Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015 (IV.14.) önkormányzati rendelete

Iváncsa Községi Önkormányzat 2015 évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 04. 15- 2016. 03. 30

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,  az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya Iváncsa Községi Önkormányzatra (továbbiakban: Önkormányzat), valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.


(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek:

a) Iváncsai Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Közös Önkormányzati Hivatal) mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv,

b) Iváncsai Általános Művelődési Központ mint önállóan működő költségvetési szerv.


2. A költségvetés bevételei és kiadásai


2. § (1) Az Önkormányzat 2015. évi:

a) bevételének főösszegét 271 474 eFt-ban

b) kiadásának főösszegét  271 474 eFt-ban

állapítja meg.

(2) a) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti bevételeket rovatrend szerinti előirányzatonként a 2. számú melléklet tartalmazza.

b) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti kiadásokat rovatrend szerinti előirányzatonként a 3. számú melléklet tartalmazza.


3. § (1) Az Önkormányzat az általa irányított költségvetési szervek nélküli költségvetési bevételét 231 682 eFt-ban állapítja meg, melynek részletezését a 2/A. melléklet tartalmazza. A finanszírozási bevételét 11 000 e Ft-ban állapítja meg, melynek részletezését 5. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat az által irányított költségvetési szervek nélküli kiadásait 85 922 eFt-ban hagyja jóvá, melynek részletezését a 3/A. melléklet tartalmazza.


4. § (1) Az Önkormányzat a saját és az általa irányított költségvetési szervek 2015. évi engedélyezett létszámát 38 főben, a közfoglalkoztatottak létszámát 11 főben állapítja meg a 8. számú mellékletben foglaltak szerint, az alábbiak figyelembe vételével:

a) az Iváncsai Általános Művelődési Központ közalkalmazotti létszáma: 18 fő;

b) az Iváncsai Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői létszáma: 13 fő, ebből Besnyői Kirendeltség létszáma: 5 fő;

c) az Iváncsai Közös Önkormányzati Hivatal Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott létszáma 2 fő, ebből,  Besnyői Kirendeltségen 1 fő;

d) az Önkormányzat köztisztviselői létszáma: 1 fő (polgármester),

e) az Önkormányzat közalkalmazotti létszáma: 1 fő;

f) az Önkormányzat Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott létszáma: 3 fő.

(2) Az Önkormányzat és költségvetési szervei költségvetési bevételeit a 2/A, 2/B, 2/C mellékletek, költségvetési kiadásait rovatrend szerinti kiemelt előirányzatonként, valamint kötelező feladatok és önként vállalt feladatok szerinti bontásban, feladatonként a 3/A, 3/B és a 3/C  melléklet tartalmazza.

5. § (1) Az Önkormányzat 2015. évi költségvetésének egyenlegét költségvetési hiány nélkül állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat 2015. évi felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak részletezését a 6. számú melléklet tartalmazza

(3) Az Önkormányzat 2015. évi:

a) mérlegét az 1. számú melléklet,

b) az Önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultság jellegű ellátásokat 22 1911 eFt-ban állapítja meg, melynek részletezését a 12. számú melléklet tartalmazza.

(4) A 2015. évi előirányzat-felhasználás ütemezését és likviditási tervét a 8. számú melléklet tartalmazza.

(5) A 2015. évi közvetett támogatások várható összege 5.250 e Ft, melynek részletezését a 7. számú melléklet tartalmazza.

(6) A képviselő-testület az általa fenntartott intézményeknél alkalmazandó élelmezési nyersanyag-normákat és az érte fizetendő térítési díjat a 10. számú melléklet szerint állapítja meg. (7) Az Önkormányzat a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti, adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségét 13. sz. melléklet tartalmazza.



3. A 2015. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


6. § (1) A költségvetési szerv költségvetési támogatása csak a költségvetési szerv szakmai tevékenységére és az ezzel összefüggő kiadásokra használható fel.

