Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2016. (V.3.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatások helyi rendszeréről

Hatályos: 2023. 03. 01

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2016. (V.3.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatások helyi rendszeréről

2023.03.01.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Lakáscélú támogatást igényelhet, aki önkormányzati tulajdonú telken annak megvásárlásával kíván építkezni vagy Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén kívánja az első lakóingatlanát megvásárolni vagy felépíteni és

a) magyar állampolgár vagy a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,

b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,

c) a harmadik országbeli állampolgár, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,

d) a hontalan, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján ilyen jogállásúnak ismerték el, vagy

e) a menedékjogról szóló törvényben foglaltak szerint menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) család: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott személyek közössége;

b) élettárs: a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényben meghatározott személy;

c) jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott jövedelem;

d) közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényben meghatározott személy;

e) telek: lakóingatlan építésére alkalmas beépítetlen terület;

f) szerkezetkész: az az állapot, amikor az épület teherhordó szerkezete és tetőhéjazata elkészült.

g) önkormányzati tulajdonú telek: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában álló, Békéscsaba közigazgatási területén elhelyezkedő telek.

h)1 lakás-előtakarékossági szerződés: a lakástakarékpénztárakról szóló törvényben meghatározott szerődés.

2. Az önkormányzat által nyújtható lakáscélú támogatások

3. § (1) Az önkormányzat a mindenkori éves költségvetésben biztosított előirányzat terhére kamatmentes kölcsönt nyújthat

a) az első lakóingatlan tulajdonjogának a megszerzéséhez

aa) lakóingatlan építéséhez vagy

ab) új vagy használt lakóingatlan vásárlásához vagy

b) az első lakóingatlan építése céljából történő telekvásárlásához.

(2) Az önkormányzat az önkormányzati tulajdonú telek megvásárlásához vissza nem térítendő támogatást nyújthat (a továbbiakban: vissza nem térítendő támogatás).

(3)2 Az önkormányzat a mindenkori éves költségvetési előirányzat terhére lakás-előtakarékossági befizetéshez történő hozzájárulást nyújthat.

3. Az önkormányzat által nyújtható lakáscélú támogatások általános feltételei

4. § (1) A lakáscélú támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A lakáscélú támogatás ugyanazon célra, ugyanazon személynek csak egy alkalommal adható.

(3)3 Az önkormányzati tulajdonú telek vásárlásához nyújtott nyújtott vissza nem térítendő támogatás, a kamatmentes kölcsön és a lakás-előtakarékossági támogatás együttesen is igénybe vehető.

(4) Nem nyújtható lakáscélú önkormányzati támogatás,

a) ha a kérelmező a kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt jelent,

b) ha a kérelmezőnek vagy a családjának az önkormányzattal szemben jogosulatlanul igénybe vett támogatásból származó adóssága vagy adótartozása áll fenn.

5. § (1) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a lakáscélú támogatásokkal kapcsolatos hatáskörét - az 5. § (6)–(7) bekezdésében foglalt kivétellel - a lakásügyekkel kapcsolatos feladatokat ellátó bizottságára (a továbbiakban: Bizottság) átruházza.

(2)4 A döntéshozatal a kamatmentes kölcsön és a lakás-előtakarékossági támogatás iránt benyújtott kérelmek esetében e rendelet mellékleteit képező és az adott támogatási formára irányadó elbírálási szempontrendszer figyelembe vételével történik.

(3)5

(4) Az önkormányzat a kamatmentes kölcsön biztosítására a kölcsönösszeg erejéig jelzálogjogot, a visszafizetés időtartamára elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be az ingatlan-nyilvántartásba. A bejegyeztetés költségét a kamatmentes kölcsönben részesült személy viseli.

(5) A vissza nem térítendő támogatás esetén a támogatással érintett ingatlanra az önkormányzat javára a támogatás összegének az erejéig az előírt kötelezettségek teljesítésének időtartamára jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, amelynek költségeit a támogatott viseli.

