Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (II. 24.) önkormányzati rendelete

a lakásokról és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekről szóló 32/2012. (IX. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 02. 25- 2014. 02. 25

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. melléklet o) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének a lakásokról és nem lakás céljára szolgáló helyiségekről szóló 32/2012. (IX. 24.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 54. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„54. § (1) A lakáskezelő, illetve a vagyonkezelő (a továbbiakban együtt: ingatlankezelő) a Képviselő-testület 53. § (1) bekezdése szerinti döntését követő tizenöt napon belül tájékoztatja az elővásárlási jog jogosultját arról, hogy az Önkormányzat az ingatlant értékesítésre kijelölte, továbbá tájékoztatást nyújt az ingatlan megvásárlásának a feltételeiről és az ingatlan vételárának a helyi forgalmi értékhez viszonyított arányáról. Az ingatlankezelő egyidejűleg felhívja az elővásárlási jog jogosultját, hogy vételi szándék fennállása esetén az ingatlan értékbecslésének díját nyolc napon belül fizesse meg.”.


(2) Az R. 54. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) Abban az esetben, ha a bérlő a vételi szándékától elállt, az értékbecslés díja nem jár vissza, kivéve ha a Képviselő-testület az ingatlan vételárát az 58. §-ban foglaltaktól eltérően határozza meg.”.

2. §


Az R. 56. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


b) az ingatlan forgalmi értékét és a vételárát,”.


3. §


Az R. 58. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„58. § (1) A Képviselő-testület az ingatlan vételárának a helyi forgalmi értékhez viszonyított arányát az ingatlan elidegenítésre történő kijelöléséről szóló határozatában állapítja meg.

(2) A vételár az Önkormányzat ingatlangazdálkodása hatékonyságának javítása érdekében a 2. mellékletben meghatározott mértékben csökkenthető, de nem lehet kevesebb az ingatlan nettó könyv szerinti értékénél.”.

4. §


Az R.

a) 54. § (2) bekezdésében a „megelőlegezésétől” szövegrész helyébe a „megfizetésétől”,

b) 55. § (1) bekezdésében az „a 54. §” szövegrész helyébe az „az 54. §”

szöveg lép.

5. §


Az R. az 1. mellékletben meghatározott 2. melléklettel egészül ki.

6. §

 

Hatályát veszti az R. 55. § (2) bekezdésében az „a vételi ajánlat elfogadását,” szövegrész.


7. §

 

Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.


8. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Kovács Róbert

polgármester

Dr. Szabó Krisztián

jegyző


Mellékletek