Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2015 (XII.17..) önkormányzati rendelete

A helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2024. 04. 27

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2015 (XII.17..) önkormányzati rendelete

A helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról és adományozásáról

2024.04.27.

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A helyi kitüntetések és elismerő címek

1. § Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések és elismerő címek:

a) a város fejlődése, Budaörs Város lakossága szebb és jobb életének megteremtése érdekében végzett kiemelkedő munka elismerésére a város hírneve öregbítésének érdekében kifejtett tevékenységért Budaörs Város Díszpolgára Címet (a továbbiakban: Díszpolgári Cím),

b) közoktatásért folytatott kiemelkedő szakmai tevékenység megbecsüléseként Szakály Mátyás Pedagógus Emlékérmet (a továbbiakban: Szakály Mátyás Emlékérem),

c) a város kulturális és társadalmi életének fejlődése érdekében végzett kiemelkedő munka elismerésére Hauser József Városi Közművelődési Díjat (továbbiakban: Hauser József Díj),

d) a sport és testnevelés területén végzett kimagasló teljesítmény elismeréseként Budaörs Város Önkormányzata Testnevelési és Sport Díjat (a továbbiakban: Sport Díj),

e) az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai és közszolgálati tevékenység elismerésére Budaörs Egészségügyéért Díjat (a továbbiakban: Egészségügyi Díj).

A helyi kitüntetések és elismerő címek adományozásának és visszavonásának közös szabályai

2. § (1) A helyi kitüntetések és elismerő címek odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.

(2) A helyi kitüntetéseket és elismerő címeket ünnepi Képviselő-testületi ülésen adja át a polgármester. A Díszpolgári oklevél átadása szükség szerint más, Budaörs városi életében kiemelkedő ünnepség keretében is történhet, erről a Képviselő-testület dönt.

(2a)1 Az Alaptörvényben meghatározott különleges jogrend idején, amikor külön jogszabály rendelkezése szerint a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét a polgármester látja el, továbbá egészségügyi válsághelyzet elrendelésével bevezetett járványügyi készültség idején a helyi kitüntetések és elismerő címek a (2) bekezdésben szabályozottaktól eltérő, a polgármester által meghatározott módon és körülmények közt is átadhatók.

(3)2 A helyi kitüntetések és elismerő címek adományozottjait – a posztumusz adományozás kivételével – a mindenkori minimálbér ötszöröse illeti meg. A díjak költségeit és a jutalom összegének fedezetét a Képviselő-testület éves költségvetésében biztosítja.

(4) A helyi kitüntetések és elismerő címek adományozottjairól a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(5)3 Posztumusz adományozás esetén az adományozott ismert élő örökösével, illetve közeli hozzátartozójával, vagy – egyházi személy esetében – egyházával a kapcsolatfelvételt meg kell kísérelni. Eredményes kapcsolatfelvétel esetén az oklevél és az emlékérem e személynek vagy az egyház képviselőjének átadható. Eredménytelen kapcsolatfelvétel esetén, illetve átvevő hiányában emlékérem nem készül, vagy – ha már elkészült – nem adják át.

3. § (1) Attól a személytől vagy szervezettől, aki, vagy amely a neki adományozott helyi kitüntetésre vagy elismerő címre méltatlanná válik, a kitüntetés vagy elismerő cím visszavonható.

(2) A helyi kitüntetés vagy elismerő cím visszavonására az adományozásra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

A Díszpolgári Cím adományozásának rendje

4. § (1) A Díszpolgári Cím adományozható olyan természetes személyeknek, akik:

a) Budaörs Város fejlődéséért kiemelkedően tevékenykedtek. Társadalmi, gazdasági, tudományos és művészeti területen maradandó alkotásaikkal különösképpen segítették a város jó hírnevét.

b) kimagasló munkásságukkal hozzájárultak Budaörs fejlődéséhez, tekintélyének növeléséhez.

c) életművükkel hazánk és más népek társadalmi, gazdasági, szellemi művelődését, a nemzetközi békét, a kultúrát, az emberiség egyetemes érdekeit tiszteletre méltóan szolgálták.

(2)4 A Díszpolgári Címmel oklevél és – a posztumusz adományozás kivételével – plakett jár együtt, az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá. A Díszpolgári oklevélnek tartalmaznia kell:

a) kitüntetett nevét,

b) az adományozó testületi határozat számát és keltét,

c) az aláírásokat és Budaörs város díszpecsétjét.

