Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (XII.2.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatási ellátás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 12. 02- 2015. 11. 16

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (XII.2.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatási ellátás helyi szabályairól

2014.12.02.

Szilvásvárad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 26. §-ában foglaltak alapján – tekintettel a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX.25.) BM rendelet foglaltakra – a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzat által – a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX.25.) BM rendelet alapján a szociális célú tűzifa támogatás igénybevételének alapjául szolgáló szociális rászorultság feltételeit, szabályait és az igénylés részletes feltételeit megállapítsa.

A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Szilvásvárad község közigazgatási területére.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtási szabályairól szóló 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Szr.) 2. § (3) bekezdésében meghatározott személyekre.

Szociális célú tűzifa támogatás

3. § (1) Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, hogy kérelmező családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

(2) Szociális célú tűzifa támogatás megítélése során előnyt élveznek azok a személyek, akik a Sztv. alapján aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy lakásfenntartási támogatásra jogosultak.

Hatásköri és eljárási rendelkezések

4. § (1) A támogatás iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalához jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelem 2014. december 10. napjáig nyújtható be.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

- jövedelemigazolást,
- vagyonnyilatkozatot,
- a lakásban tartózkodás jogcímét igazoló iratot, vagy annak másolatát (tulajdoni lap, adásvételi szerződés, lakásbérleti szerződés, albérleti szerződés stb.).
(4) Jövedelem számításánál a Sztv. jövedelemszámításra vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni.

5. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 5 m3.

(2) A szociális célú tűzifa kiszállításakor, annak átvételét a jogosult átvételi elismervényen aláírásával köteles igazolni.

6. § A szociális célú tűzifa támogatással kapcsolatos hatáskörét a Képviselő-testület a Szociális és Egészségügyi Bizottságára ruházza át.

Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet 2014. december 2. napján lép hatályba.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Sztv. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

1. melléklet a 16/2014. (XII. 2.) önkormányzati rendelethez

üres cím