Cserépfalu Községi Önkormányzat Képviselő-tesütletének 10/2014(IX.16..) önkormányzati rendelete

Útépítési hozzájárulásról

Hatályos: 2014. 10. 01- 2015. 01. 30

Cserépfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének

10/2014. (IX.16.) önkormányzati rendelete

az útépítési hozzájárulásról


Cserépfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 5., 11., és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet (továbbiakban: rendelet) alkotja:


A rendelet hatálya

1.§


(1)   A rendelet területi hatálya Cserépfalu Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által a község közigazgatási határán belül, a rendelet 1. sz. mellékletében felsorolt, kiszolgáló utakkal közvetlenül érintett ingatlanokra terjed ki.

(2)   A rendelet személyi hatályaCserépfalu Község közigazgatási határán belül, a rendelet 1. sz. mellékletében felsorolt, megvalósult kiszolgáló utakkal közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosaira terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2.§

E rendelet alkalmazásában:

  1. Közvetlenül érintett ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező olyan telek, társasházi albetét, amelyet az Önkormányzat  aR. 1 sz. mellékletében megjelölt kiszolgáló úttal lát el.
  2. Beépíthető ingatlan: a hatályos szabályozási terv szerint beépíthető, önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan.
  3. Beépített ingatlan: jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkező építményt tartalmazó ingatlan
  4. Útépítés: helyi közút szilárd burkolattal történő ellátása.
  5. Hozzájárulás mértéke: a mindenkori útépítési beruházás önkormányzati önerejének százaléka


Általános rendelkezések

3.§


  1. Cserépfalu Községközigazgatási területén a közvetlenül érintett ingatlan tulajdonosa az Önkormányzat által épített kiszolgáló utak megvalósítása után útépítési hozzájárulást köteles fizetni.

Az útépítési hozzájárulás mértéke

az 1. sz. melléklet szerint megvalósult útépítésnél

4.§

  1. Az útépítési hozzájárulás mértéke :

                        a) Beépített ingatlan  esetén                                1,5 %.

                        b) Beépíthető ingatlan esetén                  0,75 %



Az útépítési hozzájárulás megfizetése

5.§

  1. Az útépítési hozzájárulás fizetésére vonatkozó 3. § (1) bekezdése szerinti kötelezettséget a Képviselő-testület a közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosai számára határozatban állapítja meg.
  2. A fizetési kötelezettség a közvetlenül érintett ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában egyetemlegesen terheli.



  1. A hozzájárulás összegét a 4. § szerint hozott határozat estén a közvetlenül érintett ingatlan tulajdonosa a határozatban megjelölt időpontig köteles az Önkormányzatnak megfizetni.


  1.   A fizetésre kötelezett az útépítési hozzájárulást megállapító határozat kézhezvételét követő

             30 napon belül 3 havi kamatmentes részletfizetési kérelmet nyújthat be.


6.§


(1)        A 7. § rendelkezései alapján hozott határozatban előírt határidőig be nem fizetett hozzájárulás összege után az esedékességet követő naptól a jegybanki alapkamat 365-öd részét naponta késedelmi pótlékként kell megfizetni.


(2)        Amennyiben a fizetésre kötelezett az engedélyezett részletfizetést megkezdi, de több mint 3 havi részlet megfizetésével elmarad, úgy az Önkormányzat a hozzájárulás meg nem fizetett részét egy összegben követelheti.

Befizetések felhasználása

7.§


Az útépítési díjként és támogatásként történő befizetéseket az Önkormányzat elkülönített számlán kezeli és azt kizárólag a Község közigazgatási területén járdaépítésre, útfelújításra használhatja fel.

Hatásköri szabályok

8. §

Az útépítési hozzájárulás megállapításával, a részletfizetés engedélyezésével, a hozzájárulás beszedésével kapcsolatos ügyekben a Képviselő-testület a  közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései alapján jár el.


Záró rendelkezések

9. §


 (1)   E rendelet 2014. október 1-jén  lép hatályba.





Farmosi Zoltán  sk.                                             Kósik István  sk.

    jegyző                                                polgármester




Kihirdetési záradék:


                        Kihirdetve: 2014. szeptember 16.



Farmosi Zoltán sk.

jegyző