Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013(VI.6.) önkormányzati rendelete

Zalaszentmárton Község Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2023. 10. 11

Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013(VI.6.) önkormányzati rendelete

Zalaszentmárton Község Helyi Építési Szabályzatáról

2023.10.11.

Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet alkalmazásával, az abban megállapított véleményezésre jogosult szervekkel és partnerekkel egyeztetve a település helyi építési szabályzatáról a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Zalaszentmárton Község Közigazgatási területén területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani, és a rendeltetését megváltoztatni (továbbiakban együtt: építési munkát folytatni) az OTÉK2, az egyéb vonatkozó jogszabályok és jelen rendelet (továbbiakban: HÉSZ) előírásainak, valamint mellékleteit képező Szabályozási Terveknek együttes alkalmazásával lehet.

2. Fogalommagyarázat

2. §3 E rendelet alkalmazásában

a) főépület: Az építési övezet és az övezet rendeltetése szempontjából meghatározó, a terület-felhasználási egységeknél felsorolt fő rendeltetési egységeket tartalmazó épület (főfunkciót tartalmazó épület).

b) homlokzat magasság: az épület homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L (felület/homlokzat hossz) érték alapján kell megállapítani.

c) átlagos kerítés magasság: a legalacsonyabb és a legmagasabb kerítésmagasság matematikai átlaga.

d) melléképület: gépjárműtároló és az építési telek és az azon álló épület rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb tároló épület, mosókonyha, nyári konyha, műhely, állattartó épület, kerti növényház (üvegház), stb.

3. Szabályozási elemek:

3. § (1) A Szerkezeti terv módosításával is járó szabályozási elemek:

a) övezethatár, ha különböző terület-felhasználási egységeket választ el,

b) terület-felhasználási egység besorolása, vagy

c) a Szabályozási Terven jelölt tervezett belterület határa.

(2) A Szabályozási Terv kötelező elemei az alábbiak:

a) tervezett szabályozási vonal, szabályozási szélesség,

b) övezet, építési övezet határa, jele,

c) építési hely és határa,

d) építési határvonal,

e) szabályozási elemekre vonatkozó méretek,

f) gyalogút.

(3) Azon - kötelező tájékoztató - szabályozási elemeknek a módosítása, melyek nem az Önkormányzat hatáskörébe tartoznak, csak a magasabb szintű jogszabályok megváltozása esetén, vagy az illetékes hatóságok egyetértésével lehetséges. Ilyen elemek a következők:

a) műemlék, műemlék telke,

b) műemléki környezet határa,

c) régészeti lelőhelyek, régészeti érdekű területek,

d) védőterületek, védőtávolságok, védősávok határa.

(4) Irányadó szabályozási elemek:

a) javasolt (irányadó) telekhatár,

b) javasolt telekhatár megszüntetés,

c) helyi egyedi védelem alatt álló épület, építmény,

d) szélvédő fásítás.

(5) A szabályozási tervlapon irányadó jellegű szabályozási elemek vagy a szabályozás egy lehetséges változatára utalnak, vagy pontosításuk további részletezést igényel, ezért azok értelemszerűen módosíthatók.

(6) Telekhatár(ok) alakítása, ill. megváltoztatása esetén az építési hely határvonala a tényleges telek határvonalaknak megfelelően értelemszerűen változik (kötelező elő-, oldal- és hátsókert kialakítása).

(7) Az építési helyen kívül meglévő épületek megtarthatók, azokon a bővítés kivételével bármilyen építési munka végezhető, de bontás esetén új építés csak a jelen előírás szerint lehatárolt területen belül létesíthető.

(8) Amennyiben a Szabályozási Terv nem jelöl építési vonalat, úgy a beépítési vonalat a már kialakult helyzethez igazodóan kell meghatározni.

(9) Ha az építési határvonal keresztez egy meglévő épületet, ebben az esetben az épület kontúron belüli felújítása lehetséges, ha bővítésre kerül sor, akkor a bővítést a kijelölt építési helyen belül kell megoldani. Ha az épület elbontásra kerül, akkor új épület csak az építési határvonallal jelölt helyre építhető.

4.4 Telekalakítás

4. § (1) A telket - a nem építési telek telekegyesítése és telekhatár-rendezése kivételével - úgy kell alakítani (épület csak olyan telken helyezhető el), hogy a kialakuló telkek köz- vagy magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthetőek legyenek.

(2) Meglévő telkek esetében a telekegyesítés, a telekhatár-rendezés abban az esetben is engedélyezhető, ha az új telek, illetve telkek területnagysága, egyéb mérete nem felel meg a területre vonatkozó jogszabályok előírásainak. Ez az előírás telekhatár-rendezés esetén csak akkor alkalmazható, ha a kialakuló telkek méretei a korábbiakhoz képest az építésügyi előírásoknak jobban megfelelnek.