(6) A lakáscélú támogatások biztosítására bejegyzett jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartásból való törlésére vonatkozó engedélyt a polgármester adja ki. A törléssel kapcsolatos költségeket a támogatásban részesült személy viseli.

(7) Az ingatlan-nyilvántartásba a lakáscélú támogatásokkal összefüggésben bejegyzett terhek másik ingatlanra való átjegyeztetése, a bejegyzett terhek rangsorának megváltoztatásához, vagy az ingatlanra további terhek bejegyzéséhez való hozzájárulás iránti kérelmekről a polgármester dönt. Az ügyintézéssel kapcsolatos költségeket a kérelmező viseli.

4. Az első lakóingatlanhoz jutók kamatmentes kölcsönére vonatkozó rendelkezések

6. § (1) Az első lakóingatlan tulajdonjogának a megszerzéséhez kamatmentes kölcsönt azok a személyek igényelhetnek, akik Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén kívánják első lakóingatlanukat felépíteni vagy megvásárolni.

(2) Első lakóingatlan tulajdonjog megszerzésének kell tekinteni azt az esetet is, amikor az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének

a) lakóingatlanon legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada áll fenn, vagy

b) a lakóingatlan öröklés, vagy ajándékozás jogcímén, haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába, és a haszonélvező az ingatlanban lakik.

(3) Az első lakóingatlan tulajdonjogának a megszerzéséhez kamatmentes kölcsön akkor igényelhető, ha az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, kivéve a közös tulajdon megszüntetését, amennyiben az a házasság, illetve élettársi kapcsolat felbontása miatt történik.

(4) A lakáscélú kamatmentes kölcsön megállapítására akkor kerülhet sor, ha

a) a kérelmező, illetve a családja havi nettó összjövedelmének legalább az 50 %-a munkajövedelemből vagy más önálló tevékenységből származó jövedelemből származik,

b) a kérelmező vagy a család legalább egy tagja - a kérelem benyújtásának időpontjában - legalább 3 hónapja fennálló munkavégzésre irányuló jogviszonnyal rendelkezik és

c) az önkormányzat által biztosított kamatmentes kölcsön havi törlesztő részlete - a hitelintézetek felé fennálló fizetési kötelezettségekkel együtt - nem haladja meg a kérelmező illetve a családja havi nettó összjövedelmének a 30 %-át.

(5) Az első lakóingatlan tulajdonjogának a megszerzéséhez igényelhető kamatmentes kölcsön iránti kérelem minden év március 1. és 31. napja valamint szeptember 1. és 30. napja között nyújtható be:

a) lakóingatlan és telek vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számított 6 hónapon belül,

b) a lakóház építéséhez igényelt kölcsön esetén az ingatlan szerkezetkész állapotának időpontjától a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel megtörténtét igazoló, hatóság által kiállított okirat kiadásától számított 30 napon belül.

(6) A kamatmentes kölcsön iránti kérelemhez csatolni kell

a) a lakóingatlan tulajdonjogának megszerzéséről szóló okiratot,

b) az ingatlan 30 napnál nem régebbi, hiteles tulajdoni lap másolatát,

c) a jövedelemigazolást,

d) a jövedelmet terhelő hitelintézet felé fennálló fizetési kötelezettségről szóló igazolást,

e) hitel felvétele esetén a hitelszerződés másolatát, vagy a hitelintézet igazolását a fizetendő törlesztő részlet mértékéről,

f) a pénzintézeti hitel esetén elvi hozzájáruló nyilatkozatot a hitelt folyósító pénzintézettől arra vonatkozóan, hogy a kamatmentes kölcsön nyújtása esetén a pénzintézet hozzájárul a kamatmentes kölcsön erejéig a jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom önkormányzat javára történő bejegyzéséhez az ingatlan-nyilvántartásba,

g) felsőfokú (egyetemi, főiskolai) tanulmányok esetén a diploma másolatát, vagy a hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást,

h) a munkavégzésre irányuló jogviszony fennállásáról szóló igazolást,

i) megtakarítással rendelkező kérelmező esetén a megtakarításra vonatkozó igazolást,

j) lakóingatlan építéshez igényelt kölcsön esetén az ingatlan szerkezetkész állapotáról a felelős műszaki vezető igazolását vagy a használatbavételi engedélyt.

