Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete

12/2013.(VIII.15.) önkormányzati rendelete a közterület használatról szóló 14/2007.(X.31.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 08. 15- 2013. 08. 15

Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete

12/2013.(VIII.15.) önkormányzati rendelete a közterület használatról szóló 14/2007.(X.31.) rendelet módosításáról

2013.08.15.

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott származékos jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva, az Egészségügyi, Szociális és Ügyrendi Bizottság, valamint a Fejlesztési, Ipari és Mezőgazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A közterület használatról szóló 14/2007. (X. 31.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Tilos plakátot, hirdetést elhelyezni az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérő módon (élő fára, köztéri szoborra, padokra, elektromos és világító berendezések oszlopaira, szekrényeire, közlekedési jelzőberendezésekre, közlekedési jelzőtáblákra, illetőleg a forgalom szabályozására vagy védelmére szolgáló berendezésekre, úttartozékokra, autóbuszvárókra)

A közterület filmforgatási célú használata”

2. § A közterület használatról szóló 14/2007. (X. 31.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § (1) „A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (továbbiakban: filmforgatási célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatási célú közterület használattal összefüggő, Mktv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja. A polgármester a filmforgatási célú közterület használattal kapcsolatos döntéseiről a következő ülésen köteles tájékoztatni a képviselő-testületet, továbbá a közterület filmforgatási célú igénybevétele előtt a helyben szokásos módon a lakosságot.

(3) A filmforgatási célú közterület-használat nem engedélyezhető az Önkormányzat által, vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvények területére és időtartamára.

(4) Filmforgatás céljából turisztikailag kiemelt közterületnek minősül a Petőfi tér.

(5) A filmforgatási célú közterület használat céljából történő közterület-használathoz a hozzájárulás megadását követően a filmforgalmazást akadályozó, a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események elhárulását követő 15 napon belül a kérelmező számára a közterület-használatot biztosítani kell. Ilyen esetben a közterület-használati engedély időtartamát olyan időtartamban kell meghosszabbítani, amely alatt a filmforgatás akadályoztatva volt.

(6) A filmforgatási célú közterület-használat során az engedélyes az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) - köteles a filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését folyamatosan biztosítani,

b) - 22 óra utáni forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előírásokat betartani,

c) - a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(7) A filmforgatási célú közterület-használatért fizetendő közterület használat díj mértéke megegyezik az Mktv. 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.

(8) Az oktatási célokat szolgáló filmalkotások filmforgatási célú közterület használata esetén az engedélyes mentes a közterület használat díj megfizetése alól.”

3. § A közterület használatról szóló 14/2007. (X. 31.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a 6. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„A közterület-használat engedélyezése”

4. § Ez a rendelet 2013. augusztus 15-én lép hatályba.