Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (VIII.27.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 08. 28- 2023. 06. 14

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (VIII.27.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól1

2014.08.28.

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testület Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

I. Fejezet

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Onga közigazgatási területén az utca, az út, a tér, a köz, stb. jellegű közterület (továbbiakban: utca), valamint a város tulajdonában álló közintézmények elnevezését, továbbá az utcanév- és házszámtábla elhelyezésének rendjét a helyszíni tájékozódási feltételek jobbítása érdekében.

A rendelet hatálya kiterjed Onga település bel- és külterületén lévő, illetve a későbbiekben keletkező:
a) utca, elnevezésére, továbbá
b) lakóháznak (építési teleknek) és egyéb épületnek házszámtáblával, utcának utca névtáblával való jelölésére.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) Házszám: a belterületi ingatlanoknak (épületeknek és a beépítetlen telkeknek) a velük érintkező közterület(ek)re, utcára megállapított sorszáma, mely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

b) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.

c) Közterületnév: a bel- és külterületi közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, stb. utótagot tartalmazó neve, mely a földrajzi azonosítást és a tájékozódást szolgálja.

d) Utcanévtábla: a közterületnek fizikai megjelenítésére szolgál.

II. Fejezet

3. A közterület-elnevezés általános szabályai

3. § (1) Minden közterületet el kell nevezni.

(2) Minden házszámnak valamely közterülethez kell tartoznia.

(3) Ha a közterületet természetes személyről nevezik el, a teljes családi név mellett az utónév is az elnevezés részét képezi.

(4) Közterület neveként szám nem használható.

(5) A közigazgatási területen belül egy közterület elnevezés csak egyszer szerepelhet.

4. Hatásköri és eljárási szabályok

4. § (1) Az utcát, – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – a képviselő-testület nevezi el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ügyekben a képviselő-testületi döntésre a polgármester tesz javaslatot.

(3) Új utca elnevezésére beépítésének megkezdése előtt, területének közterületként való bejegyzésével egyidejűleg kell javaslatot tenni.

(4) Az utca, elnevezését, megelőzően a javaslatot a Pénzügyi Bizottságnak meg kell tárgyalnia.

5. § (1) Az utca elnevezését, az elnevezés megváltoztatását, az utcában lakók több mint fele, továbbá bármely, Onga városban bejegyzett társadalmi szervezet kezdeményezheti az önkormányzatnál.

(2) Az utca nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni annak a településen belüli elhelyezkedésére, a hagyományokra.

(3) Az utca nevét megváltoztatni csak különösen indokolt esetben lehet.

III. Fejezet

5. Utcanévtábla szövege és elhelyezése

6. § (1) Az utcanév-táblát az utca mindkét oldalán, az utca elején és végén, valamint az utca útkereszteződéseinél, minden sarokingatlanon el kell helyezni.

(2) Az utcanév-táblának az utca nevét kell tartalmaznia.

7. § Terek, külterületi lakott helyek, az általánostól eltérő beépítettségű közterület utcanév-táblájának szövege, elhelyezése az előbbiektől eltérhet, illetve szükségszerűen több utcanévtábla is elhelyezhető.

8. § Az ingatlan tulajdonosa (kezelője) az utcanévtábla elhelyezését tűrni köteles.

9. § Az utcanévtábla elkészítésének költsége az önkormányzatot terheli. Elkészítéséről, elhelyezéséről, karbantartásáról és pótlásáról az Ongai Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

IV. Fejezet

6. Az ingatlanok számozása

10. § (1) A lakóházak, az egyéb épületek és az építési telkek házszámmal való ellátása az Ongai Polgármesteri Hivatal feladata, a házszámozás nyilvántartása a népesség-nyilvántartásé.

(2) A házszámozást új utca esetén annak keletkezésével, illetőleg a telekalakítás elrendelésével (engedélyezésével) egyidejűleg kell elvégezni.

7. Házszámtábla kihelyezésének szabályai

11. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant házszámtáblával ellátni.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A házszámtáblát épületen, kerítésen, ezek hiányában külön tartószerkezeten, közterületről jól látható módon kell elhelyezni.

(4) Saroktelek esetén a házszámtáblát azon az oldalon kell elhelyezni, amely közterületre az ingatlant számozták, függetlenül attól, hogy hol van az ingatlan főbejárata.

8. Házszámváltozás

12. § (1) A házszámok megváltoztatása hivatalból vagy kérelemre történhet. Kérelmet az nyújthat be, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(2) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha

a) az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel az ingatlan házszáma, csak a helyrajzi száma, a közterületen több ingatlan azonos házszámmal szerepel az ingatlan-nyilvántartásban,

b) az ingatlan házszáma téves,

c) az ingatlan megosztására vagy egyesítésére kerül sor.

(3) Ha a közterületen több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik, vagy az ingatlanok számozása hibás, illetve új házszám kerül megállapításra, akkor a közterületet érintő ingatlanokat a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell átszámozni.

V. Fejezet

9. Egyéb rendelkezések

13. § (1) Közterületi névtáblát Onga Város Önkormányzat jegyzőjének hozzájárulása nélkül eltávolítani, a tájékoztató jellegét megszüntetni tilos. Tilos a közterületi névtáblát megrongálni, eltakarni.

(2) A házszámok megállapítására, megváltoztatására vonatkozó eljárásban a közigazgatási eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Azon ingatlantulajdonosok, akiknek ingatlanán e rendelet hatálybalépésekor a házszámtábla hiányzik vagy nem látható, kötelesek azt e rendelet hatálybalépésétől számított 90 napon belül elhelyezni.

VI. Fejezet

10. Záró rendelkezések

14. § (1) Jelen rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet a hatálybalépést megelőző szabályok alapján megállapított közterület elnevezések és házszámok érvényességét nem érinti.

1

Az önkormányzati rendeletet az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 15. napjával.