Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2015 (VII.7.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2015. 07. 15- 2017. 01. 30

Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1)   A települési támogatások megállapítása iránti kérelmet a Szári Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani személyesen vagy postai úton.

(2)   A Hivatalhoz a támogatási kérelmet a rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott formanyomtatvány használatával kell benyújtani.


2. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátást az igénybevevő köteles visszafizetni. A visszafizetésre és a további következményekre a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 17. §-ban szabályozottak az irányadók.


3. § A települési támogatások igénylése esetén a rászorult köteles nyilatkozni jövedelmi viszonyairól.


4. § (1)   Aktív korú kérelmező esetén a települési támogatás megállapításának feltétele, hogy a kérelmező a külön jogszabályokban meghatározottak szerint

a) munkaviszonyban, vagy

b) tanulói jogviszonyban, vagy

c) hallgatói jogviszonyban álljon.

(2)   Aktív korú munkanélküli kérelmező részére is állapítható meg települési támogatás abban az esetben, ha a kérelmező a kérelem benyújtásakor álláskeresőként van regisztrálva az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalnál.


5. § Újbarok Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) az alábbi ellátásokra biztosít települési támogatást:

a) települési támogatás

                     aa)   temetési támogatás

           ab)   köztemetés költségeinek enyhítése


b) rendkívüli települési támogatás      

ba)  az átmeneti létfenntartási nehézségek enyhítésére

                    bb) elemi kár esetén krízishelyzetbe jutottak támogatása


6.  § E rendelet alkalmazásában lakóhely a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdésében meghatározottak alapján annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.


7. § A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére, valamint az egyes támogatási formáknál a jövedelemszámításra az Szt. 4. §-ának a rendelkezései az irányadók.


8. § A települési támogatással és a rendkívüli települési támogatással kapcsolatos hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át esetenkénti 150.000,- Ft összeghatárig. A havi rendszerességgel juttatott települési támogatással kapcsolatos hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.


9. § (1)   Az 5. § a) pont aa) alpont szerinti esetben az jogosult települési támogatásra, aki az elhunyt eltemettetéséről gondoskodott, és a temetés költségeinek a viselése saját, vagy családja létfenntartását veszélyezteti. 

(2)  Az (1) bekezdésében meghatározott esetben a települési támogatás összege:

a) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 75.000,- Ft összeget 15.000.- Ft;

b) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 60.000,- Ft összeget 25.000.- Ft;

c) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 45.000,- Ft összeget 35.000,- Ft és

d) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 30.000,- Ft összeget 40.000,- Ft.


10. § Az 5. § a) pont aa) alpont szerinti települési támogatás a temetésről az eltemettető kérelmező nevére kiállított számlának, az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jövedelem igazolásának, valamint – ha a halotti anyakönyvi kivonat kiállítására nem helyben került sor - a halotti anyakönyvi kivonatnak a temetés napját követő 45 napon belül történő bemutatásával igényelhető.


11. § (1)   Az 5. § a) pont ab) alpont szerinti települési támogatás alapja a helyben szokásos legolcsóbb köztemetés költségének a 150.000,- Ft összeget meg nem haladó része. A köztemetés költségébe a települési támogatás megállapítása szempontjából az elhunyt hűtésének a költsége nem vehető figyelembe.

(2) Az eltemettetésre köteles személy mentesül a köztemetés (1) bekezdésben meghatározott költségeinek a megtérítési kötelezettsége alól, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

(3)   Az eltemettetésre kötelezett személy 50 %-ban mentesül a köztemetés (1) bekezdésben meghatározott költségeinek a kötelezettsége alól, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át.


12. § (1)   Az 5. § b) pont ba) alpont alapján havi rendszerességgel juttatott rendkívüli települési támogatás összege 5.000,- Ft/hó, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 30.000,- Ft összeget.

(2)   Az 5. § b) pont ba) alpont alapján havi rendszerességgel juttatott rendkívüli települési támogatás legfeljebb 6 hónapos időtartamra állapítható meg. A települési támogatásról hozott határozatban megállapított időtartam lejártát követő időre a kérelmező új igénylést adhat be.

(3)   Amennyiben a havi rendszerességgel juttatott támogatás jogosultjának a bejelentett lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, és az új bejelentett lakcím nem Újbarok község közigazgatási területén található, vagy a jogosult meghal, a lakcímváltozás vagy a haláleset hónapjára járó támogatást a Hivatal teljes összegben folyósítja, de a további támogatás határozattal megszüntetésre kerül.


13. § (1) Elemi kár esetén krízishelyzetbe jutottak támogatása formájában rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy,

a) akinek a település közigazgatási területén lévő ingatlanát elemi kár éri, és

b) az elemi kár által lakhatatlanná vált ingatlanban életvitelszerűen lakik, és

c) saját maga, vagy családjának tagja más lakhatás céljára szolgáló ingatlannal nem rendelkezik.

(2)   Elemi kárnak minősül e rendelet vonatkozásában a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 70. pontjában meghatározott kár.

(3)   Az elemi kár esetében krízishelyzetbe jutott támogatása iránti igényt a képviselő-testület jogosult elbírálni.

(4)   Az (1) bekezdés alapján juttatott rendkívüli települési támogatás összege legfeljebb 100.000,- Ft.


14. § ( 1)   A családsegítő- és gyermekjóléti szolgáltatást az Önkormányzat az Esély Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény Fenntartó Társulás által létrehozott Oltalom Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény útján biztosítja.

(2)    A kérelmet előterjeszteni, illetve a jelzést beadni írásban vagy szóban lehet az Oltalom Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Intézménynél lehet.


15. § (1)  Ez a rendelet 2015. július 15. napján lép hatályba.

(2)  A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról és eljárásról szóló 2/2015. (II. 24.) önkormányzati rendelet.


           Schnobl Ferenc                                                                    Dr. Riegelman Henrik

polgármester                                                                                   jegyző


A rendeletet kihirdetve: 2015. július 7-én


                                                                                                          Dr. Riegelman Henrik

                                                                                                                      jegyző

Mellékletek