Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-Testületének 8/2012.(III.30.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti szolgáltatásokról

Hatályos: 2014. 05. 01- 2015. 03. 31

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

8/2012.(III.30.)


önkormányzati rendelete


A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti szolgáltatásokról


(egységes szerkezetben a 4/2013.(II.15.) és a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelettel)


Mátészalka Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. (továbbiakban: Gyvt.) 29.§.(1), (2),(3) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban Ötv.) 8. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Fülpösdaróc község Önkormányzat Képviselő-testülete, Géberjén község Önkormányzat Képviselő-testülete, Győrtelek község Önkormányzat Képviselő-testülete, Hodász község Önkormányzat Képviselő-testülete, Kántorjánosi község Önkormányzat Képviselő-testülete, Jármi község Önkormányzat Képviselő-testülete, Kocsord község Önkormányzat Képviselő-testülete, Nagydobos község Önkormányzat Képviselő-testülete, Nyírcsaholy község Önkormányzat Képviselő-testülete, Nyírkáta község Önkormányzat Képviselő-testülete, Nyírmeggyes község Önkormányzat Képviselő-testülete, Nyírparasznya község Önkormányzat Képviselő-testülete, Ópályi község Önkormányzat Képviselő-testülete, Szamosszeg község Önkormányzat Képviselő-testülete, Szamoskér község Önkormányzat Képviselő-testülete, Ököritófülpös község Önkormányzat Képviselő-testülete, Őr község Önkormányzat Képviselő-testülete, Papos község Önkormányzat Képviselő-testülete, Rápolt község Önkormányzat Képviselő-testülete, és Vaja város Önkormányzat Képviselő-testülete hozzájárulása alapján a következőket rendeli el:


I.FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A RENDELET CÉLJA

[1]1.§.


E rendelet célja a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézményi Társulás által fenntartott Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények (Intézmény) által nyújtott személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáinak, azok igénybevételének és a fizetendő térítési díjaknak a szabályozása.



A RENDELET HATÁLYA

[2]2.§.


E rendelet hatálya kiterjed a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézményi Társulás által fenntartott Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények ellátási területére, az intézményalapító okiratában meghatározottak szerint.


II.FEJEZET


SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK

[3]3.§.


Az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat az adott szolgáltatásoknál meghatározott ellátási területen a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények útján az alábbiak szerint biztosítja:

gyermekjóléti alapellátásként:

  • gyermekjóléti szolgáltatást,
  • gyermekek napközbeni ellátását,
  • gyermekek átmeneti gondozását.


Gyermekjóléti szolgáltatás

4.§.


[4](1) Az önkormányzat a gyermekjóléti szolgáltatás jogszabályban meghatározott feladatait a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények keretén belül működő Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja.


[5](2) A Gyermekjóléti Szolgálat ellátási területe: Mátészalka város, Jármi, Nagydobos, Ópályi, Nyírkáta, Nyírmeggyes, Szamoskér és Nyírcsaholy községek közigazgatási területe.


Gyermekek napközbeni ellátása

[6]5.§.


A gyermekek napközbeni ellátását az önkormányzat a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények szervezeti keretén belül működő Bölcsőde, valamint a nemzeti köznevelésről szóló 2011.CXC.tv. hatálya alá tartozó óvodában biztosítja.



Bölcsőde

6.§.


[7](1) Az önkormányzat a bölcsődei ellátás jogszabályban meghatározott feladatait a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények Bölcsőde tagintézménye útján biztosítja.

(2) A bölcsőde alapfeladatán túl – ha azt nem veszélyezteti, és szabad kapacitása van rá – az alábbi külön szolgáltatásokat nyújtja:

a) játszócsoport,

b) időszakos gyermekfelügyelet,

c) házi gondozó szolgálati központ: a gyermek otthoni ellátását segíti olyan helyzetekben, amikor a szülők segítséget igényelnek gyermekük ellátásában.

A bölcsőde speciális közvetítő irodaként működik, egy adatbázissal rendelkezik a különböző végzettségű és a gyermekek ellátását vállaló szakemberekről. A szülő maga választhat a szakemberek közül, a megállapodás a szülő és a munkát vállaló között jön létre.

