Cegléd Város Önkormányzata 15/2015. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők részére adható egyéb juttatásokról és munkájuk elismeréséről

Hatályos: 2023. 07. 01

Cegléd Város Önkormányzata 15/2015. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők részére adható egyéb juttatásokról és munkájuk elismeréséről

2023.07.01.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 14. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének d) pontjában, a 14. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §12 A rendelet hatálya kiterjed a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) valamennyi közszolgálati jogviszonyban álló vezető és beosztott közszolgálati tisztviselőjére, közszolgálati ügykezelőjére és munkavállalójára (a továbbiakban együtt: köztisztviselő)

2. § A rendeletben szabályozott juttatásokra és a köztisztviselők munkájának elismerésére a Hivatal éves költségvetésében más célra fel nem használható fedezetet kell elkülöníteni.

2. Lakhatási, lakásépítési és –vásárlási támogatás

3. § (1) A köztisztviselő kamatmentes kölcsön támogatásban részesülhet, amennyiben a Hivatal tárgyévi költségvetése ezt lehetővé teszi.

(2) A kölcsön:

a) lakás építéséhez,

b) lakás vásárlásához,

c) lakás felújításához, korszerűsítéséhez igényelhető.

4. § (1) A személyenként igényelhető kölcsön összege legfeljebb 1.000.000 Ft, visszafizetésének időtartama 5 év. A kölcsön visszafizetésének kezdő időpontja a szerződés megkötését követő második hónap 10. napja.

(2) Kérelmet az a határozatlan időre kinevezett köztisztviselő nyújthat be, akinek a jogviszonya a Hivatallal legalább egy éve folyamatosan fennáll, fegyelmi eljárás vele szemben nincs folyamatban, fegyelmi büntetés hatálya alatt nem áll.

(3)3 A kérelemről való döntés határideje a benyújtástól számított 60 nap. A kérelem elbírálásában a polgármester, a jegyző és a pénzügyi vezető vesz részt. A jegyző kérelme ügyében a polgármester dönt.

(4) Kérelem benyújtására évente két alkalommal:

a) tárgyév március 31-ig,

b) tárgyév szeptember 30-ig van lehetőség.

(5) A támogatás mértékét, az elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző állapítja meg.

(6) A kérelem pozitív elbírálását követően a kölcsönszerződést a köztisztviselővel a jegyző, a jegyzővel a polgármester köti meg.

5. § (1) A kölcsönt vissza kell vonni, illetve a még vissza nem fizetett kölcsön egyösszegű visszafizetése válik esedékessé a következő esetekben:

a) a köztisztviselő a kölcsönkérelmében szándékosan valótlan adatot közölt, vagy valamely lényeges körülményt elhallgatott és ennek eredményeként jogtalan előnyre tett szert,

b) a köztisztviselő havi törlesztés-fizetési kötelezettségének írásbeli felhívás ellenére nem tesz eleget,

c) a köztisztviselő jogviszonya a Hivatallal megszűnik.

(2) Amennyiben a köztisztviselő késedelembe esik, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48. § szerint meghatározott mértékű késedelmi kamat megfizetésére köteles.

6. §4 (1) A kölcsön fennállásának idejére, annak biztosítására, a kölcsönösszeg erejéig jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni az ingatlantulajdonra a munkáltató javára.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben megjelölt biztosíték aránytalanul nagy terhet ró az adósra, vagy a pénzintézet nem járul hozzá további jelzálogjog bejegyeztetéséhez, kezességi szerződéssel is biztosítható a kölcsön.

(3) A kölcsön hiánytalan visszafizetését követően intézkedni kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett biztosítékok törlésére, melynek költségét a köztisztviselő állja.

3. Albérleti díj hozzájárulás

7. § (1) A köztisztviselő kérelmére – szervezeti egység vezetője javaslata alapján – albérleti díj hozzájárulásban részesíthető.

(2) Kérelmet az a köztisztviselő nyújthat be, aki, vagy vele együtt költöző házastársa nem rendelkezik Cegléd közigazgatási területén saját tulajdonú lakóingatlannal, vagy önkormányzati lakás bérleti jogával.

(3) A kérelemhez csatolni kell a lakásbérleti szerződés egy példányát.

(4) A kérelmet a jegyző bírálja el, egyúttal dönt a hozzájárulás mértékéről.

4. Családalapítási támogatás

8. § (1) A köztisztviselő kérelmére, vissza nem térítendő családalapítási támogatásban részesíthető első házasságkötése alkalmával.

(2) Kérelmet nyújthat be az a határozatlan időre kinevezett köztisztviselő, akinek a jogviszonya több mint egy éve folyamatosan fennáll a Hivatalnál.

(3) A kérelemhez csatolni kell a házassági anyakönyvi kivonat másolatát és közvetlen munkahelyi vezetője támogató javaslatát.

(4)5 A kérelemről és a támogatás mértékéről a jegyző, jegyző esetében a polgármester dönt.

5. Szociális támogatás

9. § (1) A köztisztviselő, ha olyan élethelyzetbe kerül, amikor megélhetése veszélyeztetetté válik, egyszeri, vissza nem térítendő szociális támogatásban részesíthető. A támogatás elsősorban tartós betegség, haláleset, súlyos természeti csapás esetén igényelhető.

(2) A támogatás iránti kérelmet a rendkívüli élethelyzet és az ebből adódó megélhetési nehézségek leírásával, valamint a közvetlen munkahelyi vezető támogató javaslatával a jegyzőnek címezve kell beadni.

