Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (III. 17.) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2018. 07. 01

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (III. 17.) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

2018.07.01.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testület Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (2) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja és hatálya

1.  § A rendelet célja az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja.

2.  § A rendelet területi hatálya Taktaharkány nagyközség közigazgatási területén a belterületi ingatlanokra terjed ki.

3.  § A rendelet személyi hatálya Taktaharkány nagyközség közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

4.  § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és növényi hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék;

b) nem minősül avarnak és kerti hulladéknak az ilyen hulladékok egyéb hulladékokkal való keveréke (különösen műanyag, üveg, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak).

c) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek, vagy amelynek tulajdonában – vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor – birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.

3. Avar és növényi hulladék égetésének szabályai

5.  § (1) Az avar és növényi hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos a nem komposztált avart és növényi hulladékot Taktaharkány közigazgatási területén – a 6. §-ban foglaltak kivételével – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóval köteles elszállíttatni.

6.  § (1) Taktaharkány közigazgatási az avar és kerti hulladék égetését március 1. és november 30. között lehet végezni.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt időszakon belül kizárólag pénteken 6.00 és 18.00 óra között, szombaton 6.00 és 11.00 óra között - az ünnepnapok kivételével - lehet az égetést végezni.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időszakon kívül az avar és kerti hulladék égetését - kérelemre, vagy hivatalból induló eljárásra - a polgármester engedélyezheti.

7.  § (1) Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején és a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.

(2) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(3) Az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű és veszélyes hulladékot.

(4) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és eloltható.

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

4. Módosuló jogszabály

8.  § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 20/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés f) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„f) a tulajdonában vagy használatában lévő ingatlanon végzett tevékenységével a nagyközség legalább 5 utcájában is érzékelhető módon legalább két napon át bűzt okoz,”

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 20/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

g) aki az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott égetési szabályokat megsérti.
(3) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 20/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„(2) Az (1) bekezdés a)e) és g) pontjai szerinti magatartás elkövetőjével szemben – természetes személy esetében százezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében háromszázezer forintig terjedő –, az (1) bekezdés f) pontja szerinti magatartás elkövetőjével szemben – természetes személy esetében százezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében kétmillió forintig terjedő – közigazgatási bírság szabható ki.”

5. Záró rendelkezések

9.  § Ez a rendelet 2015. április 1. napján lép hatályba.