Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2015.(XII.18.) önkormányzati rendelete

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2015. (XII. 18.) önkormányzati rendelete az Új Falusi Piac tartásról

Hatályos: 2016. 02. 01- 2017. 03. 31

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének

21/2015. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

az Új Falusi Piac tartásról


Szigetújfalu Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján és a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet a piac,- vásártartás rendjét az alábbiak szerint határozza meg és a következő rendeletet alkotja:


I. Fejezet

A rendelet hatálya


1.§

(1) A rendelet hatálya kiterjed Szigetújfalu Község közigazgatási területén, természetben  Szigetújfalu Vasút u. 18. (79 helyrajzi számú) önkormányzati tulajdonú ingatlanon található:

a) helyi piac,

b) alkalmi (ünnepi, szezonális) vásár fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac üzemeltetőjére, fenntartójára, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre (vásárlókra) terjed ki.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az alkalmi árusításra akkor sem, ha az eladó azt vásár elnevezéssel szervezi, továbbá az egyedi engedély alapján a közterületen folytatott árusításra.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó vásári és piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelnie a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.


II. Fejezet

Vásár és piac fenntartása


2.§

(1) Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a lakosság 5. § -ban meghatározott termékekkel történő jobb ellátása érdekében e rendeletnek megfelelően vásárt, piacot tart fenn és rendez. A jogszabály szerint kötelezően előírtaknak megfelelően WC blokkot tart fenn.

(2) Szigetújfalu Község Önkormányzatának megbízásából- külön megbízási/üzemeltetési szerződés alapján- üzemeltető látja el a piac üzemeltetését, rendjének biztosítását, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedését.


A vásárok és piacok jellege, helye és ideje


3.§

(1) A vásár, piac helye: Szigetújfalu Vasút utca 18. (79 helyrajzi szám)

Nyitva tartás ideje: Január 1-től December 31-ig 07:00 – 12:00 óráig szombati napokon

(2) Alkalmi (ünnepi) vásár esetenként a lakosság igényének megfelelően az ünnephez, rendezvényhez kapcsolódó jellegzetes árucikkek értékesítésére rendezheti az erre a célra kijelölt helyen a fentebb írt nyitvatartási időn túl.

(3) Igény esetén előzetes az írásbeli bejelentés alapján a megállapított piaci nyitva tartáson túl 1. számú melléklet alapján meghatározott összeg csekken történő befizetése után lehetséges a bejelentésben megjelöltek alapján.

(4) Az állandó piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében lehetőség van iparcikk és ruházati termékek árusítására is.

(5) Az (1) – (2) bekezdésben meghatározott időpontokon túl a piacok és vásárok területén kereskedelmi és szolgáltatási tevékenység nem folytatható.


Piaci árusítás feltételei

4.§

(1) A piacon gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő (őstermelő), népművész, népi iparművész, képzőművész és fotóművész árusíthat.

(2) A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

(3) Használt cikket az hozhat forgalomba, aki arra jogosult és a piacon árusítóhelye van. Kizárólag használt tárgyait alkalomszerűen magánszemély is forgalomba hozhatja.

(4) A helypénzkezelő a piacon árusítóktól az árusításra jogosító engedélyeket ellenőrizheti és szabálytalan árusítás vagy engedély nélküli árusítás esetén megtilthatja az árusítást, és az árusítót kitilthatja a piac területéről.


Piacon és vásáron forgalmazható áruk


5.§

(1) A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a kistermelő vásáron, piacon kizárólag a külön jogszabály szerint meghatározott termékeket értékesítheti, az abban meghatározott feltételek szerint.

(2) Gyűjtött, szedett gomba vásáron, piacon csak ott árusítható, ahol a gombaértékesítési engedély kiadására és értékesítés ellenőrzésére a vásár, piac területén a teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik.

(3) Népművész, népi iparművész, a képzőművész, kézműves és a fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

(4) Az egyéni vállalkozónak vagy mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő, valamely EGT—államban lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat – az (5) bekezdésben meghatározott termékek kivételével – használtcikk-piacon és vásáron alkalomszerűen értékesítheti. Nem tekinthető használt cikknek a kozmetikai termék, az élelmiszer, a takarmány, az élvezeti cikk.

