Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2024. 01. 01

Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2024.01.01.

Dunaszentpál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

(2) Az idegenforgalmi adó (a továbbiakban: adó) alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(3)1 Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként: 500 Ft.

2. § Az adó alól mentesülnek a helyi adókról szóló törvény idegenforgalmi adóról szóló rendelkezéseiben meghatározottak.

3. § (1) Az adót az adóbeszedésre kötelezett önadózás útján állapítja meg.

(2) Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett adóról jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott adattartalmú nyilvántartást vezet.

(3) A nyilvántartást vezető adóbeszedésre kötelezett a fizetendő adó megállapításának alátámasztásául bejelentőlapot használ, amely tartalmazza

a) a vendég nevét és születési nevét,

b) a vendég születési helyét és idejét,

c) a vendég lakcímét,

d) a vendég útlevelének vagy személyazonosító igazolványának számát,

e) a diákigazolványának számát,

f) az érkezés időpontját, valamint a távozás várható napját,

g) a vendég aláírását.

(4) Az adóbeszedésre kötelezett a (3) bekezdés szerinti bejelentőlap alapján a nyilvántartás folyamatos és naprakész vezetéséről gondoskodik, melyet a szálláshelyen tart és az ellenőrzésre feljogosított személynek kérésre átad.

(5) Az önkormányzati adóhatóság a bejelentett, regisztrált illetve nyilvántartásból hiányzó tények, adatok, körülmények valódiságát vagy annak hiányát a bevallási időszak lezárását megelőzően is vizsgálhatja. Az adózó köteles az adóhatósággal az ellenőrzés során együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani.

(6) Az adó beszedésére kötelezett az idegenforgalmi adómentességi jogcímre jogosító tartózkodást az adókötelezett által a jelen rendelet 2. mellékletét képező nyomtatványon tett nyilatkozatával igazolja az önkormányzati adóhatóság felé.

(7) [1] Amennyiben az adókötelezett az adómentességet az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységet végző vállalkozásra tekintettel kívánja igénybe venni, a rendelet 2. mellékletében meghatározott tartalmú nyilatkozat kitöltése mellett az önkormányzati adóhatóság által előzetesen kiállított igazolást is mellékelni köteles arról, hogy az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységet végző vállalkozás az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység hatálya alá tartozóként az önkormányzati adóhatósághoz bejelentkezett. Az önkormányzati adóhatóság által kiállított igazolás tartalmazza, hogy az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységet végző vállalkozás mely munkavállalója, – az érkezés és távozás időpontjának megjelölésével – mely időszakra és mely szálláshelyen vesz igénybe adómentességet. Az igazolás iránti kérelem előterjesztésekor az adókötelezett igazolni köteles, hogy az ideiglenes iparűzési tevékenységet végző vállalkozás alkalmazásában áll.

(8) Ha az adókötelezett nem igazolja megfelelően az adómentesség jogcímét és az adóbeszedésre kötelezett nem szedte be az idegenforgalmi adót, azt az adóbeszedésre kötelezett fizeti meg az önkormányzati adóhatóságnak.

(9) Amennyiben az idegenforgalmi adó beszedését az adóbeszedésre kötelezett elmulasztja vagy átvállalja, úgy ennek tényét is rögzíteni kell az 1. melléklet szerinti nyomtatvány „Megjegyzés” rovatában.

4. § (1) Az adóbeszedésre kötelezett az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon teljesíti az adó megállapítása, megfizetése érdekében jogszabályban előírt bejelentését, bevallását, önellenőrzését.

(2) Az adóbeszedésre kötelezettnek a beszedett adóról a tárgyhónapot követő hó 15. napjáig benyújtandó adóbevallást kell tenni.

(3) Az adóbeszedésre kötelezett a beszedett adót a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig az önkormányzat idegenforgalmi adó számlájára befizeti.

(4) Amennyiben a szálláshely üzemeltető a vendég nyilvántartásba vételét elmulasztja vagy késedelmesen teljesíti, valamint bejelentési, változás-bejelentési, bevallási, befizetési, nyilvántartási kötelezettségét nem az előírt módon és időben teljesíti, az önkormányzati adóhatóság mulasztási bírságot állapít meg az adózás rendjéről szóló törvényben és a kapcsolódó végrehajtási rendeletben foglaltak szerint.

5. § Jelen rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

[1] Módosította az 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. február 21-től.

1. melléklet a 11/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A beszedett idegenforgalmi adóról szóló nyilvántartás kötelező adattartalma

Sorszám

Vendég neve

Vendég születési neve

Vendég születési helye és ideje

Vendég
lakcíme

Vendég útlevelének, személyi azonosító igazolványának vagy diákigazolvá-nyának száma

Érkezés napja és időpontja

Távozás napja és időpontja

Eltöltött vendég-éjszakák szám

Ebből: adómentes vendég-éjszakák száma és jogcíme

Adóköteles vendég-éjszakák száma

Beszedett IFA összege

Kibocsátott számla, készpénz-fizetési számla, nyugta sorszáma

Beszedett IFA önkormányzat felé történő megfizetésé-nek ideje

IFA havi bevallás időpontja

Megjegyzés

2. melléklet a 11/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

Nyilatkozat igénybe vett idegenforgalmi adómentességről

Vendég neve:

Születési hely, idő:

Állandó lakóhely:

Érkezés napja:

Távozás napja:

Adómentesség jogcíme:

18. év alatti életkor

Gyógyintézetben fekvő beteg szakellátásban részesülés vagy szociális intézményben ellátás

Közép- vagy felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján az Önkormányzat illetékességi területén tartózkodás

oktatási intézménye neve, címe:


diákigazolvány száma:

Szakképzés keretében az Önkormányzat illetékességi területén tartózkodás

Szolgálati kötelezettség teljesítése keretében az Önkormányzat illetékességi területén tartózkodás

Hatósági, bírósági intézkedés folytán az Önkormányzat illetékességi területén tartózkodás

Dunaszentpálon székhellyel, telephellyel rendelkező vagy a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 37. § (2) bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az Önkormányzat illetékességi területén tartózkodás

Vállalkozás neve:

Székhelyének, telephelyének címe:

Adószáma:

Üdülő tulajdonosa, bérlője, továbbá használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója

Az egyház tulajdonában lévő épületben, telken vendégéjszakát – kizárólag az egyház hitéleti tevékenységében való részvétel céljából – eltöltő egyházi személy

A megfelelő jogcím x-szel jelölendő.
Kijelentem, hogy az idegenforgalmi adómentesség a fenti jogcímen fennáll.

Dunaszentpál, 201…. év ………………… hónap ……… nap
………………………………
vendég aláírása
1

Az 1. § (3) bekezdése a Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.