Kéked Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (XI.18.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 11. 18- 2022. 02. 28

Kéked Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (XI.18.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól1

2015.11.18.

Kéked Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kéked község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. § (1) A támogatás forrása Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény 1. melléklet IX. helyi Önkormányzatok támogatási fejezet 13. A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás jogcímen Kéked Község Önkormányzata részére megállapított 876.300,-Ft támogatás.

(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek megfizetését.

3. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként téli fűtésproblémák enyhítésére tűzifát biztosíthat azok részére, aki

a) aktív korúak ellátására jogosult,

b) időskorú járadékban részesül,

c) lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy lakhatási támogatásban részesül,

d) jövedelemmel nem rendelkezik,

e) ápolási díjban részesül,

f) gyermekét egyedül neveli

g) 3 vagy többgyermekes család,

h) rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül,

i) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át.

(2) A jövedelemszámításánál tekintettel kell lenni a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (4) bekezdésében foglaltakra.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azokat a jogosultakat, akik a 3. § (1) bekezdésben felsorolt feltételek közül, egyidejűleg kettőnél több jogosultsági feltételnek is megfelelnek.

4. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, család

1. aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett;

2. életvitelszerűen olyan lakásban lakik, ami tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él.

5. §

1. A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indulhat.
1. A kérelmeket 2015. december 04. napjáig lehet benyújtani a Kéked Község Önkormányzat Hivatalában ügyfélfogadási időben. A határidő jogvesztő.
(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2015. december 08. napjáig dönt.
(4) Az egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége 1- 5 m 3 lehet.
(5) A döntést követő 30 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.
(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

6. §

1. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 7/2014. (XII. 09.) önkormányzati rendelet.
1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és hatályát veszti 2016. december 31.-én.
1

Az önkormányzati rendeletet a Kéked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 1. napjával.