Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (IX.26.) rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 11. 15

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (IX.26.) rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2022.11.15.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Jánossomorja Város közigazgatási területén lévő valamennyi köztemetőre, valamint az ezek fenntartásával, temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre és azok folytatóira terjed ki.

(2)1 Köztemetők Jánossomorja Város közigazgatási területén az alábbi temetők

a) Mosonszentjánosi Köztemető hrsz: 1415/2

b) Mosonszentpéteri Köztemető hrsz: 4302/2

c) Pusztasomorjai Köztemető hrsz: 4609

Értelmező rendelkezések

2. §2

A köztemetők fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A köztemetők üzemeltetését Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban Képviselő-testület) külső vállalkozóval (továbbiakban üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján látja el.

(2) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a Képviselő-testület éves költségvetésének terhére biztosítja az üzemeltetőnek.

(3) A temetőket kerítéssel be kell bekeríteni. Biztosítani kell, hogy a temetőbe való be- és kijárás a kapukon keresztül történjen, valamint, hogy a temető átjárás céljára ne szolgáljon.

(4) A köztemetőként használt terület - ideértve a parcellákat és sírhelyeket is - és létesítményei feletti tulajdonjog még ideiglenesen sem adható át, használatukra bérleti szerződés sem köthető.

(5) A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül.

(6) A kegyeleti közszolgáltatást a köztemető üzemeltetője végezi. Ezen tevékenységei során a Képviselő-testület megbízásából jár el, képviseli érdekeit, együttműködik más szolgáltatókkal és hatóságokkal.

(7) Az üzemeltető temetkezési tevékenységet is végezhet, azonban biztosítania kell, hogy az egyéb temetkezési szolgáltatók azonos eséllyel vállalkozhassanak.

(8) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, kártérítési felelősség sem a Képviselő-testületet, sem az üzemeltetőt nem terheli.

(9)3 A temetkezési szolgáltatónak a temetői létesítmények igénybevételéért igénybevételi díjat kell fizetnie, melyek mértékeit az 1. melléklet tartalmazza.

A köztemetők rendje, infrastrukturális létesítményei

4. § (1) A temetők nyitvatartási ideje: 7:30-18:30. Ettől eltérni csak az október 25-e és november 10-e közötti időszakban lehet, a tulajdonos és az üzemeltető mindenkori döntése alapján.

(2) A temetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Fát, bokrot, cserjét a köztemető területén csak a temető üzemeltetője ültethet.

(3) A sírhely körüli 30 cm széles területet (járdarész), amennyiben nincs szilárd burkolattal ellátva, csak gyepesíteni vagy kaviccsal borítani lehet. Virággal, vagy más, pl.: cserje, illetve fafélével beültetni tilos.

(4) A sírhely körüli járda gondozása is a sírhelyet váltó, (eltemettető), rendelkezésre jogosult feladata. A gondozás során keletkezett hulladék a sírhelyek között (a járdarészen) sem tárolható.

(5) A sírhely birtokosa köteles a sírhely és közvetlen környezetének gondozását, gyomtalanítását folyamatosan elvégezni. Amennyiben ezen kötelezettségének felszólításra nem tesz eleget az üzemeltető a munkálatokat elvégezteti és a birtokos részére kiszámlázza.

(6) A temető szabad zöldterületeinek fenntartása, gondozása tisztántartása az üzemeltető feladata.

(7) Szemetet, temetői hulladékot kizárólag a temetők bejáratánál felállított konténerekben, illetve a temető területén elhelyezett kerekes szeméttároló kocsikban szabad elhelyezni. Lakossági hulladék, építési törmelék elhelyezése a temetői konténerekben szigorúan tilos.

(8) A temetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről Jánossomorja Város Önkormányzata gondoskodik.

(9)4 A temetőben tilos járművel közlekedni, kivéve a súlyos mozgássérültet szállító járművet és a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet. Az üzemeltető a munkavégzés céljából behajtó járműveknek behajtási engedélyt adhat. A temetőbe való behajtás díjmentes.

