Sárisáp Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016.(IV.22.) önkormányzati rendelete

az épített környezet helyi védelméről

Hatályos: 2016. 04. 22- 2016. 10. 31

Sárisáp Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és  védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés 1. pontjában biztosított felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és  védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57.§ (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1.§


(1) A rendelet célja a Sárisáp község településképe és története szempontjából meghatározó épített és természeti értékek védelme, a településkép építészeti és természeti örökségének, jellemző karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

(2) A település épített és természeti értékei – tulajdonformára való tekintet nélkül – a nemzet kulturális kincsének részei, ezért megóvásuk, fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.

(3) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) a különleges oltalmat igénylő (településszerkezeti, településképi, táji, építészeti, néprajzi, településtörténeti, régészeti, művészeti, műszaki-ipari-agrár illetve természetvédelmi szempontból) védelemre érdemes

aa) településszerkezet,

ab) épületegyüttesek,

ac) épületek és épületrészek, illetve építmények,

ad) utcaképek és látványok,

ae) műtárgyak, szobrok, emlékművek, síremlékek,

     (a továbbiakban együtt: védett értékek) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal történő megismertetése,

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, valamint megújulásuk elősegítése.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt célok érvényesítése érdekében Sárisáp Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) ezen rendeletével a település megóvandó épített értékeit helyi védettség alá helyezi. A helyi védettség alá tartozó értékek jegyzéke e rendelet 1. melléklete.


2.§


E rendelet alkalmazása során

1. Védett településszerkezet: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód és építési vonal.

2. Védett településkarakter: a településépítészet jellegzetes elemeinek, valamint szerkezeteinek, formáinak, anyagainak és színvilágának a Képviselő-testület által védetté nyilvánított együttese.

3. Védett településkép: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított utcakép, az épített és a táji környezet együttese. A védett településkép az épített és a természetes környezet elemeit egyaránt magába foglalja, így különösen: az épülethomlokzatokat, épület-sziluetteket, műtárgyakat, közterületi bútorzatot és burkolatokat. A védett településkép része lehet a terület (területrészek) használati módja is.

4. Védett épület, építmény: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti, vagy műszaki-ipari-agrár szempontból jelentős alkotás. A védett épület és építmény minden alkotórészét védelem illeti, ideértve a hozzá tartozó kiegészítő-, valamint (külső és belső) díszítő elemeket, továbbá esetenként a használat módját is. A rendelet alkalmazása szempontjából védettnek minősül az a telek (és annak használati módja) is, amelyen a védett épület vagy építmény áll.

5. Védett épületrész: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított, de egészében nem védett építményen található (vagy épületben elhelyezkedő) épületrész. Védett épületrész lehet különösen: az épület tömege, homlokzata, tetőzete, portálja, lépcsőháza, díszítményei, illetve különleges tartószerkezete.

6. Védett műtárgy: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított, a 4. és 5. pontok alatt fel nem sorolt építmény, műtárgy. Védett műtárgy lehet különösen: emlékmű, szobor, síremlék (sírkő), utcabútorzat, díszkút, kerítés.

7. Értékvizsgálat: megfelelő szakképzettséggel rendelkező személy illetve szervezet által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglévő, illetve a település szempontjából védelemre érdemesnek minősülő értéket. A vizsgálatnak tartalmaznia kell a védelemre javasolt érték esztétikai, történeti, valamint műszaki, illetve természeti jellemzőit.    

8. Védett érték károsodása: minden olyan esemény, beavatkozás, amely védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, karakterének előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi.


Helyi védettség keletkezése és megszűnése

3.§


A helyi védetté nyilvánításról, vagy annak megszüntetéséről, továbbá a védettséggel összefüggő korlátozásokról és kötelezettségekről a Képviselő-testület rendelettel dönt.


4.§


(1) A helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy írásban kezdeményezheti, továbbá erre településrendezési tervmódosítás vagy   önálló értékvizsgálat is javaslatot tehet.

