Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (VI.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és egyéb helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2024. 01. 01

Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (VI.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és egyéb helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

2024.01.01.

Csákvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) – (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, a 19. § (1) – (2) bekezdésében, a 20. § (3) bekezdésében, a 21. § (6) bekezdésében, a 23. § (3) bekezdésében, a 27. § (2) bekezdésében, a 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1)-(3) bekezdésében és a 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) – (3) bekezdésében és az 58. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.1

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1.2 A rendelet hatálya

1. §

2. § A rendelet hatálya a Csákvár Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakásokra (a továbbiakban: lakás) és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (továbbiakban: helyiség) terjed ki.

2. Bérbeadói jogok gyakorlása és a bérbeadói kötelezettségek teljesítése

3. § (1) A Csákvár Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérbeadására a Képviselő-testület (a továbbiakban: bérbeadó) jogosult.

(1a)3 A 3. § (1) bekezdésétől eltérően a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át

a) a lakás és helyiség bérletére vonatkozó pályázat kiírását,

b) a bérlő kiválasztás jogát,

c) a lakás korszerűsítés engedélyezését,

d) Csákvár város érdekében kiemelkedően fontos közérdekű célra biztosított piaci alapú bérlakás lakbér összegének mérséklését,

e) helyiség bérlet esetén a kedvezményes áron történő bérbeadás jogát.

(2)4 A Képviselő-testület a bérlakások kezelésével kapcsolatos feladatok ellátását a jegyző közreműködésével biztosítja (a továbbiakban: kezelő).

(3)5

II. Fejezet

A LAKÁSBÉRLET SZABÁLYAI, FORMÁI

3. Általános rendelkezések

4. § (1) Bérleti szerződés csak határozott időre, legfeljebb 5 évre köthető, kivéve, ha a bérlő folyamatos településen tartózkodása, Csákváron lakása közérdeket szolgál, vagy a bérleti jogviszony fennállása az önkormányzat gazdasági érdekeivel indokolható.

(2) Szociális helyzet alapján létrejött bérlet esetén bérbeadó a határozott idő elteltét megelőző 30 napon belül felhívja a bérlőt további jogosultságának igazolására.

(3) Lakás, nem lakás céljára nem adható bérbe.

(3a)6 Önkormányzati lakásra bérlőtársi szerződés nem köthető.

(4) Önkormányzati lakás nem adható bérbe olyan személynek, aki:

a) a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 167. §-ban foglalt önkényes beköltözés szabálysértés elkövetése útján került a lakásba,

b) bérleti jogáról pénzbeli térítés ellenében, vagy családtagja javára az ajánlat benyújtását megelőző 10 éven belül lemondott, tekintet nélkül arra, hogy a korábbi lakásának ki volt a bérbeadója,

c)7

d) önkormányzati bérleménye után 30 napot meghaladó lejárt tartozása, vagy 50.000 forint feletti bérleti díj tartozása mutatható ki,

e) adó- vagy egyéb köztartozását nem fizette meg,

f) büntetett előéletű, vagy ellene büntetőeljárás van folyamatban,

g) szociális, jövedelmi és vagyoni feltételek, vagy a szociális bérlet létesítését kizáró feltételek vizsgálatához, a bérbeadás iránti kérelmében vagy pályázatában 3 éven belül valótlan adatokat közölt.

(5)8 A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő szerződése hozza létre. A kijelölt bérlő a bérleti szerződést az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül köteles megkötni, ennek elmulasztása esetén a kijelölés érvényét veszti.

(6)9 Bérlő a lakásbérleti jogviszony meghosszabbításáról hozott képviselő-testületi határozat kézhezvételét követő 15 napon belül köteles felkeresni a kezelőt a jogviszony lejárati napjától hatályos, új határozott idejű szerződés előkészítése érdekében. Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, jogcím nélküli lakáshasználóvá válik és köteles a lakást elhagyni.

(7) A lakás leadása – a lakásbérleti jogviszony megszűnését követően – kezelő által készített átadás-átvételi jegyzőkönyvvel történik.

5. § (1) Lakásbérleti jogviszony létrejöhet a következő jogcímek alapján:

a)10

b) szociális helyzet alapján,

c) piaci alapon,

d) bérlőkijelölés közérdekű célból.

(2) Kivételes esetben – az önkormányzat érdekeire tekintettel – lakásbérleti jogviszony létesülhet elhelyezési kötelezettség teljesítésével, vagy lakáscsere útján is.

4. Bérbeadás rendkívüli szociális krízishelyzet alapján

6. §11

5. Bérbeadás szociális helyzet alapján

7. § Amennyiben a Képviselő-testület a megüresedett, vagy újonnan épített önkormányzati tulajdonú lakásokra kötendő szerződés jogcímeként a szociális elhelyezést jelöli meg, a 8. §-11. §-ban foglalt eljárást kell alkalmazni. A szociális alapon bérbe adható önkormányzati bérlakások jegyzékét az 1. melléklet tartalmazza.

