Ravazd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015 (III.2.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 02- 2017. 08. 31

Ravazd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015 (III.2.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól

2015.03.02.

Ravazd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §‑ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §‑ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §‑ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) alapján kiterjed:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a település közigazgatási területén élő letelepedett személyekre;

d) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

e) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

(2) Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak – ide értve az Szoctv. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is – rendkívüli települési támogatást, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.

II. Hatásköri és általános eljárási rendelkezések

2. § (1) E rendeletet az Szoctv.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel továbbá az egyes szociális ellátások folyósításának és elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.

3. § (1) Az ellátás iránti kérelmet az Écsi Közös Önkormányzati Hivatalánál (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni. az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(2) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.

4. § (1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szoctv.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(3) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet által említett ellátások tekintetében a kérelemhez az ott felsorolt bizonyítékokat kell csatolni.

(4) A települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az abban meghatározott mellékletekkel.

5. § (1) A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint környezettanulmány alapján köteles meghozni. A környezettanulmány elkészítése érdekében a Hivatal megkeresi a Pannonhalma Többcélú Kistérségi társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény, 9090 Pannonhalma, Bajcsy Zs. u. 25., intézményi társulás.

(2) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már valamilyen ellátásban részesült, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.

A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése

6. § Az Szoctv. 17. § (5) bekezdésében meghatározott módon dönt a Képviselő-testület.

Ellátási formák

7. §

.

A jogosult részére pénzbeli vagy természetbeni szociális ellátás nyújtható.
(1) Az önkormányzat Képviselő-testülete szociális rászorultság esetén a jogosultnak az alábbi pénzbeli támogatásokat állapíthatja meg.
a.) rendkívüli települési támogatás
b.) települési támogatás
- temetési támogatás
- gyógyszer hozzájárulás
- beiskolázási támogatás
c.) köztemetés

III. Pénzbeli ellátások

Települési támogatás

Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azok, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásuk miatt anyagi segítségre szorulnak és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 200%-a.

c) a képviselő-testület az önhibáján kívül létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az önhibáján kívül időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt elemi kár elhárításához, betegség elhárításához, munkanélküli állapot megszüntetése céljából az a) és a b) pontok figyelmen kívül hagyásával, a támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(2) A rendkívüli települési támogatás évente két esetben adható. Az egy alkalommal nyújtott rendkívüli települési támogatás legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át nem haladhatja meg, de legalább 1000,-Ft. Az egy naptári éven belül megállapított települési támogatás együttes összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át. A kérelemhez mellékelni kell a többletkiadásokat hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat. Amennyiben azok a kérelem benyújtásakor nem állnak rendelkezésre, a Szoctv. 17. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel utólagos elszámolási kötelezettséget kell előírni. A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem ügyében Képviselő-testület dönt.

Temetési támogatás

9. § (1) Temetési támogatás állapítható meg annak a Ravazd községben lakcímmel rendelkező kérelmezőnek, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott. Temetési támogatásra jogosult az, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 350%-át, egyedül élő esetén a jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 400 %-át nem haladja meg.

(2) A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül az Écsi Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet előterjeszteni.

(3) A kérelem benyújtásával egyidejűleg be kell mutatni az eltemettető nevére kiállított eredeti számlát, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, valamint mellékelni kell a jövedelemigazolásokat.

(4) A temetési támogatás megállapításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(5) A temetési támogatás összege 22.000,- Ft.

Gyógyszer hozzájáruláshoz nyújtott települési támogatás

10. § (1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében gyógyszer hozzájárulás állapítható meg annak, akinek gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – létfenntartását veszélyezteti, és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 300%-a.

(2) A gyógyszer hozzájárulás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazoláson kívül, a háziorvosi vagy szakorvosi havi rendszeres gyógyszerköltség igazolását.

(3) A gyógyszer hozzájáruláshoz nyújtott települési támogatást maximum egy évben két alkalommal lehet. (1.000,-15.000,-Ft)

(4) A gyógyszer hozzájáruláshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a képviselő-testület dönt.

Beiskolázási támogatáshoz nyújtott települési támogatás

11. § (1) Beiskolázási támogatáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult szülő, aki háztartásában a település közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, és életvitelszerűen itt élő általános iskolai tanulói, valamint középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermeket nevel, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.

