Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

Hatályos: 2014. 09. 01- 2022. 05. 26

Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

2014.09.01.

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Az önkormányzati rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Felpéc község közigazgatási területén lévő közterületekre és ingatlanokra, valamint azok tulajdonosaira, használóira, kezelőire terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13.pontjában meghatározott terület;

b) közterületnév: a közterület nevének és jellegének együttes megnevezése;

c) közterület neve: előtag, a közterületnévnek az egyéni, tulajdonnévi jelleget adó, szerephordozó része;

d) közterület jellege: utótag, a közterület helyrajzi fajtáját, jellegét rögzítő megnevezés, az utca, út, közút, köz, sor, fasor, sétány, feljáró, lépcső, tér, tere, köztér, liget, kert, park, stb. elnevezések gyűjtőneve;

e) házszám: a bel-és külterületi ingatlanok közterületre megállapított sorszáma;

f) házszámozás: az adott közterületre néző, vagy bejáratával az adott közterületre nyíló ingatlanok sorszámozása.

3. A közterületek elnevezésére, megváltoztatására vonatkozó szabályok

3. § (1) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú utakat, valamint azt az esetet, amikor a közterülethez kapcsolódó ingatlanok házszámozása másik közterület figyelembevételével már megtörtént.

(2) A közterület nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre.

(3) Ha a közterületet természetes személyről nevezik el, a teljes családi név mellett az utónév is az elnevezés részét képezi.

(4) Közterületet olyan természetes személyről lehet elnevezni,

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében vagy az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt, és személye közmegbecsülésnek örvend;

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területein kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, mely miatt emléke megőrzésre méltó;

c) akinek Felpéc község életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult a település fejlődéséhez, hírneve öregbítéséhez.

(5) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(6) Közterület neveként szám nem használható.

(7) A közigazgatási területen belül egy közterületnév csak egyszer szerepelhet.

(8) Minden házszámnak valamely közterülethez kell tartoznia.

4. § (1) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új útszakasz, külön elnevezési eljárás nélkül, a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

(2) Ha településrendezés vagy beépítés következtében valamely közterület több részre osztódik, és így egységes közterületként megszűnik, az újonnan létrejött közterületet el kell nevezni. A közterület eredeti nevét legkisebb pozitív szám-értékkel kezdődő házszámú közterület-szakaszon kell meghagyni.

(3) Elágazó közterületeket áganként kell elnevezni.

5. § (1) A közterületet – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – a polgármester javaslatára a képviselő-testület nevezi el.

(2) Új közterület elnevezésére beépítésének megkezdése előtt, területének közterületként való bejegyzésével egyidejűleg kell javaslatot tenni.

(3) A közterület megszűnésével külön döntés nélkül a közterület neve is megszűnik.

(4) A közterület nevét megváltoztatni csak különösen indokolt esetben lehet.

(5) A közterületnév megállapításáról, illetve megváltoztatásáról tájékoztatni kell a lakosságot, az illetékes járási hivatalt, az illetékes postai és ingatlan-nyilvántartó szerveket, a rendőrség, a katasztrófavédelem, az országos mentőszolgálat illetékes szerveit, valamint az illetékes közműszolgáltatókat.

(6) A község közterületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni, és abban a változásokat folyamatosan fel kell tüntetni. A jegyzék vezetését a Gyömörei Közös Önkormányzati Hivatal végzi.

(7) A közterület elnevezését, az elnevezés megváltoztatását az adott közterületen lakók több mint fele írásban és az okot is megjelölő részletes indoklással kezdeményezheti a polgármesternél.

4. A házszámozás

6. § (1) A névvel ellátott közterületen a beépített és a beépítetlen építési telkeket házszámmal kell ellátni.

(2) A házszám arab szám, továbbá – amennyiben ez szükséges – arab szám és alátöréssel az abc kisbetűje.