8. § (1) A polgármester a megüresedő bérlakások bérbeadására pályázatot ír ki a szociálisan rászoruló személyek, családok részére. A pályázati felhívást 15 napra közzé kell tenni a helyben szokásos módokon, különösen:

a) a Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján,

b) az önkormányzat hivatalos honlapján (www.csakvar.hu)

történő megjelenítéssel.

(2) A pályázat benyújtására vonatkozó határidőt a pályázati kiírásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlat benyújtására megállapított végső időpont között legalább 8 nap legyen.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a)12 a meghirdetett lakás pontos címét (település, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtószám),

b) műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfort-fokozat, fűtési mód),

c) a lakbér összegét,

d) a lakás helyszíni megtekintésének időpontját,

e) a pályázat benyújtására jogosultak körét,

f) a pályázathoz csatolandó dokumentumokat, és

g) a pályázati ajánlat benyújtásának határidejét, helyét és módját,

h)13

(4) A pályázatokat a hirdetmény mellékletében szereplő bérbevételi ajánlat nyomtatványon kell benyújtani, és mellékelni kell a pályázati kiírásban előírt dokumentumokat.

(5) Szociális helyzet alapján válhat bérlővé az a Csákváron lakóhellyel, vagy csákvári munkahellyel rendelkező magyar állampolgár, akinek a vele együtt költöző családtagokkal együtt:

a)14 a bérbeadó hozzájárulása nélkül befogadható személyek számát figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét, egyedül költöző igénylő esetén a jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének hétszeresét.

b)15

9. § (1) A szociális helyzet figyelembe vételével bérbe adható lakás maximális nagysága a kérelmező és a vele együtt költöző családtagok számától függően:

a) 1 - 2 fő esetén legfeljebb 1,5 szoba,

b) 2 - 4 fő esetén legfeljebb 2 szoba,

c) 5-nél több fő esetén legfeljebb 2,5 szoba.

(2) Nem szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén az (1) bekezdésben foglalt feltételt nem kell alkalmazni.

10. § A bérlő kiválasztását követően – a bérbeadó képviseletében – a polgármester megküldi az arról szóló értesítést a nyertes pályázónak és ezzel egyidejűleg értesíti a sikertelen ajánlatot tevőket is.

11. § (1) A bérleti szerződés egy év határozott időtartamra köthető, amely legfeljebb a (2) bekezdés szerint évente további egy évvel hosszabbítható legfeljebb a bérleti szerződés kötését követő ötödik év végéig.

(2) A Képviselő-testület a Humán Erőforrások Bizottsága véleményének figyelembe vételével a bérleti szerződés lejárta előtti hónap utolsó napjáig - a bérlő külön kérelme nélkül - az alábbi feltételek együttes fennállása esetén dönt a bérleti szerződés hosszabbításáról:

a) a bérlőnek nincs elmaradt közüzemi díjtartozása az Önkormányzat felé,

b) a bérlőnek nincs bérleti díj tartozása,

c) bérlő szociális rászorultsága a 8. § (5) bekezdése alapján továbbra is fennáll,

d) bérlő a bérleményt rendeltetésszerűen használja, tisztántartja,

e) a bérleti szerződésben rögzített kapcsolattartási formákon történő önkormányzati megkeresésekre válaszol.

12. § (1) A bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlőnek a bérlakásból a vele együtt lakó személyekkel együtt 30 napon belül ki kell költöznie, azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át kell adnia a kezelőnek.

(2) Ennek elmulasztása esetén jogcím nélküli lakáshasználóvá válik, és a jogcím nélküli lakáshasználattal érintett időszakra vonatkozóan használati díjfizetési kötelezettség terheli.

(3) Kezelő köteles a jogcím nélküli lakáshasználóvá válást követő 30 napon belül a lakás kiürítéséhez szükséges intézkedéseket megtenni, eljárást megindítani.

6. Bérbeadás piaci alapon

13. § Amennyiben a Képviselő-testület a megüresedett, vagy újonnan épített önkormányzati tulajdonú lakásokra kötendő szerződés jogcímeként a piaci alapon történő hasznosítást jelöli meg, a 14.-15. §-ban foglalt eljárást kell alkalmazni. A piaci alapon bérbe adható önkormányzati bérlakások jegyzékét a 2. melléklet tartalmazza.

14. § (1) A polgármester a megüresedő piaci alapon bérbe adható bérlakások bérbeadására pályázatot ír ki. A pályázati felhívást 15 napra közzé kell tenni a helyben szokásos módokon, különösen:

a) a Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján,

b) az önkormányzat hivatalos honlapján (www.csakvar.hu)

történő megjelenítéssel.