(3)5 Budaörs Város Díszpolgára Budaörs Város megbecsülését élvezi. Ennek jeléül:

a) kapja az oklevelet és plakettet,

b) nevét és önzetlen tevékenységét Budaörs Város díszpolgárainak névkönyve megőrzi,

c) az Önkormányzat által rendezett eseményekre megkülönböztetett figyelemmel meghívót kap,

d) a Képviselő-testület külön határozata alapján meghívható Budaörsöt képviselő önkormányzati delegációkba,

e) elhalálozása, vagy posztumusz adományozás esetén díjtalan díszsírhely illetheti meg, melyről a Polgármesteri Hivatal az eset összes körülményére – különösen a szükségességére, illetve az elhunyt életében tett rendelkezésére, a temetésről gondoskodó, vagy arra köteles nyilatkozatára – tekintettel gondoskodik.

5. § (1)6 Díszpolgári Cím adományozására írásban az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton (továbbiakban együtt: írásban), indokolással ellátva javaslatot tehet bármely budaörsi kötődéssel bíró természetes személy, civil szervezet, a városban működő politikai párt, valamint egyház. A javaslatot a Polgármesternek kell címezni.

(2) A Díszpolgári Cím adományozására a Képviselő-testület állandó bizottságainak elnökeiből alakítotttestület – melynek elnöke a polgármester – tesz javaslatot, az (1) bekezdésében felsoroltak ajánlásainak figyelembevételével.

(3) A Díszpolgári Címre jelölt személy díszpolgári cím elfogadásáról szóló nyilatkozatát be kell kérni.

(4) Az adományozási határozat indokolása tartalmazza az adományozás alapjául szolgáló érdemek méltatását.

(5) A Díszpolgári Cím adományozását díszes kivitelű „Budaörs város díszpolgárainak névkönyve” című albumban kell nyilvántartani.

(6) A névkönyvet a Helytörténeti Gyűjtemény őrzi.

(7) Az adományozásról készült jegyzőkönyvi kivonatot, a díszpolgár életrajzát és fényképét a Helytörténeti Gyűjtemény részére át kell adni.

(8) A kitüntetés odaítéléséről szóló határozatot helyben szokásos módon közzé kell tenni.

A Szakály Mátyás Emlékérem adományozásának rendje

6. § (1) Az Emlékérem adományozható

a) életművéért annak a pedagógusnak, aki Budaörs Városáért kiemelkedő tevékenységet végzett,

b) annak a pedagógusnak, aki

ba) folyamatosan magas színvonalon folytat nevelő-oktató munkát és az intézmény sajátos arculatának egyik meghatározó egyénisége,

bb) munkájával intézményének, Budaörs Városnak elismerést szerzett;

bc) példamutató magatartást tanúsít a közösségi és a magánéletben;

bd) legalább 10 évet budaörsi nevelési-oktatási intézményben pedagógusként nevelt, tanított, oktatott.

(2)7 Az (1) bekezdés alkalmazásában pedagógus alatt a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény végrehajtásáról szóló 401/2023. (VIII.30.) Kormányrendelet 2. mellékletében meghatározott pedagógus-munkakörben dolgozót kell érteni.

(3) 8 A Szakály Mátyás Emlékérem mellé díszoklevél jár. Az Emlékérem kör alakú és bronzból készül. Egyik oldalán Szakály Mátyás arcképe látható, alatta 1887-1967. évszámok szerepelnek. Az arckép felett „Szakály Mátyás Pedagógus Emlékérem” felirat. Az érem hátlapját Budaörs Város címere díszíti „Alapította Budaörs Város Önkormányzata 1993” szövegű felirattal.

(4) Évente kettő, kivételes esetben három Szakály Mátyás Emlékérem adományozható.

7. § A Szakály Mátyás Emlékérem odaítélésére írásban, indokolással ellátva javaslatot tehetnek a Képviselő-testület tagjai, az alpolgármester és a Közoktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság (a továbbiakban: KMISB) külsős tagjai, a városban működő köznevelési intézmények vezetői, tantestületei úgy, hogy az indokolással a nevelőtestület legalább 51 %-a egyet ért. A javaslatot minden év március 31. napjáig kell a Polgármesterhez benyújtani.

8. § (1) A Szakály Mátyás Emlékérem odaítélését megelőző eljárás lefolytatása a KMISB hatásköre.

(2) A KMISB a javaslattételre jogosultak írásbeli ajánlásait véleményezi és alakítja ki javaslatát, amelyet a Képviselő-testület elé terjeszt.

A Hauser József Díj adományozásának rendje

9. § (1) A Hauser József Díj annak a személynek, vagy szervezetnek adományozható, aki vagy amely hosszú időn keresztül eredményesen tevékenykedett Budaörs Város kulturális, közművelődési és társadalmi életében, munkássága, magatartása, tevékenysége példaként állítható városunk lakossága, leginkább az ifjúság elé.