(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) egyedi építmények és természeti értékek esetén

aa) a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

ab) pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület- illetve telekrész),

ac) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását (irodalom, fotók stb.),

ad) a kezdeményezés indoklását.

b) területi védelemre javasolt érték esetén

ba) az együttes megnevezését,

bb) körülhatárolását,

bc) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását,

bd) a kezdeményezés indoklását.


5.§


(1) A védelemmel kapcsolatos döntés előkészítéséről a települési főépítész gondoskodik.

(2) A védetté nyilvánításhoz vagy a védettség megszüntetéséhez előzetes értékvizsgálat szükséges, továbbá be kell szerezni:

a) a döntést előkészítő települési főépítész szakvéleményét,

b) a Képviselő-testület Pénzügyi és Településfejlesztési  Bizottságának – a főépítészi szakmai véleménye ismeretében kialakított – állásfoglalását, 

c) indokolt esetben be lehet szerezni – a védendő érték jellegétől függően – a műemlékvédelmi, természetvédelmi, régészeti szakhatóság, valamint szakértők véleményét.

(3) Az előkészítéshez beszerezhető még az érintett ingatlantulajdonosok, valamint az érintett helyi, szakmai, társadalmi szervezetek, egyesületek álláspontja.

(4) A helyi védettség alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról az érintetteket értesíteni kell:

a) egyedi értékre vonatkozó kezdeményezés esetén írásban történő kézbesítéssel,

b) nem egyedi érték esetén az értesítés történhet közhírré tétellel is,

c) a használó és haszonélvező esetében a tulajdonos útján,

d) amennyiben az érdekeltek felkutatása aránytalan nehézségekbe ütközne, értesítésüket a közhírré tétellel megtörténtnek kell tekinteni.

(5) A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek.

(6) A védettséggel kapcsolatos javaslatot – az arról szóló döntést megelőzően – a szokásos módon 30 napra közhírré kell tenni.

(7) A közhírré tétel időtartama alatt a javaslat és az értékvizsgálat a Polgármesteri Hivatal épületében megtekinthető.  

6.§


(1) A helyi védettség elrendeléséről és megszüntetéséről a 6.§-ban foglaltak szerint értesíteni kell:

a) az ingatlan tulajdonosát (illetve képviselőjét), a tulajdonosi jogok gyakorlóját és a haszonélvezőt,

b) az illetékes Földhivatalt,

c) az illetékes építésügyi hatóságot,

d) területi védelemnél az érdekelt közműveket,

e) javaslattevőt.


(2) Az ingatlantulajdonosok, illetve használók a közös képviselő útján is értesíthetők.


7.§


(1) A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszűnése tényét a földhivatali ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

(2) A helyi védelmet Sárisáp Község Helyi Építési Szabályzatában (továbbiakban: Helyi Építési Szabályzat) és a Szabályozási Terven is fel kell tüntetni, és erre a rendeletben utalni kell.

(3) Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésről és a településrendezési eszközökön való feltüntetésről – a főépítész közreműködésével – a polgármester gondoskodik.

(4) Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.


A védett értékekre vonatkozó településrendezési és építési előírások


8.§


(1) A közterületek kialakítását, burkolatát, bútorzatát a kialakult környezeti kép jellegzetességeinek és karakterének megtartásával, azokkal összhangban kell kialakítani.

(2) Védett területen, védelemmel érintett ingatlanon csak olyan építési munka végezhető, illetve olyan állapot tartható fenn, amely nem érinti hátrányosan a védett érték karakterét, eszmei (történeti, helytörténeti) értékét.

(3) Védett ingatlanon alapvető rendeltetésével össze nem függő új hirdetés, reklám nem helyezhető el.

(4) Településszerkezet, településkarakter vagy településkép szempontjából védett területen hirdetés, reklám csak a települési főépítész pozitív minősítése alapján helyezhető el.

(5) Védett építményen új parapet-konvektor vagy klímaberendezés közterületről is látható egysége nem helyezhető el.