(7) Az önkormányzat a lakáscélú kölcsönt az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. pénzintézeten keresztül folyósítja. Amennyiben a támogatásban részesülő személy lakáscélja megvalósításához pénzintézeti kölcsönt vagy kedvezményt is igénybe vesz, az önkormányzat a kamatmentes kölcsönt a kölcsönt vagy kedvezményt nyújtó pénzintézeten keresztül folyósítja.

(8) A kölcsön folyósításával kapcsolatos részletekről a kölcsönszerződésben kell rendelkezni.

(9) A kölcsönszerződés tartalmazza

c) a támogatásban részesült személy nevét, személyes adatait,

d) a támogatás jogcímét és összegét,

e) a kölcsönnel érintett ingatlan helyrajzi számát, címét,

f) a kölcsön biztosításának és visszafizetésének feltételeit,

g) a szerződésszegés jogkövetkezményeit.

7. § (1) Az első lakóingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez nyújtható kamatmentes kölcsön felhasználható:

a) vételár-hátralékra, amennyiben az önkormányzati támogatás folyósításáig a vételárból - az adásvételi szerződés szerint - legalább az önkormányzati támogatásnak megfelelő összegű tartozás áll fenn, vagy

b) pénzintézeti hitel csökkentésére, amennyiben az önkormányzati támogatás folyósításáig a vételár - az adásvételi szerződés szerint - kiegyenlítésre került, azonban az ingatlan megvásárlásához (pénzintézeti szerződéssel igazoltan) legalább az önkormányzati támogatásnak megfelelő összegű lakáshitel-tartozás áll fenn.

(2) Az első lakóingatlan tulajdonjogának megszerzésével összefüggésben igénybe vett magánkölcsön, illetve nem pénzintézeti kölcsön kiegyenlítésére önkormányzati támogatás nem nyújtható.

8. § (1) A kamatmentes kölcsön összege:

a) kettő, illetve több gyermekes családok esetén legfeljebb 1.300.000,- Ft,

b) az a) pontba nem tartozó kérelmezők esetén legfeljebb 1.000.000,- Ft.

(2) A kamatmentes kölcsön visszafizetése a kölcsönszerződés megkötését követő legfeljebb 12. hónap első napjától esedékes. A visszafizetést havi egyenlő részletekben, és legfeljebb 5 év alatt kell teljesíteni.

9. § (1) A Bizottság határozattal dönt a kölcsönszerződés felmondásáról, ha

a) a támogatás felhasználása a kérelemtől eltérő célra történik,

b) a kérelmező a részletfizetési kötelezettségének teljesítésével 90 napon túl késedelembe esik és fizetési halasztást, vagy átütemezést nem kérelmezett.

(2) A kölcsönszerződés felmondása esetén a kamatmentes kölcsönből fennálló tartozást egy összegben, a késedelembe esés napjától a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerint számított kamataival együtt kell visszafizetni.

(3) A kölcsönszerződés felmondására az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben akkor kerülhet sor, ha az adós a fizetési kötelezettség teljesítésére legalább két alkalommal felszólításra került.

10. § (1) A kölcsönben részesült személy a kamatmentes kölcsönből származó fizetési kötelezettsége teljesítésének legfeljebb egy évre történő felfüggesztését és a fizetési kötelezettségének átütemezését kérheti a Bizottságtól.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kérelmek elbírálása során a kölcsönszerződés módosítására úgy kerülhet sor, hogy az adósság visszafizetésének futamideje - a fizetési kötelezettség teljesítésének megkezdésétől számított - legfeljebb 10 év lehet.