(3) Falusias lakóterületen telekegyesítéssel létrehozható új telek szélessége legfeljebb az építési övezetekben előírt legkisebb kialakítható telekméret két és félszerese lehet.

(4) Közműtelek, illetve az SZT-n meghatározott közterület szabályozás végrehajtása érdekében telek az építési övezetekben, illetve övezetekben meghatározott legkisebb telekmérettől függetlenül is kialakítható.

(5) Beépítésre nem szánt területen 3000 m2-nél kisebb telket - közlekedési, közműelhelyezési és hírközlési terület, valamint közhasználatú zöldterület, védőerdő, illetve a közlekedési, közműelhelyezési és hírközlési területek kialakítása után visszamaradó mezőgazdasági és erdőterületek települési területfelhasználási egység kivételével - kialakítani nem szabad.

(6) A már beépült telkek megosztása nem engedélyezhető, ha az osztás eredményeként a keletkező telkek beépítettsége az adott területen érvényes szabályozási előírások által megengedett mértéket meghaladná.

5. Építés, létesítés általános feltételei

5. §5 (1) A rendelet hatálya alá tartozó területen új beépítés csak akkor létesíthető, ha:

a) a tervezett szabályozási vonalnak megfelelő telekalakítás átvezetése az ingatlan-nyilvántartásban megtörtént,

b) a szükséges építési övezetre és övezetre a közművesítési feltétel biztosított,

c) a gépjárművel történő megközelítés a vonatkozó jogszabály szerint biztosított.

(2) Terepszint alatti építmény

a) csak az építési helyen belül helyezhető el,

b) beépítésre nem szánt területeken alapterülete legfeljebb a telek 10%-a lehet.

(3) Az állattartás céljára szolgáló épületek elhelyezésének védőtávolságait a 3. melléklet tartalmazza.

II. Fejezet

AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELMÉRE VONATOZÓ HELYI RENDELKEZÉSEK

6. Általános építési, építészeti előírások

6. § (1) Az építési övezeti és övezeti előírásokban szereplő legkisebb kialakítható teleknél kisebb méretű, meglévő építési telek is beépíthető, ha az összes egyéb előírás betartható és a szomszédos telkek beépíthetőségét nem korlátozza.

(2) Az építési helyen belül több épület is elhelyezhető, azonban legalább egy főépületnek az utca (közterület) felöli építési vonalon kell állnia - falusias lakóterületen. Egyéb építési övezetben az építési helyen belül bárhol elhelyezhetők épületek, építmények.

(3)6

(4) Az elő-, oldal- és hátsókertek méreteit, ahol e rendeletben külön szabályozás nincs, az OTÉK7 előírása szerint kell kialakítani.

(5)8

(6)9

7. Zöldfelületek kialakítása

7. §10

8. Reklám, hirdető táblák elhelyezésére vonatkozó előírások

8. §11

III. Fejezet

A KÖZMŰVEKRE ÉS A KÖZMŰVESÍTÉSRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

9. Közművekre és közművesítésre vonatkozó általános előírások

9. §12

10. Vízellátás, szennyvízelvezetés

10. § (1) A település beépítésre szánt területein, illetve belterületén, ahol a szennyvízcsatorna-hálózat nem épült ki, illetve a tisztítómű tovább nem terhelhető, új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni, illetve az engedélyek érvényét meghosszabbítani csak akkor lehet, ha a vízügyi hatóság által engedélyezett egyedi szennyvízkezelő berendezés létesült.

(2) Beépítésre nem szánt területen a vezetékes ivóvízhálózatra rákötött telkeknek a megépült szennyvíz-hálózatra való rákötése a szennyvízcsatorna-hálózat átadását követően egy éven belül kötelező.

(3) Beépítésre nem szánt területen, amennyiben nincs lehetőség a szennyvízcsatorna-hálózathoz történő csatlakozás, új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni csak vízzáró szennyvíztároló, illetve a környezetvédelmi és a vízügyi hatóság által engedélyezett egyedi szennyvízkezelő berendezés esetén lehet.

(4) Ahol a teljes közművesítettség elő van írva, ott házi vízbekötés csak az elválasztott rendszerű szennyvízcsatorna hálózatra történő rákötést követően történhet, egyéb helyen a követelmények szerint kiépített közműpótló megléte a feltétel.

11. Csapadékvíz elvezetés

11. § (1) Csapadékvíz a szennyvízcsatorna hálózatba nem vezethető.

