Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014. (II.28.) önkormányzati rendelete

Iváncsa Községi Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 01- 2014. 09. 25

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1.§  (1)        A rendelet hatálya Iváncsa Községi Önkormányzatra  (továbbiakban: Önkormányzat), valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.


          (2)     Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek:

                   a) Iváncsai Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal),

                   b) Iváncsai Általános Művelődési Központ.


2. A költségvetés bevételei és kiadásai


2.§     (1)     Az Önkormányzat 2014. évi:

                   a) bevételének főösszegét 237 702 eFt-ban

                   b) kiadásának főösszegét 237 702 eFt-ban

                   állapítja meg,

   

          (2)     a) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti bevételeket rovatrend szerinti előirányzatonként a 2. melléklet tartalmazza.

                   b) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti kiadásokat rovatrend szerinti előirányzatonként a 3. melléklet tartalmazza.


3.§     (1)     Az Önkormányzat az általa irányított költségvetési szervek nélküli költségvetési bevételét 203 003 eFt-ban állapítja meg, melynek részletezését a 2/A. melléklet tartalmazza. A finanszírozási bevételét 8 000 e Ft-ban állapítja meg, melynek részletezését az 5. melléklet tartalmazza.

          (2)     Az Önkormányzat az általa irányított költségvetési szervek nélküli kiadásait  79 666

                   eFt-ban hagyja jóvá, melynek részletezését a 3/A. melléklet tartalmazza.


4.§     (1)     Az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2014. évi engedélyezett létszámát 26 főben, a közfoglalkoztatottak létszámát 11 főben állapítja meg a 12. mellékletben foglaltak szerint, az alábbiak figyelembe vételével:

                    a) az Iváncsai Általános Művelődési Központ közalkalmazotti létszáma: 16 fő,

                    b)  Iváncsai Polgármesteri Hivatal köztisztviselői létszáma: 7 fő,

                    c) Iváncsai Polgármesteri Hivatal Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott létszáma1fő,

                    d) Önkormányzat köztisztviselői létszáma: 1 fő (polgármester),

                    e) Önkormányzat közalkalmazotti létszáma: 1 fő,

                    f) Önkormányzat Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott létszáma: 2 fő.



          (2)  Az Önkormányzat és költségvetési szervei költségvetési bevételeit a 2/A., 2/B., 2/C. és költségvetési kiadásait rovatrend szerinti, valamint kötelező feladatok és önként vállalt feladatok szerinti bontásban, feladatonként a 3/A., 3/B. és a 3/C.  melléklet tartalmazza.

                  

5.§     (1)     Az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének egyenlegét, költségvetési hiány nélkül állapítja meg.


          (2)     Az Önkormányzat 2014. évi felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak részletezését a 6. melléklet tartalmazza


          (3)     Az Önkormányzat 2014. évi:

                   a) mérlegét az 1 . melléklet,

                   b) a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat 22 1911 eFt-ban állapítja meg, melynek részletezését a 11. melléklet

                   tartalmazza.

                  

          (4)     A 2014. évi előirányzat-felhasználásának ütemezését és likviditási tervét a 8. melléklet tartalmazza.


(5)     A 2014. évi közvetett támogatások várható összege 5.250  e Ft, melynek részletezését a 7. melléklet tartalmazza, az állami támogatások részletezését a 9. melléklet tartalmazza.


(6)    A képviselő –testület az általa fenntartott intézményeknél alkalmazandó élelmezési nyersanyag-normákat és az érte fizetendő térítési díjat a 10 sz. melléklet szerint állapítja meg.


         (7)    Az Önkormányzat a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti, adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségét az Iváncsai Római Katolikus Egyházközség fejlesztésre elnyert támogatási összegben, 5.200 ezer Ft-ban, valamint az Iváncsai Közalapítvány fejlesztésre elnyert támogatási összegben 5.000 ezer Ft-ban határozza meg azzal, hogy a támogatási összeg megfinanszírozása az Ercsi és Vidéke Takarékszövetkezettől igényelt fejlesztési hitelből történik, amelyhez az Önkormányzata készfizető kezességet vállalt.