Vásáron és piacon nem hozható forgalomba:

a.)Veszélyesnek minősülő anyagok és készítmények

b.)A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Jöt) szerint meghatározott jövedéki termék,

c.)Számítógépes játékszoftver, videójáték-gép,

d.)Gyermekjáték-, játékszer-, adathordozó eszközök,

e.)Állatgyógyászati termék, növényvédőszer,

f.)Nemesfém és az abból készült ékszer, tárgy, drágakő,

g.)Látást javító szemüveg, kontaklencse, kozmetikai termék, szexuális termék,

h.)Barlangi képződmény, szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi társulás, ősmaradvány,

i.)Gázüzemű készülék és alkatrészei, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék (berendezés, gép, készülék, eszköz) és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei (villamos csatlakozások és áramvezető részek)

j.)Fegyver, lőszer,, robbanó- és robbantószer, pirotechnikai termék, gázspray,

k.)„A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag,

l.)Külön jogszabályban foglaltak szerint gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, étrend-kiegészítők, különleges táplálkozási célú élelmiszerek


III. Fejezet

Helyfoglalás

6.§

(1) Piacon az árukat, illetőleg a szolgáltatók helyét a helypénzkezelő jelöli ki közegészségügyi szempontok figyelembevételével. A kijelölt hely önkényesen nem változtatható meg, nem cserélhető el. Állatot csak fajonként külön elkülönítve lehet elhelyezni.

(2) Piacon a termelő, illetve kereskedő részére az igények és lehetőségek alapján állandó piaci hely biztosítható (helybiztosítási szerződés megkötése után), amennyiben minőségileg megfelelő terméket hoznak forgalomba.

(3) Helybiztosítási szerződéssel rendelkező árusok a piac kezdési időpontjától számított fél órán belül (legkésőbb 7 30-ig) nem foglalják el helyeiket azon hely (asztal, terület) az adott napon másnak kiadható.

(4) Az üzemeltető a piac befogadóképességéig biztosíthat helyet az árusításhoz.

(5) Az úgynevezett szabad területeken az érkezési sorrend érvényesül.


Helypénz

7.§

(1) A piacon vásárlók parkolási díjat nem kötelesek fizetni.

(2) Helypénz csak a ténylegesen elfoglalt terület nagysága után fizetendő. A fizetendő díj szempontjából minden megkezdett m2 vagy fm egésznek számít.

(3) A helypénzkezelő a befizetett helypénznek megfelelően dátummal ellátott nyugtát köteles adni, melyet az eladó köteles a piac, vásár végéig megőrizni, és azt ellenőrzésnél felmutatni.

(4) A helybiztosítási szerződés esetében a kereskedő a mellékelt csekken köteles az e rendelet 1. mellékletében meghatározott összeget megfizetni és a befizetést igazoló csekket az árusítási napokon kérésre felmutatni.

(5) A helypénzkezelő a vásár illetve piac megtartását követő hónap 10. napjáig köteles a beszedett összegről Szigetújfalu Község Önkormányzat pénztárában lévő ügyintézőjének elszámolni és a teljes bevételt átadni.


A piac fenntartásának feltételei

8.§

(1) A piacon az árusítással kapcsolatos összes hatósági, vám, tűzrendészeti, közlekedésrendészeti, élelmiszer higiéniai, fogyasztóvédelmi, állategészségügyi szabályokat be kell tartani.

(2) A helyhasználó köteles az árusító helyet a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani. Minden szemetet, állati és növényi hulladékot az árusító a kijelölt szemétgyűjtőbe köteles elhelyezni, és az árusító helyet tisztán elhagyni.

(3) Az árusítóhelyen kizárólag hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt lehet használni.

(4) A piac létesítése, áthelyezése, helyének, jellegének és időpontjának megváltoztatása és megszüntetése előtt a mindenkor hatályban lévő jogszabályban rögzítettek alapján a települési önkormányzat döntése alapján jegyzői nyilvántartásba vétellel történik.

(5) Ha a piac fenntartója az adott területen a piacfenntartási tevékenységét megszünteti, köteles gondoskodni a terület eredeti környezeti állapotának visszaállításáról.


WC üzemeltetési, használati rendje

9. §.

(1) Szigetújfalu, Vasút utca 18. szám alatti ingatlan udvarán a 3 §.-ban meghatározott piac nyitva tartási időszakában az üzemeltető illemhelyet üzemeltet. 

(2) Az üzemeltető feladatai:

a.) személyzeti, illetve vendég illemhely üzemeltetése, karbantartása

b.) a nyitvatartási időszakban piac gondnoki - egyben helypénzkezelő- személyzet biztosítása


Rendészeti szabályok


10.§

(1) A piac- és vásártéren lévő építményeket, árusító asztalokat, berendezési tárgyakat, fákat megrongálni, bepiszkítani, a helyéről eltávolítani tilos.

