Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 01- 2021. 11. 01

Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.01.

Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, továbbá a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 60. § (4) bekezdésében, valamint a 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőt rendeli el

1. § A tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatást a tanyagondnok végzi. A tanyagondnoki szolgálat tevékenysége során

a) közvetlen személyes (szociális alapellátási és kiegészítő jellegű), illetve

b) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett

szolgáltatásokat nyújt.

(2) A tanyagondnok közreműködik a következő közvetlen személyes, szociális alapellátási feladatok, szolgáltatások biztosításában:

a) házi segítségnyújtás: melynek során a tanyagondnoki szolgáltatás biztosítja a házi gondozó ellátotthoz való szállítását, illetve a házi gondozó munkájába tartozó – nem szakmai jellegű – feladatok ellátásába besegít (pl.: gyógyszerkiváltás, bevásárlás),

b) étkeztetés: az étkeztetésben való közreműködés során a tanyagondnoki szolgáltatás biztosítja, a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról és a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelet alapján megállapított szociális étkeztetés keretében az étel házhoz szállítását.

c) családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás: az e szolgáltatásokat biztosító munkatárs szállítása, nyomtatványok, kérelmek átvétele, továbbítása. A tanyagondnok e tevékenységgel kapcsolatban az észlelt tapasztalatokat továbbítja a feladatokat ellátó szolgáltató felé.

(3) A (2) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt szolgáltatást a tanyanapokra tekintet nélkül biztosítani kell.

(4) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, melynek során a tanyagondnok a beteget a rendelet 1. mellékletben megjelölt tanyanapokon a háziorvosi rendelőbe szállítja, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök kiváltását elvégzi, szállítja a védőnőt a tanyai településekre.

(5) Óvodások és iskolások kollégiumba szállítása, egyéb gyermekszállítás (rendezvényekre, szakértői bizottsághoz, speciális nevelési igényű gyermekek intézménybe, illetve onnan haza szállítása) költségeihez az intézmény fenntartója hozzájárulást fizet, melynek mértéke a felek megállapodása alapján 120,-Ft/km (futott)”

2. § A tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Művelődési, sport, szabadidős tevékenység segítése. Az önkormányzat a saját és az intézmény által szervezett programok esetén térítésmentesen biztosítja a tanyai lakosok rendezvényre szállítását.

(2) Lakossági szolgáltatások igénybevételének segítése a tanyagondnoki szolgálat szakmai programjában meghatározottak szerint.

(3) Közreműködés az önkormányzati feladatok megoldásában (pl.: árubeszerzés, hivatalos ügyek intézése, segítése, iratok szállítása).

(4) Tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása szakmai program szerint.”

3. § A tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A helyi szociális szükségletek, egyéb szolgáltatási igények, információk közvetítése az önkormányzat és a lakosság között;

a) önkormányzati rendezvények szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatok,

b) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) hirdetmények, plakátok, szórólapok, Hortobágy Híradó kiszállítása a tanyai településrészekre,

d) ételszállítás az önkormányzati intézményekbe

e) szolgáltatás működtetésével kapcsolatos teendők ellátása”

4. § A tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § A tanyagondnoki szolgáltatás végzését a következő sorrendben kell teljesíteni:

1. A tanyagondnoki szolgáltatási feladatok ellátásában elsőbbséget élvez – az anyagi és szociális körülményekre tekintet nélkül – a krízishelyzetből adódó veszélyhelyzetek elhárítása vagy az abban való részvétel. Krízishelyzet különösen az élet- és testi épség veszélyeztetése, közvetlen életveszély, elemi kár.

2. Kötelezően ellátandó alapellátási feladatok.

3. Egyéb szolgáltatási feladatok.”

5. § A tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A 3. § (2) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt ellátásokra vonatkozó igényt bejelenteni, illetve a bejelentéséhez szükséges nyomtatványt beszerezni a Hortobágyi Szociális Szolgáltató 4071 Hortobágy, Czinege János u. 1. szám alatti székhelyén vagy a tanyagondnoknál lehet.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás - a 3. § (5) bekezdésében meghatározott intézményi fenntartói hozzájárulás kivételével – térítésmentes.”

6. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tanyagondnok munkáját a munkaköri leírásban foglaltak szerint a Hortobágyi Szociális Szolgáltató szakmai vezetőjének utasításai alapján végzi.”

(2) A tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A tanyagondnoki szolgáltatást a tanyagondnok szabadsága, betegsége és egyéb törvényes távolmaradása esetén is biztosítani kell. A helyettesítés rendjét a tanyagondnoki szolgálat szakmai programja határozza meg.”

7. § Hatályát veszti A tanyagondnoki szolgáltatásról szóló 17/2013. (VI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 20/2016. (XI.9.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2021. november 1-jén lép hatályba, és 2021. november 2-án hatályát veszti.