Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017. (III.30.) önkormányzati rendelete

A köztisztviselők juttatásairól és támogatásáról

Hatályos: 2022. 02. 22

Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017. (III.30.) önkormányzati rendelete

A köztisztviselők juttatásairól és támogatásáról

2022.02.22.

Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében, a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 62. § (6) bekezdésében, a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (4) bekezdésében, a 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2016. (V. 27.) önkormányzati rendeletben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügy- és Közrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a Konyári Polgármesteri Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőkre és a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozó munkavállalókra terjed ki (a továbbiakban: Jogviszonyban álló).

(2) A rendelet 4-5. §-ában foglalt rendelkezéseket a főállású polgármesterre is alkalmazni kell.

(3) A rendelet 6. §-ában meghatározott juttatás rendelkezéseit azon nyugállományú köztisztviselőre kell alkalmazni, aki a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetétől – került nyugállományba.

Illetménykiegészítés

2. § (1) A Hivatal valamennyi köztisztviselője pótlékok nélküli alapilletmény 20 %-ának megfelelő mértékű illetménykiegészítésre jogosult.[1]

(2)2 A Konyári Polgármesteri Hivatal közszolgálati tisztviselőinek illetményalapját 55.000.- Ft-ban állapítja meg.

Szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatások, szociális támogatások

3. § (1) A Hivatalnál Jogviszonyban álló részére

a) visszatérítendő juttatásként: illetményelőleg,

b) vissza nem térítendő juttatásként: saját maga vagy szűkebb családját érintő rendkívüli esemény alkalmával szociális támogatás

állapítható meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a Hivatal jegyzője állapítja meg.

Kegyeleti támogatás

4. § (1) A Jogviszonyban álló halála esetén a temetési költséget a Hivatal részben vagy egészben átvállalhatja az éves költségvetés terhére.

(2) A Jogviszonyban állót a vele közös háztartásban élt közeli hozzátartozójának halála esetén, kérelmére kegyeleti támogatás illeti meg.

Nyugállományú köztisztviselő támogatása

5. § (1) A nyugállományú köztisztviselő a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján pénzbeli támogatásban részesíthető.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás annak a nyugdíjas köztisztviselőnek adható

a) akinek családjában a havi átlagjövedelem (három hónap átlagában) nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 2-szeresét, egyedül élő esetén 3-szorosát, és

b) átmenetileg létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került vagy időszakosan létfenntartási gondokkal küzd.

(3) A támogatás mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 60 %-át. A támogatás évente egy alkalommal vehető igénybe.

(4) A támogatásról a jegyző kérelem alapján vagy hivatalból dönt.

6. § (1) Az e rendelet alkalmazásában közeli hozzátartozónak minősül a Polgár Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott személy.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályon kívül helyezi a köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők juttatásairól és támogatásáról szóló 5/2013. (II.15.), valamint A Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről szóló 2/2017. (I.26.) számú rendeletet.

(3) Ez a rendelet 2017. március 31-én lép hatályba.

1

A bevezető a Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdését a Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.