ÓLMOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2013 (IV.09.) önkormányzati rendelete

2/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelete a települési környezet védelméről és kommunális rendről

Hatályos: 2021. 01. 01

ÓLMOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2013 (IV.09.) önkormányzati rendelete

2/2013.(IV.09.) önkormányzati rendelete a települési környezet védelméről és kommunális rendről

2021.01.01.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. és 11. pontjában kapott felhatalmazás alapján Ólmod község Önkormányzatának Képviselő-testülete a települési környezet védelméről és a kommunális rendről, a közterület-használatról és a közterület-használati díj megállapításáról az alábbi rendeletet alkotja

I.

Bevezető rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja a helyi települési környezet fokozott védelme, az ehhez szükséges eszközrendszer kialakítása, a környezeti károsodások megelőzése.

(2) A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik állandó, vagy ideiglenes jelleggel az önkormányzat illetékességi területén tartózkodnak, vagy ott valamilyen tevékenységet folytatnak, annak jellegétől, időtartamától függetlenül.

(3) E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás, stb.) céljára szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek, valamint a közterületek tisztántartása. Közterület: Ólmod község belterületén lévő utca, tér, járda, árok, áteresz, játszótér, park, parkosított terület.

b) települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység: a települési szilárd hulladék kezelése, ártalmatlanítása és hasznosítása

c) települési szilárd hulladék: a háztartási hulladék (szemét) és az egyéb szilárd hulladék, a veszélyes hulladék és radioaktiv hulladék kivételével

d) háztartási hulladék (szemét): a lakásokban valamint az üdülés, pihenés céljára használt egyéb helyiségekben keletkezett szilárd hulladék, így pl.: a salak, rongy, söpredék, hamu, korom, edény, eszköz, ablaküveg, papír, konyhai hulladék (ideértve a műanyag dobozt, üveget, kisebb méretű bútordarabot), továbbá a kisebb mennyiségű falvakolat, a kerti és a gazdasági hulladék, falomb, nyesedék, valamint a lakásban folytatott kisipari tevékenység gyakorlásából keletkezett hulladék, ha a naponta keletkező mennyiség nem haladja meg a rendeletben meghatározott szokásosnak minősülő mennyiséget

e) egyéb szilárd hulladék: a lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségben felhalmozódott szilárd hulladék (nagyobb méretű berendezési tárgy, lom, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék stb.), valamint az azokhoz tartozó területeken, illetve a közterületeken keletkezett szilárd hulladék, szemét

f) települési folyékony hulladék: az ingatlanon keletkező és ott gyűjtött, tárolt szennyvíz és szennyvíziszap, a közcsatorna hálózatba vezetett, valamint technológiai eredetű szennyvíz és szennyvíziszap kivételével

g) települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására irányuló közszolgáltatás: a szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben a közterületen, vagy az ingatlanon összegyűjtött és a szolgáltató rendelkezésére bocsátott hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítása

h) a települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás: a folyékony hulladék ideiglenes tárolására szolgáló létesítmény kiürítése és a folyékony hulladék elhelyezése céljából történő elszállítása

i) hulladék elhelyezésére irányuló közszolgáltatás: a hulladék ellenőrzött és rendezett lerakását (befogadását), szolgáló létesítmény.

j) veszélyes hulladék: minden olyan, a háztartásban felesleges hulladék, amely a 98/2001.(VI.15.) sz. Kormányrendelet szerint annak minősül. Különös tekintettel: szárazelem, akkumulátor, fáradt- olaj, étolaj maradék, savas és maró folyadék, ezekkel átitatott anyagok, növényvédő szerek, vegyszerek- és műtrágyák csomagolóanyaga stb.

k) indokolatlan zaj okozása: minden olyan nem szükségszerű zaj okozása, amely mértékénél és eredeténél fogva alkalmas mások nyugalmának zavarására.

II.

A föld védelme

2. § (1) A termőföld védelme érdekében a mezőgazdasági rendeltetésű föld művelés alóli kivonása esetén - a tényleges igénybevételig - biztosítani kell a föld mezőgazdasági hasznosítását.

(2) A föld termőképességének megőrzése és növelése a tulajdonos, illetőleg a használó kötelessége.