(2) A 20 fh-nél nagyobb parkoló felületekről és a szennyezéssel veszélyeztetett területekről az összegyűlő csapadékvíz csak környezetvédelmi műtárgyon (olaj-iszapfogó) keresztül vezethető a befogadóba.

12. Energia, hírközlés

12. §13

IV. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉP ALAKÍTÁSÁRA ÉS VÉDELMÉRE VONATKOZÓ HELYI RENDELKEZÉSEK

13. Az épített örökség védelme

13. § (1) Zalaszentmártonban nincs ismert régészeti terület.

(2) A műemlék templom körül műemléki terület lett kijelölve.

(3)14

(4)15

(5)16

V. Fejezet

A TERMÉSZETI KÖRNYEZET VÉDELMÉRE VONATKOZÓ HELYI RENDELKEZÉSEK

14. Táji és természeti értékek védelme

14. §17

15. Környezetvédelem

15. § (1) Zalaszentmárton közigazgatási területén csak olyan létesítmények üzemeltethetők, amelyek a levegőtisztaság-védelmi előírásokat teljesítik.

(2) A településen csak olyan létesítmények üzemeltethetők, amelyek nem okoznak a vonatkozó jogszabályokban előírt határértéknél nagyobb zaj-, illetve rezgésterhelést.

(3) A már kialakult vízmosásokat rendezni kell (vízeróziónak kitett területen): a további eróziót meg kell akadályozni.

(4) Az üzemi és szabadidős létesítményektől származó zaj terhelési határértékei

a) falusias lakóterületen,

b) különleges területek közül a temető, horgász központ,

c) zöldterületen (a terület-felhasználás megkötése nélkül)

nem haladhatják meg nappal az 50 dB, éjszaka a 40 dB határértéket.

(5) Az üzemi létesítményektől származó zaj terhelési határértékei

a) kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület,

b) mezőgazdasági és erdőterület, azon területrészein, ahol zajtól védendő épület, rendeltetés található

nem haladhatják meg nappal a 60 dB, éjszaka az 50 dB határértéket.

VI. Fejezet

TERÜLETFELHASZNÁLÁSI EGYSÉGEKRE, ILLETVE ÖVEZETEKRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

16. Beépítésre szánt területek

16. §18 Zalaszentmárton közigazgatási területén a beépítésre szánt területek használatuk általános jellege, valamint sajátos használatuk szerint a 4. melléklet 1. pontjában meghatározott terület-felhasználási egységbe sorolandók.

17. Falusias lakóterület

17. §19 (1) lakóterület elsősorban lakóépületek elhelyezésére szolgál.

(2) Az „Lf” jelű falusias lakóterületre vonatkozó előírásokat a 4. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(3) A területen elhelyezhető létesítmények:

a) lakóépület;

b) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület;

c) szálláshely szolgáltató épület;

d) helyi egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület;

e) a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású egyéb - nem nagyüzemi - gazdasági tevékenység céljára szolgáló építmény;

f) kézműipari építmény;

g) üzemanyagtöltő állomás.

(4) Egyéb előírások:

a) Előkert: 5,0 m, kivéve, ahol a Szabályozási Terv másként rendelkezik.

b) Minimális oldalkert:

ba) oldalhatáron álló beépítés esetén: 4,5 m.

bb) szabadon álló beépítés esetén: 3,0 m,

c) Minimális hátsókert: minimum 6,0 m, az ettől való eltérést a Szabályozási Terv tartalmazza.

d) A járművek elhelyezése vonatkozásában az OTÉK rendelkezéseit kell figyelembe venni.

e)20

f)21

g) Minimális új telekszélesség (átlagosan értendő): 14,0 m. Minimális telekméret az utcai telekhatár vonalában 8,0 m.

(5) Kerítések:

a)22

b) A telkek közötti kerítés nem lehet 1,8 m-nél magasabb. Tömör (beton, tégla) kerítés nem lehet, áttörten (min. 20 %-ban) kell kialakítani a levegő mozgását biztosítva.

(6) Egy telken elhelyezhető főépületek száma:

a) 2000 m2-es teleknagyság alatt: 2 db,

b) 2000 m2-es teleknagyság felett: 3 db.

(7)23

18. Vegyes terület

18. §24 (1) A vegyes terület lakó- és kereskedelmi, igazgatási, szolgáltató gazdasági épületek vegyesen történő elhelyezésére szolgál.

(2) A „Vt” jelű településközpont vegyes területre vonatkozó előírásokat a 4. melléklet 3. pontja tartalmazza.

(3) A területen elhelyezhető épületek:

a) lakóépület;

b) igazgatási épület;

c) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épületek;

d) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület;

e) sportépítmény;

f) üzemanyagtöltő;

g) nem zavaró hatású egyéb gazdasági tevékenység céljára szolgáló épület.