(2) A pályázat benyújtására vonatkozó határidőt a pályázati kiírásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlat benyújtására megállapított időpont között legalább 8 nap legyen.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett lakás pontos címét (település, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtószám megjelölésével),

b) műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat, fűtési mód),

c) a megajánlott havi lakbér összegét,

d) a lakás helyszíni megtekintésének időpontját,

e) a pályázni jogosultak körét,

f) azt a feltételt, hogy érvényesen az pályázhat, aki vállalja 2 havi bérleti díjnak megfelelő összegű óvadék egyösszegű megfizetését,

g) tájékoztatást arról, hogy azonos pályázati ajánlatok mellett a pályázatot az nyeri, aki a legmagasabb összegű havi lakbér megfizetését vállalja,

h) tájékoztatást arról, hogy érvényesen azok nyújthatnak be pályázatot, akik Csákvár közigazgatási területén lakóhellyel, vagy munkahellyel rendelkeznek,

i) tájékoztatást arról, hogy a szerződésben meghatározott határidő elteltével minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást a vele egy lakásban élőkkel együtt,

j) a pályázati ajánlat benyújtásának határidejét, helyét és módját,

k)16

(4) A bérleti ajánlatokat a hirdetmény mellékletében szereplő bérbevételi ajánlat nyomtatványon kell benyújtani, és mellékelni kell a pályázati kiírásban foglalt dokumentumokat is.

(5)17

(6) A nyertes pályázó 2 havi bérleti díjnak megfelelő óvadékot köteles megfizetni, melynek tényét a szerződés aláírásakor hitelt érdemlően bizonyítania kell.

15. § A pályázat során előnyben kell részesíteni azt a pályázót, aki egy összegben a legtöbb hónapra előre történő lakbér megfizetését vállalja.

16. § A bérlő kiválasztását követően a bérbeadó képviseletében a polgármester megküldi az arról szóló értesítést az ajánlattevőnek. A bérbeadó ezzel egyidejűleg értesíti a sikertelen ajánlatot tevőket is.

16/A. § (1) A bérleti jogviszony meghosszabbítására vonatkozó igényét a bérlő köteles írásban, a szerződés lejárata előtt benyújtani bérbeadó részére.

(2)18 A bérleti jogviszony hosszabbítása határozott idejű, bérleti szerződés módosításával történik. A szerződéskötés feltétele, hogy bérlőnek az önkormányzat felé lakbér, közüzemi díj, vagy egyéb díjtartozása nincs.

(3) A bérleti jogviszony legfeljebb egy alkalommal hosszabbítható meg. A bérleti jogviszony hosszabbítása nem haladhatja meg az első ízben kötött lakásbérleti jogviszony időtartamát.

17. § (1) A bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlőnek a bérlakásból a vele együtt lakó személyekkel együtt 30 napon belül ki kell költöznie, azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a kezelőnek át kell adnia. Ennek elmulasztása esetén jogcím nélküli lakáshasználóvá válik, és a jogcím nélküli lakáshasználattal érintett időszakra vonatkozóan használati díjfizetési kötelezettség terheli.

(2) Kezelő köteles a jogcím nélküli lakáshasználóvá válást követő 30 napon belül a lakás kiürítéséhez szükséges intézkedéseket megtenni, eljárást megindítani.

7. Bérlőkijelölés szakember hiány enyhítésére

18. § (1) A közérdekű célból, szakemberek biztosítása érdekében bérbe adható lakások köre megegyezik a piaci alapon bérbe adható lakások körével (2. melléklet).

(2) Bérlőkijelölésre a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése szerinti kötelező önkormányzati feladatok és a képviselő-testület által önként vállalt feladatok ellátásában részt vevő munkavállalók, közalkalmazottak és köztisztviselők esetében a Képviselő-testület jogosult.

(3) A képviselő-testület az arról szóló megállapodás elfogadásával a bérlőkijelölés jogát egyéb szervezet részére átadhatja. A bérlőkijelölési jog új jogosultja a bérlakás megüresedésétől számított 30 napon belül köteles az új bérlő személyét közölni. Amennyiben jogosult e kötelezettségének nem tesz eleget, a határidő lejártát követően köteles megfizetni az esedékessé váló lakbért és viseli a lakással kapcsolatos valamennyi költséget.

(4) Bérlőkijelölésre jogosult lehet még – a Képviselő-testület döntése értelmében – bérlőkijelölési joggal rendelkező oktatási- és nevelési, egészségügyi- és szociális ellátást nyújtó, közrendvédelmi és közbiztonsági feladatot ellátó szervezet vezetője, vagy legfőbb döntéshozó szerve.

