Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete

8/2013. (VII.5.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról szóló 20/2013. (XII.18.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2013. 07. 17- 2013. 07. 17

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete

8/2013. (VII.5.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról szóló 20/2013. (XII.18.) számú rendeletének módosításáról

2013.07.17.

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. § (1) bekezdés a) pontja alapján a közterületek használatáról szóló 20/2003. (XII.18.) számú rendeletének módosításáról a következő rendeletet alkotja

1. § A rendelet 3. §-a egy új (3) bekezdéssel egészül ki az alábbiak szerint:

„(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatával összefüggő feltételeket e rendelet 18/B. § és 18/C. §-a-a tartalmazza.”

2. § A rendelet egy új 18/B. § és 18/C. §-al egészül ki az alábbiak szerint:

„18/B. § (1) Az önkormányzat tulajdonát képező közterületek filmforgatási célú igénybevételéért jelen rendelet 3. számú mellékletében meghatározott mértékű díjat kell megfizetni.

(2) A közterület használatáért hatósági szerződésben megállapított díjat a közterület használatát kérelmező az önkormányzat részére a közterület használatának megkezdéséig vagy sürgős szükség esetén a használat megkezdését követő munkanap végéig banki átutalással megfizetni.

(3) A közterület filmforgatási célú használatának engedélyezésére irányuló kérelmeket a Pest Megyei Kormányhivatalnál kell benyújtani.

(4) A képviselő-testület a filmforgatási célú közterület használathoz kapcsolódó hatáskörei gyakorlására a jegyzőt jelöli ki.

18/C. § (1) A település területén lévő templomoktól és közintézményektől számított 100 méteres körzeten belül tilos politikai tartalmú kampányfilmek forgatása.

(2) A közterület filmforgatási célú használata során a környező lakóingatlanok használatának, a közintézmények és üzletek működésének minél kisebb zavarásával kell eljárni. Így különösen tekintettel kell lenni a lakók éjszakai pihenésének biztosítására. Ennek biztosítása céljából este 20 óra és reggel 6 óra között jelentős hanghatással vagy fényhatással járó tevékenység nem végezhető, ha a forgatási helyszín 200 méteres körzetében lakó vagy üdülő ingatlanok találhatóak.

(3) A közterület filmforgatási célú használata a stáb technikai kiszolgáláshoz és parkolásához kapcsolódó közterület használat a közlekedést nem akadályozhatja, valamint az üzletek és intézmények működéséhez kapcsolódó parkolást csak az adott intézmény vagy üzlet működését nem zavaró módon és terjedelemben befolyásolhatja.

(4) Amennyiben a filmforgatást a közterület használatát kérelmezőnek fel nem róható esemény akadályozza, úgy ezt a közterület használatát kérelmező haladéktalanul köteles bejelenteni az önkormányzatnak. Az önkormányzat a bejelentést követően haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül köteles a filmforgatást akadályozó körülményt megvizsgálni, és annak elhárítását megkezdeni. Az elhárítás megkezdésének minősül, ha az érintett közterületen az akadály elhárításához szükséges bontási, építési, szerelési munka megrendelése is. Az önkormányzat ezt követően az akadályoztatás várható időtartamáról a közterület használatát kérelmezőt tájékoztatja. Az önkormányzat az akadály elhárítását követő napon köteles a közterület használatát közterület használatát kérelmezőnek ismételten biztosítani.

(5) Amennyiben vis maior esemény akadályozza a közterület használatát, úgy a vis maior esemény megszűnését követően akkor köteles a közterület filmforgatási célú további használatát az eredeti kérelemnek megfelelően biztosítani, ha a közterület a filmforgatás céljára biztonságosan használható, továbbá a közterület használata a településen folyó védekezési vagy helyreállítási munkákat nem akadályozza.

(6) Azon időszak alatt, amely alatt a közterület filmforgatási célú használatára engedéllyel rendelkező a közterület használatában neki fel nem róható okokból akadályozva van nem köteles díjat fizetni.

(7) Amennyiben a filmforgatást akadályozó körülmény megszüntetése az önkormányzat tájékoztatása szerint olyan időt vesz igénybe, amely következtében közterület használatát kérelmező a közterület további használatára nem tart igényt, úgy az általa már kifizetett közterület használati díj és a közterület használat tényleges időtartamára számított díj különbözetét az önkormányzat köteles számára a közterület használat megszűnését követő 8 napon belül visszafizetni.”

3. § A 20/2003. (XII.18.) számú rendeletének 3. számú mellékletét jelen rendelet melléklete határozza meg.

2. § Jelen rendelet kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.