Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016. (II. 9.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális támogatásokról, és az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatásokról 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 02. 09- 2016. 02. 09

Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016. (II. 9.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális támogatásokról, és az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatásokról 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2016.02.09.

Dömsöd Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésében, 26. § - ában, 32. § (1) bekezdésében, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1)–(2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében meghatározott feladatkörében eljárva a pénzbeli és természetben nyújtott szociális támogatásokról, és az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatásokról 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendeletének módosításáról a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontja az alábbiak szerint módosul:

„3. § (1) a) az e rendelet 21/A.-21/C. §§-aiban meghatározott ellátás esetében az Oktatási, Közművelődési és Sport Bizottságra,

2. § A rendelet 11. §-a az alábbiak szerint módosul:

„11. § E rendelet az Sztv. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként az alábbi települési támogatást nyújthatóak:
1) Pénzbeni települési támogatások
a) rendkívüli települési támogatás
b) települési támogatás temetkezéssel kapcsolatban felmerült költségek viseléséhez
c) települési támogatás gyógyszerkiadások viseléséhez
d) települési támogatás lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez
e) utazási támogatás
f) beiskolázási támogatás
c) gyermekek iskolai tanórán kívüli foglalkozásainak támogatása
2) Természetbeni ellátásként nyújtott önkormányzati támogatás
a) köztemetés”

2. § A rendelet 21/B. §-a az alábbiak szerint módosul:

„21/B. § (1) Azon családok részére, amelyek olyan gyermeket nevelnek, aki valamely köznevelési intézményben általános iskolai vagy középiskolai tanulmányokat folytat beiskolázási segély állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg
a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülélő esetén a 300%-át,
b) megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.
(2) Beiskolázási támogatást egy naptári évben egy alkalommal lehet adni.
(3) Beiskolázási támogatás összege nem lehet kevesebb, mint 2.000,-Ft/gyermek/alkalom, de nem haladhatja meg a 20.000 forint/gyermek/alkalom összeget.
(4) A támogatásra jogosult az (1)-(3) bekezdésben foglaltak szerint az a fiatal felnőtt is, aki 25. életévét nem töltötte be és felsőoktatási intézményekben folytat tanulmányokat.”

3. § A rendelet egy új 21/C. §-al és az azt megelőző címmel egészül ki az alábbiak szerint, továbbá az ezt követő címke számozása eggyel növekszik:

„17. Gyermekek iskolai tanórán kívüli foglalkozásainak támogatása

21. § (1) Az akinek a gondozásában nevelésében lévő gyermeke iskolai tanórán kívüli sport vagy szabadidős foglalkozáson vesz részt az ebben történő részvétellel kapcsolatos költségekhez támogatásban részesülhet, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 200%-át, gyermeket egyedül nevelő szülő esetén a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 300%-át.

(2) A támogatást legfeljebb egy év időtartamra lehet megállapítani.

(3) A támogatás összege gyermekenként 5000-Ft/hó összegig terjedhet.

(4) A támogatást természetbeni szociális ellátás formájában is lehet nyújtani a költségek közvetlen megfizetésére.

(5) A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a foglalkozással kapcsolatos tagdíj, térítési díj jogosultjának nyilatkozatát a díj mértékéről, továbbá a foglalkozás tartójának igazolását arról, hogy a gyermek a foglalkozáson részt vesz.”

4. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelet eredeti 11. §-a, a 12. § (2) bekezdésének ac), ad) és ae) alpontjai, a 13. § (2) bekezdés c) pontja.