(3) A (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott külön szolgáltatások igénybevétele során az alábbi eljárási szabályokat kell alkalmazni:

a) a szolgáltatások igénybevételét előzetesen, lehetőleg egy nappal korábban egyeztetni  kell a bölcsőde vezetőjével,

b) a szolgáltatás ideje alatt a szülő kérésére étkezést kell biztosítani, melynek díja megegyezik a nyersanyagnormával,

c) a szolgáltatások igénybevételéről a gondozónő az erre a célra rendszeresített nyomtatványon pontos nyilvántartást vezet,(igénybe vevő személyi adatai, a szolgáltatás igénybevételének napja, időtartama, az igénybe vett étkezések száma, szülő aláírása.),

d) a szolgáltatás és étkezés díját a szülő a gyermek távozásakor a házi pénztárba fizeti.

[8](4) A bölcsőde nyitvatartási rendje egész évben folyamatos. Munkanapokon 630 órától 1700 óráig.

A bölcsőde nyáron (június- július hónapban) az óvodával azonos időszakban két hétig zárva tart.

A nyári zárva tartás időpontját minden év március 1. napjáig a hirdető táblán a szülők tudomására kell hozni.

A nyári zárva tartás ideje alatt a szülők gondoskodnak a gyermekük elhelyezéséről.

[9](5) A bölcsőde ellátási területe: Mátészalka város, Jármi, Papos, Őr, Kántorjánosi, Hodász, Nyírmeggyes, Nyírkáta, Ópályi, Nagydobos, Nyírparasznya, Szamosszeg, Szamoskér, Kocsord, Györtelek, Nyírcsaholy, Fülpösdaróc, Géberjén, Ökörítófülpös, Rápolt községek közigazgatási területe.


Gyermekek átmenti gondozása

7.§.


 A gyermekek átmeneti gondozását az önkormányzat 1 fő önálló helyettes szülő alkalmazásával biztosítja.


Helyettes szülő

8.§.


[10](1)A helyettes szülő jogszabályban meghatározott feladatát a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények Gyermekjóléti Szolgálata működtetésében látja el.

 (2) A helyettes szülővel ezen rendelet mellékletét képező megállapodást kell megkötni.

(3) A helyettes szülőt a nála elhelyezett gyermek után az elhelyezés időtartamára a Gyvt.-ben meghatározott juttatás illeti meg.

(4) Azon időszakra, amikor a helyettes szülő ellátottal nem rendelkezik készenléti díjra jogosult, melynek havi nettó összege a mindenkori helyettes szülői díj havi összegének 1/3-a.

(5) A működtető a helyettes szülőnek havonta - a tárgyhó 15. napjáig - folyósítja a helyettes szülői díjat, a nevelési díjat, és az ellátmányt, ellátott hiányában a készenléti díjat.

[11](6) A helyettes szülői ellátás iránti kérelmet a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények keretében működő Gyermekjóléti Szolgálat Vezetőjéhez kell benyújtani, aki írásban értesíti a kérelmezőt az ellátás biztosításáról.

 (7) A gyermek helyettes szülőnél történő elhelyezése iránti kérelemhez csatolni kell a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011.(XII.29.) Korm. rendelet 5. számú mellékletében meghatározott jövedelemnyilatkozatot a csatolandó mellékletekkel együtt. A kérelem elbírálása előtt a család helyzetének és az elhelyezés indokoltságának felmérésére környezettanulmányt kell készíteni.


Hatásköri és eljárási szabályok

9.§.


(1) A személyes gondoskodás igénybe vétele – ha e rendelet, vagy a Gyvt. másként nem rendelkezik – önkéntes és az ellátás az igénylő kérelmére történik. Cselekvőképtelen személy kérelmét törvényes képviselője terjesztheti elő.

(2) A jelen rendeletben szabályozott személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások igénybevételére irányuló kérelmeket közvetlenül a gondoskodást nyújtó intézmények vezetőihez kell benyújtani.

(3) Az intézményvezető a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül értesíti kérelmezőt az ellátás biztosításáról és a személyi térítési díj mértékéről.