(4) Egyéb előírások:

a) Előkert: 5,0 m.

b) Oldalkert: Szabályozási Terv szerint.

c) Minimális hátsókert: 6,0 m, az ettől való eltérést a Szabályozási Terv tartalmazza.

d) A járművek elhelyezése vonatkozásában az OTÉK rendelkezéseit kell figyelembe venni.

e)25

f)26

(5) Melléképület különállóan nem építhető, csak a főépülettel egy tömegben. A főépületet kiegészítő épület építménymagassága nem haladhatja meg a főfunkciót tartalmazó épületét, tömegével annak tömegarányait kell követni.

(6)27

(7)28

19. Gazdasági terület

19. §29 (1) A gazdasági terület elsősorban gazdasági célú építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A „Gksz” jelű kereskedelmi, szolgáltató területre vonatkozó előírásokat a 4. melléklet 4. pontja tartalmazza.

(3) A területen elhelyezhető épületek:

a) mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület;

b) a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások;

c) igazgatási, egyéb iroda épület;

d) üzemanyagtöltő.

(4) Nem helyezhető el:

a) jelentős mértékű zavaró hatású tevékenységet magába foglaló épület;

b) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület;

c) egyéb közösségi szórakoztató épület.

(5) Egyéb előírások:

a) Előkert: 6,0 m,

b) Minimális oldalkert: 6,0 m,

c) Minimális hátsókert: 6,0 m.

d) A járművek elhelyezése vonatkozásában az OTÉK rendelkezéseit kell figyelembe venni.

(6) Terepszint alatti építmények csak a beépítésre szánt területen helyezhetők el, alapterülete nem lehet nagyobb a megengedett beépítettség 10%-ánál.

20. Különleges terület

20. §30 (1) A „Ktem” jelű különleges terület - temetőre vonatkozó előírásokat a 4. melléklet 5. pont 5.1. alpontja tartalmazza. A temető használatának rendjét az Önkormányzat a temető rendjével foglalkozó helyi rendelettel szabályozza.

(2) A „Kszt” jelű különleges terület - szennyvíztisztító területére vonatkozó előírásokat a 4. melléklet 5. pont 5.2. alpontja tartalmazza. A szennyvíztisztító területére a szennyvíztisztítással összefüggő létesítmények építhetők.

21. Üdülőterület

21. §31 (1) Az üdülőházas területeken üdülőépületek, üdülőtáborok, kempingek, szállodák helyezhetők el, mely túlnyomóan változó üdülői kör hosszabb tartózkodására szolgál.

(2) Az „Üü” jelű üdülőházas területre vonatkozó előírásokat a 4. melléklet 6. pontja tartalmazza.

(3) Egyéb előírások:

a) Előkert: Szabályozási Terv szerint.

b) Oldalkert: Szabályozási Terv szerint, illetve min. 3,75 m.

c) A járművek elhelyezése vonatkozásában az OTÉK rendelkezéseit kell figyelembe venni.

(4)32

22. Beépítésre nem szánt terület

22. §33 Zalaszentmárton területén beépítésre nem szánt területek az építési használatuk általános jellege, valamint sajátos építési használatuk szerint a 4. melléklet 7. pontjában meghatározott terület-felhasználási egységbe sorolandók.

23. Közlekedési és közmű terület

23. §34 (1) A közlekedési és közmű területek: közlekedési létesítmények (utak, járdák) és közművek elhelyezésére szolgáló területek.

(2) A közlekedési területek és azok szabályozási szélességeit a Szabályozási Terv ábrázolja.

(3) A közlekedési létesítmények körébe a 4. melléklet 8. pontjában meghatározottak tartoznak.

(4) A közlekedési területen elhelyezhetők:

a) közlekedési építmények,

b) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület,

c) hirdető berendezések,

d) közúti közlekedés váróhelyei,

e) szobor, díszkút,

f) távbeszélő fülke.

(5) Közterületi parkolókat csak fásítással lehet kialakítani.

(6) A mezőgazdasági utak közútra való csatlakozási pontjainál „sárrázó” burkolatot kell építeni.

24. Különleges beépítésre nem szánt terület

24. §35 (1) A „Kh” jelű horgászati célú területre vonatkozó előírásokat a 4. melléklet 9. pontja tartalmazza.

(2) Építési hely kialakítás: (az út tengelyre mért 8 m-es út szabályozási szélességet figyelembe véve) előkert: 6,0 m, oldalkert 3 m, hátsókert: 6 m.

(3) A területen elhelyezhető épületek: a horgásztóval és a turizmussal összefüggő funkciók (vendéglátó, szolgáltató, szálláshely szolgáltató épület).