(10) A temető területén - az erre a célra kijelölt hely kivételével – tilos temetkezési szolgáltatásokra utaló reklám és hirdetőtábla elhelyezése.

(11) A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(12) A temetőbe állatokat-vakvezető kutya kivételével- bevinni tilos.

(13) A temetőben végzendő minden munka elvégzéséhez - a sírgondozás kivételével - a temető üzemeltetője adhat engedélyt.

(14) A munkát végző vállalkozó a temetőben végzett minden nemű munkát a temető üzemeltetőjének a tevékenység megkezdését megelőzően legalább 24 órával köteles bejelenteni. Munkájukkal a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temetők infrastrukturális létesítményeiben kért nem okozhatnak

(15) A vállalkozó/vállalkozás tevékenysége során köteles betartani a hatályos jogszabályokban és szabványokban foglalt követelményeket.

(16) Bontott síremléket és bontásból származó törmeléket, építés során kitermelt földet, betonmaradványokat és egyéb építési hulladékot a temető területéről el kell szállítani, ezek a temetői szeméttárolóba nem helyezhetők.

(17)5 A vállalkozónak a temetőben végzett munka befejezését, elvégzését az üzemeltetőnek be kell jelentenie. A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulás díj megfizetése nélkül végezhetik tevékenységüket.

(18) Az üzemeltető a temető területén végzett szolgáltatások és munkálatok elvégzését az ezen rendeletben és egyéb jogszabályokban megszabott előírások betartásának céljából előzetes bejelentés nélkül is jogosult ellenőrizni. Amennyiben hiányosságot, vagy szabálytalanságot észlel, köteles a szükséges intézkedéseket megtenni.

(19) A temetőkben síremléket állító, vagy azt elbontó vállalkozók munkanapokon 16 óráig dolgozhatnak. Munkaszüneti és ünnepnapokon vállalkozók nem dolgozhatnak a temetőkben.

A temetési helyek, sírjelek

5. §6 (1) A köztemetők belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját, idejét temetőrendezési tervben kell meghatározni. A terv térképet (vázrajzot) is tartalmaz, amelyen a temető egyes területei beazonosíthatóak. A tervet az üzemeltető készíti, és a Képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A köztemető sírhelytáblákra történő felosztását, a sírhelytáblák, továbbá azon belüli sorok, oszlopok, sírhelyek számozását és nyilvántartását, valamint a sírhelytáblák kijelölését a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ter.) vonatkozó rendelkezései szerint kell végezni.

(3) Temetni, vagy az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

(4) Temetkezésre használt helyek:

a) Koporsós temetés esetén

aa) sírhelyek,

ab) gyermeksírhelyek,

ac) kriptahelyek.

b) Hamvasztásos temetés esetén

ba) urnasírhelyek,

bb) urnafülkék (kolumbáriumok).

(5) A sírgödör mérete:

a) egyes sír esetében: 210 cm x 90 cm x 200 cm mély,

b) kettős sír esetében: 210 cm x 190 cm x 200 cm mély,

c) gyermeksír - 14 éven alul - esetében: 130 cm x 60 cm x 200 cm mély,

d) urnasír esetében: 80 cm x 60 cm x 100 cm .

(6) A sírkő (területfoglalás) mérete:

a) egyes sír esetében: 230 cm x 110 cm ,

b) kettős sír esetében: 230 cm x 210 cm ,

c) gyermeksír - 14 éven alul - esetében: 140 cm x 70 cm ,

d) urnasír esetében: 90 cm x 70 cm .

(7) A sírok egymástól való távolsága 60 cm , a sorköz távolsága 1,00 m . A régi köztemetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni.

(8) A sírbolt (kripta) méretét a befogadó koporsók száma határozza meg.

(9) A temetkezésre használt helyek köztemetőn belüli elhelyezését a temetőrendezési terv alapján az üzemeltető jelöli ki.