(3) A belterületi beépítetlen, illetve be nem építhető földrészletek hasznosításáról, gondozásáról, rendszeres karbantartásáról a tulajdonos, használó, illetve vagyoni értékű jog jogosultja köteles gondoskodni.

(4) Az építkezések és egyéb beruházások területén a termőtalaj-réteg leszedéséről és pótlásáról, a szükségtelenné váló termőréteg hasznosításáról az építtető köteles gondoskodni.

(5) Közterületen vegyszeres gyomirtást csak külön engedéllyel lehet végezni.

(6) Települési szippantott folyékony hulladékot, illetve szippantott hígtrágyát kizárólag ezen tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező vehet át, szállíthat és ártalmatlaníthat. Hígtrágya vagy állati trágya mezőgazdasági hasznosítása a mindenkor hatályos környezetvédelmi és mezőgazdasági rendeleteknek megfelelően történhet.

III.

Vizek védelme

3. § (1) Tilos a vízfolyásokba, megszűnt kutakba és csapadékvíz-elvezető árkokba szennyvizet, szennyező anyagot (szemét, tárgyalé stb.) bevezetni, illetve beszórni. Ugyancsak tilos ezek partjaira szennyező anyagot elhelyezni.

(2) Szennyvízgyűjtő hálózatra rácsatlakozni csak a szennyvízgyűjtő kiiktatásával lehet. A használaton kívül helyezett gyűjtőt ki kell tisztítani, területét helyre kell állítani.

(3) A szennyvízgyűjtő hálózatba csapadékvizet, trágyalevet, egyéb veszélyes anyagot bevezetni tilos.

(4) Utak, járdák és járműbejárók létesítése esetén biztosítani kell a csapadékvíz természetes lefolyását.

4. § (1) Közkifolyóknál járművet mosni, állatot itatni, vagy vizet onnan elvezetni nem szabad.

(2) Élő vízfolyásban (patakban) és annak közvetlen környékén gépjárművet mosni tilos.

(3) Ipari szennyvíz gyűjtéséről, szükséges mértékű előzetes ártalmatlanításáról, tárolásáról és elszállításáról (elvezetéséről) a kibocsátó köteles gondoskodni - a környezetvédelmi előírások betartásával.

IV.

Avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése

5. § (1) Avart és kerti hulladékot égetni – nem üzemi mennyiségben – csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen a tűzvédelmi és jelen rendeletben foglalt szabályok betartásával lehet. Égetni csak kis nedvességtartalmú (száraz) anyagokat (növényi szárak, falevél, nyesedék, faágak) lehet.

(2) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

(3) A lakóingatlan tulajdonosa az ingatlanon, illetve közterületen keletkezett éghető anyagok (fanyesedék, száraz fő, száraz lomb) égetését csak keddi és pénteki napokon – június 1-től augusztus 30-ig terjedő időszak kivételével – 08.00 órától 19.00 óráig végezheti.

V.

Fásított, parkosított területek védelme

7. § (1) Ha önkormányzati rendelet eltérően nem rendelkezik, a zöldterületek kezeléséről, gondozásáról, az ott lévő fák, cserjék, bokrok, valamint a zöldterülethez tartozó tárgyak (padok, játszószerek) megóvásáról, pótlásáról az önkormányzat gondoskodik.

(2) Az utcafásítás során elültetett fákat az ingatlantulajdonosok kötelesek óvni, gondozni. Az időközben kinőtt és lehajló ágakat a közterülettel határos ingatlan tulajdonosa köteles folyamatosan visszanyesni.

(3) Közterületen fát kivágni és ültetni csak a jegyző engedélyével lehet.

(4) A teleknek a közterülettel határos részén lévő fák, bokrok, élő sövény gondozása a tulajdonos kötelessége. Ennek során biztosítani kell a közterület jellegének megfelelően a rendeltetésszerű használat feltételeit.

8. § Fűvel, bokrokkal és fákkal kell betelepíteni a közterületnek minden olyan részét, mely arra alkalmas és más közérdekű célt nem szolgál, vagy ilyen célra kijelölve nincs.

9. § Zöldterületeken a növényzetben kárt okozó munkákat csak közérdekű célból (létesítmények elhelyezése, felújítása, karbantartása stb.) lehet végezni. A munkához szükséges hatósági engedélyt a jegyző adja ki előzetes - a megtérítendő kár összegét, vagy a helyreállítás módját is magában foglaló - szakvélemények beszerzése után.