(3) A Bizottság a kérelem elbírálásánál mérlegeli a kérelmező szociális és vagyoni helyzetében, életkörülményeiben a kölcsönszerződés megkötése után beállt olyan rendkívüli körülményt, amely közrejátszhat a visszafizetés halasztásában. Rendkívüli körülmény különösen a munkahely elvesztése, baleset, közeli hozzátartozó halála, betegség. A Bizottság a rendkívüli körülmény fennállása esetén az egyéni élethelyzet mérlegelése alapján dönt.

(4) Ha a kérelmező a részletfizetési kötelezettségét az (1) bekezdésben foglalt kedvezmények igénybevételét követően sem teljesíti, és 90 napon túli késedelembe esik, a kölcsönszerződést - a 9. § (2) és (3) bekezdésében foglaltak alkalmazásával - fel kell mondani.

11. § (1) Az építéshez igénybe vett kamatmentes kölcsön esetén a 9. § (1) bekezdésében foglaltakon túlmenően Bizottság határozattal dönt a kölcsönszerződés felmondásáról, ha

a) a támogatott építési tevékenység nem a jogszabályoknak megfelelően történt,

b) a kölcsönben részesült a telek beépítését megelőzően vagy a beépítés megkezdését vagy befejezését követően az ingatlant az elidegenítési és terhelési tilalom időtartama alatt értékesíteni kívánja.

(2) A támogatás visszafizetésére való kötelezés esetén a visszafizetést a 9. § (2) és (3) bekezdésében leírtak szerint kell teljesíteni.

5. Önkormányzati tulajdonú telek vásárlásához nyújtható vissza nem térítendő támogatás

12. § (1) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata egyszeri vissza nem térítendő támogatást nyújthat az önkormányzati tulajdonú telek megvásárlásához, annak a kérelmezőnek, aki 2 vagy több gyermeket nevel vagy a támogatás iránti kérelemmel egyidejűleg teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik legalább 2 gyermek vállalásáról.

(2) A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő:

a) egy meglévő gyermek mellé egy gyermek vállalása esetén 4 év,

b) legalább két gyermek vállalása esetén 8 év.

(3) A támogatás összege a telek vételárának a 20%-a, de legfeljebb 800.000,- Ft.

(4)6 A támogatásra az a személy jogosult, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 800%-át és a család tagjai összesen legfeljebb 1 lakóingatlan tulajdonjogával rendelkeznek.

(5) A vissza nem térítendő támogatás iránti kérelmet az ingatlanárverésen nyertes vevő az ingatlanárverés megtörténtét követő 15 napon belül nyújthatja be.

(6) A kérelemhez csatolni kell

a) az ingatlanárverésről szóló jegyzőkönyvet,

b) a jövedelemigazolást,

c) a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatát,

d) gyermektelen, vagy egy gyermeket nevelő kérelmező esetén a kérelmező nyilatkozatát a gyermek(ek) vállalásáról.

(7) A vissza nem térítendő támogatást, a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerint a támogatásról szóló szerződéskötés napjától számított kamataival együtt vissza kell fizetni, ha támogatott a gyermekvállalásra vonatkozó kötelezettségét határidőben nem teljesíti.

(8) A gyermekvállalás teljesítését a kérelmező a gyermek(ek) megszületésétől számított 6 hónapon belül a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának bemutatásával köteles igazolni.

6. Lakás-előtakarékossági támogatás7

12/A. § (1) Az önkormányzat által nyújtható lakás-előtakarékossági támogatásra érvényes pályázatot az önkormányzati tulajdonú szociális vagy szolgálati bérlakás bérlői, illetve az önkormányzattal bérleti jogviszonyban nem álló azon személyek nyújthatnak be, akik az önkormányzattal megkötött megállapodásban kötelezettséget vállalnak minimum 4 éves megtakarítási idejű lakás-előtakarékossági szerződést megkötésére.

(2) A pályázat benyújtására jogosultnak kell tekinteni a fenti megállapodási kötelezettségnek eleget tevő lakás-előtakarékossági szerződés kedvezményezettjeit is.

