Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2012.(V.31.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Község Önkormányzata 12/2012.(V.31.) önkormányzati rendelete a temető fenntartásáról és a temetkezési szolgáltatásról

Hatályos: 2012. 05. 31- 2016. 04. 27

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2012.(V.31.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Község Önkormányzata 12/2012.(V.31.) önkormányzati rendelete a temető fenntartásáról és a temetkezési szolgáltatásról

2012.05.31.

Tiszasüly Község Önkormányzata a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy érvényesüljön a törvényben meghatározott tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga Tiszasüly község temetőjében.

(2) A fentiek biztosítására az önkormányzat köztemetőt tart fenn, melyben felekezeti vagy egyéb szempontokra tekintet nélkül bárki eltemethető.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Tiszasüly községben lévő az önkormányzat tulajdonában álló köztemetőre terjed ki, mely természetben Tiszasüly DK-i részén a Kőtelek felé vezető út baloldalán található, hrsz-a: 061, területe 2 ha 8299 m2.

3. A köztemető helyi, tárgyi, infrastrukturális feltételei

3. § (1) A temető körbekerített. A bejárást két gyalogos bejárat, egy gépjármű bejárást biztosító nagykapu és egy széles munkagépek bejárására szolgáló hátsó nagykapu szolgálja.

(2) Az első bejárattó betonjárda és kőlappal rendelkező bekötőút van a ravatalozóig.

(3) A hulladék ideiglenes összegyűjtését két körbekerített hulladékgyűjtő hely biztosítja.

(4) A temető vezetékes ivóvízzel ellátott. Két kerticsap áll rendelkezésre, vízhiány esetén egy ásott kerekes kút merülő vödörrel. Nyári időszakban temetéskor vízöblítéses illemhelyek állnak rendelkezésre akadálymentesített megoldással.

(5) A temetési szertartások végzésére ravatalozó, a halottak tárolására halotthütő áll rendelkezésre.

(6) A hűtő helyiségében hideg-meleg vizes kézmosó áll rendelkezésre.

(7) A temetőlátogatók kényelmét öt pad biztosítja.

(8) A talajvízszint ellenőrzésére egy ásott kút és egy észlelőkút áll rendelkezésre.

II. Fejezet

Egyes tevékenységekre vonatkozó szabályok

4. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

4. § (1) A köztemető létesítése, lezárása, megszüntetése, bővítése, újra használatba vétele, fenntartása, üzemeltetése Tiszasüly Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) feladata, melyre a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

(2) A köztemető fenntartásához és üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(3) Az Önkormányzat a köztemető fenntartásával kapcsolatban gondoskodik:

a) a köztemető kerítésének folyamatos karbantartásáról, javításáról a hely építési szabályzatában foglaltaknak megfelelően

b) a ravatalozó és egyéb helyiségek (hűtőkamra, öltöző) rendszeres karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról

c) a zöldterületek, az utak rendszeres karbantartásáról.

5. § (1) A köztemető üzemeltetésére vonatkozó részletes szabályokat a rendelet mellékletét képező „Temetői Szabályzat” tartalmazza. (1. melléklet.)

(2) A köztemetőben lévő sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség az Önkormányzatot nem terheli.

5. A köztemető használati szabályai

6. § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát (sírjel, síremlék és tartozékai építése, felújítása stb.) – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – az Önkormányzatnak be kell jelenteni.

(2) A köztemető használatára vonatkozó egyéb előírásokat a rendelet mellékletét képező „Temetői Szabályzat” tartalmazza. (1. melléklet)

(3) A köztemetőben síremlék építést, javítást végző vállalkozó temető-fenntartási díjat köteles fizetni. Ennek összegét a 2. melléklet tartalmazza.

6. A temetési helyek kialakítása, a gazdálkodás szabályai

7. § (1) A köztemetőben a folyamatos temetés biztosítása érdekében a sírhelytáblák kialakítását és előkészítését az Önkormányzat végzi.

(2) Az Önkormányzat sírhelytáblákat, a táblákban kialakított sorokat, temetési helyeket folyamatos számozással látja el. A sírhelytáblákat nagybetűkkel (A, B, C, D stb.), a sorokat római számokkal, a sírokat arab számmal kell megjelölni.

(3) A köztemetőről, a kialakított sírhelytáblákról az Önkormányzat térképet és nyilvántartást vezet. A térképről készült másolatot a köztemető bejáratánál köteles elhelyezni. A változásokat a térképen évente januárban aktualizálja.

(4) Az Önkormányzat a köztemetőben végzett temetésekről temető főkönyvet (nyilvántartó könyvet) vezet.

8. § (1) A temetési hely (sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt) használatáért megváltási díjat kell fizetni. A megváltási díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A megváltási díjat megfizető a temetési hely tekintetében rendelkezési jogot szerez, melynek időtartama:

a) egyes és kettes sírhely estén 25 év, illetőleg a váltás napjától számított 25 év,

b) sírbolt estén 60 év,

c) urnafülke, urnasírhely esetén 25 év,

d) urnasírbolt esetén 60 év.

A sírhelyek újraváltása esetén a lejárati időt, az eredeti váltás lejárta utáni naptól kell számítani, függetlenül attól, hogy az újraváltás a lejárat előtt vagy után történt.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható. Az erre irányuló kérelem csak akkor tagadható meg, ha a temető tulajdonosa a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.

A temetési hely feletti rendelkezési jogot meg kell hosszabbítani, ha rátemetés vagy mellétemetés történik a rátemetés vagy mellétemetés időpontjától számított 25 évre. Ebben az esetben a megváltási díj arányos részét kell megfizetni, annak a résznek az arányában, amely a 25 évből korábban nem volt megváltva.

(4) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az elhunyt személy kimagasló érdemeinek elismeréséül temetkezés céljára díszsírhelyet adományozhat. Ennek helyéről, vagy szükség szerinti áthelyezéséről az önkormányzat dönt. A díszsírhellyel kapcsolatos költségeket az önkormányzat viseli. A díszsírhelyre az elhunyt özvegye is rátemethető. Amennyiben a rátemetés megtörténik a díszsírhelyet a 25 év elteltével újra kell váltani.

(5) A hamvak szétszórására – igény szerint – a köztemetőben szóróhely alakítható ki.

(6) Ismeretlen holttest esetén a nyilvántartó könyvbe be kell jegyezni az eljáró hatóság nevét és az eljárás ügyszámát.

(7) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(8) Az Önkormányzat a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

7. A temetési szolgáltatás

9. § (1) A község területén temetési szolgáltatást a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben előírt feltételekkel rendelkező, e célra alapított gazdálkodó szervezet (továbbiakban: temetkezési vállalkozó) végezhet, akit a temettető megbíz vele, valamint a temetéssel kapcsolatos adatokat a temető fenntartója részére a temetőfőkönyvbe való bevezetés végett rendelkezésre bocsátja és a ravatalozó használat díját a temettető megfizeti.

(2) A ravatalozó, illetve a hűtő használatáért a temetkezési szolgáltató temetésenként a 2. mellékletben meghatározott díjat köteles megfizetni.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Hatálybalépésével egyidejűleg Tiszasüly Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temető fenntartásáról és a temetkezési szolgáltatásról szóló 23/2011.(XII.15.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összhangban került elfogadásra, előírásainak megfelel.