Hortobágy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete

A tanyagondnoki szolgáltatásról

Hatályos: 2021. 11. 01

Hortobágy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete

A tanyagondnoki szolgáltatásról

2021.11.01.

A képviselő-testület „az Alaptörvény” 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, továbbá a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 60. § (4) bekezdésében, valamint a 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya – a (2)-(3) bekezdésben foglalt eltérésekkel – kiterjed a Hortobágyon élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre,

c) a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre,

d) a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre.

(2) A rendelet hatálya az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgárokra is.

2. § A tanyagondnoki szolgáltatás Árkus, Halastó, Kónya, Kungyörgy, Szásztelek tanyai településrészekre terjed ki.

A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó

feladatok, szolgáltatások

3. §1 (1) A tanyagondnoki szolgáltatást a tanyagondnok végzi. A tanyagondnoki szolgálat tevékenysége során

a) közvetlen személyes (szociális alapellátási és kiegészítő jellegű), illetve

b) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett

szolgáltatásokat nyújt.

(2) A tanyagondnok közreműködik a következő közvetlen személyes, szociális alapellátási feladatok, szolgáltatások biztosításában:

a) házi segítségnyújtás: melynek során a tanyagondnoki szolgáltatás biztosítja a házi gondozó ellátotthoz való szállítását, illetve a házi gondozó munkájába tartozó – nem szakmai jellegű – feladatok ellátásába besegít (pl.: gyógyszerkiváltás, bevásárlás),

b) étkeztetés: az étkeztetésben való közreműködés során a tanyagondnoki szolgáltatás biztosítja, a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról és a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelet alapján megállapított szociális étkeztetés keretében az étel házhoz szállítását.

c) családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás: az e szolgáltatásokat biztosító munkatárs szállítása, nyomtatványok, kérelmek átvétele, továbbítása. A tanyagondnok e tevékenységgel kapcsolatban az észlelt tapasztalatokat továbbítja a feladatokat ellátó szolgáltató felé.

(3) A (2) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt szolgáltatást a tanyanapokra tekintet nélkül biztosítani kell.

(4) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, melynek során a tanyagondnok a beteget a rendelet 1. mellékletben megjelölt tanyanapokon a háziorvosi rendelőbe szállítja, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök kiváltását elvégzi, szállítja a védőnőt a tanyai településekre.

(5) Óvodások és iskolások kollégiumba szállítása, egyéb gyermekszállítás (rendezvényekre, szakértői bizottsághoz, speciális nevelési igényű gyermekek intézménybe, illetve onnan haza szállítása) költségeihez az intézmény fenntartója hozzájárulást fizet, melynek mértéke a felek megállapodása alapján 120,-Ft/km (futott)

A tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó

közvetlen, személyes kiegészítő feladatok, szolgáltatások

4. §2 (1) Művelődési, sport, szabadidős tevékenység segítése. Az önkormányzat a saját és az intézmény által szervezett programok esetén térítésmentesen biztosítja a tanyai lakosok rendezvényre szállítását.

(2) Lakossági szolgáltatások igénybevételének segítése a tanyagondnoki szolgálat szakmai programjában meghatározottak szerint.

(3) Közreműködés az önkormányzati feladatok megoldásában (pl.: árubeszerzés, hivatalos ügyek intézése, segítése, iratok szállítása).

(4) Tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása szakmai program szerint.

A tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó,

önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett feladatok, szolgáltatások

5. §3 A helyi szociális szükségletek, egyéb szolgáltatási igények, információk közvetítése az önkormányzat és a lakosság között;

a) önkormányzati rendezvények szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatok,

b) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) hirdetmények, plakátok, szórólapok, Hortobágy Híradó kiszállítása a tanyai településrészekre,

d) ételszállítás az önkormányzati intézményekbe

e) szolgáltatás működtetésével kapcsolatos teendők ellátása

A tanyagondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatok rangsorolása

6. §4 A tanyagondnoki szolgáltatás végzését a következő sorrendben kell teljesíteni:

1. A tanyagondnoki szolgáltatási feladatok ellátásában elsőbbséget élvez – az anyagi és szociális körülményekre tekintet nélkül – a krízishelyzetből adódó veszélyhelyzetek elhárítása vagy az abban való részvétel. Krízishelyzet különösen az élet- és testi épség veszélyeztetése, közvetlen életveszély, elemi kár.

2. Kötelezően ellátandó alapellátási feladatok.

3. Egyéb szolgáltatási feladatok.

A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevétele

7. §5 (1) A 3. § (2) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt ellátásokra vonatkozó igényt bejelenteni, illetve a bejelentéséhez szükséges nyomtatványt beszerezni a Hortobágyi Szociális Szolgáltató 4071 Hortobágy, Czinege János u. 1. szám alatti székhelyén vagy a tanyagondnoknál lehet.

(5) A tanyagondnoki szolgáltatás - a 3. § (5) bekezdésében meghatározott intézményi fenntartói hozzájárulás kivételével – térítésmentes.

A tanyagondnoki szolgálat ellátásának módja

8. § (1)6 A tanyagondnok munkáját a munkaköri leírásban foglaltak szerint a Hortobágyi Szociális Szolgáltató szakmai vezetőjének utasításai alapján végzi.

(2) A tanyagondnok munkarendjét a feladatellátáshoz igazítva a legoptimálisabban, leghatékonyabban kell kialakítani.

(3)7 A tanyagondnoki szolgáltatást a tanyagondnok szabadsága, betegsége és egyéb törvényes távolmaradása esetén is biztosítani kell. A helyettesítés rendjét a tanyagondnoki szolgálat szakmai programja határozza meg.

Záró rendelkezések

8. § E rendelet 2013. június 25. napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 4/2006. (II. 15.) Hö. rendelet.

1

A 3. § a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

A 7. § a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

6

A 8. § (1) bekezdése a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 8. § (3) bekezdése a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.