(4) A kérelem elutasítását sérelmezők, illetve a személyi térítési díj összegét vitatók az intézményvezető intézkedésének kézhezvételétől számított 8 napon belül a Szociális,- Egészségügyi és Sport Bizottsághoz fordulhatnak jogorvoslatért.  Ilyen esetben a Bizottság a döntését határozatba foglalja.

(5) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megszűnik az ellátást nyújtó intézmény szervezeti és működési szabályzatában, valamint annak mellékletét képező házirendjében rögzített esetekben.

                                            

III. FEJEZET


Az intézményi és személyi térítési díjak

10.§.


(1) A gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért és átmeneti gondozásáért térítési díjat kell fizetni.

(2) Az intézményi térítési díj összegét a (3) bekezdés tartalmazza. 

[12](3) A gyermekétkeztetés intézményi térítési díja (élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege):

Intézménytípus                                       Intézményi térítési díj Ft-ban

                                 reggeli         tízórai    ebéd      uzsonna   vacsora   összesen

Bölcsőde                   52                26          170             52           300+ 80,-Ft ÁFA=380

Óvoda                                            60          205            60            325+88,-Ft ÁFA=415

Ál. Isk. napközi                             70          200             70           340+92,-Ft ÁFA=430

Ált.Isk. menza                                           200+54,-Ft ÁFA                                     =255

Középiskolai menza                                  250+68,-Ft ÁFA                                     =320

Középiskola

(kollégium)               120                       250                   180       550+149,-Ft ÁFA=700

Időszakos gyermekfelügyelet:                            200,-Ft/ minden megkezdett óra

Játszócsoport térítési díja:                                  100,- Ft/ minden megkezdett óra

A bölcsődei gondozás számított intézményi térítési díj: 1 180,-Ft. /fő/nap

Megállapított intézményi térítési díj: 165,-Ft/fő/nap


(4) A gyermekétkeztetés személyi térítési díját az intézményvezető a (3) bekezdésben meghatározott intézményi térítési díj (nyersanyagnorma) figyelembevételével a Gyvt. 151.§. (4) bekezdése alapján állapítja meg.

A bölcsődei gondozás személyi térítési díja a gondozás intézményi térítési díjának és a teljesített gondozási napok számának szorzata. A bölcsődei gondozás személyi térítési díját az intézményvezető állapítja meg a Gyvt. 147- 150. §-aiban, valamint a a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló  328/2011. (XII. 29.) Kor. rendeletben meghatározottak alapján.

(5) Gyermekétkeztetés esetén a kedvezményt az intézményvezető a Gyvt. 151. §. (5)- (11). bekezdéseiben foglaltak alapján állapítja meg.

(6)Bölcsődei gondozás személyi térítési díjának kedvezményét a Gyvt. 150. §.-ában meghatározottak alapján kell biztosítani. 


Záró rendelkezések


17.§.


A rendelet 2012. április 1-én lép hatályba.

Hatályát veszti:

 1. a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti szolgáltatásokról szóló 11/2005.(IV.1.) önkormányzati rendelet,

 2. a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti szolgáltatásokról szóló 11/2005.(IV.1.) önkormányzati rendeletet módosító:

15/2006.(V.2.)

20/2007.(IX.4.)

10/2008.(IV.22.)

26/2008.(VIII.1.)

10/2010.(IV.19.)

19/2010.(IX.21.)

8/2011.(IV.1.)

17/2011.(X.26.)

5/2012.(II.20.) önkormányzati rendeletek.




            Szabó István sk.                                                    Dr. Takács Csaba sk.

             polgármester                                                                    jegyző

[1]

Az 1.§-t módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[2]

Az 2.§-t módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[3]

Az 3.§-t módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[4]

Az 4.§ (1) bekezdését módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[5]

Az 4.§ (2) bekezdését módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[6]

Az 5.§-t módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján

[7]

Az 6.§ (1) bekezdését módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[8]

Az 6.§ (4) bekezdését módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[9]

Az 6.§ (5) bekezdését módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[10]

Az 8.§ (1) bekezdését módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[11]

Az 8.§ (6) bekezdését módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

[12]

Az 10.§ (3) bekezdését módosította a 6/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2014. május 1. napján.

Mellékletek