(5)19 Bérleti szerződés legfeljebb a bérlőkijelölésre jogosult szervezetnél fennálló közszolgálati jogviszony, vagy munkaviszony fennállásának időtartamára, vagy bérlő településen történő lakástulajdon-szerzéséig tartó időtartamra köthető.

(6) A bérleti jogviszony a 18. § (5) bekezdése szerinti jogviszony megszűnésétől, valamint tulajdonszerzés napjától számított 30 napon belül megszűnik.

(7)20 Csákvár város érdekében kiemelkedően fontos közérdekű célra biztosított bérlakás piaci alapú lakbérének összegét a polgármester azon bérlők esetében, akik az egy főre eső jövedelmük alapján szociális bérlakásra is jogosultak lennének, maximum 50 %-kal mérsékelheti, de a megállapított díj nem lehet kevesebb az ugyanezen lakástípusra megállapított szociális bérlakás lakbérénél.

(8) A bérleti díj mérsékléséről egyéb annak indokául szolgáló ok, vagy körülmény esetén, bérlő kérelmére a Képviselő-testület jogosult dönteni. Ebben az esetben a bérleti díj összege a 22. §-ban foglaltaktól eltérően is meghatározható, annak felülvizsgálatát, a mérséklést megalapozó ok, vagy körülmény fennállását a Képviselő-testület évente köteles felülvizsgálni.

8. Felek jogai és kötelezettségei

19. § (1) Bérbeadó a kezelő útján évente legalább két alkalommal ellenőrzi a lakás rendeltetésszerű használatát, az ellenőrzések alkalmával jogosult a jövedelmi és vagyoni viszonyok, valamint az életvitelszerű ott tartózkodás ellenőrzésére is.

(2) A bérlő a lakást csak a bérbeadó engedélyével alakíthatja át saját költségére.

(3) A bérlő a lakás korszerűsítését a polgármester írásbeli engedélyével végezheti el, előzetes tervek bemutatásával. A korszerűsítés költségeit a bérlő viseli. A bérlő a bérlet megszűnésekor sem jogosult a korszerűsítés költségeinek megtérítésére.

(4) Ha a bérlő a lakást és a lakás berendezéseit a lakás visszaadásakor nem a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja át, a bérbeadó jogosult a bérlő költségére a szükséges munkálatokat elvégeztetni.

(5) A bérlő köteles:

a) a lakbért és a közüzemi díjakat fizetni,

b) a lakás burkolatait, ajtóit, ablakait és berendezéseit karban tartani,

c) tartózkodni az épület és a lakáson belüli berendezések rongálásától,

d) a lakást és az ahhoz tartozó helyiségeket járvány- és közegészségügyi szempontoknak megfelelően, tisztán tartani,

e) a szükséges rovar- és rágcsálóirtást rendszeresen elvégezni,

f) az épületre vonatkozó házirendet betartani,

g) az együttélés alapvető szabályait betartani a szomszédjogok tiszteletben tartásával,

h) tartózkodni a jogtalan víz- és energiavételezéstől,

i) tűrni a bérlemény e rendelet szabályai szerint előírt bérbeadói ellenőrzését,

j) a bérleményt életvitelszerűen lakás céljára használni, ezzel összefüggésben a 2 hónapot meghaladó távollét tényét és a távollét időtartamát a bérbeadó felé írásban bejelenteni,

k) megakadályozni, hogy a lakásban a jogszabályi rendelkezések alapján befogadott és bejelentkezett személyeken túlmenően más személy életvitelszerűen tartózkodjon,

l) az épületben, az épület központi berendezéseiben a bérlő, vagy a vele együttlakó személyek magatartása miatt keletkezett kár esetén a hibát kijavítani, vagy az okozott kárt a bérbeadó részére megtéríteni.

(6) Az (5) bekezdésben felsorolt kötelezettségek bármelyikének be nem tartása megalapozza a bérbeadó részéről a bérleti jogviszony rendkívüli felmondásának jogát a megfelelő felszólítást követően.

9. Bérbeadói hozzájárulás szabályai

20. § (1)21 A bérlakásba történő befogadáshoz bérbeadói hozzájárulás szükséges, a hozzájárulást a bérbeadó írásban, a bérlő és a befogadni kívánt személy közös, írásban benyújtott, indoklásokkal ellátott kérelmére adhatja meg.

(2) A befogadáshoz való bérbeadói hozzájárulás elhelyezési igényt nem keletkeztet.

(3) A bérbeadó a hozzájárulást megtagadhatja, ha

a) a befogadandó személy saját tulajdonú lakással rendelkezik, vagy

b) a lakásban a befogadást követően bejelentett személyek száma lakószobánként meghaladja a 3 főt.

