Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelete

a lakások, helyiségek bérletéről

Hatályos: 2013. 01. 01- 2017. 12. 04

Őcsény Község Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi XLV. törvény 16. §-a (1) bekezdésében, valamint a lakások, helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 8.§. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.  A rendelet hatálya


1. § E rendelet hatálya kiterjed Őcsény Község Önkormányzata tulajdonában álló lakásokra, helyiségekre, valamint a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre.



2. Értelmező rendelkezés


2. § E rendelet alkalmazása során;

a) jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott, belföldről vagy külföldről származó vagyoni érték (bevétel)munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíj járulékkal, magán-nyugdíjpénztári tagdíjjal, valamint a jövedelemadóról szólótörvényben elismert költségekkel csökkentett része, függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül, ideértve a bármely ország jogszabálya alapján folyósított nyugdíjat. Nem minősül jövedelemnek a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány, az anyasági támogatás, a tizenharmadik havi nyugdíj, valamint - a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével - a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a rokkantsági járadék, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás;

b) elidegenítés: a házingatlanban lévő lakások, épületszerkezetek és központi berendezések, közös használatra szolgáló helyiségek és területek, valamint az ezekhez tartozó földrészletek magánszemélyek részére történő eladása, illetve cseréje.

c) vagyon: az az ingatlan, jármű, gépi meghajtású termelő- és munkaeszköz, amelynek külön-külön számított forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a húszszorosát, vagy együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az ötvenszeresét meghaladja. Nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy lakik, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű;

3. Önkormányzati lakások hasznosítása


          3. § (1) Az önkormányzati lakásokat szociális alapon valamint piaci alapon történő bérbeadás útján kell hasznosítani.


          (2) A képviselő-testület a lakásnak nem lakás céljára történő bérbeadásáról - a Község lakosságát, illetőleg a lakosság szélesebb körét érintő, a helyi közszolgáltatás érdekeit szolgáló feladatok megoldása céljából - esetenként dönt.


          (3) A szociális célú bérbeadás mellett biztosítani kell az a lakások, helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Ltv.) az önkormányzatok elhelyezési, bérbeadási kötelezettségeinek teljesítését.


          (4) Őcsény Község Önkormányzata és intézményei, valamint a Községben működő egyéb intézmények megfelelő szakember ellátottsága érdekében a szakemberek elhelyezésére munkaviszonyuk fennállásáig önkormányzati szolgálati lakás biztosítható. A bérbeadásról - az intézményvezetők javaslata alapján - a képviselő-testület dönt. A szolgálati lakások címjegyzékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

         

            4. § (1) Önkormányzati bérlakásra - a hasznosítás módjától függetlenül csak határozott idejű bérleti szerződés köthető.


          (2) Amennyiben a szociális bérlakás bérlője vagyoni, jövedelmi viszonyaiban, lakáshelyzetében a szerződés lejártáig kedvező változás nem következik be, a bérleti szerződést - a bérlő kérelmére - a lakást kiutaló, 3 évente meghosszabbítja mindaddig, amíg azt a bérlő és családja jövedelmi,- vagyoni helyzete ezt indokolja.

      

4. Szükséglakás


          5. § (1) A rendelet 2. számú mellékletében meghatározott szükséglakás valamelyikét csak abban az esetben lehet kiutalni, ha az igénylő által lakott és tulajdonában lévő lakás állapota – rajta kívülálló okból -  életveszélyessé vált, illetve ha a lakásban való további tartózkodás az igénylő és családja életét közvetlenül veszélyezteti.

          (2) A szükséglakás kiutalása iránti igényt, kérelmet a Község polgármesteréhez kell benyújtani, melyhez csatolni kell a lakás életveszélyessé válásáról szóló szakértői, vagy építéshatósági szakvéleményt.


          (3) A szükséglakást - legfeljebb egy évre, mely határidő nem hosszabbítható - a Község polgármestere az erre irányuló kérelem benyújtásától számított  5 munkanapon belül - átruházott hatáskörben - utalja ki, mely döntéséréről a képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja . Bérbe adó a lakásbérleti szerződést - e kiutaló határozat alapján – három munkanapon belül készíti el bérlővel.


          (4) A (3) bekezdésben meghatározott bérleti határidő eltelte után bérlő újabb szükséglakásra nem tarthat igényt, a kapott szükséglakást köteles az egy év lejártát követő 15 napon belül elhagyni.


          (5) A polgármester (3) bekezdés szerint meghozott  döntés ellen benyújtott fellebbezést a képviselő-testület a soron következő munkaterv szerinti ülésén köteles elbírálni.

          6. § Amennyiben az 5. § szerint szükséglakás kiutalására jogosult kérelme – szükséglakás hiánya miatt – nem teljesíthető, abban az esetben a képviselő-testület maximum hat hónapra albérleti támogatást állapíthat meg, melynek mértéke megegyezik a 7. § 2. pont komfortos lakásra megállapított díj mértékével. 


5.  A lakások bérleti díja


          7. §[1] A képviselő-testület a lakások bérleti díját - a lakás komfortfokozatától függően - az alábbiak szerint határozza meg:


  Komfortfokozat                                                        Bérleti díj összege

1. Összkomfortos                                                           200 Ft/m2/hó

2. Komfortos                                                                  180 Ft/m2/hó

3. Félkomfortos                                                              165 Ft/m2/hó

4. Komfort nélküli                                                           135 Ft/m2/hó"

        


6. Építési telkek elidegenítése


          8. § (1) Az építési telkek elidegenítésének és visszavásárlásának lebonyolításával a képviselő-testület a hivatalt bízza meg.


          (2) A képviselő-testület a beépítési kötelezettség időtartamára elrendeli az építési telek elidegenítési és terhelési tilalmát.


7. Záró rendelkezések



9.§. E rendelet mellékletei:

- 1. sz. melléklet: Szolgálati célra használható bérlakások címjegyzéke

- 2. sz. melléklet: A szociális szükséglakások címjegyzéke

.

10.§.   Ez a rendelet 2013. január 1.-én lép hatályba.





Őcsény, 2012. szeptember 26.


 

                               Fülöp János                                             Pollák Csaba

                               polgármester                                                  jegyző




Kihirdetés napja 2012. szeptember 28.

Pollák Csaba

jegyző

[1]

Módosította a 13/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. január 1.-től.

Mellékletek