(4) Egyéb előírások:

a) A járművek elhelyezése vonatkozásában az OTÉK rendelkezéseit kell figyelembe venni.

b)36

c)37

(5) Melléképület különállóan nem építhető, csak a főépülettel egy tömegben. A főépületet kiegészítő épület építménymagassága nem lehet nagyobb, tömegével annak tömegarányait kell követni.

(6) Kerítés nem építhető, csak természetes növényzettel hangsúlyozható (sövény).

25. Erdőterület

25. § (1) A gazdasági célú erdőterületű és a védelmi erdőterületű övezetekben a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény Ökológiai folyosó kiemelt térségi övezetére (Ö-2) és a Térségi jelentőségű tájképvédelmi övezetére (T-1) vonatkozó szabályozási előírások betartandók.

(1a) Az erdőterület erdő céljára szolgáló terület.

(2) Az erdőterület rendeltetése szerint:

a) gazdasági célú erdőterület: Eg

b) védelmi célú erdőterület: Ev

(3) A gazdasági erdőterületen (Eg) 10 ha-t meghaladó területnagyságú telken 0,3 %-os beépítettséggel az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el.

a) A beépítést tájba illeszkedően kell megtervezni, legfeljebb 4,5 m-es építménymagasságú épület(ek) építhetők.

b)38

c)39

d) Kerítést létesíteni csak természetvédelmi, vadgazdálkodási, ill. erdőgazdálkodási célból szabad.

(4) Védelmi rendeltetésű erdőterületen (Ev) épületet elhelyezni nem lehet.

(5) A kiváló termőhelyi adottságú erdőterület határai a Szabályozási Terven ábrázolva vannak.

(6) A gazdasági célú erdőterületre (Eg) és a védelmi célú erdőterületre (Ev) egyaránt vonatkozó előírások:

a) a látványvédelem szempontjait mind az építészeti, mind pedig az egyes építmények megvalósítása során kiemelten kell érvényesíteni.

b) közlekedési létesítmények abban az esetben és módon jelölhetők ki, ha az ökológiai kapcsolatok működése biztosíthat.

c) közlekedési építmények a terepi adottságokhoz alkalmazkodva, tájba illesztve helyezhetők el.

e) új építmény elhelyezése, műszaki infrastruktúra telepítése csak tájba illesztve és a természetvédelmi hatóság és kezelő hozzájárulása alapján történhet.

f) 10 m magasságot meghaladó építmény – kápolna, kizárólag kilátó rendeltetésű építmény, víztorony kivételével – nem létesíthető, csarnok jellegű épület, reklám célú hirdető építmény elhelyezése nem engedélyezhető.

g) a területen környezetszennyező tevékenység nem folytatható, csak természetes és környezetkímélő módszerek, gazdálkodás alkalmazható.

26. Mezőgazdasági terület

26. § (1) A mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattenyésztés és az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és –tárolás építményei helyezhetők el.

(2) A mezőgazdasági területek rendeltetésük szerint:

a) kertes mezőgazdasági terület Mk

b) általános mezőgazdasági terület Má; Má-1; Má-2

(3) A kertes mezőgazdasági területen (Mk): elsősorban a tárolás, szőlőfeldolgozás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhető el.

1. a 2000 m2-t meghaladó területű, művelt telken elsősorban a terület rendeltetésének megfelelő, műveléssel összefüggő építmény (tárolás, szőlő feldolgozás, borturizmus, stb.) - 3%-os beépítettséggel - helyezhető el;

2. kertgazdasági területen az épület elhelyezésének szabályai:

a) az építési határvonalat a kiszolgáló út úttengelyétől mérve 10 m-re kell meghatározni (8 m-es út szabályozási szélességet figyelembe véve 6 méteres előkerttel).

b) az építménymagasság nem lehet több 4,0 m-nél. Az építmény legmagasabb pontja a 6 m-t nem haladhatja meg.

c) a beépítési mód oldalhatáron álló (északi vagy keleti határon). Szabadon álló beépítés csak 20 m-nél szélesebb telek esetén lehetséges.

d)40

e)41

f)42

g)43

h) épületet építeni csak művelt telken lehetséges. Műveltnek az a telek minősül, amelynek legalább 80 %-án intenzív kertészeti kultúra található.

i) szakrális építmény (kápolna, kereszt, kőkép, stb.) a telek méretétől függetlenül elhelyezhető.

j) A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény Kertgazdasági terület övezetére (M-2) vonatkozó előírások betartandók.

(4) Az általános mezőgazdasági terület:

1. Szántó művelésű ágú területen 20 ha és az azt meghaladó területnagyság felett a rendeltetéshasználatot szolgáló, lakófunkciót is kielégítő épület építhető. Beépíthető a telek 0,3 %-a, de a beépített terület 1000 m2-t nem haladhatja meg.

