Heves Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

Heves Város Képviselőtestületének

Hatályos: 2022. 12. 16

Heves Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

Heves Város Képviselőtestületének

2022.12.16.

a Tiszta, Virágos Hevesért cím alapításáról és

adományozásának rendjéről szóló 12/2015. (IV.30.) számú önkormányzati rendelete

Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörében Magyarország Alaptörvénye 32 cikk (2) bekezdése alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete e rendelettel megalapítja a "Tiszta, Virágos Hevesért" címet (továbbiakban: Cím).

2. §2 A Címet pályázat útján lehet elnyerni. A pályázati felhívást minden évben Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottsága (továbbiakban: Szakbizottság) a helyben szokásos módon teszi közzé.

3. §3 A pályázatokat minden évben a Heves Város Önkormányzat polgármestere által meghatározott időpontig lehet eljuttatni a Hevesi Közös Önkormányzati Hivatal Stratégiai Irodájára.

4. § A Címet a szakbizottság évente egy alkalommal a pályázati határidőt követően legkésőbb 90 napon belül adományozza a 11. § szerinti kommunális adómentesség biztosítása mellett 15 pályázó részére a pályázati évet követő naptári évre. A szakbizottság a pályázatok minősége alapján legfeljebb 50 % -kal eltérhet a nyertes pályázatok számának meghatározásában. A nyertes pályázók részére 10.000 Ft értékű kertészeti utalvány kerül átadásra.”

5. § Az érvényes pályázat benyújtásának személyi feltételét képezi, hogy a pályázó hevesi lakóhellyel rendelkező és a helyi adókról szóló rendelet (továbbiakban: Adórendelet) szerint magánszemélyek kommunális adójának alanya legyen. A pályázaton történő részvételnek nem képezi feltételét, hogy a pályázó az Adórendelet szerint kedvezményben vagy mentességben részesült-e.

6. § Az érvényes pályázat tárgyi feltételét képezi miszerint a pályázat tárgyát képező ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lakóingatlanként legyen feltüntetve, és az Adórendelet szerint a magánszemélyek kommunális adójának adóköteles tárgya legyen, függetlenül attól, hogy az adóalany kedvezményben vagy mentességben részesült (továbbiakban: Ingatlan).

7. § A Cím elnyerésére pályázni az 1. számú mellékletben szereplő Pályázati Adatlap kitöltésével és a szükséges mellékletek csatolásával lehet.

8. § A Cím akkor adományozható, ha a pályázó az Ingatlant legalább egy éven át a jó gazda gondosságával, kiváló minőségben tartotta karban, a növényzetét folyamatosan ápolta, felújította, takarította, és mentesítette a parlagfűtől, valamint, ha a pályázatban vállalja, hogy további legalább egy éves időtartamra az Ingatlant, valamint az előtte, mögötte vagy mellette található út, több út esetén a magasabb rendű út és az Ingatlan közötti közterületet, az azon található járdát, árkot, zöldterületet és növényzetet (továbbiakban: Terület) kiváló minőségben tisztán tartja, növényzetét ápolja, felújítja és mentesíti a parlagfűtől.

9. § Érvényesen pályázni az Ingatlan kiváló minőségi szintű fenntartását igazoló nyilatkozatok, leírások mellett dátummal ellátott legalább 2 db fényképfelvétel becsatolásával, valamint a Területnek a Cím odaítélését követő egy évre vonatkozó kiváló minőségű fenntartási munkáira vonatkozó vállalásról szóló nyilatkozattal lehet.

10. § Nem pályázhat érvényesen a Cím odaítélésére az, akinek helyi kommunális adó- vagy gépjárműadó tartozása van. A pályázatok elbírálása során, a Szakbizottság a pályázó előzetes hozzájárulásával adatszolgáltatást kérhet az Önkormányzati adóhatóságként eljáró Jegyzőtől a Pályázónak az adótartozásával összefüggő nyilatkozata valóságtartalmának ellenőrzése érdekében.

10/A. §4 Nem pályázhat érvényesen a Cím odaítélésére az, aki a pályázat benyújtását megelőzően egymást követő két évben a címet elnyerte.

11. § A Cím viselője a cím odaítélését követő évben kommunális adómentességre jogosult.

12. § A Cím adományozásáról a Szakbizottság a döntés megküldésével értesíti a pályázót és az önkormányzati adóhatóságot. A cím átadására ünnepélyes keretek között kerül sor az adott év szeptemberében.

13. § A Cím viselője az adományozótól kapott, 2. számú melléklet szerinti táblát köteles elhelyezni az Ingatlanon a közterületről jól látható helyre. Abban az esetben amennyiben az Ingatlan társasházon belül található meg az egyéni pályázó által elnyert cím esetén a címet hirdető tábla a lakás bejárata mellett helyezendő el.

14. § A pályázó által vállalt kötelezettségek teljesítését a Szakbizottság és a Jegyző a megbízottja útján ellenőrizheti.

15. § Vissza kell vonni a Címet és meg kell vonni az adómentességet, valamint a pályázó költségére vissza kell származtatni a Címet hirdető táblát, ha a pályázó a Területet nem a pályázatában vállalt módon tartja fenn. A Címet egyszeri felszólítást követően a Szakbizottság vonhatja vissza a pályázó és a Jegyző egyidejű értesítésével.