(2) A Hauser József Díjjal emlékérem és díszoklevél jár. Az érem kör alakú és bronzból készül. Egyik oldalán Hauser József arcképe látható, alatta 1912-2002. évszámok szerepelnek. Az arckép felett „Hauser József Közművelődési Díj” felirat. Az érem hátlapját Budaörs Város címere díszíti „Alapította Budaörs Város Önkormányzata 2003” szövegű felirattal.

(3) A Hauser József Díjból évente egy díj adományozható.

10. § A Hauser József Díj odaítélésére írásban, indokolással ellátva javaslatot tehetnek a közművelődési, kulturális feladatellátásban részt vevő városi intézmények vezetői, a budaörsi kötődéssel bíró civil szervezetek, a városban működő egyházak, a Képviselő-testület tagjai, az alpolgármester és a KMISB külsős tagjai. A javaslatot minden év június 30-ig kell a Polgármesterhez benyújtani.

11. § (1) A Hauser József Díj odaítélését megelőző eljárás lefolytatása a KMISB hatásköre.

(2) A KMISB a javaslattételre jogosultak írásbeli ajánlásait véleményezi és alakítja ki javaslatát, amelyet a Képviselő-testület elé terjeszt.

(3) A Hauser József Díj esetében a KMISB - tagjainak egyetértése hiányában - rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.

A Sport Díj adományozásának rendje

12. § (1) A Sport Díj adományozható

a) kiemelkedő hazai illetve nemzetközi sportteljesítményért,

b) a város testnevelési és sportmozgalmában kifejtett sportmunkáért, sportolók felkészítéséért, az egészséges életmódra nevelés, vagy a testnevelés terén kimagasló szakmai, hivatalbeli tevékenységük során hosszabb ideje végzett kiemelkedő munkáért.

(2) A Sport Díjjal emlékérem és díszoklevél jár. Az emlékérem kör alakú és bronzból készül, átmérője 95 mm , vastagsága 10 mm . Az emlékérem egyik oldalán Budaörs Város címer, alatta a „Budaörs Város Önkormányzata Testnevelési és Sport Díja” felirat látható. Az emlékérem hátoldalát fáklyát tartó futó alak, körben olajfa ágakból font koszorú díszíti. A díjazott neve és az évszám gravírozással kerül az emlékérem alsó részére. Az emlékérem díszdobozban kerül átadásra.

(3) Évente kettő Sport Díj adományozható az elért egyéni vagy csapat sporteredmény alapján, illetve a városi sport területén kifejtett sportszervezői tevékenység alapján.

(4) A Sport Díjat egy személy vagy szervezet legfeljebb három alkalommal nyerheti el. A harmadik alkalommal a díjazott a Sport Díjjal járó elismeréseken felül elnyeri a „Városi Sport Díj örökös kitüntetettje” elismerést, amelyet gravírozott tál formájában nyújt át az önkormányzat.

13. § A Sport Díj odaítélésére írásban, indokolással ellátva javaslatot tehetnek a köznevelési, kulturális és sport feladatok ellátásában részt vevő városi intézmények vezetői, a városi kötődésű civil szervezetek, a Képviselő-testület tagjai, az alpolgármester és a KMISB külsős tagjai. A jelölésre jogosult személyek, szervezetek egy kategóriában, legfeljebb egy jelöltet terjeszthetnek fel a Sport Díjra. A javaslatot minden év június 30-ig a Polgármesterhez lehet benyújtani.

14. § (1) A Sport Díj odaítélését megelőző eljárás lefolytatása a KMISB hatásköre.

(2) A KMISB a javaslattételre jogosultak írásbeli ajánlásait véleményezi és alakítja ki javaslatát, amelyet a Képviselő-testület elé terjeszt.

Az Egészségügyi Díj adományozásának rendje

15. § (1) Az Egészségügyi Díj olyan természetes személynek adományozható, aki hosszú időn keresztül magas szakmai színvonalon fejtette ki tevékenységét a lakosság egészségmegőrzése, a betegségek megelőzése, a betegek gyógyítása érdekében.

(2) Az Egészségügyi Díjjal emlékérem és díszoklevél jár. Az emlékérem kör alakú, és bronzból készül. Egyik oldalán „Budaörs Egészségügyéért Díj” felirat, az érem hátlapját Budaörs Város címere díszíti „Alapította Budaörs Város Önkormányzata 2005” szövegű felirattal.

(3) Az Egészségügyi Díj évente egy fő részére adományozható.