2. Gyep (rét, legelő) művelési ágú területen 5 ha és az azt meghaladó területnagyság felett hagyományos, almos állattartó, lakófunkciót is kielégítő épület építhető. Beépíthető a telek 1,0 %-a, de a beépített terület az 1000 m2-t nem haladhatja meg.

3. Épületet létesíteni csak a legalább 80%-ban művelt telken lehet, ahol a beépítés feltételeként az a művelési ág fogadható el, amely a telek művelt területének 60%-án meghatározó, azon a vegyes művelésű telken, ahol egyik művelési ág sem éri el a 60%-ot, a legszigorúbb beépítési szabályokkal rendelkező művelési ágra vonatkozó előírás szerint lehet építeni.

4. A mezőgazdasági területeken vezető utak mentén két oldalt egy-egy sor fát kell telepíteni.

5. Új gazdasági telephely, birtokközpont legalább 2 ha területű telken alakítható ki - a birtokközpont építési helyéül szolgáló település és a szomszédos települések közigazgatási területéhez tartozó – legalább 50 ha összterületű, több telekből álló birtok esetén. A beépített terület nagysága a birtok összterületének 1%-át és a beépített telek területének 25%-át nem haladhatja meg.

6.44

7. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény Általános mezőgazdasági terület övezetére (M-1) vonatkozó előírásai betartandók, amely előírások alkalmazandók a szőlőművelési ágú és gyümölcsös művelési ágú területek esetében is.

(5) Az általános mezőgazdasági terület: Má-1

a) az övezetben építmény nem helyezhető el.

b) a mezőgazdasági területeken vezető utak mentén két oldalt egy-egy sor fát kell telepíteni.

c) a területen környezetszennyező tevékenység nem folytatható, csak természetes és környezetkímélő módszerek, gazdálkodás alkalmazható.

d) A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény Ökológiai folyosó kiemelt térségi övezetére (Ö-2) és a Térségi jelentőségű tájképvédelmi övezetére (T-1) vonatkozó szabályozási előírások betartandók.

(6) Az általános mezőgazdasági terület: Má-2

1. Szántó művelési ágban lévő területen 20 ha és azt meghaladó telekméret esetén a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló, a lakófunkciót is kielégítő épület építhető, és a beépített alapterület a telek a 0,3%-át, és az 1000 m2-t nem haladhatja meg;

2. Gyep (rét, legelő) művelési ágú területen 5 ha és az azt meghaladó területnagyság felett hagyományos, almos állattartó, lakófunkciót is kielégítő épület építhető. Beépíthető a telek 1,0 %-a, de a beépített terület az 1000 m2-t nem haladhatja meg.

3. Épületet létesíteni csak a legalább 80%-ban művelt telken lehet, ahol a beépítés feltételeként az a művelési ág fogadható el, amely a telek művelt területének 60%-án meghatározó, azon a vegyes művelésű telken, ahol egyik művelési ág sem éri el a 60%-ot, a legszigorúbb beépítési szabályokkal rendelkező művelési ágra vonatkozó előírás szerint lehet építeni.

4. A mezőgazdasági területeken vezető utak mentén két oldalt egy-egy sor fát kell telepíteni.

5.45

6. a művelési ág váltása, illetve a más célú hasznosítás csak az adottságoknak megfelelő termelési szerkezet, tájhasználat kialakítása, illetve a tájkarakter erősítése, valamint közmű és közút építése érdekében az illetékes természetvédelmi hatóság hozzájárulásával engedélyezhető.

7. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény Térségi jelentőségű tájképvédelmi övezetére (T-1) vonatkozó szabályozási előírások, az Általános mezőgazdasági terület övezetére (M-1) vonatkozó előírásai betartandók, amely előírások alkalmazandók a szőlőművelési ágú és gyümölcsös művelési ágú területek esetében is.

8. Birtokközpont kialakítása nem lehetséges.

27. Vízgazdálkodási terület

27. §46

28. Zöldterület

28. §47 (1) A zöldterület az állandóan növényzettel fedett közterület (közkert, közpark).

(2) A „Z” jelű zöldterületre vonatkozó előírásokat a 4. melléklet 10. pontja tartalmazza. A meglévő zöldterületek nem oszthatók.

(3) A zöldterületen elhelyezhető: a pihenést és a testedzést szolgáló építmény (sétaút, pihenőhely, tornapálya, gyermekjátszótér stb.).