(6) Védett építményen csak a látványt nem zavaró antenna, hírközlési egység helyezhető el. Amennyiben a látványt nem érintő más megoldás nincs, akkor a védett építményen legfeljebb egy darab távközlési berendezés (antenna) helyezhető el – lehetőleg takartan.

(7) Védett építmény teljes bontását csak a védelem megszüntetése után lehet elvégezni. A fennálló – akár teljes épületre, akár épületrészre kiterjedő – védelem megszüntetésének feltételeként az Sárisáp Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) előírhatja az egyes épületrészeknek, tartozékoknak az új épületbe (épületekbe) történő beépítését, vagy azok egyéb módon történő megőrzését.


A védett értékek fenntartása, hasznosítása

9.§


(1) A védett értékek jókarbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.

(2) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését – egyebek között – a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.


A védett építmények fenntartásának támogatása

10.§


(1) A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jókarbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az Önkormányzat támogatást ad.

a) A támogatás mértékét a Képviselő-testület az éves költségvetésben határozza meg.

b) A támogatás adott esetben megítélhető összegének nagyságát – az önkormányzati költségvetés keretei között – a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti önkormányzati támogatás csak abban az esetben nyújtható, ha:

a) a védett értéket a tulajdonos megfelelő módon fenntartja (karbantartja), azt neki felróható módon nem károsítja,

b) a karbantartással és az építéssel összefüggő hatósági előírásokat és szabályokat maradéktalanul betartja.

(3) Nem adható önkormányzati támogatás, ha a védett értékkel összefüggésben engedély nélkül vagy engedélytől eltérően, illetve szabálytalanul végeztek építési munkát. Ebben az esetben a korábban már kifizetett támogatást vissza kell téríteni. A visszatérítési kötelezettség a szabálytalan beavatkozástól számított öt évig érvényesítendő.


A védett értékek nyilvántartása

11.§


(1) A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.

(2) A nyilvántartás megfelelő vezetéséről a polgármester gondoskodik.

(3) A Polgármesteri Hivatal biztosítja a védett értékekre vonatkozó, hatósági eljárásokban keletkezett dokumentumok és iratok másolatainak a nyilvántartásba juttatását.

(4) A védett ingatlant érintő testületi döntésről a nyilvántartást egy másolattal értesíteni kell.


A védett értékek megjelölése

12.§


(1) A helyi egyedi védelem alatt álló épületet, építményt – annak értékeit nem sértő módon – az e célra rendszeresített, és alábbi szövegű táblával kell megjelölni.

Sárisáp Község Képviselő-testülete …. évben védetté nyilvánította.

(2) A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről, pótlásáról – külön eljárás nélkül – a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(3) A védett érték tulajdonosa (használója) a tábla elhelyezését és fenntartását tűrni köteles.

(4) Védett utcakép, látvány esetén a védettség tényét az Önkormányzat a környezethez igazodó, a védettség tényét és okát, valamint a védettséggel összefüggő egyéb információt tartalmazó táblával megjelölheti.


A helyi védelem irányítása

13.§


(1) A településen a helyi védelmet a polgármester – a települési főépítész közreműködésével – irányítja.

(2) A helyi védelemmel kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.



A védett értékek szerepe az oktatásban és közművelődésben

14.§


Az építészeti és természeti értékek szemlélet-, illetve jellemformáló szerepének érvényesülése, a települési azonosságtudat fejlesztése érdekében a védett értékeknek és a velük kapcsolatos ismereteknek a helyi oktatásban és közművelődésben helyt kell kapniuk.


Záró rendelkezések

15.§



A rendelet a kihirdetését követő napon 2016. április 23. napján lép hatályba.




                                     Kollár Károly Imre                                    Tóthné Putz Erika                                   

                                          polgármester                                              jegyző






Kihirdetési záradék:


A rendeletet 2016. április 22. napján kihirdettem.


Sárisáp, 2016. árpilis 22.




Tóthné Putz Erika

                        jegyző