Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 20/2012. (V.2.) önkormányzati rendelete

a közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 20/2012. (V.2.) önkormányzati rendelete

a közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról

2024.05.01.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 9. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról az alábbi rendeletet alkotja.

1. Közbeszerzési ügyekben gyakorolt hatáskörök

1. §1 A polgármester jóváhagyja az Önkormányzat és a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. közbeszerzési tervét és annak módosítását, valamint a közbeszerzési eljárást megindító hirdetményt aláírja.

2. Szociális, egészségügyi, valamint gyermek- és ifjúságvédelem területén gyakorolt hatáskörök

2. §2 A polgármester kiadja az egészségügyi alapellátással, egészségfejlesztéssel, szociális ellátásokkal, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos olyan fenntartói nyilatkozatokat, és megköti azokat a bizottsági hatáskörbe nem tartozó szerződéseket, amelyek nem járnak pénzügyi kötelezettségvállalással, összhangban vannak a szakmai koncepciókkal és a feladatellátás minőségének javítását szolgálják.

3. Oktatási, közművelődési területen gyakorolt hatáskörök

3. § (1)3 A polgármester kiadja a fenntartói támogató nyilatkozatokat azon közneveléssel kapcsolatos pályázatok esetében, amelyek a feladatellátás minőségét javítják, de a bővülését nem eredményezik és

a) nem igényelnek többletforrást vagy

b) a bizottság rendelkezésére álló keretösszegből a szükséges önrészt biztosítja.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt esetben, amennyiben a pályázati feltételek között szerepel a jelzálogjog-bejegyzés, a polgármester a jegyző ellenjegyzésével gyakorolja döntési jogkörét.

(3) A polgármester egyetértési jogot gyakorol nevelési-oktatási intézményben történő rendkívüli szünet elrendelése esetén.

(4)4

4. Egyéb hatáskörök

4. § (1)5 A polgármester dönt az éves költségvetési rendeletben meghatározott vezetői keret egyedi feladatok kezelésére, városmarketing keret, választókerületi és infrastrukturális célelőirányzat, képviselői célelőirányzat, valamint a polgármesteri keret nem tervezett kiadásokra előirányzatok felhasználásáról.

(2)6 A polgármester dönt a nettó 8 millió forint értékhatárt el nem érő olyan szerződések megkötéséről, amelyeknél nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, és a szerződéskötést nem utalja önkormányzati rendelet vagy közgyűlési döntés más szerv hatáskörébe.

(3) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a polgármesterre ruházza át a pénzügyi kötelezettségvállalással nem járó azon megállapodások megkötését, nyilatkozatok, és egyéb dokumentumok aláírását, amelyek Európai Uniós vagy hazai forrásból finanszírozott pályázatok esetében a pályázó számára az önkormányzattal együttműködési kötelezettséget írnak elő, vagy a pályázat érvényességéhez, eredményességéhez azok szükségesek, kivéve, ha azok tartalma alapján a megállapodások megkötése, nyilatkozatok, dokumentumok aláírása a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(4)7 A következő hatáskörök a polgármesterre kerülnek átruházásra:

1. A polgármester jogosult a megkötött vagyonkezelési, használati szerződések vonatkozásában az átadott ingó vagyontárgyak körében a vagyontárgyak visszaadása miatt, selejtezés következtében vagy egyéb okból bekövetkező változásokkal kapcsolatos döntések meghozatalára, dokumentumok aláírására.

2. A polgármester jogosult azon szerződések megkötésére értékhatártól függetlenül, amelyeknél a szerződés megkötését az adott szervezettel jogszabály írja elő.

3.8 A polgármester jogosult a közbeszerzési, beszerzési eljárás alapján kötött szerződések, továbbá egyéb együttmüködési megállapodások pótlólagos pénzügyi kötelezettségvállalással nem járó módosításának aláírására.

4. A polgármester jogosult az önkormányzati költségvetési szervek által benyújtásra kerülő pályázatokkal kapcsolatban minden olyan fenntartói nyilatkozat kiadására, dokumentum aláírására, amely az önkormányzat részéről pénzügyi kötelezettségvállalással nem jár.

5. A polgármester jogosult azon támogatási szerződések megkötésére, melyek minden további önkormányzati pénzügyi kötelezettségvállalás nélkül pénzügyi forrást biztosítanak az önkormányzat számára.

6.9 Összeghatártól függetlenül olyan beszerzések esetében, amelyeknél nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, és a beérkezett ajánlatok közül a legkedvezőbb ajánlat is meghaladja a rendelkezésre álló fedezetet, a polgármester dönt arról, hogy az eljárást eredménytelenné nyilvánítja vagy pedig gondoskodik az ügynek a kiegészítő fedezet biztosítására jogosult elé terjesztéséről.

7.10 Az Alföldvíz Zrt.-ben a tulajdonosi, tagsági jogokat a polgármester gyakorloja, a közgyűlésnek való utólagos beszámolási kötelezettséggel.

8.11 A vadászterületek földtulajdonosi közösségeinek gyűlésén Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata mint tulajdonos képviseletében az Önkormányzat érdekeinek figyelembe vételével eljár vagy a képviseletről más személy meghatalmazásával gondoskodik.

5. §12 A polgármester dönt a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által indított kisajátítási ügyekkel kapcsolatban hozott határozatok elleni jogorvoslatok benyújtásáról.

5/A. § A polgármester dönt első fokon az Önkormányzat tulajdonában lévő szennyvízcsatornákra és vízvezetékekre történő rákötés esetén a fizetendő hozzájárulással kapcsolatos hatósági ügyekben.

5. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2012. május hó 3. napján lép hatályba.

(2)13

1

Az 1. § a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (4) bekezdését a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 4. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 7/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § (2) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (4) bekezdését a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 4. § (4) bekezdés 3. pontja a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. § (4) bekezdés 6. pontját a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

10

A 4. § (4) bekezdés 7. pontját a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 4. § (4) bekezdés 8. pontját a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 7/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

12

Az 5. § a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

13

Hatályát vesztette a 2010. évi CXXX. törvény 12. §-a alapján.