29. Mellékletek:

29. §48 Jelen rendelethez tartozó Szabályozási Tervek:

a) 1. melléklet: SZ-1 jelű Szabályozási (belterületi) Terv M=1:2000

b) 2. melléklet: SZ-2 jelű Szabályozási (külterületi) Terv M=1:10000

VII. Fejezet

30. Záró rendelkezések

30. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés napjától számított 30. napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 12/2008. (XII. 30) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. függelék a 8/2013. (VI. 6.) önkormányzati rendelethez51

2. függelék a 8/2013. (VI. 6.) önkormányzati rendelethez52

3. függelék a 8/2013. (VI. 6.) önkormányzati rendelethez53

3. melléklet a 8/2013(VI.6.) önkormányzati rendelethez54

Az állattartás céljára szolgáló épületek elhelyezésének védőtávolságai

A

B

1

Építmény fekvése, megnevezése

Védőtávolság
(m)

2

Belterületen lévő lakótelken állattartó épület, annak kifutója, trágya, trágyalé tárolója

3

Lakóépülettől (tervezett lakóépülettől),
szomszédos gazdasági épülettől (tervezett gazdasági épülettől)

10

4

Különálló elhelyezés esetén saját gazdasági épülettől

3

5

Ásott kúttól

15

6

Fúrt kúttól

10

7

Csatlakozó vízvezetéktől és vízvezeték kerti csapjától

5

8

Kertgazdasági és külterületen állattartó épület, annak kifutója, trágyalé tárolója

9

Lakóépülettől (tervezett lakóépülettől),
szomszédos gazdasági épülettől (tervezett gazdasági épülettől)

10

10

Különálló elhelyezés esetén saját gazdasági épülettől

5

11

Ásott kúttól

25

12

Fúrt kúttól

10

13

Csatlakozó vízvezetéktől és vízvezeték kerti csapjától

5

14

Külterületen a belterület (a településrendezési tervben meghatározott) határától

500

15

Külterületen a közút ( a településrendezési tervben tervezett) tengelyétől

300

4. melléklet a 8/2013(VI.6.) önkormányzati rendelethez55

TERÜLETFELHASZNÁLÁSI EGYSÉGEK, ILLETVE ÖVEZETEK

1. Beépítésre szánt területek

A

B

C

1

Általános használat szerint

Sajátos használat szerint

Jel

2

Lakóterület

Falusias lakóterület

Lf

3

Vegyes terület

Településközpont vegyes terület

Vt

4

Gazdasági terület

Kereskedelmi, szolgáltató terület

Gksz

5

Különleges terület

Temető

Kt

6

Szennyvíztisztító

Kszt

7

Üdülőterület

Üdülőházas terület

Üü

2. Falusias lakóterület

A

B

C

D

E

F

G

1

Övezeti
jele

Beépítés
módja

Legnagyobb
beépítettség

Legnagyobb
építmény-
magasság

Telek
legkisebb
területe

Minimális
zöld-felület

Közművesítettség
mértéke

2

Lf

O
(oldalhatáron álló)

30 %
(2000 m2-nél
nagyobb telkek
esetén
maximum 20 %.)

4,5 m
(A lejtő felőli
oldalon a
legnagyobb
homlokzatmagasság
nem lehet több
5,5 m-nél.)

700 m2

40 m2

teljes

3. Vegyes terület

A

B

C

D

E

F

G

1

Övezeti
jele

Beépítés
módja

Legnagyobb
beépítettség

Legnagyobb
építmény-
magasság

Telek
legkisebb
területe

Minimális
zöld-felület

Közművesítettség
mértéke

2

%

m

m2

3

Vt

SZ
(szabadon álló)

40

6,5

1000

40

teljes

4. Gazdasági terület

A

B

C

D

E

F

G

1

Övezeti
jele

Beépítés
módja

Legnagyobb
beépítettség

Legnagyobb
építmény-
magasság

Telek
legkisebb
területe

Minimális
zöld-felület

Közművesítettség
mértéke

2

%

m

m2

3

Gksz

SZ
(szabadon álló)

50

7,5

1200

20

teljes

5. Különleges terület

5.1. Temető

A

B

C

D

E

F

G

1

Övezeti
jele

Beépítés
módja

Legnagyobb
beépítettség

Legnagyobb
építmény-
magasság

Telek
legkisebb
területe
(m2)

Minimális
zöld-felület

Közművesítettség
mértéke

2

Ktem

SZ
(szabadon álló)

5 %

5 m
(Harangtorony,
kápolna építése
esetén az
építmény-
magasság
6,0 m lehet.)

