Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012 (IV.27.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2012. 05. 01- 2016. 02. 23

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012 (IV.27.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

2012.05.01.

Görbeháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Görbeháza Község Önkormányzatának a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2011.(IV.29.) önkormányzati rendelete 7. számú függeléke alapján a Görbeháza Községi Önkormányzat Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Görbeháza Község Önkormányzata a helyben letelepedni kívánó fiatalok lakásépítéséhez az önkormányzat tárgyévi költségvetésében e célra elkülönített összeg erejéig első lakához jutók támogatására nyújt lehetőséget az alább részletezett feltételek szerint.

2. § (1) Az önkormányzat a következő feltételek együttes teljesülése esetén egyszeri 100.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújt lakásépítéshez vagy lakásvásárláshoz azon fiatal házaspárok, élettársi kapcsolatban lévő fiatal párok részére, akiknél:

a) a kérelem benyújtásának időpontjában a házaspárok, illetve élettársak legalább egyike a 35. életévét nem töltötte be,

b) külön-külön vagy együttesen a kérelem benyújtásának időpontjában lakástulajdona nincs, illetőleg soha nem volt

c) Görbeháza községben az egyik fél legalább 3 éve állandó lakos és lakását Görbeháza közigazgatási területén 1 éven belül vásárolta, építette és azt életvitelszerűen kívánja lakni

(2) Az önkormányzat a következő feltételek együttes teljesülése esetén egyszeri 100.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújt lakásépítéshez vagy lakásvásárláshoz azon egyedülálló személyek részére, akiknél:

a) a kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmező a 35. életévét nem töltötte be,

b) a kérelmezőnek a kérelem benyújtásának időpontjában lakástulajdona nincs, illetőleg soha nem volt

c) Görbeháza községben legalább 3 éve állandó lakos és lakását Görbeháza közigazgatási területén 1 éven belül vásárolta, építette és azt életvitelszerűen kívánja lakni

(3) A görbeházi származású, korábban huzamosabb ideig itt élt, visszaköltözni kívánó kérelmezők esetén:

a) a hároméves állandó helyben lakástól

b) ha bárhol lakástulajdonnal rendelkezett, amennyiben a támogatást más településen még nem vetté(k) igénybe

a képviselő-testület különös méltánylást érdemlő körülmény esetén egyedi elbírálás alapján eltekinthet.

3. § (1) A támogatás iránti kérelem a Polgármesteri Hivatalban terjeszthető elő, amelyre a 2. §-ban meghatározott jogosultsági feltételek fennállása esetén az éves költségvetésben biztosított pénzügyi keretösszeg erejéig állapítható meg támogatás.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződést, valamint a tulajdoni lapot

b) lakásépítés esetén a jogerős építési engedélyt

(3) Támogatás csak olyan lakás vásárlására adható, amely legalább 15 évig rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas.

(3) A támogatás odaítéléséről a képviselő-testület dönt.

4. § (1) A támogatás összegét a támogatási szerződés megkötésétől számított 30 napon belül a kérelmező számlaszámára kell átutalni.

(2) A megállapított támogatást az Önkormányzat részére vissza kell fizetni, amennyiben a támogatásban részesült fél a megépített illetve megvásárolt lakást 5 éven belül elidegeníti.

5. § (1) Ez a rendelet 2012. május 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg az 5/2007.(VI.1.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) A kihirdetésről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.