3. A 2014. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


6.§       (1)     A költségvetési szerv költségvetési támogatása csak a költségvetési szerv szakmai tevékenységére és az ezzel összefüggő kiadásokra használható fel.

           

            (2)     Az önkormányzat költségvetési szerveinek vezetői a hatáskörükbe utalt kiemelt előirányzatok között saját hatáskörben az államháztartásról szóló törvényben foglaltak betartása mellett hajthatnak végre átcsoportosítást.


            (3)     A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok között átcsoportosítani a polgármester kezdeményezésére, a helyi önkormányzati feladatok ellátása érdekében a képviselő-testület jogosult azzal, hogy a polgármester 2.000.000,- Ft összegig előirányzatok közötti átcsoportosítást önállóan, képviselő-testületi felhatalmazás nélkül is engedélyezhet.


            (4)     Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést igényel – a testület dönt a polgármester előterjesztésében, a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.


            (5)     Az Önkormányzat a 2014. évi költségvetését az az államháztartásról szóló törvényben foglaltak szerint módosíthatja.


            (6)     Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv jóváhagyott bevételi előirányzatán felüli többletbevételét az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Ávr.) foglaltak alapján használhatja fel.


7.§                Az Önkormányzat az általános tartalékot a többlet bevételei terhére képez.


8.§                 Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX. törvény 54.§ (1) bekezdésében meghatározott köztisztviselő illetményalap 38.650.-Ft, a köztisztviselői juttatások alapja a 2001. évben jóváhagyott 45.000.- Ft-összegű illetményalap.

             

9.§                 A képviselő-testület a köztisztviselői cafetéria keret összegét bruttó 200.000.- Ft/fő/év-ben állapítja meg, a 4.§ (1) bekezdés c),e) és f) pontjában megjelölt foglalkoztatottak béren kívüli juttatását bruttó 96.000 Ft/fő/év, a 4.§ (1) bekezdés a) pontjában foglalkoztatottak béren kívüli juttatását bruttó 60.000 Ft/fő/év összegben határozza meg.


4. Intézmények finanszírozása


10.§     (1)     Az intézmények részére az önkormányzati támogatás folyósítására a tényleges szükséglethez igazítva kerül sor.


          (2)     Az intézményvezetőknek a jelen költségvetési rendeletben meghatározott intézményi támogatás összegéből biztosítania kell az intézmények által kidolgozott adatok alapján az önkormányzat által 2013. október hóban leigényelt normatív hozzájárulás, támogatás jogos igénybevételének feltételeit. A normatív hozzájárulások, támogatások hátrány nélküli lemondására, vagy pótigény benyújtására az Ávr.-ben foglalt határidő betartása mellett lehetséges.


           (3)    Amennyiben a normatíva elszámolás ellenőrzése, vizsgálata során, továbbá az utólagos elszámoláskor eltérés kerül megállapításra a számított normatív támogatásnál, illetve az intézmények által a költségvetés készítéséhez vagy a módosításához biztosított adatok nem felelnek meg a valóságnak és ezt az ellenőrzés utólag feltárja, akkor az intézmény tárgyévi költségvetése a jogtalanul felvett támogatás összegével módosításra kerül.


          (4)     Az intézmény vezetője a Polgármesteri Hivatal külön felhívása nélkül is köteles a Polgármesteri Hivatalt írásban tájékoztatni a normatív, és kötött felhasználású normatív támogatás alapját képező mutatószámok tervezettől eltérő alakulása esetén. A naprakész információkat az analitikus nyilvántartások folyamatos vezetésével kell biztosítani. A változás bejelentésének elmulasztásából adódó igénybevételi kamat a mulasztó intézményt terheli.


5. Záró rendelkezések


11.§     Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





       Szabó Ferenc                                                                                    dr. Kapitány Csilla

        polgármester                                                                                               jegyző





Kihirdetési záradék:


E rendelet az Iváncsai Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján ................................................. napján kihirdetésre került.


                       

                                                                      

                                                                                   dr. Kapitány  Csilla

                                                                                                   jegyző