K

60

teljes

5.2. Szennyvíztisztító

A

B

C

D

E

F

G

1

Övezeti
jele

Beépítés
módja

Legnagyobb
beépítettség

Legnagyobb
építmény-
magasság

Telek
legkisebb
területe

Minimális
zöld-felület

Közművesítettség
mértéke

2

%

m

m2

3

Kszt

SZ
(szabadon álló)

5

5

K

60

teljes

6. Üdülőterület

A

B

C

D

E

F

G

1

Övezeti
jele

Beépítés
módja

Legnagyobb
beépítettség

Legnagyobb
építmény-
magasság

Telek
legkisebb
területe

Minimális
zöld-felület

Közművesítettség
mértéke

2

%

m

m2

3

Üü

SZ
(szabadon álló)

30

7,5

1000

40

teljes

7. Beépítésre nem szánt terület

A

B

1

Általános használat szerint

Jel

2

Közlekedési és közmű területek

Köu-k, Köu

3

Különleges terület: horgászat

Kh

4

Erdőterület

5

gazdasági célú erdőterület

Eg

6

védelmi célú erdőterület

Ev

7

Mezőgazdasági terület

8

kertes mezőgazdasági terület

Mk

9

általános mezőgazdasági terület

Má, Má-1, Má-2

10

Vízgazdálkodási terület

V

11

Zöldterület

Z

8. Közlekedési és közmű terület

A

B

C

1

Szab. szélesség

2

Belterületen:

3

helyi gyűjtő út: Kossuth L. utca:

Köu-k

kialakult

4

kiszolgáló utak:

Köu-k

kialakult

5

Köu

12 m

6

gyalogút:

3 m

7

Külterületen: minden út (zártkerti és régi utak is):

8 m

9. Különleges beépítésre nem szánt terület

A

B

C

D

E

F

1

Övezeti
jele

Beépítés
módja

Legnagyobb
beépítettség

Legnagyobb
építmény-
magasság

Telek legkisebb
területe

Minimális
zöld-felület

2

%

m

m2

3

Kh

SZ
(szabadon álló)

2

4,5

2000

80

10. Zöldterület

A

B

C

D

E

F

1

Övezeti
jele

Beépítés
módja

Legnagyobb
beépítettség

Legnagyobb
építmény-
magasság

Telek legkisebb
területe

Minimális
zöld-felület

2

%

m

m2

3

Z

SZ
(szabadon álló)

2

3,5

K

90

5. melléklet a 8/2013(VI.6.) önkormányzati rendelethez56

Védett műemlékek

A

B

C

1

Cím

Hrsz

Megnevezés

2

Kossuth L. utca

80/1

R. k. templom (tsz.: 6543)

6. melléklet a 8/2013(VI.6.) önkormányzati rendelethez57

Műemléki környezet által érintett ingatlanok

A

B

1

Cím

Hrsz

2

Kossuth L. u. 2.

83

3

Rákóczi F. u. 2.

84

4

Kossuth L. u. 47.

45

5

Kossuth L. u. 43.

47

6

Kossuth L. u. 39.

48

1

A bevezető a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) 2012. augusztus 6-án hatályos településrendezési követelményei.

3

A 2. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A telekalakításról szóló 85/2000. (XI.8.) FVM rendelet, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény előírásait kell alkalmazni az itt nem szabályozott esetekben is.

5

Az 5. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont aa) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

7

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) 2012. augusztus 6-án hatályos településrendezési követelményei.

8

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont aa) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

9

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont aa) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

10

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ab) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

11

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ac) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

12

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ad) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

13

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ae) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

14

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont af) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

15

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont af) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

16

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont af) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

17

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ag) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

18

A 16. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

19

A 17. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

20

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ah) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

21

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ah) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

22

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ah) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

23

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ah) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

24

A 18. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

25

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ai) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

26

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ai) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

27

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ai) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

28

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ai) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

29

A 19. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

30

A 20. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

31

A 21. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

32

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont aj) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

33

A 22. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

34

A 23. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

35

A 24. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

36

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ak) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

37

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ak) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

38

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont al) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

39

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont al) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

40

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont am) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

41

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont am) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

42

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont am) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

43

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont am) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

44

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont am) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

45

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont am) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

46

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont an) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

47

A 28. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

48

A 29. § a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

49

Az 1. melléklet a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 15. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

50

A 2. melléklet a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

51

A 2. melléklet 1. függeléket a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 16. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

52

A 2. melléklet 2. függeléket a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 16. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

53

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 34. § a) pont ao) alpontja. Hatálytalan 2018.03.30.

54

A 3. mellékletet a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 15. § (3) bekezdése iktatta be.

55

A 4. mellékletet a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 15. § (4) bekezdése iktatta be.

56

Az 5. mellékletet a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 15. § (5) bekezdése iktatta be.

57

A 6. mellékletet a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 15. § (6) bekezdése iktatta be.