21. § (1) A bérlő a lakásban kedvtelésből tartott állatot – kivételesen – kizárólag a bérbeadó képviseletében eljáró jegyző előzetes hozzájárulásával tarthat.

(2) A jegyző kedvtelésből tartott állat tartásáról a bérlő írásbeli kérelmére dönt. A bérlőnek a kérelméhez mellékelnie kell a lakóközösség egészének hozzájáruló nyilatkozatát a kedvtelésből tartott állat tartásához.

10. A lakbér mértéke és fizetése

22. § (1) A lakbér mértéke a lakás alapterületéhez és szociális bérlakás esetén a komfort-fokozathoz igazodik a következők szerint:

a) Szociális bérlakás:

aa)22

ab)23

ac)24 2022. július 1. napján vagy az után kötött komfortos vagy félkomfortos lakás bérleti szerződése esetében 770,- Ft/m2, de minimum 44.000,- Ft/hó

b)

c) Piaci alapon:

ca)25

cb)26

cc)27 2022.július 1. napján vagy az után kötött lakásbérleti szerződés esetében 1.650,- Ft/m2/hó.

(2) A lakbért a bérlő előre, tárgy hó 15. napjáig köteles megfizetni pénztári befizetéssel, vagy átutalással a bérleti szerződésben megjelölt számlára.

(3) A lakbér mértékét közérdekből történő bérlőkijelölés esetén a Képviselő-testület a (1) bekezdés c) pontjában előírttól eltérően szabályozhatja, annál alacsonyabb mértékben is meghatározhatja.

(4) A lakbér mértéke az önkormányzat gazdasági érdekeire tekintettel a (1) bekezdés c) pontjában meghatározottnál magasabb mértékben is meghatározható.

11. A lakáshasználati díj

23. § (1) Az a személy, aki az önkormányzati tulajdonú bérlakást jogcím nélkül használja, a jogcím nélküli használat kezdetétől a lakás vonatkozásában irányadó lakbérrel azonos összegű használati díjat köteles a bérbeadó részére fizetni.

(2)28 A jogcím nélküli lakáshasználó – az ilyen lakáshasználat kezdetétől számított 2. hónap elteltét követő naptól a lakásból való kiköltözésig – emelt összegű használati díjat akkor köteles fizetni, ha a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) rendelkezései alapján elhelyezésre nem tarthat igényt.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak alapján az emelt összegű lakáshasználati díj mértéke a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított

a)29 3-6. hónap közötti időtartamra a lakás lakbérének kétszeres összege,

b)30 a 7. hónaptól kezdve a lakás lakbérének háromszoros összege.

(4)31

(5) A bérbeadó a (2) bekezdésben említett személyek esetében a jogcím nélküli lakáshasználatról való tudomásszerzésétől számított 30 napon belül megteszi a szükséges intézkedéseket, majd megindítja a lakás kiürítése iránti eljárást.

12. A bérleti jogviszony megszűnése, pénzbeli visszatérítés mértéke

24. § (1)32 A bérbeadó a bérleti jogviszonyt az Ltv. 23 26. §-ában foglaltakon kívül megszűntetheti akkor is, ha a bérlő a bérleti szerződés tárgyát képező bérlakásban nem életvitelszerűen tartózkodik.

(2)33 A bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszűnése esetén a bérlő másik lakásra vagy pénzbeli térítésre nem tarthat igényt.

(3) Bérbeadó az e rendelet hatályba lépését megelőzően kötött, meghatározott közérdeket szolgáló jogviszony tartamára szóló szerződésekből származó szerzett jogokat tiszteletben tartja. Az e szerződésekből eredő kötelezettségeket kizárólag a bérleti díj – szerződésben meghatározott módon – történő aktualizálása érdekében változtatja meg.

25. § Az önkormányzati bérlakás albérletbe nem adható.

26. § Amennyiben bérbeadó a bérleti szerződést a lakás átalakítása, korszerűsítése, lebontása céljából mondja fel, cserelakást köteles felajánlani a bérleti jogviszony hátralévő tartamára vonatkozóan.

27. § A lakásbérleti szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy – a bérleti jogviszony folytatására az Ltv. alapján jogosult személyek kivételével – másik lakásra nem tarthat igényt.

III. Fejezet

A HELYISÉGBÉRLET SZABÁLYAI

13. A helyiségbérlet létrejötte

28. § (1)34 A helyiségekre a bérbeadó határozott időtartamú, legfeljebb 15 évre szóló bérleti szerződést köthet.

(2) A helyiség bérleti jogviszony meghosszabbítására vonatkozó igényét a bérlő köteles írásban, a szerződés lejárata előtt benyújtani bérbeadó részére.