(2) Az árusító sátrakat, asztalokat és az árut úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést ne akadályozzák, a helyhasználó a bérelt területen kívül máshol nem árusíthat, árut, göngyöleget nem rakhat le.

(3) A piac és a vásár területéről az áruszállításra szolgáló járműveket a rakodást követően haladéktalanul a piacon kívül kell elhelyezni. Ezen rendelkezés nem vonatkozik azon esetre, amikor az értékesítés a piacon az erre kijelölt helyen járműről vagy mozgóboltból történik.

(4) Az árusító köteles az áru származására, minősége és mennyisége, valamint az árak tekintetében a helypénzszedőnek, illetve a vonatkozó jogszabály szerint ellenőrzésre jogosultaknak, továbbá a statisztikai adatgyűjtőknek felvilágosítást adni és kérésükre bizonyító iratot felmutatni (vállalkozói igazolvány, helyfoglalást igazoló számla).

(5) A sátrakat és az árusok eszközeit, tárgyait, az el nem adott árut az árusítás befejeztével a piac területéről el kell szállítani.

(6) A vásár és piac területén a nyílt térben tüzet rakni tilos, a tűzrendészeti előírások megtartása mindenkire nézve kötelező.

(7) A vásártéren és a piac területén lármázni, botrányt okozni tilos.

(8)A vásárok és a piacok rendjét a jogszabályban erre felruházott szervezeten túl az üzemeltető ellenőrzi.

(9) Az árusító az általa okozott kárért, balesetért a polgári jog szabályai szerint felelősséggel tartozik.


IV. Fejezet

Záró rendelkezések


11.§

(1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet, illetve a várási, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (XI.26.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.

(2) Jelen rendelet 2016. február 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Ezen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Szigetújfalu, 2015. december 16.



                    Paulheim Vilmos                                                         dr. Kereszturi Zita

                        polgármester                                                                       aljegyző


Záradék:

A rendelet 2015. december 18. napján kihirdetésre került, folyamatos megtekinthetőségét biztosítom.



                                                                                                          dr. Kereszturi Zita

                                                                                                                  aljegyző

1. melléklet

az Új Falusi Piac tartásról szóló

21/2015 (XII.18.) önkormányzati rendelethez

Szigetújfalu Község helybiztosítás díjai és bérleti díjak




1 m2

1 alkalomra

300 Ft

1 m2

1 hónapra

1000 Ft

1 m2

Fél évre

5000 Ft

1 m2

Évre

9000Ft













2. melléklet

a Új Falusi Piac tartásról szóló

21/2015 (XII. 18.) önkormányzati rendelethez

HELYBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS

………………….( név, cím) szám alatti lakos, mint árusító részére a megállapított helybiztosítási díj ellenében, az Szigetújfalu Új Falusi Piac területén (Szigetújfalu, Vasút utca 18.) árusítóhelyet biztosít a piac üzemeltetője.

Őstermelői vagy vállalkozói igazolvány száma: ……………………….

Gazdasági társaság esetén adószám:

Biztosított asztal vagy kijelölt terület száma: …………………
Biztosított terület jellege: előre telepített asztal / saját asztal

A helybiztosítás díj (helypénz) Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének …/2015. (XII. ...) ÖR. sz. rendeletének 1. mellékelte alapján ……… Ft / félév / év.

A helybiztosítás időtartama: 201... év …. hó …. napjától 201…. év …. hó ….. napjáig

Összesen: …… hónapra szól.

A helybiztosítás díja erre az időszakra: ………. Ft azaz: ………… Ft.


A helybiztosítási szerződés alapján Szigetújfalu Község Önkormányzat számlát állít ki a bérlő részére a megállapított helypénzről, melyet készpénz átutalási megbízással kell teljesíteni.

A határidőben történő befizetés elmaradása a szerződés megszűnését jelenti.

A helybiztosítással lefoglalt területet a piac nyitásáig, legkésőbb 7:30 óráig el kell foglalni. Az el nem foglalt helyeket a helypénzkezelő az adott napra másnak kiadhatja.

A nyitvatartási időn túl a piac és a piaccsarnok területén hagyott árukért, eszközökért az üzemeltető felelősséget nem vállal!

Ezen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a vonatkozó jogszabályok az irányadók.

Szigetújfalu,. …………év……..hónap….nap


árusító                                                                                   üzemeltető