(2) a) A tanulói jogviszonyt iskolalátogatási igazolással kell igazolni. Az iskolalátogatási igazolás bemutatásának, a támogatás felvételének végső határideje minden év szeptember 30.

b) A megállapított összeget a házipénztár kezelője házipénztárból fizeti ki, a bemutatott iskolalátogatási támogatás másolatát köteles megőrizni; a kifizetésről nyilvántartást kell vezetni.

(3) A beiskolázási támogatáshoz nyújtott települési támogatás évente egy alkalommal nyújtható be, összege a mindenkori nyugdíjminimum 50%-áig terjedhet.

(4) A beiskolázási támogatáshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.

IV. Természetben nyújtott ellátások

Köztemetés

12. § (1) A Szoctv. 48. §-a szerinti köztemetés esetén átruházott hatáskörben a polgármester jár el.

(2) A Szoctv. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:

a) részletfizetést, ha a temetésre köteles

-egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosát nem éri el, vagy
- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el,
b) a visszafizetési kötelezettség 60 %-ig csökkentést, ha a temetésre köteles
- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el, vagy
- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el,
c) elengedést, ha a temetésre köteles
- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el, vagy
- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem éri el.

V.

Szociális szolgáltatások

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Alapszolgáltatások

13. § (1) A Képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást nyújtó ellátást (a továbbiakban személyes gondoskodást) biztosít. Az alapszolgáltatások megszervezésével segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotukból, mentális állapotukból, vagy más okból származó problémáik megoldásában.

(2) A személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatás formái:

a.) a házi segítségnyújtás,
b.) a családsegítés,
c.) gyermekjóléti szolgáltatás
d.) étkeztetés
e.) családi napközi
(3) Térítésmentes szolgáltatások:
- családsegítés,
- gyermekjóléti szolgáltatás.
Térítésköteles szolgáltatások:
- étkeztetés,
- házi segítségnyújtás
- családi napközi
(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.
(5) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért térítési díjat kell fizetni, melynek szabályairól önálló önkormányzati rendelet rendelkezik.
(6) Ravazd Község Önkormányzata a szociális alapszolgáltatásokat a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálata és Szociális Intézményén keresztül látja el.
(7) Az ellátás iránti kérelmet az intézmény vezetőjéhez írásban, formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemre az intézményvezető 15 napon belül dönt. Házi segítségnyújtás esetén - soron kívüli esetek kivételével – a gondozási szükségletet megállapító bizottság határozatát követően az intézményvezető 15 napon belül dönt.
(8) Az ellátást az igénylőt ill. törvényes képviselőt az intézményvezető írásban értesíti a döntésről.
(9) Az intézményvezető a felvételről azonnal gondoskodik, ha a kérelmező helyzete azt indokolja.
(10) A szociális szolgáltatást végzők jogaira a Szt. 94/L. §-ban meghatározottak az irányadóak.

Étkeztetés

14. § (1) Szociális étkeztetésben részesülhet az, aki egészségi állapotára, idős korára, fogyatékosságára, pszichiátriai betegségére tekintettel az önkormányzat által nyújtott szolgáltatást kívánja igénybe venni, valamint akinek állapota miatt a napi egyszeri meleg étel biztosítja a létbiztonságot, továbbá családi, szociális és mentális viszonyai alapján az étkeztetést önmaga más módon nem képes megoldani.

(2) Az étkeztetés ellátásának módja: Pannonhalma Többcélú Kistérségi társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény, 9090 Pannonhalma, Bajcsy Zs. u. 25., intézményi társulás formájában.

(3) Kérelem benyújtásának módja, helye: az ellátást kérvényezni a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény, 9090 Pannonhalma Bajcsy Zs. u. 25. sz., intézményvezetőjéhez címezve.

(4) Igénybevevők köre: az Szt. 62. §-ban szereplők köre.

(5) A térítési díj mértékét külön rendelet állapítja meg, a szociális étkeztetés intézményi térítési díjait Pannonhalma Város Önkormányzata Képviselő – Testülete mindenkori étkezési térítési díjakról szóló rendelete tartalmazza.

(6) A személyi térítési díj mértékéről a képviselő-testület önálló rendelet alkot.

