Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (I. 27.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2023. 02. 22

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (I. 27.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2023.02.22.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. §-ában megfogalmazottak alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Taktaharkány nagyközség közigazgatási területhez tartozó termőföldekre.

(2) Az (1) bekezdésben, valamint a 2. § (1) bekezdésében meghatározott termőföld fogalmára a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. § 17. pontjában meghatározott fogalmat kell alkalmazni.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésében jelölt földterületek tulajdonosaira, földhasználóira.

A mezei őrszolgálat, a mezőőr

2. § (1) Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata a közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzéséről mezei őrszolgálat fenntartásával gondoskodik.

(2) A mezei őrszolgálat létszáma legfeljebb 2 fő.

(3)1 A mezőőr foglalkoztatása közalkalmazotti jogviszonyban történik.

(4)2 A mezei őrszolgálat tevékenysége során – a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló törvényben foglaltakon túl – együttműködik a működési területén tevékenykedő vadásztársasággal, polgárőr szervezettel és horgász egyesülettel.

Mezőőri járulék mértéke, fizetésének módja

3. § (1) A mezőőri járulék mértéke évente minden megkezdett hektár után:

a) szántó és nádas művelési ágban 1500 Ft/ha/év,

b) az a) ponton kívüli művelési ágban: 750 Ft/ha/év.

(2) A (2) bekezdésében meghatározott járulékot földhasználónkként összevontan a félév 1. napján fennálló földhasználói, ha ez ismeretlen, földtulajdonosi állapotnak megfelelően kell megállapítani.

(3) A mezőőri járulékot a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos (a továbbiakban: kötelezett) két egyenlő részletben, minden év március 15-ig és szeptember 15-ig köteles befizetni az Önkormányzat számlájára, vagy személyesen a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatal pénztárában.

(4) A mezőőri járulék összegét a Költségvetési és Szociális Bizottság csökkentheti, vagy elengedheti, ha a termőföldet ár-, vagy belvíz sújtotta, vagy más típusú elemi kár következtében a termés részben vagy egészben megsemmisült.

(5) A tulajdonos mentesül a járulék megfizetése alól, ha az éves mezőőri járulék összege nem éri el az 1000 Ft-ot.

(6) Mentes a mezőőri járulék megfizetése alól Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata.

Járulékfizetés keletkezése, megszűnése

4. § (1) A járulékfizetési kötelezettség az 1. § (1) bekezdésében meghatározott ingatlan használatbavételét, vagy a tulajdonjog keletkezését követő félév első napján keletkezik.

(2) A járulékfizetési kötelezettség annak a félévnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a használat joga, vagy a tulajdonjog megszűnik.

(3) Földhasználó hiányában, amennyiben az 1. § (1) bekezdésében meghatározott ingatlannak több tulajdonosa van, a tulajdonosok írásbeli megállapodásban kijelölhetik a járulékfizetés alanyát. Megállapodás hiányában a tulajdonosoknak a tulajdoni hányadaik alapján kell a járulékot megfizetni.

(4) Amennyiben a mezőőri járulék fizetésére kötelezett személyében változás következik be, úgy azt a korábbi kötelezett köteles a változást követő 15 nap belül bejelenteni a Polgármesteri Hivatalban. A Polgármesteri Hivatal jogosult a bejelentett adatokat az ingatlan nyilvántartásban ellenőrizni, vagy kérheti a használói jogot biztosító szerződés, megállapodás bemutatását.

(5) Bevallás elmulasztása esetén a föld használójának, vagy tulajdonosának személyét az ingatlan-nyilvántartási adatok alapján kell megállapítani.

Átmeneti és záró rendelkezések

5. § (1)3

(2)4

(3) A rendelet 2015. február 1. napján lép hatályba.

1. melléklet a 3/2015. (I. 27.) önkormányzati rendelethez

BEVALLÁS
mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapításához

1.5 Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a mezei őrszolgálatról szóló 3/2015. (I. 27.) önkormányzati rendelete alapján.

a) A földhasználó neve:

b) Anyja neve:

c) Születési helye, ideje:

d) Adóazonosító / adószám:

e) Lakcíme, székhelye

2. A használt termőföld adatai:

Ingatlan tulajdonos neve, címe

Helyrajzi száma

Terület ha, m2

Művelési ága

3. Bevallást kitöltő neve:

4. Bevallást kitöltő címe:

5. Taktaharkány, …………………

6. aláírás

1

A 2. § (3) bekezdése a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (4) bekezdése a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (1) bekezdését a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § (2) bekezdését a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

5

Az 1. melléklet 1. pontja a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.