Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a piacokról

Hatályos: 2014. 03. 06- 2023. 02. 26

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a piacokról1

2014.03.06.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet területi hatálya a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén, az Önkormányzat által fenntartott piacokra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a piacot fenntartóra, a piac üzemeltetőjére, a piacon értékesítési tevékenységet folytatókra és a piac területén tartózkodókra terjed ki.

2. § (1) A piac létesítéséről, helyéről, rendeltetéséről, üzemeltetőjéről és az ott alkalmazott díjakról a Képviselő-testület külön határozata rendelkezik.

(2) Az Önkormányzat által fenntartott piac üzemeltetője a Józsefvárosi Közterület-felügyelet és Városüzemeltetési Szolgálat (a továbbiakban: Üzemeltető), aki a fenntartó nevében vezeti a piacot, annak működésével kapcsolatos feladatokat ellátja és a fenntartó nevében jogosult eljárni.

(3) A piac házirendjét – mely a piac nyitva tartási idejét és rendjét is magában foglalja - az Üzemeltető határozza meg, melyet a piac területén jól látható helyre ki kell függeszteni.

3. § (1) Bérlő az, aki a piac területén lévő értékesítő helyiségre bérleti jogot szerzett és a piac fenntartójával szerződést kötött.

(2) A bérleti szerződés időtartama:

a) 15 éves határozott időtartamú a képviselő-testület külön határozata szerint, és ezen bérlőket a határozott időtartam lejártát követően előbérleti jog illeti meg, vagy

b) a feltétel bekövetkezéséig, vagy

c) határozatlan idejű.

(3) A fenntartó a bérleti szerződéseket a Képviselő-testület Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottságának (a továbbiakban: Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság) hozzájárulása alapján köti meg.

4. § (1) Az őstermelő az őstermelői igazolványának bemutatását követően, vagy egyéb termelő az általa termelt élelmiszerek eladása céljából a piac területén napi helyjegy, vagy havi helyhasználati díj fizetése ellenében árusításra jogosult, mely helyhasználatát az Üzemeltető napi vagy havi rendszerességgel megújíthatja.

(2) A napi helyhasználatra kijelölt területnek az igénybevételére a helyhasználó napi helyjegy megváltásával szerez jogosultságot. A napi és havi helyhasználati szerződést a helypénz megfizetését igazoló készpénzfizetési számla helyettesíti, melyet az Üzemeltető állít ki. A helyjegy másra nem ruházható át.

(3) A napi helyhasználat joga az Üzemeltető visszaigazolása alapján piacnyitástól zárásig tart. Az Üzemeltető a napi helyhasználatra kijelölt helyek közül nem köteles a következő napon is ugyanazt a helyet az igénylő rendelkezésére bocsátani.

(4) A helyhasználó napijegyét köteles állandóan magánál tartani és az üzemeltető képviselőjének kérésére felmutatni. Annak hiánya esetén a helyhasználó köteles újból napi helyhasználati díjat fizetni.

(5) A napi és havi helyhasználatra szóló döntést az Üzemeltető hozza meg, melyben meghatározza a helyhasználatért fizetendő díjat és az árusítandó termékek körét. A helyhasználati díjat előre, a piac nyitásakor egyösszegben kell megfizetni.

5. § (1) A bérlő halála esetén a lakások és helyiségek bérletére valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 40. §-a az irányadó.

(2) A fenntartó külön hozzájárulás nélkül csak az Ltv. 40. §-ban felsorolt személyekkel köthet pályázat nélkül szerződést, abban az esetben, ha a halálesettől számított 1 hónapon belül, de legkésőbb a hagyatéki eljárás befejezéséig a fenntartó felé szerződéskötési szándékukat bejelentik.

(3) A (2) bekezdés szerinti határidő leteltét követően az e rendelet szabályai szerint pályázat kerül lebonyolításra.

6. § (1) Az Ltv. 41. §-ban szabályozott esetben a bérlő az általa létrehozott gazdasági társaság, egyéni cég, szövetkezet alapítását illetve átalakulását köteles bejelenteni az Üzemeltető felé az alapítástól, átalakulástól számított 15 napon belül.

(2) A fenntartó az Üzemeltető értesítését követően számított 15 napon belül dönt a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság hozzájárulását követően a bérleti szerződés módosításáról.

7. § (1) Az üzletkör megváltoztatására kizárólag a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság és az illetékes szakhatóságok hozzájárulásával, a működési engedély és a bérleti szerződés írásban történő módosításával kerülhet sor.

(2) Az üzlethelyiség székhelyként (telephelyként vagy fióktelepként) történő bejelentéshez hozzájárulása szükséges, melyet a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság ad meg.

8. § (1) A piac területén lévő, megüresedett üzlethelyiségek bérleti jogát a fenntartó a pályázat útján hasznosítja.

(2) A pályázati kiírás tartalmi elemeit, a pályázat eredményességének megállapítását, a nyertes pályázót a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság határozza meg az Üzemeltető javaslata alapján. A pályázat lebonyolítása az Üzemeltető feladata.

(3) A pályázható üzlethelyiségek jegyzékét, és a pályázati kiírást az Üzemeltető a piac területén jól látható helyre 15 napra közszemlére ki kell függeszteni.

9. § (1) A piac területén lévő közös használatú utak és helyiségek rendeltetésszerű használattal összefüggő tisztítása, a szemét elszállítása, fertőtlenítése az üzemeltető feladata. A rendeltetéstől eltérő használatból eredő többlet-szolgáltatás díját a bérlőre a fenntartó az Üzemeltető jelzése alapján átháríthatja.

(2) A bérlőt terheli az üzlethelyiség, valamint az üzlethelyiség előtti terület takarítása, tisztán tartása és a Képviselő-testület által megállapított bérleti díjak, egyéb díjak és közüzemi szolgáltatások díjainak fizetése.

(3) A bérlő köteles az általa bérelt üzlethelyiséget rendeltetésszerűen használni, karbantartani, állagát megóvni.

10. § A bérleti szerződés az Ltv-ben szabályozott eseteken kívül megszűnik, ha a piac megszűnik vagy bezárását hatósági határozattal véglegesen elrendelik.

11. § (1) Tilos a piac egész területén és a piac területének bármely pontjától 200 méter távolságon belül a közterületen palackozott és kimért szeszesitalt árusítani és fogyasztani. Az erre irányuló felszólítást a bérlők kötelesek az üzletben, és az üzlet kirakatában, vagy ajtaján jól látható helyre kifüggeszteni.

(2) A szeszesital árusítási tilalom alól kivétel nem adható.

12. § (1) Ez a rendelet 2014. március 6-án lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Teleki László téri Élelmiszer Piacról szóló 10/2009.(II. 27.) önkormányzati rendelet.

(3) A piac területén létesített üzletek, árusító helyek bérletével kapcsolatos, e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Önkormányzat mindenkor hatályos, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására és elidegenítésére vonatkozó rendeletének szabályai az irányadóak.

1

6/2014. (III.08.) számú önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezte a 4/2023. (II.23.) önkormányzati rendelet 12.§-a, hatálytalan 2023. február 27-től.