16. § A Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2011. (IV.1.) önkormányzati rendelet 3. sz. melléklete Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság alcíme a következő 31. ponttal egészül ki:

„31) elbírálja a Tiszta, Virágos Hevesért cím elnyerése érdekében benyújtott pályázatokat és ellenőrzi a pályázók által vállalt kötelezettségek teljesítését.”

17. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. E rendelet 16. §-a a rendelet kihirdetését követően lép hatályba és a kihirdetést követő napon hatályát veszti. A 4. § rendelkezéseit a 2016. évben folyamatban lévő pályázati eljárás során is alkalmazni kell.

1. melléklet a 12/2015. (IV. 30.) önkormányzati rendelethez

PÁLYÁZATI ADATLAP
Alulírott ___________________________________________________, Heves ______________________________________(közterület neve) ____________ (házszám) alatti lakos, hivatkozva Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2015. (IV.30.) Kt. számú rendeletére (továbbiakban: rendelet.), pályázatot nyújtok be Heves Város Képviselő-testülete Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságához (továbbiakban: Szakbizottság) a Tiszta, Virágos Hevesért cím (továbbiakban: Cím) használatára, a Címmel járó kommunális adómentességre, valamint az azzal járó természetbeni juttatásokra, az alábbiak szerint:
1.) a.) A rendelet alapján nyilatkozom, hogy a
Heves, _________________________________________________ szám alatti, _____________helyrajzi számú lakóingatlan részben vagy egészben a tulajdonomban, az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyzett, az ingatlan kizárólagos használatára jogosító vagyoni értékű jog jogosultja vagyok, nem magánszemély tulajdonában álló bérlakás esetén rendelkezem az ingatlan bérleti/társbérleti jogával, (továbbiakban: Ingatlan).
b.) A R. 6. § alapján nyilatkozom, hogy hevesi lakóhellyel rendelkezem.
c.) Adóazonosító számom: _________________________________________
2.) a.) A rendelet alapján nyilatkozom, hogy Ingatlanomon az utóbbi egy év alatt az alábbi karbantartási, tisztántartási és zöldfelület fenntartási és egyéb munkálatokat végeztem el:

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

A fentiek igazolására 2 + __ db dátummal ellátott fényképfelvételt is mellékelek.
b.) Hozzájárulok ahhoz, hogy a fenti leírást és/vagy a mellékelt fényképeket a pályázat elbírálásában résztvevők megismerhessék, de azok más célú felhasználásához nem járulok hozzá.
c.) Hozzájárulok ahhoz, hogy a pályázatom elbírálása során, a bírálatban résztvevő szerveknek az önkormányzati adóhatóság ellenőrzés végett adatokat szolgáltasson.
d.) Nyilatkozom arról, hogy Ingatlanomon a parlagfüvet kiirtottam.
e.) Vállalom, hogy a rendelet szerint legalább egy éves időtartamig az Ingatlanomat és az előtte / mögötte / mellette található út és az Ingatlanom közötti közterületet, az azon található járdát, árkot, zöldterületet és növényzetet (továbbiakban: Terület) kiváló minőségben tisztán tartom, növényzetét ápolom, felújítom és mentesítem a parlagfűtől.
3.) Vállalom, hogy a Címet hirdető táblát ingatlanomon, /több pályázó közös pályázata esetén a közös Ingatlanunk/ főbejárata mellett közterületről jól látható helyre elhelyezem.
4.) Vállalom / nem vállalom, hogy a rendeletben körülírt közterületre fákat / bokrokat / egynyári növényeket / évelő növényeket ültetek / gyepesítek, és vállalom továbbá azok legalább egy éves kiváló minőségű gondozását is. Kérem, hogy biztosítson részemre legfeljebb Tízezer forint értékben növényeket Heves Város Önkormányzata.
5.) Tudomásul veszem, hogy a pályázatban foglalt kötelezettségeim végrehajtását a Szakbizottság, a Jegyző, vagy a Szakbizottság vagy a Jegyző által megbízott személy ellenőrizheti.
8.) Tudomásul veszem, hogy a Címet a Szakbizottság megvonja a Címmel járó adómentességgel együtt, ha a Területet nem a pályázatomban vállalt módon tartom fenn. Ez esetben saját költségemen vissza kell származtatnom a Címet hirdető táblát.
9.) Nyilatkozom, hogy a pályázatban közölt adatok valósak, a rendeletben és a pályázati felhívásban foglaltakat megismertem, a pályázatot, mint akaratommal mindenben megegyezőt, saját kezűleg írtam alá a mai napon:
Heves,
……………………………….
pályázó aláírása

2. melléklet a 12/2015. (IV. 30.) önkormányzati rendelethez

EZEN INGATLAN TULAJDONOSA/BÉRLŐJE

HEVES VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

ÁLTAL ALAPÍTOTT

TISZTA, VIRÁGOS HEVESÉRT

CÍM BIRTOKOSA

Heves város címere

________________ év

a tábla sorozatszáma: /2015

1

A szöveg a Heves Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Heves Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § a Heves Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 10/A. §-t a Heves Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.