(3)35 A bérleti jogviszony hosszabbítása új határozott idejű bérleti szerződéssel történik. A szerződéskötés feltétele, hogy bérlőnek az önkormányzat felé helyiségbér, közüzemi díj, vagy egyéb díjtartozása nincs.

29. § (1) A bérbeadó köteles a megüresedett helyiségek bérleti jogára pályázatot kiírni, kivéve, ha a helyiség jellege, rendeltetése, vagy valamely jogszabályi előírás folytán az nem bárki számára hasznosítható. Megüresedett helyiségnek minősül az a helyiség is, amelynek bérleti jogviszony lejárt, és a bérlő nem kérelmezte a bérleti jogviszony meghosszabbítását.

(2) A bérbevételre vonatkozó pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett helyiség címét, alapterületét, felszereltségét, műszaki állapotát,

b) a helyiség rendeltetését,

c) a helyiségben folytatható tevékenységek felsorolását, valamely tevékenység előnyben részesítését, vagy kizárását,

d) a bérleti díj alsó határát, amelyre licitálni lehet,

e) a bérleti jogviszony időtartamát,

f) a helyiség átadásával, karbantartásával, felújításával, a szerződés megszűnésekor a helyiség visszaadásával kapcsolatos előírásokat,

g) a pályázat benyújtásának módját, helyét és idejét,

h) a helyiség megtekintésének időpontját, és

i) a licittárgyalás időpontját és helyét,

j)36

(3) A pályázat meghirdetése az önkormányzat hivatalos honlapján (www.csakvar.hu) és a Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történik. A pályázat benyújtási határidejét úgy kell megállapítani, hogy a kiírás minimum 15 napon keresztül megjelenjen.

(4) A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) a bérbevételre ajánlatot tevő nevét, lakóhelyét, telefonszámát, gazdasági társaság esetében cégnevet, adószámát, cégjegyzék számát, székhelyét, képviselőjének nevét, címét, telefonszámát,

b) a helyiségben folytatni kívánt tevékenységet és az arra feljogosító engedély másolatát,

c) a pályázatban kiírt szerződéskötési feltételek elfogadását,

d) a pályázat benyújtásának időpontját, a pályázó aláírását.

(5) A pályázathoz csatolni kell magánszemély esetében a vállalkozói igazolvány hiteles másolatát, jogi személy esetében három hónapnál nem régebbi cégkivonatát, ennek hiányában a pályázó nyilatkozatát, hogy a pályázat nyerteséül történő kihirdetése esetén – legkésőbb a szerződéskötés időpontjáig – fenti okiratot benyújtja.

(6) A bérlő kiválasztása a pályázók közül nyilvános pályázati tárgyaláson történik. A pályázati tárgyaláson csak az a pályázó vehet részt, aki a pályázati ajánlatát a bérbeadóhoz az előírt tartalommal és határidőben benyújtotta.

(7) A bérbeadó a pályázati tárgyaláson részt vevő érvényes ajánlattevők közül azt hirdeti ki a pályázat nyertesének, aki a pályázati tárgyaláson a legmagasabb bérleti díjra tett ajánlatot, azonos ajánlatok esetén, aki a szerződéskötéskor egy összegben, a leghosszabb időtartamra vonatkozó bérleti díj megfizetésére tett ajánlatot. Fentiek szerinti azonos ajánlatok esetén az a pályázat nyertese, aki az előnyben részesített tevékenység folytatására tett ajánlatot, ha nincs ilyen pályázó vagy többen tettek ilyen ajánlatot, akkor licitet kell meghirdetni.

(8) Az a pályázó, aki a pályázati tárgyaláson nem vesz részt, és magát nem képviselteti, benyújtott pályázatához képest újabb ajánlatot nem tehet.

(9) Ha a nyertes ajánlattevő a bérbeadásra vonatkozó rendelkezés közlését követő 15 napon belül neki felróható okból nem köt szerződést a bérbeadóval, a szerződés megkötésének jogát elveszti. A polgármester a szerződés megkötése időpontjának határidejét indokolt esetben legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja.

(10) A nyertes ajánlattevő kiesése esetén sorrendben a legkedvezőbb ajánlatot tevők – eredeti ajánlatuk fenntartása mellett - a (9) bekezdésben meghatározott feltételekkel köthetnek a helyiségre szerződést.

(11) A nyertes ajánlattevő 2 havi bérleti díjnak megfelelő óvadékot köteles megfizetni, melynek tényét a szerződés aláírásakor hitelt érdemlően bizonyítania kell.

(12) Az (1) bekezdés szerinti versenytárgyaláson a licit induló összege a Képviselő-testület által megjelölt díjtétel.

