Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 6/2013 (II.18.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről

Hatályos: 2013. 02. 28- 2018. 04. 29

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 3. és 7. pontjában kapott felhatalmazások alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. §


A rendelet célja a város építészeti, városképi, illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési munkákkal kapcsolatban – a helyi adottságok figyelembe vételével – a városépítészeti illeszkedéssel és a településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények kiegyensúlyozott érvényesítése, összességében az épített környezet esztétikus kialakítása.


2. §


  1. A rendeletet hatálya Székesfehérvár Megyei Jogú Város (továbbiakban: Székesfehérvár) közigazgatási területére terjed ki.
  2. E rendeletet a településképi bejelentési eljárásra és az azzal összefüggő településképi kötelezésre kell alkalmazni.
  3. A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 08.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet), valamint a településképi véleményezési eljárásról szóló 5/2013. (II.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: településképi véleményezési rendelet) vonatkozó előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.


1. Értelmező rendelkezések

3. §


  1. A rendelet alkalmazásában településképi szempontból kiemelt terület:

a) Székesfehérvár településszerkezeti és városképi szempontból kiemelt jelentőségű útvonalai és közterületei, valamint ezek mentén az utcaképet alkotó, a közterületre néző épületek, építmények homlokzatai;

b) jogszabályban, vagy Székesfehérvár hatályos településszerkezeti tervében, helyi építési szabályzatában és szabályozási tervében meghatározott és jelölt

ba) NATURA 2000 terület;

bb) tájvédelmi körzet;

bc) országos jelentőségű természetvédelmi terület;

bd) helyi jelentőségű természetvédelmi terület, vagy helyi védelemre javasolt természetvédelmi terület;

be) országos jelentőségű természeti emlék és védett természeti érték és közvetlen környezete;

bf) műemléki környezet;

bg) műemléki jelentőségű terület;

bh) műemléki védelemre javasolt épület, építészeti érték;

bi) helyi értékvédelmi terület, vagy helyi értékvédelemre javasolt terület;

bj) helyi védelem alatt álló,- vagy helyi védelemre javasolt épület, építészeti érték;

bk) városkapuk területe;

bl) települési alközpontok-, valamint a jelentős intézményi központok területe és közvetlen környezetük.

c) Az a) pont szerinti útvonalak, közterületek és a (b) pont szerinti területek lehatárolását a településképi véleményezési rendelet 2. számú térképi melléklete tartalmazza.

  1. A rendelet alkalmazásában a településképi szempontból jelentős reklám berendezés elhelyezések:

a) az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalára rögzített, illetve közterületen, vagy közhasználatra átadott magánterületen elhelyezett

aa)  hirdetőtábla, hirdetővitrin, reklámvitrin

ab)   óriásplakát tartó-, illetve hordozó-berendezése,

ac)   reklámtábla, hirdetőtábla,

ad)   integrált információ-hordozó berendezés vagy szerkezet,

ae)   totemoszlop és reklámzászló

af)    reklámcélú építési védőháló, molinó

b) az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalára rögzített

ba)   az 1 m2-nél nagyobb felületű cég- és címtábla, egyedi tájékoztató tábla, valamint reklámcélú matrica,

bb)  cégér vagy cégérszerű reklámtábla,

c) közterületen vagy közhasználatú magánterületen elhelyezett

ca)   hirdetőoszlop,

cb)   citylight berendezés,

cc)    reklámkorlát.



II. FEJEZET

A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS


2. A településképi bejelentési eljárás alkalmazási köre

4. §


Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.08.) Kormányrendeletben meghatározott építési engedély nélkül végezhető, a melléklet szerinti építési tevékenységeket megelőzően, a 3.§ (1) bekezdés szerinti településképi szempontból kiemelt területen belül.


3. A településképi bejelentési eljárás lefolytatása

5.§


  1. A településképi bejelentési eljárás az építtető, illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul.
  2. A kérelmet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteréhez (továbbiakban: Polgármester) a Korm. rendeletben meghatározott formában és tartalommal, a 4.§ szerinti építési tevékenység megkezdése előtt 8 nappal kell benyújtani.
  3. A településképi bejelentési eljárás során hiánypótlásra nincs lehetőség.
  4. A Polgármester a településképi bejelentési eljárást a Korm. rendeletben meghatározottak szerint folytatja le.
  5. A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntését és a döntés ellenőrzését az önkormányzati főépítész készíti elő.
  6. A bejelentés tudomásulvételéről szóló igazolás a kiadásától számított 1 évig érvényes.
  7. A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésénél lehet fellebbezéssel élni.



