) Nem jogosult az Önkormányzat által megállapított adókedvezményre az a magánszemély, akinek adótartozása az adó megfizetésének esedékességétőlszámított félévet meghaladja. Ezen feltétel meglétét a helyi adóhatóságvizsgálja.

9. §

TELEKADÓ

Az adókötelezettség, az adó alanya

(1) [3]Adóköteles az önkormányzati illetékességi területén lévő telek.
(2) Az adó alanya a rendelet 2. §-ban felsoroltak közül az, aki a naptári év első napján a telek tulajdonosa. Ha a telket az ingatlan nyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű jog (haszonélvezeti jog, használati jog, özvegyi jog) terheli, az adó alanya a felek adóhatóság által jóváhagyott megállapodása szerinti személy.
(3) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.
[4]10. §

Adómentesség

Mentes az adó alól:
1. az épület, épületrész hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész,
2. az erdő művelési ágban nyilvántartott belterületi telek,
3. az építési tilalom alatt álló telek adóköteles területének 50 %-a,
4. a Pilisjászfalu 700-1075 hrsz.-ú ingatlanok közül a teljesen közmű ellátottság nélküli (víz, gáz, villany, csatrona) ingatlanok. A belterületi ingatlanok közül az, amely a helyi adó kihirdetésének napján teljesen közmű ellátottság nélküli. Helyi adó mentesség nem állapítható meg abban az esetben, ha az ingatlan az adórendelet kihiredetésének napján a fenti közművek valamelyikével rendelkezett, vagy rendelkezik.

11. §

Az [5]adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

(1) Az adókötelezettség:
a) belterületi, aranykorona-értékkel nyilvántartott telek esetében a telek tényleges mezőgazdasági művelésének a megszüntetését és/vagy a művelési ág törlését követő év első napján,
b) külterületi telek esetében a művelési ág törlését követő év első napján,
c) tanyaként nyilvántartott ingatlanhoz tartozó földterület esetében a tanya megnevezés ingatlan-nyilvántartásból való törlését és/vagy a kizárólagos mezőgazdasági célú hasznosítás megszüntetését követő év első napján,
d) az épület megsemmisülése, lebontása esetén a megsemmisülést, lebontást követő félév első napján keletkezik.
(2) Az adókötelezettség
a) belterületi telek esetében a telek művelési ágba sorolása és/vagy tényleges mezőgazdasági művelésének megkezdése évének utolsó napján szűnik meg,
b) külterületi telek esetében annak termőföldként vagy tanyaként történő ingatlan-nyilvántartási bejegyzése évének utolsó napján szűnik meg, feltéve, hogy a tanyához tartozó földterület ténylegesen mezőgazdasági művelés alatt áll,
c) a telek épülettel való beépítése félévének utolsó napján szűnik meg.
(3) Az adókötelezettségben bekövetkező – (1)–(2) bekezdésben nem említett – változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

12. §

Az adó alapja, mértéke

(1) Az adó alapja a telek négyzetméterben számított területe.
(2) Az adó mértéke 180,-Ft/m2/év.

13. §

Adókedvezmény

(1) Az ingatlan-nyilvántartásban kivett beépítetlen belterület esetén azt az adózót, aki Pilisjászfalu Községben 2012. január 1. napján állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik 50 %-os adókedvezmény illeti meg, mely kedvezmény kizárólag tulajdoni hányada alapján illeti meg.
(2) Nem jogosult az Önkormányzat által megállapított adókedvezményre az a magánszemély, akinek adótartozása az adó megfizetésének esedékességétől számított félévet meghaladja. Ezen feltétel meglétét a helyi adóhatóság vizsgálja.

14. §

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ

Az adókötelezettség, az adó alanya

(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén álladó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban iparűzési tevékenység).
(2) Az adó alanya a vállalkozó. Az adókötelezettséget nem befolyásolja, hogy az adóalany az adóköteles tevékenységet a székhelyén, vagy a telephelyén (részlegében) vagy azon kívül végzi.

15. §

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

(1) Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik, és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.
(2) Az önkormányzat illetékességi területén (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.

16. §[6]

Az adó alapja

(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az alvállalkozói teljesítések értékével, az anyagköltséggel, továbbá az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével.
(2) Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén vagy külföldön végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját – a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően – a 1990. évi C. törvény 3. számú melléklete alapján a vállalkozónak kell megosztania.
(3) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.

17. §

Az adó mértéke

(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 1,9 %-a.
(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke:
a.) a Htv. 37. § (2) bekezdés a.) pontja szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 1.000,-Ft.
b.) a Htv. 37. §(2) bekezdés b.) pontja szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 5000,-Ft.

18. §

Adóelőleg megállapítására és az adó megfizetésére

Az adóelőleg megállapítására és az adó megfizetésére a Htv. 41. és 42. §-aiban foglaltak az irányadók.

19. §

IDEGENFORGALMI ADÓ

Adókötelezettség, az adó alanya

a) Adókötelezettség terheli azt a mangánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt,

20. §

Adómentesség

Az adókötelezettség alól mentes: a 18. évet be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemély

21. §

Az adó alapja

Az adó alapja: a megkezdett vendégéjszakák száma.

22. §

Az adó mértéke

Az adó mértéke: személyenként és vendégéjszakánként 400,- Ft.