30. § Amennyiben a Képviselő-testület tudomására jut, hogy a bérelt helyiséget jogszabályok által tiltott célra használják, a bérleti szerződést a bérbeadó azonnali hatállyal felmondhatja.

31. § Garázs helyiségre bérleti szerződést csak olyan természetes személlyel vagy Csákvár város közigazgatási területére bejegyzett jogi személlyel, lehet kötni, aki vagy amely a szerződés megkötésére szóló ajánlatának benyújtásával egyidejűleg, - beleértve a versenytárgyalást is – igazolta a bérbeadónak, hogy saját tulajdonú személygépkocsival rendelkezik.

32. § (1)37 A polgármester a 28. §-ban és a 29. §-ban foglaltaktól eltérő feltételek mellett dönthet a kedvezményes áron történő bérbeadásról, amennyiben ezt rendkívüli helyzet, életviszony, vagy önkormányzati érdek indokolja.

(2) Nem kötelező a versenytárgyalás meghirdetése, ha az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai körébe tartozó tevékenység céljára vagy közérdekű célra adja bérbe a helyiséget.

(3) A (2) bekezdés szerinti tevékenység, vagy közérdekű cél érdekében térítésmentesen használatba adott önkormányzati ingatlanok felsorolását a 4. melléklet tartalmazza.

14. A felek jogai és kötelezettségei

33. § (1) A bérbeadó írásban megállapodhat a bérlővel abban, hogy a helyiséget a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, vagy egyébként előzetes bérbeadói engedéllyel a tulajdonos helyett végez, vagy végeztet felújítási munkát. Ez esetben a bérlő javára a hitelt érdemlően igazolt költségek 50 %-nak erejéig bérbeszámítási jog biztosítható, feltéve, ha az átalakítás költségeit a felek előzetesen egyeztették.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bérbeszámításnál a bérlő a helyiség bérleti díját csökkentett mértékben fizeti meg, amíg a költségei beszámításra nem kerülnek. A bérbeszámítás havi egyenlő részletekben, a havi bérleti díj 50 %-nak erejéig érvényesíthető.

34. § A bérbeadó nem biztosíthat bérbeszámítást a bérlőnek az alábbi munkák elvégzése címén:

a) a helyiség festése,

b) helyiség átalakítása, kialakítása a bérlő tevékenysége érdekében,

c) a bérlő kizárólagos használatában lévő központi berendezések karbantartása,

d) a helyiségnek az épület szerkezetét nem érintő kialakítása, berendezése a bérlő

tevékenységéhez szükséges mértékben,
e) a helyiség állagának fenntartása, megóvása érdekében szükséges munkálatok.

35. § (1) A bérbeadó a helyiséget a pályázati kiírásban megjelölt állapotban és felszereltséggel, leltár alapján köteles a bérlőnek átadni.

(2) A bérlő nem követelheti, hogy a bérbeadó a helyiséget a pályázatban megjelölt használatnak vagy tevékenységnek megfelelő módon kialakítsa, felszerelje vagy berendezze.

36. § A bérlő saját költségén köteles gondoskodni:

a) a helyiség burkolatainak felújításáról, pótlásáról, vagy cseréjéről,

b) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védő vagy előtető, ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról,

c) a helyiségben folytatott tevékenység körében felmerülő felújításról, pótlásról vagy cseréről,

d) az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, vagy tart üzemben,

e) az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztításáról, megvilágításáról, a nem háztartási hulladék elszállításáról, amely a bérlő tevékenységével függ össze.

37. § (1) Helyiségre bérlőtársi szerződés nem köthető, kivéve, ha:

a) a helyiségben a bérlő házastársa kiskereskedelmi vagy javító-szolgáltató tevékenységet kíván folytatni, vagy

b) ha a helyiség egy része a bérlő számára feleslegessé vált, és a helyiségrész önálló bérleményként nem hasznosítható, ebben az esetben más személlyel is.

(2) A bérlőtársi szerződés megkötésének feltétele a bérbeadó előzetes hozzájárulása, valamint a bérlőtársak bérleti díj, és közüzemi díjak fizetésére vállalt egyetemleges felelőssége.

38. § A helyiség albérletbe nem adható.

IV. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ LAKÁSOK, HELYISÉGEK

ELIDEGENÍTÉSE

39. § (1) A megüresedett, és elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati bérlakást és nem lakás céljára szolgáló helyiséget bruttó 5 millió forint felett versenytárgyalás útján kell értékesíteni.

(2) Az induló árat a Képviselő-testület állapítja meg a hivatalos ingatlanforgalmi értékbecsléssel megállapított beköltözhető forgalmi érték alapján. Az ingatlan a vételár egyösszegű megfizetése mellett idegeníthető el.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

42. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (VII. 28.) önkormányzati rendelete az önkormányzati lakások bérleti díjáról.