Házi segítségnyújtás

15. § (1) A házi segítségnyújtás igénybevételére az Szt. 63. §-a vonatkozik.

(2) A házi segítségnyújtás ellátásának módja: Pannonhalma Többcélú Kistérségi társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény, 9090 Pannonhalma, Bajcsy Zs. u. 25., intézményi társulás formájában.

(3) Kérelem benyújtásának módja, helye: az ellátást kérvényezni a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény, 9090 Pannonhalma Bajcsy Zs. u. 25. sz., intézményvezetőjéhez címezve.

(4) Igénybevevők köre: az Szt. 63. §-ban szereplők köre.

(5) A térítési díj mértékét külön rendelet állapítja meg, a személyi térítési díjat az intézmény vezetője állapítja meg.

Családsegítés

16. § (1) A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott, a Szt. 64. § (4) bekezdésében biztosított térítésmentes szolgáltatás.

a) A családok segítése érdekében veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működik a Szt. 64. § bekezdésében foglaltak alapján.

b) Az Szt. 64. § - ban meghatározott családsegítést Ravazd Község Önkormányzat Képviselő-testülete, az általa fenntartott PTKT Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény útján biztosítja, az erre irányuló kérelmet az intézményvezetőnél kell benyújtani, aki az Szt. 94/A § értelmében írásos megállapodást köt az ellátottal.

Gyermekjóléti alapellátások

17. § A gyermekek védelme a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítésére, veszélyeztetettségének megelőzésére és megszüntetésére, valamint a szülői vagy más hozzátartozói gondoskodásból kikerülő gyermek helyettesítő védelmének biztosítására irányuló tevékenység. A gyermekek védelmét pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások, illetve gyermekvédelmi szakellátások és hatósági intézkedések biztosítják a Gyvt. alapján.

(1) Ravazd Község Önkormányzatának gyermekvédelmi alapellátás körébe tartozik a családi napközi.

Gyermekjóléti szolgáltatás

18. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás olyan a gyermek érdekeit védő speciális, személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi, és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.

(2) Ravazd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Gyvt. 39. § - 40. §-ban foglaltak alapján a gyermekjóléti szolgáltatás feladatait az általa fenntartott PTKT Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény keretében látja el.

VI.

Záró és hatályba léptető rendelkezések

19. § (1) E rendelet 2015. március 2. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 1/2014.(I.24.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet1. melléklet

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló
szóló 3/2015.( III.02.) sz. rendelethez
KÉRELEM
települési támogatás megállapítása iránt

I. 1. A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................
Születési neve: .............................................................................................................................
Anyja neve: .................................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: .........................................................................................................
Lakcím: ....................................................................................................................................

2. A kérelmezővel közös háztartásban élők száma:.......fő

A kérelmezővel közös háztartásban élők személyi adatai:

név/születési név
TAJ- szám

születési hely év, hó, nap

anyja neve

rokonsági fok

II. Jövedelmi adatok

jövedelem típusa

kérelmező

közös háztartásban élő személyek

munkaviszonyból, foglalkoztatási jogviszonyból származó

társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

alkalmi munkavégzésből származó

táppénz, gyed, gyes, gyet, családi pótlék

nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

egyéb

Összesen

III. Vagyoni helyzet:

A kérelmező és a vele együttélő közeli hozzátartozójának vagyona
A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

B) Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: '

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyar Köztársaság területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

Aláhúzással jelölje az alábbi támogatások mely formáját kívánja igénybe venni:
- rendkívüli települési támogatás
- temetési támogatás
- gyógyszer hozzájáruláshoz nyújtott települési támogatás
- beiskolázási támogatáshoz nyújtott települési támogatás
- köztemetés

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

b) tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám

IV. Indokolás:

.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

V. Haláleset miatti támogatás esetén:

Az elhunyt személyes adatai:
Neve: ............................................................................................................................................
Születési neve: .............................................................................................................................
Anyja neve: .................................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: .........................................................................................................
Lakcím: ....................................................................................................................................
Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

- A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal

(pl. munkáltatói igazolás) történik.

- A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § szerint:

"(2) A jogosultság megállapításakor

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

2. A kérelemhez a halotti anyakönyvi kivonatot kell csatolni, ha elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kérik.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Ravazd, ...........év.......................hó.....nap

....................................................................

kérelmező