Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (VI.13.) önkormányzati rendelete

"az egyes kitüntetések adományozásáról" szóló 15/2001. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 06. 13- 2014. 06. 12

Herend város a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1.§ (6) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az egyes kitüntetések adományozásról az alábbiak szerint rendelkezik.


Díszpolgári cím


1.§ Díszpolgári cím annak adományozható, aki Herend város és polgárai számra, a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.


2.§ (1) A díszpolgár címet Herend város Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület)a kitüntetett személy nevének e rendelet 3. számú mellékletébe történő feltüntetésével adományozza. Az erről szóló díszes oklevelet és egy a nevére és kitüntető címére utaló porcelán vázát és porcelán emlékplakettet a Képviselő-testület ülésén, vagy a településen megrendezésre kerülő nemzeti, vagy települési ünnephez kapcsolódó ünnepség keretében kell átadni.

(2) A díszpolgári oklevél a város címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A díszpolgár nevére és kitüntető címére utaló porcelán váza leírását e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az emlékplakett porcelánból készül és Herend címerét, „HEREND DÍSZPOLGÁRA” feliratot tartalmazza. Az emlékplakett mintáját e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(5) A díszpolgárok névjegyzékét e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.


3.§ (1) A díszpolgár cím erkölcsi elismerés, amely a város tiszteletét és háláját fejezi ki, s ez a kitüntetett személynek – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – nnem biztosít előjogokat és nem jár anyagi javadalmazással.

(2) A kitüntetett személy

a) meghívandó a város ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,

c) halála esetén a városi Önkormányzat költségén díszsírhelyre jogosult.


[1]4.§ A díszpolgári cím adományozására bármely, Herend Városában állandó lakcímmel rendelkező nagykorú személy tehet javaslatot, mely javaslathoz a Képviselő-testület megválasztott tagjai legalább egynegyedének ajánlása (aláírása) is szükséges.  A javaslatot az Önkormányzat Humán Ügyek Bizottsága terjeszti a Képviselő-testület elé.


5.§ A Képviselő-testület a díszpolgári címmel járó oklevelet és a porcelán vázát a melléklet szerinti formában adományozza.





A település elismerő címei



6.§ Évente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható, kivéve ha a képviselő-testület posztumusz díszpolgári címet is adományoz, ebbe az esetben évente két díszpolgári cím adományozható.


7.§ „Herend” Oklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik a város fejlesztésében, közéletében kiemelkedően hasznos munkát végeztek, kivívva ezzel a város polgárainak megbecsülését.


8.§ „Herend Kultúrájáért” Oklevél adományozható azokak a személyeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka valamely területén és szakmai munkájukkal, közéleti tevékenységükkel elismerést vívtak ki szakterületükön.


9.§ „Herend Művészetéért” Oklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a művészet valamely ágában.


[2]10.§ „Herend Oktatásáért” Oklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik hosszú időn keresztül kiemelkedő eredményt értek el a városban az oktató-nevelő munka, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak a település ifjúságának oktatásában, nevelésében.


11.§ „Herend Sportjáért” Oklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik a város sportjáért kimagasló tevékenységet fejtettek ki vagy sportteljesítményükért példaként állíthatók a város közössége elé.


12.§ (1) A „Herendért” Oklevelet, a „Herend Kultúrájáért” Oklevelet, a „Herend Művészetéért” Oklevelet, a „Herend Oktatásáért” Oklevelet, valamint a „Herend Sportjáért” Oklevelet a Képviselő-testület adományozza. Az erről szóló díszes oklevelet és a kitüntetett nevére és elismerő címére utaló porcelán tányért a Képviselő-testület ülésén, vagy a településen megrendezésre kerülő nemzeti, vagy települési ünnephez kapcsolódó ünnepség keretében kell átadni.

(2) Az oklevél a város címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírást és pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintája megegyezik a díszpolgári oklevél mintájával.


[3]13.§ A „Herendért” Oklevél, a „Herend Kultúrájáért” Oklevél, a „Herend Művészetéért” Oklevél, a „Herend Oktatásáért” Oklevél, valamint a „Herend Sportjáért” Oklevél adományozására bármely, Herend városban állandó lakcímmel rendelkező nagykorú személy tehet javaslatot. A javaslatot az Önkormányzat Humán Ügyek Bizottsága terjeszti a Képviselő-testület elé.


[4]14.§ A 7.§-a, 8.§ -a, 9.§ -a, 10.§ -a és 11.§ -a szerinti kitüntetésekből évente legfeljebb három-három adományozható kivéve, ha a Képviselő-testület posztumusz kitüntetést is adományoz, ebben az esetben évente négy-négy kitüntetés adományozható.”


A település megtisztelő címe


15.§ „Tiszteletbeli Herendi Polgár” megtisztelő cím adományozható azoknak a személyeknek, akiket a képviselő-testület arra érdemesnek tart.


16.§ (1) A „Tiszteletbeli Herendi Polgár” megtisztelő címet a Képviselő-testület adományozza. Az erről szóló díszes oklevelet a Képviselő-testület ülésén, vagy a településen megrendezésre kerülő nemzet, vagy települési ünnephez kapcsolódó ünnepség keretében kell átadni.

(2) Az oklevél a város címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintája megegyezik a díszpolgári oklevél mintájával.


[5]17.§ A „Tiszteletbeli Herendi Polgár” megtisztelő címre bármely, Herend városban állandó lakcímmel rendelkező nagykorú személy tehet javaslatot. A javaslatot az Önkormányzat Humán ügyek Bizottsága terjeszti a Képviselő-testület elé.


18.§ Évente legfeljebb egy „Tiszteletbeli Herendi Polgár” megtisztelő ím adományozható.”



Záró rendelkezések



19.§ (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2) Ezzel egyidejűleg Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének a „Herend Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról” szóló 7/2003.(IV.30.) rendelete 3.§ (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A település kitüntető címe: „Herend Város Díszpolgára”, melynek birtokosa egy a nevére és kitüntető címére utaló felirattal ellátott porcelán vázát (formaszáma: 0662-0-00-CFR) és emlékplakettet kap.


A település elismerő címei: „Herendért” Oklevél, a „Herend Kultúrájáért” Oklevé, a „Herend Művészetéért” Oklevél, a „Herend Oktatásáért” Oklevél, valamint a „Herend Sportjáért” Oklevél, melynek birtokosa az oklevél mellett tárgyjutalomban részesül.


A település megtisztelő címe: a „Tiszteletbeli Herendi Polgár”, melyet a nem herendi lakosú birtokosa oklevél formájában kap meg.”



Rieth Nándor sk.                                                                   Dr. Jáger György sk.

                                       polgármester                                                                                     jegyző







[1]

Módosította a 6/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[2]

Módosította a 10/2009.(V.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[3]

Módosította a 6/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelet 2.§-a

[4]

Módosította a 6/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[5]

Módosította a 6/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelet 4.§-a

Mellékletek