16. § Az Egészségügyi Díj odaítélésére írásban, indoklással ellátva javaslatot tehetnek a szociális és egészségügyi feladatellátásban részt vevő városi intézmények vezetői, a szakmai szervezetek, a budaörsi kötődésű civil szervezetek, a Képviselő-testület tagjai, az alpolgármester és a Szociális és Egészségügyi Bizottság (továbbiakban: SzEB) külsős tagjai. A javaslatot minden év május 31-éig kell a Polgármesterhez benyújtani. A Polgármesteri Hivatal Szakirodája a javaslat benyújtási határideje előtt legalább 10 nappal a Képviselő-testület és a Szociális és Egészségügyi Bizottság külsős tagjainak felkérő levelet küld javaslattételre.

17. § (1) A Díj odaítélését megelőző eljárás lefolytatása a SzEB hatásköre.

(2) A SzEB az (1) bekezdésben meghatározottak írásbeli javaslatait véleményezi és alakítja ki javaslatát, amelyet a Képviselő-testület elé terjeszt.

(3) A SzEB tagjainak egyetértése hiányában a SzEB az egyes jelöltekre leadott támogató szavazatok által kialakult sorrendet terjeszti a Képviselő-testület elé.

Záró rendelkezések

18. § E rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

18/A. §9 E rendeletnek a helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról és adományozásáról szóló 39/2015. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 23/2020. (X.1.) önkormányzati rendelettel megállapított 2. § (2a) bekezdését a Képviselő-testület által korábban odaítélt, de a díjazott (kitüntetett) számára még át nem adott helyi kitüntetések és elismerő címek tekintetében is alkalmazni kell.

19. § (1) Budaörs Város Önkormányzatának szervezeti és működési szabályzatáról szóló 36/2010. (XI.12.) önkormányzati rendelete 1. sz. mellékletének

a) 1.15.2. alpontjában a „6/2005. (I.26.) ÖKT rendelet 3. § (4) bekezdése” szövegrész helyébe „39/2015. (XII.17.) ÖKT rendelet 2. § (2) bekezdése” szöveg;

b) 1.15.3. alpontjában a „7/2005. (I.26.) ÖKT rendelet 3. § (7) bekezdése” szövegrész helyébe „39/2015. (XII.17.) ÖKT rendelet 2. § (2) bekezdése” szöveg;

c) 1.15.4. alpontjában a „8/2005. (I.26.) ÖKT rendelet 3. § (6) bekezdése” szövegrész helyébe „39/2015. (XII.17.) ÖKT rendelet 2. § (2) bekezdése” szöveg;

d) 1.15.5. alpontjában a „9/2005. (I.26.) ÖKT rendelet 3. § (5) bekezdése” szövegrész helyébe „39/2015. (XII.17.) ÖKT rendelet 2. § (2) bekezdése” szöveg;

e) 1.15.6. alpontjában a „26/2005. (IV.20.) ÖKT rendelet 3. § (6) bekezdése” szövegrész helyébe „39/2015. (XII.17.) ÖKT rendelet 2. § (2) bekezdése” szöveg lép.

(2) Hatályát veszti Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének

a) a Szakály Mátyás pedagógus emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 6/2005. (I.26.) rendelete;

b) Budaörs Város díszpolgára cím alapításáról és adományozásáról szóló 7/2005. (I.26.) rendelete;

c) a Hauser József városi közművelődési díj alapításáról szóló 8/2005. (I.26.) rendelete;

d) a „Budaörs város önkormányzat testnevelési és sport díja” alapításáról szóló 9/2005. (I.26.) rendelete;

e) a Budaörs Egészségügyéért Díj alapításáról szóló 26/2005. (IV.20.) rendelete.

Wittinghoff Tamás
polgármester

dr. Bocsi István
jegyző

1

A 23/2020. (X.1.) önkormányzati rendelet 1. §-a által kiegészítve. Hatályos: 2020. október 2. napjától.

2

A 31/2018. (XI.16.) önkormányzati rendelet 1. §-a által módosítva. Hatályos: 2018. november 17. napjától.

3

A 31/2018. (XI.16.) önkormányzati rendelet 2. §-a által kiegészítve. Hatályos: 2018. november 17. napjától.

4

A 31/2018. (XI.16.) önkormányzati rendelet 3. §-a által módosítva. Hatályos: 2018. november 17. napjától.

5

A 31/2018. (XI.16.) önkormányzati rendelet 4. §-a által módosítva. Hatályos: 2018. november 17. napjától.

6

A 33/2017. (IX.21.) önkormányzati rendelet 12. §-a által módosítva. Hatályos: 2017. szeptember 22. napjától

7

A 6. § (2) bekezdése a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 21/2016. (V.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a által módosítva. Hatályos: 2016. május 28-tól, a Szakály Mátyás Pedagógus Emlékérem adományozásának a rendelet hatálybalépésekor folyamatban levő eljárása során is alkalmazni kell.

9

A 23/2020. (X.1.) önkormányzati rendelet 2. §-a által kiegészítve. Hatályos: 2020. október 2. napjától.