43. § E rendeletnek a 1/2021. (I. 6.) önkormányzati rendelettel módosított 22. § (1) bekezdés a) és c) pontja szerinti díjakat 2021. január 1. napjától kell alkalmazni valamennyi bérleti jogviszonyra.

44. §38 E rendeletnek a az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és egyéb helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 11/2015. (VI. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: mód. rendelet) megállapított, a 3. § (2) bekezdését, a 4. § (3a) bekezdését, a 4. § (5) és (6) bekezdését, a 16./A § (2) bekezdését, a 18. § (5) bekezdését, a 20. § (1) bekezdését, a 24. § (1) és (2) bekezdését, a 28. § (1) és (3) bekezdését, a 32. § (1) bekezdését és a 44. § rendelkezéseit a mód. rendelet hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet

Szociális alapon bérbe adható önkormányzati bérlakások jegyzéke

1. Szent István u. 1. D épület 1. ajtó

2. Szent István u. 1. D épület 2. ajtó

3.39

4. Szent István u. 1. B épület 1. ajtó

5. Szent István u. 1. B épület 2. ajtó

6. Szent István u. 1. B épület 3. ajtó

7. Szent István u. 1. B épület 4. ajtó

8. Szent István u. 1. B épület 5. ajtó

2. melléklet

Piaci alapon bérbe adható önkormányzati bérlakások jegyzéke

1.

2.

3.

4.

5.

6. Szent István u. 1. D épület 3. ajtó

7.40 Jókai u. 45.

3. melléklet

4. melléklet

Az önkormányzat kötelező feladatai körébe tartozó, vagy közérdekű célra bérleti díj mentesen használatba adott önkormányzati tulajdonú ingatlanok:

A

B

1.

Ingyenesen használt önkormányzati ingatlan

Használó személy, szervezet megnevezése

2. 41

Vértes Múzeum - Csákvár, Szabadság tér 1.

Vértes Múzeum Baráti Köre

3. 42

Sportintézmény - Csákvár, Vöröskapu u.14.

Csákvári Torna Klub

4. 43

Ravatalozó - Csákvár, 1045 hrsz

Mészáros Tamás

5. 44

Tűzoltó szertár - Csákvár, Kossuth u. 60.

Csákvári Tűzoltó Egyesület

6. 45

Csákvár, Széchenyi u. 8. önkormányzati épület

Csákvári Polgárőrség

7. 46

8. 47

9. 48

10. 49

1

A bevezető a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. alcím címe a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (1a) bekezdését a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 3. § (2) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdését a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 12. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 4. § (3a) bekezdését a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdése iktatta be.

7

A 4. § (4) bekezdés c) pontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 4. § (5) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. § (6) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 5. § (1) bekezdés a) pontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 12. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 6. §-t a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 12. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 8. § (3) bekezdés a) pontja a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

13

A 8. § (3) bekezdés h) pontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 12. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 8. § (5) bekezdés a) pontja a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

15

A 8. § (5) bekezdés b) pontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 14. § (3) bekezdés k) pontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 12. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 14. § (5) bekezdését a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 16/A. § (2) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

19

A 18. § (5) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

20

A 18. § (7) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

21

A 20. § (1) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

22

A 22. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

23

A 22. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

24

A 22. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be. A 22. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 22. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

26

A 22. § (1) bekezdés c) pont cb) alpontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

27

A 22. § (1) bekezdés c) pont cc) alpontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be. A 22. § (1) bekezdés c) pont cc) alpontja a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 23. § (2) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 23. § (3) bekezdés a) pontja a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 23. § (3) bekezdés b) pontja a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

31

A 23. § (4) bekezdését a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

32

A 24. § (1) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

33

A 24. § (2) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

34

A 28. § (1) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 28. § (3) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

36

A 29. § (2) bekezdés j) pontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 12. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

37

A 32. § (1) bekezdése a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

38

A 44. §-t a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 11. §-a iktatta be.

39

Az 1. melléklet 3. pontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

40

A 2. melléklet 7. pontját a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

41

A 4. mellékletben foglalt táblázat 2. . sora a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

42

A 4. mellékletben foglalt táblázat 3. . sora a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

43

A 4. mellékletben foglalt táblázat 4. . sora a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

44

A 4. mellékletben foglalt táblázat 5. . sora a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

45

A 4. mellékletben foglalt táblázat 6. . sora a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

46

A 4. mellékletben foglalt táblázat 7. . sorát a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

47

A 4. mellékletben foglalt táblázat 8. . sorát a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

48

A 4. mellékletben foglalt táblázat 9. . sorát a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

49

A 4. mellékletben foglalt táblázat 10. . sorát a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § g) pontja hatályon kívül helyezte.