(3) A lakás-előtakarékossági támogatásra irányuló pályázat folyamatosan benyújtható.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt feltételek megléte esetén is csak akkor érvényes a pályázat, ha

a) a kérelmező, illetve a családja havi nettó jövedelmének a 60%-a munkajövedelemből vagy más önálló tevékenységből származó jövedelemből származik,

b) a kérelmező vagy a család valamely tagja a kérelem benyújtásának időpontjában legalább 6 hónapja fennálló munkaviszonnyal vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonnyal rendelkezik,

c) a lakás-előtakarékossági szerződés kedvezményezettje a pályázat benyújtásakor lakóingatlan tulajdonjogával nem rendelkezik kivéve, ha lakóingatlanon legfeljebb ½-ed tulajdoni hányada áll fenn, vagy a lakóingatlan öröklés vagy ajándékozás jogcímén, haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába, és a haszonélvező az ingatlanban lakik.

12/B. § A lakás elő- takarékossági támogatás a Rendelet 1. § -ában foglaltaktól eltérően nem első lakás, családi ház, tanyai lakóingatlan vásárlására, építésére is igényelhető.

12/C. § (1) A lakás-előtakarékossági szerződés lejártát követően, a lakás takarék-pénztárnál elhelyezett betét és kamatainak megfelelő forintösszeg, illetve a lakás takarék-pénztár által nyújtott lakáscélú kölcsön a folyósítást követően kizárólag Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén fekvő, a kedvezményezett tulajdonába kerülő lakóingatlan vásárlására illetve építésére használható fel.

(2) Az lakás-előtakarékossági támogatásban részesülő személy a támogatás időtartama alatt a lakás elő - takarékossági szerződést rendes felmondással nem szüntetheti meg.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltak megszegése esetén a Bizottság dönt a támogatási szerződésnek az Önkormányzat részéről történő felmondásáról és a támogatott összeg mindenkori jegybanki alapkamattal növelt értékének visszafizettetéséről.

12/D. § (1) A lakás-előtakarékossági támogatás iránti kérelemhez csatolni kell

a) a jövedelemigazolást,

b) a munkavégzésre irányuló jogviszony fennállásáról szóló igazolást,

c) felsőfokú (egyetemi, főiskolai) tanulmányok esetén a diploma másolatát, vagy a hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást

d) megtakarítással rendelkező kérelmező esetén a megtakarításra vonatkozó igazolást.

(2) A támogatási szerződés megkötésétől számított 30 napon belül a megkötött lakás-előtakarékossági szerződést a Polgármesteri Hivatal lakáscélú támogatásokkal kapcsolatos feladatokat ellátó szervezeti egységéhez be kell nyújtani.

12/E. § (1) A lakás-előtakarékossági támogatás maximális időtartama 4 év.

(2) Az önkormányzati hozzájárulás a havi megtakarítási összeg 50%-áig de legfeljebb havi 5.000,- Ft-ig terjedhet.

(3) A támogatással kapcsolatos részletekről a támogatási szerződésben kell rendelkezni.

(4) A támogatási szerződés tartalmazza

a) a támogatásban részesült személy nevét, személyes adatait,

b) a támogatás jogcímét és összegét,

c) a szerződésszegés jogkövetkezményeit.

13. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, azzal, hogy az önkormányzati tulajdonú telek vásárlásához nyújtható vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó rendelkezéseket a 2016. január 1. napját követően megvásárolt ingatlanok esetében is alkalmazni kell, olyan módon hogy e rendelet hatálybalépését megelőzően megvásárolt telkek esetében a kérelem benyújtására nyitva álló jogvesztő határidő 2016. május 31.

(2) 8

1

Kiegészítette a 31/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2017. I. 1.

2

Kiegészítette a 31/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2017. I. 1.

3

Módosította a 31/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2017. I. 1.

4

Módosította a 31/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2017. I. 1.

5

Hatályon kívül helyezte a 23/2019. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2019.XII. 20.

6

A 12. § (4) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 37. §-ával megállapított szöveg.

7

Kiegészítette a 31/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatályos 2017. I. 1.

8

Hatályát vesztette a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 10. §-a alapján