(2) Az önkormányzat költségvetési szerveinek vezetői a hatáskörükbe utalt kiemelt előirányzatok között saját hatáskörben az államháztartásról szóló törvényben foglaltak betartása mellett hajthatnak végre átcsoportosítást.

(3) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok között átcsoportosítani a polgármester kezdeményezésére, a helyi önkormányzati feladatok ellátása érdekében a képviselő-testület jogosult azzal, hogy a polgármester 2.000.000,- Ft összegig előirányzatok közötti átcsoportosítást önállóan, képviselő-testületi felhatalmazás nélkül is engedélyezhet.

(4) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést igényel – a képviselő-testület dönt a polgármester előterjesztésében, a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(5) Az Önkormányzat a 2015. évi költségvetését az államháztartásról szóló törvényben foglaltak szerint módosíthatja.

(6) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv jóváhagyott bevételi előirányzatán felüli többletbevételét az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. Rendeletben  foglaltak alapján használhatja fel.

7. § Az Önkormányzat általános tartalékot a többlet bevételei terhére képez.

8. §      (1) A képviselő-testület a köztisztviselői cafetéria keret összegét bruttó 200.000.- Ft/fő/év-ben állapítja meg, a 4.§ (1) bekezdés c), e) és f) pontjában megjelölt foglalkoztatottak béren kívüli juttatását bruttó 96.000 Ft/fő/év, a 4.§ (1) bekezdés a) pontjában foglalkoztatottak béren kívüli juttatását bruttó 96.000 Ft/fő/év összegben határozza meg.

(2) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 236.§ (4) bekezdés a) pontja alapján  az alapilletmény 10%-a a vezetői pótlék.


4. Intézmények finanszírozása


9. § (1) Az önkormányzati támogatás intézmények részére történő folyósítására a tényleges szükséglethez igazítva kerül sor.

(2) Az intézményvezetőknek a jelen költségvetési rendeletben meghatározott intézményi támogatás összegéből biztosítania kell az intézmények által kidolgozott adatok alapján az önkormányzat által 2014. október hóban leigényelt normatív hozzájárulás, támogatás jogos igénybevételének feltételeit. A normatív hozzájárulások, támogatások hátrány nélküli lemondása vagy pótigény benyújtása az Ávr. 101.§ (4) bekezdésében foglalt határidő betartása mellett lehetséges.

(3) Amennyiben a normatíva-elszámolás ellenőrzése, vizsgálata során, továbbá az utólagos elszámoláskor eltérés kerül megállapításra a számított normatív támogatásnál, illetve ha az intézmények által a költségvetés készítéséhez vagy módosításához biztosított adatok nem felelnek meg a valóságnak, és ezt az ellenőrzés, utólag feltárja, akkor az intézmény tárgyévi költségvetése a jogtalanul felvett támogatás összegével módosításra kerül.

(4) Az intézmény vezetője a Közös Önkormányzati Hivatal külön felhívása nélkül is köteles a Közös Önkormányzati Hivatalt írásban tájékoztatni a normatív és kötött felhasználású normatív támogatás alapját képező mutatószámok tervezettől eltérő alakulása esetén. A naprakész információkat az analitikus nyilvántartások folyamatos vezetésével kell biztosítani. A változás bejelentésének elmulasztásából adódó igénybevételi kamat a mulasztó intézményt terheli.




5. Záró rendelkezések


10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de a jóváhagyott előirányzatok 2015. január 1. napjától alkalmazandók. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II. 27.) önkormányzati rendelete Iváncsa Községi Önkormányzat 2015 évi költségvetéséről.






Tatár Szilvia                                                                                      dr. Kapitány Csilla jegyző

polgármester                                                                                      nevében és megbízásából:





                                                                                                          dr. Lukács Ilona Cecília

                                                                                                                       aljegyző




Záradék: Ezt a rendeletet az SZMSZ-ben meghatározott helyben szokásos módon kihirdettem.




Iváncsa, 2015. április 14.





                                                                                        dr. Kapitány Csilla jegyző

      nevében és megbízásából:






  dr. Lukács Ilona Cecília

 aljegyző