Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017 . (IX.28.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetési eljárásról

Hatályos: 2017. 10. 01

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § h) pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. A partnerek tájékoztatásának módja és határideje


1. § Koncepció vagy stratégia készítése és módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – a Kisújszállás, Szabadság tér 1. szám alatt található önkormányzati hirdetőtáblán, a Kisbíró című önkormányzati kiadványban és a www.kisujszallas.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.


2. § Településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv) vagy településképi rendelet készítése vagy módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – a Kisújszállás, Szabadság tér 1. szám alatt található önkormányzati hirdetőtáblán, a Kisbíró című önkormányzati kiadványban és a www.kisujszallas.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.


3. § Településrendezési eszközök teljes eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – a Kisújszállás, Szabadság tér 1. szám alatt található önkormányzati hirdetőtáblán, a Kisbíró című önkormányzati kiadványban és a www.kisujszallas.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.


4. § Településrendezési eszközök egyszerűsített eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – a Kisújszállás, Szabadság tér 1. szám alatt található önkormányzati hirdetőtáblán, a Kisbíró című önkormányzati kiadványban és a www.kisujszallas.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.


5. § Településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – a Kisújszállás, Szabadság tér 1. szám alatt található önkormányzati hirdetőtáblán, a Kisbíró című önkormányzati kiadványban és a www.kisujszallas.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.


6. § Amennyiben a településrendezési eszköz készítése vagy módosítása a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – a www.kisujszallas.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.


7. § Településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – a Kisújszállás, Szabadság tér 1. szám alatt található önkormányzati hirdetőtáblán és a www.kisujszallas.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.


8. § (1) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén - tartalmaznia kell a Korm. rendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakon túl:

a) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

b) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(2) A hirdetménynek – munkaközi tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a) az elkészült dokumentumot,

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

c) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.


2. A partnerek által adott javaslatok, vélemények nyilvántartásának dokumentálásuk módja,

a nyilvántartásuk rendje


9. § (1) A közzétett hirdetmény alapján, valamint a lakossági fórumot követően a partnerek a tájékoztatóban közölt, a Korm. rendelet 29/A. § (4) bekezdése szerinti határidőig írásos észrevételeket tehetnek az alábbi módokon:

a) papíralapon a polgármesternek címezve, a Kisújszállási Polgármester Hivatal postacímére – 5310 Kisújszállás, Szabadság tér 1. szám –történő megküldéssel, vagy

b) elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott e-mail címre történő megküldéssel.

(2) A beérkezett javaslatokat, véleményeket a városi főépítész az (1) bekezdésben megjelölt határidő elteltét követően továbbítja a fejlesztési dokumentum vagy a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek.

(3) A tervező a véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatos szakmai véleményét – a tervezési szerződésben megállapított határidőben - megküldi az önkormányzat részére, a polgármesternek címezve.

(4) A szakmai javaslatok alapján a városi főépítész a vélemények, javaslatok elfogadására vonatkozó döntés-tervezetet készít.


10. § (1) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a (2) bekezdésben szereplő kivételekkel a képviselő-testület dönt. 

(2) Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a polgármester dönt.


11. § (1) A beérkezett véleményeket, javaslatokat a városi főépítész a beérkezés sorrendjében nyilvántartja. 

(2) A beérkezett véleményeket, javaslatokat, valamint az el nem fogadott véleményeket és javaslatokat, továbbá ezek indoklását a városi főépítész összesíti és nyilvántartja.

(3) A (2) bekezdés szerinti nyilvántartás tartalmazza:

a) a véleményező, javaslattevő nevét, lakhelyét vagy székhelyét,

b) a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

c) annak megjelölését, hogy a vélemény, javaslat előzetes vagy munkaközi tájékoztatás során érkezett-e,

d) a beérkezett véleményekre, javaslatokra adott válaszok rövid tartalmát, elutasítás esetén ennek indokát,

e) a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító döntés megjelölését.

(4) Az e § szerinti dokumentumokat az iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint kell kezelni.


3. Az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indokolásának módja


12. § Az el nem fogadott javaslatokat, véleményeket írásban kell indokolni, és a véleményt azzal együtt, ugyanolyan úton kell megküldeni a partnernek, ahogyan azt az önkormányzathoz eljuttatta.


4. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési

eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések


13. § A jegyző gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követően annak közzétételéről a www.kisujszallas.hu honlapon.


14. § Az elfogadott koncepcióról, stratégiáról és ezek módosításáról szóló, a Korm. rendelet 30. § (13) bekezdésben foglaltak szerinti tájékoztatásról a városi főépítész útján gondoskodik.


5. Záró rendelkezések


15. § (1) Ez a rendelet 2017. október 1-jén lép hatályba.


6. Módosuló jogszabály


16. § Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 4. § (3.) bekezdése u) ponttal egészül ki:

„dönt a településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról;”







Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző


A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2017. szeptember 28.




Dr. Varga Zsolt


jegyző