VI.

Köztisztaság fenntartása

10. § (1) Az önkormányzat köteles gondoskodni a község belterületén keletkezett háztartási szilárd hulladék rendszeres elszállításáról arra jogosult vállalkozóval kötött közszolgáltatási szerződés biztosításával. A szilárd hulladék szállítására a település minden lakóingatlan vagy nem lakás céljára szolgáló ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A háztartási szilárd hulladék háztartásonként rendszeresített, egységes hulladékgyűjtőkben (kuka) gyűjtendő.

(3) A hulladék összegyűjtéséről és saját költségen történő elszállításáról az köteles gondoskodni, akinél az keletkezett, ha pedig ez nem állapítható meg, az ingatlan tulajdonosának (használójának) a kötelezettsége.

(4) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség arra jogosulttal történő szállítási szerződéssel, vagy engedélyezett szemétlerakó helyre történő egyéni szállítással teljesíthető.

(5) Hulladék nem kijelölt helyen történő elhelyezése tilos.

(6) Veszélyes hulladékot nem tartalmazó salak, bontási anyag, építési törmelék, föld lerakására az önkormányzat időszakosan helyet jelöl ki.

(7) Veszélyes hulladékot tilos a háztartási, vagy az egyéb, veszélyesnek nem minősülő hulladék közé keverni.

(8) Az Önkormányzat évente lomtalanítási akciót szervez, melynek keretében a háztartásokban keletkezett veszélyes hulladékok is begyűjtésre kerülnek.

11. § (1) A községek belterületi részén a telek, épület tulajdonosának kötelessége:

a) A telek szélességében - saroktelek esetén a telek hosszúságában is - a közút középvonaláig terjedő résznek a tisztántartása, a füves terület kaszálása, téli időszakban a járdáról a hó és jég eltávolítása. A csúszásmentesítéshez elsősorban homok, kőpor, fűrészpor, finom kőzúzalék (0/5 mm) használható. Erre a célra visszamaradó, darabos, durva anyag nem alkalmazható.

b) A közutak mentén az ingatlan előtti és melletti árok, áteresz állandó tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása(kaszálás, tisztítás, mélyítés).

c) Az udvarból kifolyó esővíz részére a járda szintje alatti kifolyó biztosítása.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség a bekerített, vagy be nem kerített, használaton kívül álló ingatlanok tulajdonosait (használóit) is terheli.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltak elvégzését a jegyző a mulasztást elkövető tulajdonos terhére is elrendelheti.

(4) A szilárd burkolatú járdát csak a Polgármester tulajdonosi hozzájárulásával és a Horvátzsidányi Közös Önkormányzati Hivatal engedélyével lehet felbontani. Aki a szilárd burkolatú járdát megrongálja, saját költségén köteles helyreállítani.

12. § (1) Vendéglátóipari és kereskedelmi egységek, más elárusító helyek előtti járda- és útszakaszt az üzemeltető köteles tisztántartani, tekintet nélkül arra, hogy a hulladék üzleti tevékenységből keletkezett-e.

(2) Az üzemeltető köteles gondoskodni az épület előtti terület betonjárdán kívüli szakaszának füvesítéséről, vagy rendszeres kavicsozásáról, téli időszakban a járdáról a hó és a jég eltávolításáról.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt helyiségek takarításából eredő szennyvizet, szemetet közterületre kiönteni, kiengedni tilos.

VII. Fejezet

Zajvédelem

13. § (1) A település belterületén tilos

a) a hangosító berendezéseknek nyitott ablak melletti az éjszakai irányértéket meghaladó üzemeltetése,

b) zajkeltő munkák végzése (robbanómotoros fűnyíró gép, kapálógép, betonkeverő, fűrészgép, stb.) minden nap 2200-0600 óráig, valamint ünnep- és vasárnapokon.12

VIII. Fejezet

Záró rendelkezés

14. § E rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

1

Módosította a 12/2013.(XII.10.) önkormányzat rendelet. Hatályos 2013. december 11-től.

2

Módosította a 6/2016.(VIII.10.) önkormányzat rendelet. Hatályos 2016. augusztus 11-től.