4. A településképi bejelentés elbírásának szempontjai

6. §


  1.  A kérelemnek és mellékleteinek meg kell felelniük a Korm. rendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek.
  2. A bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy az építési tevékenység megfelel-e a helyi jellegnek, összhangban van-e az épített és természeti örökséggel, vagy figyelembe veszi-e az átalakuló épített környezetet:

a) a telepítés módjában,

b) a reklám-, illetve hirdető-berendezések kialakításával és elhelyezésével kapcsolatos szabályoknak és követelményeknek való megfelelésben,

c) az épület homlokzatát és tetőzetét érintő felújítás, helyreállítás, korszerűsítés, átalakítás, megváltoztatás – különösen a héjalás és tetőfelépítmények – építészeti kialakításában,

d) a határoló közterülettel való kapcsolatban.

  1. A telepítéssel kapcsolatban vizsgálni kell továbbá, hogy indokolatlan mértékben korlátozza-e a szomszédos ingatlanok építési jogait.
  2. A helyi rendeletnek való megfelelés tekintetében vizsgálni kell továbbá, hogy a tervezett építési tevékenység megfelel-e Székesfehérvár hatályos helyi építési szabályzatában foglalt kötelező előírásoknak.
  3. Az épület, építmény homlokzata és tetőzete kialakítása tekintetében vizsgálni kell továbbá, hogy

a) a homlokzat egészének stílusa, tagolása összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival, a szomszédos homlokzatokkal, valamint megfelel-e a korszerűség követelményeinek;

c) a terv városképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület külső gépészeti és egyéb külső berendezései, tartozékai elhelyezésére.

  1. A határoló közterülttel való kapcsolatot illetően vizsgálni kell továbbá, hogy a tervezett építési tevékenység

a) segíti, szolgálja-e a gyalogos és a kerékpáros közlekedést és annak biztonságát,

b) megfelelően veszi-e figyelembe a közterület adottságait és esetleges berendezéseit, műtárgyait, a meglévő, vagy telepítendő növényzetét,

c) terve ad-e megfelelő javaslatokat az esetleg szükségessé váló – a közterületet érintő – beavatkozásokra,

d) a közterület fölé benyúló építmény részei, szerkezetei és berendezései befolyásolják-e a közterület használatát, különös tekintettel a meglévő, illetve a telepítendő növényzetre.


III. FEJEZET

A TELEPÜLÉSKÉPI kötelezési ELJÁRÁS


5. A településképi kötelezési eljárás alkalmazási köre és a településképi kötelezettségek

7. §


  1. A Polgármester településképi kötelezési eljárást folytat le

a) Székesfehérvár hatályos helyi építési szabályzata előírásainak nem megfelelően megvalósított, az 1. számú mellékletben felsorolt építési tevékenység,

b) a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,

c) a településképi bejelentési döntést megelőzően megkezdett, a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó építési tevékenység,

d) a településképi bejelentés elmulasztása

esetén.

  1. A településképi kötelezettség körébe tartozik:

a) a településképet rontó reklámok, cégérek megszüntetése,

b) a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó építményt, építményrészt érintő felújítás, átalakítás vagy elbontás

elrendelése.


6. A településképi kötelezési eljárás lefolytatása

8.§


  1. A településképi kötelezési eljárás hivatalból indul, a városi főépítész kezdeményezésre.
  2. A Polgármester a településképi kötelezési eljárást a közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény szabályai által meghatározottak szerint folytatja le.
  3. A Polgármester településképi kötelezési határozati javaslatát a városi főépítész készíti elő.
  4.  A településképi kötelezésről a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településrendezési kötelezettségről szóló határozat formájában.




7. A településképi kötelezettség megszegése és végrehajtása esetén alkalmazható bírság esetkörei és mértéke

9.§


A településképi kötelezettségek megszegése, illetve a településképi kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a kötelezett 50 000 forintig terjedő bírsággal sújtható. A bírságot a Polgármester jogosult kiszabni. A bírság az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 42. § (3) értelmében adók módjára behajtható.


IV. Fejezet

Záró rendelkezések

10. §


(1) Ez a rendelet 2013. február 28. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet előírásait a 2013. február 28. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.



Székesfehérvár, 2013. február 18.



dr. Cser-Palkovics András                                                     dr. Bóka Viktor

    polgármester                                                                          jegyző



Záradék


A rendeletet 2013. február 18. napján kihirdettem.

                                                                                                                      

                                                                                                        dr. Bóka Viktor

                                                                                                                jegyző

Mellékletek