(3) A jegyző a körülmények figyelembe vételével dönt a kérelemről és a támogatás mértékéről.

6. Illetményelőleg

10. § (1) A köztisztviselő részére egyedi kérelme alapján illetményelőleg folyósítható, a jegyző írásbeli hozzájárulásával, a jegyző kérelme esetén a polgármester hozzájárulásával. Az illetményelőleg iránti igényt a köztisztviselőnek meg kell indokolnia.6

(2)7 Nem folyósítható illetményelőleg annak a köztisztviselőnek, aki az előzőleg felvett illetményelőleg teljes összegét még nem fizette vissza.

(3)8 Az illetményelőleg összegét úgy kell megállapítani – figyelemmel az egyéb levonásokra is –, hogy az 6 hónap alatt levonható legyen az igénylő illetményéből. Felső határa – a köztisztviselő havi nettó illetménye alapulvételével – legfeljebb a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 72. § (4) bekezdés g) pontjában meghatározott mértékű lehet.

(4) Amennyiben a köztisztviselő Hivatallal fennálló jogviszonya az illetményelőleg tartozás fennállásának időtartama alatt szűnik meg, a tartozás fennmaradó részét jogviszonyban töltött utolsó napon, egy összegben köteles visszafizetni.

7. Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg

11. § (1)910 A Hivatal a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendeletben előírtak szerint a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse és keret költségeit megtéríti legfeljebb 60.000 Ft értékig. Nem érthető ide a köztisztviselő által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül is használt szemüveg vagy kontaktlencse.

(2) A képernyő előtti munkavégzéshez használt szemüveg indokoltságát szemészeti szakvizsgálat alapozza meg. A szemészeti szakrendelésre a beutalót a foglalkozás-egészségügyi orvos állítja ki, amennyiben annak szükségességét állapítja meg. Szem- és látásvizsgálatot a foglalkozás-egészségügyi orvos képernyős munkakörben való foglalkoztatás megkezdése előtt, ezt követően kétévente, illetve olyan panasz esetén végez, ami a képernyős munkakörrel összefüggésbe hozható.

12. §11 A köztisztviselő a képernyő előtti munkavégzéshez a szemészeti szakvizsgálat során felírt szemüveg költségét a nevére és címére kiállított számla benyújtásával számolhatja el a 11. § (1) bekezdésében meghatározott mértékig.

8. Juttatások a nyugállományú köztisztviselők számára

13. § (1)12 A köztisztviselő nyugdíjazása alkalmából tárgyjutalomban részesíthető legfeljebb 50.000 Ft értékben. A tárgyjutalmat a jegyző, jegyző esetében a polgármester adja át.

(2) A Hivatal nyugállományú köztisztviselője kérelmére, szociális helyzetére tekintettel, rászorultsága alapján pénzbeli támogatásban részesíthető. A támogatás:

a) esetei szociális segély,

b) jövedelem kiegészítés,

c) temetési segély

lehet.

(3) A támogatásra a kérelem alapján a személyzeti ügyintéző tesz javaslatot annak indokolásával. A kérelmet – a javaslat figyelembe vételével – a jegyző bírálja el, egyúttal meghatározza a támogatás mértékét és módját.

9. A köztisztviselő eredményes munkájának elismerése

14. § (1) A Hivatal eredményes tevékenysége érdekében folyamatosan teljesített szorgalmas, példamutató munkavégzésért a Hivatal köztisztviselője „A 2… év köztisztviselője” című elismerésben részesíthető.

(2) Évente egy elismerés adományozható, melyet a Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából, ünnepélyes keretek között a polgármester ad át.

(3)13 Az elismerésre a Hivatal szervezeti egységeinek vezetői tehetnek javaslatot annak indokolásával, vezető beosztású köztisztviselő elismerésére a jegyző, a jegyző elismerésére a polgármester tesz javaslatot. Az elismerés odaítéléséről a javaslatok alapján a képviselő-testület legkésőbb a munkaterv szerinti júniusi ülésén dönt.

(4) Elismerést az a köztisztviselő kaphat, akinek közszolgálati jogviszonya legalább 10 éve folyamatosan fennáll, a teljesítményértékelés alapján történő minősítése kivételes.

(5) Az elismerést a köztisztviselő

a) emléklap,

b) egy havi nettó illetményének megfelelő pénz-, és

c) legfeljebb 50.000 Ft értékű tárgyjutalom formájában kapja.

(6) Az e rendelet alapján elismerésben részesített köztisztviselő öt év elteltével ismételten elismerésben részesíthető.

10. Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Cegléd Város Polgármesteri Hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők részére adható illetménykiegészítésről, vezető illetménypótlékról és egyéb juttatásokról szóló 5/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet.

(3) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, két napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.

1

A rendelet 1. §-át módosította a 14/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2018. június 1-jétől.

2

Az 1. § a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 8. § (4) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 10. § (1) bekezdését módosította a 30/2015. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2015. október 30-ától.

7

A 10. § (2) bekezdését módosította a 23/2015. (VI. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2015. június 26-ától.

8

A 10. § (3) bekezdését módosította a 30/2015. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2015. október 30-ától.

9

A 11. § (1) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 11. § (1) bekezdését módosította a 2/2018. (I. 31.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2018. február 1-jétől.

11

A 12. § a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

12

A 13. § (1) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

13

A 14. § (3) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.