23. §

Az adó beszedésére kötelezett

(1) [7] A 19. § alapján fizetendő adót:
a) a szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a szállásadó,
b) a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult az ott-tartózkodás utolsó napján
(a továbbiakban együtt: adóbeszedésre kötelezett) szedi be.
(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

24. §

Az adó bevallás, nyilvántartása és megfizetése

(1) Az adókötelezettség keletkezését annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül az erre a célra rendszeresített nyomtatványon jelenti be az adózó az önkormányzat adóhatóságánál.
(2) Az adóbeszedésére kötelezettnek az általa beszedett adóról a tárgyhónapot követő hó 15. napjáig kell bevallást tennie.
(1) A vendégekről vezetett nyilvántartást úgy kell összeállítani, illetve vezetni, hogy
a) az adó alapjának, az adó összegének, a mentességnek, a kedvezmények igénybevételének ellenőrzésére alkalmas legyen;
b) folyamatosan, kihagyás nélkül tartalmazzák az adó, valamint a mentességek, kedvezmények megállapítását megalapozó dokumentumok, bizonylatok hivatkozásait,
így: - az életkor igazolására a személyi igazolványt, útlevél, tartózkodási engedély számát;
- tanulói, hallgatói jogviszony igazolására a diákigazolvány számát;
- munkavégzési célú tartózkodás esetén a munkáltató megnevezését, pontos székhelyének, telephelyének címét.
(2) A nyilvántartást az egyes bevallási időszakok végén le kell zárni, s meg kell állapítani a fizetendő adót.
(3) A nyilvántartást úgy kell vezetni és tárolni, hogy az adó megfizetésének, valamint az adó alapjául szolgáló bizonylatoknak az ellenőrzését lehetővé tegye.

25. §

Az adó megfizetése

a) Az adót az adóbeszedésére kötelezett magánszemély a beszedést követő hónap 15-ig köteles befizetni az önkormányzat idegenforgalmi adó számlájára. A befizető lapot köteles a vendégkönyvhöz csatolni, továbbá a lap hátoldalán feltüntetni a vendég nevét, címét és a tartózkodás időtartamát.
b) Jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet, illetőleg személyi egyesülés az idegenforgalmi adót a tárgyhót követő hónap 05. napjáig köteles kimutatni, a kimutatást megküldeni az önkormányzatnak, ezzel egyidejűleg pedig az önkormányzat részére átutalni a beszedett adó összegét.

III. FEJEZET

FIZETÉSI KÖNNYÍTÉS ELJÁRÁSI SZABÁLYAI

26. §
Fizetési halasztás, részletfizetés

(1) Fizetési halasztás és részletfizetés (a továbbiakban együtt: fizetési könnyítés) az adózó és az adó megfizetésére kötelezett személy kérelmére az adóhatóságnál nyilvántartott adóra engedélyezhető. A fizetési könnyítés abban az esetben engedélyezhető, ha a fizetési nehézség
a) a kérelmezőnek nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az adott helyzetben tőle elvárható, továbbá
b) átmeneti jellegű, tehát az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető.

(2) A kérelem elbírálása és a feltételek meghatározása során figyelembe kell venni a fizetési nehézség kialakulásának okait és körülményeit.

(3) Nem engedélyezhető fizetési könnyítés a beszedett helyi adóra.

(4) Magánszemély esetében a fizetési könnyítés az (1) bekezdés a) pontjában foglaltak figyelmen kívül hagyásával is engedélyezhető, ha a kérelmező igazolja vagy valószínűsíti, hogy az adó azonnali vagy egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelent.

(5) A fizetési könnyítésre vonatkozó kérelmet az elsőfokú adóhatósághoz (jegyző) kell benyújtani.
(6) Az adóhatóság a fizetési halasztást, részletfizetést engedélyező határozatában a kedvezményt feltételhez kötheti.
(7) A határozat rendelkező részében fel kell hívni az adózó figyelmét arra, hogy ha a kedvezmény feltételeit vagy az esedékes részletek befizetését nem teljesíti, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás járulékaival együtt egy összegben esedékessé válik.

27. §

Adómérséklés

(1) Az adóhatóság a magánszemély kérelme alapján az őt terhelő adótartozást, valamint a bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti.
(2) Az adóhatóság az (1) bekezdésben foglaltakon túl más személy adóját nem engedheti el, és nem mérsékelheti.
(3) Az adóhatóság a pótlék- és bírságtartozást kivételes méltányosságból mérsékelheti (elengedheti) különösen akkor, ha annak megfizetése a vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély, jogi személy vagy egyéb szervezetgazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené. Az adóhatóság a mérséklést az adótartozás egy részének (vagy egészének) megfizetéséhez kötheti.


IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

28. § (1) Ez a rendelet 2012. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott, a helyi adózással kapcsolatos kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) E rendelet hatályba lépésével a Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2008.(XII.09.); 19/2009. (XI.15.) valamint az ezt módósító 5/2010.(IV.07.); továbbá a 9/2010. (XI. 12.); és a 10/2010.(XI.12.) valamint az ezt módósító 3/2011. (II. 16.) számú rendeletei hatályukat vesztik.

Bányai József sk. Pál Imre sk.
polgármester jegyző
Záradék:
E rendelet kihirdetve: 2011. november 30.
Pál Imre sk.
jegyző
Az egységes szerkezet hiteléül:
2013. június 28-án
…………………
dr. Imre Gábor
jegyő