Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2017 (II.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 02. 21- 2017. 09. 16


Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének d) és f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 111. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.


1. A rendelet hatálya

1. §


A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, képviselő-testületére és annak bizottságaira, a közös önkormányzati hivatalra, az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményeire terjed ki.

A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. A költségvetés előirányzatai

2. §



(1) Mátraterenye Község Önkormányzata az önkormányzat 2017. évi költségvetését


a) 506.726 ezer Ft költségvetési bevétellel,

b) 545.570 ezer Ft költségvetési kiadással,

c) 545.570 ezer Ft költségvetési egyenleggel állapítja meg, melyből

ca) 513.570 ezer Ft működési egyenleg,

cb) 32.000 ezer Ft felhalmozási egyenleg.


(2) A költségvetési egyenleg

a) működési cél szerint 26.444 e Ft hiány,

b) felhalmozási cél szerint 12.400 e Ft hiány.


(3) Az önkormányzat 2017. évi hiányának finanszírozása az alábbiak szerint történik

a) belső finanszírozással 38.844 e Ft

b) külső finanszírozással 0 e Ft.


(4) A belső finanszírozáson belül az előző évek pénzmaradványának igénybevétele  38.844 e Ft,

      a) működési célú                                                                      23.844 e Ft

      b) felhalmozási célú                                                                 15.000 e Ft



(5) Az Önkormányzat az (1) bekezdés a) pontjában megállapított bevételek forrásonkénti, az (1)

bekezdés b) pontjában megállapított kiadások jogcímenkénti megoszlását, valamint a finanszírozási célú bevételeket és kiadásokat mérlegszerűen a rendelet 1. melléklete szerint állapítja meg.


(6) Az (1) bekezdésben megállapított bevételek és kiadások működési és felhalmozási célú csoportosítását mérlegszerűen az 1/1. és 1/2 melléklet részletezi.


(7) Az (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadási főösszegeken belül:


a) a személyi jellegű kiadások előirányzata 221.708 ezer Ft,

b) a munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó előirányzata 31.180 ezer Ft,

c) a dologi kiadások előirányzata 116.494 ezer Ft,

d) a működési célú pénzeszközátadás előirányzata 26.838 ezer Ft,

e) támogatásértékű működési kiadás előirányzata 109.128 ezer Ft,

f) a felújítások előirányzata 15.000 ezer Ft,

g) a beruházások előirányzata 17.000 ezer Ft,

h) a költségvetés általános tartaléka 0 Ft,

i) a költségvetés céltartaléka 0 Ft.


(8) A működési célú pénzeszközátadások részletezését a rendelet 1/c. számú melléklete tartalmazza.


(9) A támogatásértékű működési kiadások részletezését a rendelet 1/d. számú melléklete tartalmazza.


3. A költségvetés további részletezése

3. §



(1) A 2.§ (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok további részletezését tájékoztató jelleggel a 1/a. melléklet tartalmazza.


(2) Az Önkormányzat nem tervezett olyan fejlesztési célokat, melyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: stabilitási törvény) rendelkezései alapján, mint adósságot keletkeztető ügylethez a Kormány hozzájárulás megszerzése szükséges vagy szükséges lehet.


(3) A stabilitási törvény rendelkezései alapján adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeket az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéig és az Önkormányzat jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit az 1/b. melléklet tartalmazza.


(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését, az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásainak felújításonkénti részletezését az 1/e. melléklet tartalmazza.


 (5) A közfoglalkoztatottak létszámát, az önkormányzat engedélyezett létszámát, a 2.a, és a 2.b. melléklet tartalmazza.


(6) Az önkormányzat feladatonkénti előirányzatait a 3. melléklet a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami, államigazgatási feladatok szerinti bontásban tartalmazza.


(7) A Mátraterenyei Közös önkormányzati Hivatal költségvetését a rendelet 4. melléklete tartalmazza.


(8) Európai Uniós támogatással megvalósuló programot az Önkormányzat 2017. évi költségvetésében eredeti előirányzatként nem tervez.

4. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

4.§.



(1) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett két testületi ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan esetben hárommillió forintot meg nem haladó hitelfelvétel esetben.


(2) A képviselő-testület 2017. évre az önkormányzatnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az alábbiakat határozza meg

a) köztisztviselői illetményalap 38.650 Ft,

b) köztisztviselők cafetéria juttatás kerete 193.000 Ft/év/fő.


(3) Az önkormányzat szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős.


(4) A jelen rendeletben és annak mellékleteiben meg nem határozott feladatokban Mátraterenye község Képviselő-testülete a polgármestert- utólagos beszámolási kötelezettséggel- 5000 e/ Ft összeghatárig kötelezettségvállalási joggal ruházza fel bevételi többletforrás, illetve kiadási megtakarítás terhére.


(5) A költségvetési szerv évközben a tervezett, illetve a módosított előirányzatát meghaladó többletbevételéből az éves személyi juttatások és az azzal összefüggő munkaadókat terhelő járulékok előirányzatát legfeljebb


  • a többletbevétellel összefüggő feladat elvégzéséhez szükséges, nem a személyi juttatások körébe tartozó közvetlen és a közvetett kiadásoknak az adott bevételből történő teljesítése után fennmaradó összeg erejéig és

       

  • szerződés, megállapodás esetén az abban meghatározott összeggel a meghatározott időszakra emelheti.


(6) A költségvetési szerv vezetője előirányzat felhasználási hatáskörében a működési költségvetés között kiemelt előirányzatain belül átcsoportosítást hajthat végre, figyelemmel arra, hogy a változtatásműködési zavart nem okozhat.


(7) Az önkormányzat és költségvetési szervei által nyújtott nem normatív, céljellegű, fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat, a támogatást odaítélő szervezetnek az önkormányzatnál helyben szokásos módon közzé kell tenni, legkésőbb a döntés meghozatalát követő hatvanadik napig.


(8) Nem kell közzé tenni a kettőszázezer forint alatti támogatási összeget-, amelyet az adott költségvetési évben egybe kell számítani.


(9) A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése az önálló költségvetési szervek tekintetében függetlenített belső ellenőr alkalmazásával történik az éves ellenőrzési munkatervben foglaltak alapján.


(10) Amennyiben az 1.§-ban meghatározott bevételi és kiadási főösszeg teljesítésének szaldójaként bevételi többlet jelenik meg, felhasználásáról a Képviselő-testület rendelet-módosításon keresztül vagy a következő évi költségvetésében dönt.          

        

(11) Az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a felvett hitelek visszafizetésének időtartama alatt a törlesztendő összegeket (tőke- és kamattartozás) a költségvetések összeállításánál a többi kiadást megelőzően elsődlegesen veszi figyelembe.

5. Államháztartáson kívüli források átadása, átvétele

5. §.


(1) Az államháztartáson kívüli támogatás átadásról és átvételről szóló 5/2015 (III.4.) önkormányzati rendeletében foglaltak alapján dönt.


(2) Az államháztartáson kívüli források átvételéről 200.000 Ft összegig – alapítványi forrás kivételével- a polgármester dönt, s arról a soron következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.


(3) A 100.000 Ft összeget meghaladó forrás átvételéről a képviselő-testület a polgármester előterjesztése és javaslata alapján határozattal dönt.


(4) Az államháztartáson kívüli forrás átvétele nem okozhat többletköltséget az önkormányzatnak.


6. Záró rendelkezések

6.§.


A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2017. január 1-jétől alkalmazni kell.