(3) A vonalszerű közterületek esetében, a számozás irányába haladva a jobb oldalon a páratlan számokból – az 1. számtól kezdődően –, a bal oldalon a páros számokból – a 2. számtól kezdődően – kell megszakítás nélkül a házszámot képezni.

(4) A közterületek házainak számozása a település központjától távolodva a legkisebb pozitív szám értékétől kezdődően növekszik.

(5) A kizárólag egyik oldalon beépíthető közterületek telkei és a foltszerűen beépített területek folyamatosan számozhatóak.

(6) Amennyiben a közterületnek a nyilvántartásba vett házszámokkal rendelkező szakaszán telekmegosztás, beépítés, vagy a házszámok egyéb okból történő rendezése miatt a közterület, közterületszakasz jelentős részének átszámozására lenne szükség, - az átszámozás elkerülése érdekében – az érintett házszámot a latin „ábécé” kisbetűivel írt alátöréssel kell megkülönböztetni.

(7) A házszámozás folyamatosságát telekösszevonást követően is biztosítani kell. Az összevonást követően kialakuló telket a korábbi telkek házszámainak együttes megjelölésével kell ellátni – így a (3) bekezdés szerinti házszámozás esetén például: 1-3., vagy 2-4., az (5) bekezdés szerinti házszámozás esetén pedig például: 1-2.

7. § (1) A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást.

(2) A 6. § rendelkezései az önkormányzati rendelet hatálybalépésének időpontjában nyilvántartott házszámozásra nem vonatkoznak.

8. § (1) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(2) Az ingatlanok házszámának megállapítására vonatkozó hatáskörét a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.

(3) A már megállapított házszám megváltoztatására csak indokolt esetben kerülhet sor, így különösen, ha:

a) az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel az ingatlan házszáma, csak a helyrajzi száma,

b) a közterületen több ingatlan azonos házszámmal szerepel az ingatlan-nyilvántartásban,

c) az ingatlan házszáma téves,

d) a 6. § (6)-(7) bekezdésében meghatározott esetek következnek be.

(4) A házszám-változtatáskor arra kell törekedni, hogy a házszám-változtatás minél kevesebb érintett lakcímének megváltoztatásával járjon.

5. Utcanévtáblák és házszámtáblák elhelyezése

9. § (1) A közterületek elnevezését tartalmazó, a tájékozódást segítő táblákat (a továbbiakban: utcanévtábla) az utca kezdetén, végén és minden betorkolló utcánál is el kell helyezni.

(2) Az utcanévtáblát jól látható helyen – elsősorban épületen, kerítésen, vagy külön tartószerkezeten – kell elhelyezni.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója az utcanévtábla kihelyezését és az ezzel járó munkálatokat tűrni köteles.

(4) Az utcanévtáblának az utcajegyzékben szereplő elnevezéssel meg kell egyeznie.

(5) Az új közterület elnevezését tartalmazó utcanévtáblát, valamint a közterület elnevezésének megváltoztatása után az új utcanévtáblát az ingatlan-nyilvántartásba való átvezetést követő három hónapon belül kell kihelyezni.

(6) A közterületek elnevezésének megváltozását követően a régi utcanévtáblát piros színű, átlós áthúzással kell jelölni. A régi elnevezést tartalmazó utcanévtáblát a megszűnését követő két év elteltével lehet eltávolítani.

10. § (1) A házszámtáblát az ingatlan kerítésére, házfalára, a közterületről jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyeznie.

(2) Bekerítetlen építési telek esetében a házszámtáblát földbe szúrt tartóoszlopon kell elhelyezni, úgy hogy a közterület felől jól látható legyen.

11. § (1) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerint cseréjéről, és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(2) Amennyiben az ingatlan házszáma hivatalból indult eljárás során változik meg, a házszámtáblát az ingatlan tulajdonosa részére az önkormányzat ingyenesen biztosítja.

6. Záró rendelkezések

12. § E rendelet 2014. szeptember 1. napján lép hatályba.