(10) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el a rendelkezési jog (használati idő) időtartama alatt.

(11) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(12)7 A temető tulajdonosa-köztemető esetén az önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást-a temetési hely megjelölésével-a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni, és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni. Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg.

(13) Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely megtelt, azokat le kell zárni. A temető vagy a temetőrész lezárásáról a Képviselő-testület, a sírhelytábla vagy temetési hely lezárásáról az üzemeltető határoz.

A temetési hely feletti rendelkezési jog

6. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jogot annak megváltásával lehet szerezni. A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(2)8 A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára (használati idejére) és annak meghosszabbítására a Ter. vonatkozó rendelkezései az irányadóak. A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama megváltás és újraváltás alkalmával

a) egyes sírhely esetén a koporsós betemetés, vagy rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén a koporsós betemetés, vagy rátemetés napjától számított 25 év,

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

d) sírbolt esetén 60 év.

(3)9 A temetési hely feletti rendelkezési jogért megváltási díjat kell fizetni, melynek mértékét az 1. melléklet tartalmazza. A megváltási díj az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 86. § (1) bekezdés l) pontja alapján mentes az adó alól. A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(4) Ha kettős sírhelynél az első koporsós temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a rendelkezési jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a rendelkezési jogot ismételten megváltja.

A temetési szolgáltatás rendjére vonatkozó szabályok

7. § (1) Ravatalozni a köztemetőben csak az arra kijelölt helyen szabad.

(2) A ravatalozásig a holttestet hűteni kell.

(3) Légmentesen lezárva kell tartani a koporsót, ha az elhalt fertőző betegségben hunyt el.

(4) A ravatalozó rendszeres takarításáról és szükség szerinti fertőtlenítéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

(5) A temetést végző temetkezési szolgáltató köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

(6) A halott szállítás, a temetések, a rátemetések, az újratemetések, a sír- és urnanyitások során be kell tartani a Ter. vonatkozó rendelkezéseit.

A temetkezési szolgáltatók

8. § (1) Temetkezési szolgáltatási tevékenység a mindenkor hatályos önkormányzati rendelet, valamint a Ter. vonatkozó rendelkezései szerint végezhető.

(2) A temetkezési szolgáltatók - a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében - kötelesek együttműködni a temető üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

(3) A temetői létesítményeket, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokat a temetkezési szolgáltatók az igénybevételi díj megfizetését követően vehetik igénybe.

A temetkezési szabályok megszegése10

8/A. § Aki e rendelet 4. § (2)-(3), (4), (7), (9) (10) bekezdéseiben meghatározott szabályokat megsérti, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelet alapján 4. §-a alapján közigazgatási bírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

9. § (1) Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztemetők üzemeltetésével kapcsolatos kegyeleti közszolgáltatási szerződés megkötésének jogát a polgármesterre ruházza.

(2) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 4/2001. (IV. 26) önkormányzati rendelet.

1. melléklet11

1) Jánossomorja Város területén működő köztemetőkben a sírhelyek és sírboltok megváltási díjai:

Egyes sírhely

5080 Ft

Kettes sírhely

10160 Ft

Gyermek sírhely

2540 Ft

Urnasírhely

5715 Ft

Urnafülke

13335 Ft

Dupla urnafülke

23495 Ft

Kriptahely

57150 Ft

2) Ravatalozó használati díja: 2000.-Ft+áfa/alkalom
3) A köztemetőkben temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások által fizetendő létesítmény-használati díj összege: 6000.-Ft+áfa/alkalom
1

Az 1. § (2) bekezdése a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. §-t a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 3. § (9) bekezdése a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (9) bekezdése a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (17) bekezdése a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. § a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § (8) bekezdése a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 6. § (2) bekezdése a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 6. § (3) bekezdése a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

Az „A temetkezési szabályok megszegése” alcímet (8/A. §) a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

11

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 6. § - 1. melléklet 1. pontjával megállapított szöveg.