Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016. (V.12.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 46/2011.(XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2016. 07. 01

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontja alapján a következőket rendeli el:


2. §


A helyi adókról szóló 46/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § Értelmező rendelkezések a következő 7-8. pontokkal egészül ki:


„7. Nem állandó lakos: akinek a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint bejelentett lakóhelye és tartózkodási helye nem Jászberényben van.


8. Szálláshely: a szálláshely-szolgáltatási tevékenyég folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 2. § a) –h) pontjában meghatározottak.”


2. §


A Rendelet 4. pontja a következő 4/A. ponttal egészül ki:


„4/A. Idegenforgalmi adó


9/A. §


Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.


9/B. §


Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft.


9/C. §


(1) Az adóalanynak a törvényi adómentességre való jogosultság tényét a 3. számú melléklet szerinti nyilatkozat kitöltésével kell igazolnia a beszedésre kötelezett felé.


(2) Az adóalanynak meg kell fizetnie az adót, amennyiben a mentesség alapjául szolgáló tényt vagy körülményt a (1) bekezdés szerint nem igazolja.


9/D. §


(1) Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett idegenforgalmi adóról nyilvántartást (a továbbiakban: nyilvántartás) köteles vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vendég vezeték és utónevét, születési helyét és idejét, lakóhelyét, személyazonosító okmányának (útlevél, személyazonosító igazolvány vagy vezetői engedély) számát, érkezés és távozás időpontját, vendégéjszakák számát, idegenforgalmi adó teljes összegét, adómentesség jogcímét, az adómentességet megalapozó dokumentumok, bizonylatok megnevezését, a munkavégzési célú tartózkodás esetén a munkáltató megnevezését, pontos székhelyének vagy telephelyének címét és a vendég sajátkezű aláírását.


(2) A nyilvántartás elektronikus formában is vezethető. A számítógéppel vezetett nyilvántartást nyomtatott formában – havonként összesítetten, tételes napi bontásban kinyomtatva – kell az adózás rendjéről szóló törvény előírásai szerint megőrizni.


(3) A nyilvántartást folyamatosan kell vezetni. A szálláshelyre érkező vendég adatait a megérkezést követően a vendég által kitöltött adómentességről szóló 3. számú nyilatkozat vagy a 4. számú bejelentőlap alapján haladéktalanul rögzíteni kell a nyilvántartásban.


(4) A nyilvántartást úgy kell vezetni, hogy az idegenforgalmi adó alapjának, összegének, továbbá az adómentesség megállapítására és ellenőrzésére alkalmas legyen. A nyilvántartás mellé az adóbeszedésre kötelezett a bejelentőlapot vagy adómentesség esetében a 9/C. § (1) bekezdés szerinti nyilatkozatot köteles csatolni és elévülésig megőrizni.”


3. §


Ez a rendelet 2016. július 1-jén lép hatályba és 2016. július 2-án hatályát veszti.


4. §


Ezt a rendeletet Jászberény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet 55. § (3) bekezdésben foglaltak szerint kell kihirdetni és közzétenni.